Градинарство - моето хоби 25

• 32 649
  • 751
  •   1
Отговори
# 300
  • Варна
На мен "розарите" са ми казали, че е добре да се подрежат розите напролет.
Особено с това изменение на климата, когато цъфтят до много късна есен.
Принципът за обикновените е на 3 пъпки / възелчета/ от долу нагоре.
На пълзящите само най- горе.

По време на цъфтеж- броиш от мястото, където излиза прецъфтялото и режеш над третото листо, под което е заложена пъпка. / едно е където е дръжката на прецъфтялото/
Четох преди време, че прецъфтялото се реже над първото петолистно листо. Оттогава ги режа така и мога да потвърдя, че цъфтежът е изключително обилен.
А относно рязането, имаме един съсед, който есенно време реже и загърля розите пред блока. Е няма такава красота! Развиват се рано напролет и цъфтят, ама се пръскат!
Ама моите така им се радвам есенно време като захладнее времето и цъфтят....... сърце не ми дава да ги орежа. Затова все пролетта ги режа, ама определено се развиват различно растенията.

# 301
И аз така режа-над първото петолистно клонче. Вече са тръгнали новите.

# 302
Аз режа където ми падне, и също съм много доволна от резултата.  По нашия край розите се гледат по-простичко, да не казвам, че трендафилите например се гледат сами.

# 303
И аз режа до първото петлистно листо. В розарската група обаче наскоро излизи статия, че трябвало да се реже до второто петлистно... т.е. след първото петлистно. Не съм го правила.
Утре ме чака рязането на века. Розите ми вече са големи и цъфтят много. Аз май ще си режа до първото.

# 304
Като си ми изкарват над първото,защо да скъсявам още повече и да рискувам. И аз не бих.
Чудя се за следващата година какво друго да насадя,че да ми цъфти сега? Набелязах лупина,лилиуми,но искам и още нещо. В момента само розите ми са цветни,другото зелено,а аз искам цветове! 😃 Ще търся по месеци кое кога цъфти.

# 305
Любознателна, цъфти с класове, но не пухени.  Много бързо се размножава, отстрани излизат издънки. Купих ги в разсадник в Братаница, скоро нямам ходене натам. Иначе щях да попитам ))).

# 306
Има и зелен карекс, но на мен също бронзовия повече ми харесва. Сега цъфтят също хемерокалисите, лавандулата, скабиозата (поне тази дивата).

# 307
В момента при мен цъфтят още ружи, салвия, мандевила, маргаритки, лайка, кореопсис. Също една много късна градинска азалия. Сега започва да цъфти иксията, за първа година я имам, пчелите я одобриха Grinning

# 308
Ах, колко е нежна тази иксия! Как я гледаш?

# 309
Засадих луковичките пролетта, след като трайно се затопли и нямаше минусови температури. Трябва да е на слънце, не я поливам, само колкото пръсне от маркуча докато поливам околните цветя. Има реална опасност да се обърка с трева и да се оплеви Grinning като дръпнах първата и не излезе коренче, се сетих, че май нещо бях садила там Grinning
Наистина са много нежни и малки стръкчета, трябва да е на почетно място в градината, и около нея да е свободно. Иначе ще се изгуби между по-големи или разклонени цветя.
Не е напълно зимоустойчива, чета различни мнения за това, сигурно е от значение в кой регион се отглежда. Аз ще я оставя навън, дано да не я забравя и оплевя напролет.

# 310
Отбележи си мястото с някоя пръчка, да ти напомня. Извади все пак някоя луковичка, че ще са расли свободни ( като кокошките) Joy

# 311
Никога не съм презимувала луковици Disappointed Съхранението ми е непонятно. Няма ясни правила, и някак всичко което можеш да направиш, е неправилно. На сухо ще изсъхнат, на влажно ще мухлясат, на студено ще измръзнат, на топло -още по-зле. Виждала съм как го правят други хора, но мен ме плаши Grinning Така казано звучи идиотски, но е факт, имам някаква блокада в главата си Grinning Веднъж извадих една далия, тя беше първата и последна далия в моята градина. Охлювите почти не я оставиха да цъфне, постоянно трябваше да я поливам, изобщо не понасят засушаване. Есента я извадих. След нежните ми грижи, до пролетта беше хербаризирана. Засадих я за всеки случай, но естествено нищо не се показа.

# 312
  • Варна
Като си ми изкарват над първото,защо да скъсявам още повече и да рискувам. И аз не бих.
Чудя се за следващата година какво друго да насадя,че да ми цъфти сега? Набелязах лупина,лилиуми,но искам и още нещо. В момента само розите ми са цветни,другото зелено,а аз искам цветове! 😃 Ще търся по месеци кое кога цъфти.
Лилиуми те цъфтят в момента, при мен първият цвят ма розите премина и сега докато чакам следващият, лилиуми те дават цвят. Идната седмица по хипермаркетите ще има доста в саксии.

Тива са снимки от миналата седмица. Предполагам че вече са цъфнали и белите. На втората и третата се опитвах да снимам капчиците дъжд... ама очакванията ми надминават възможностите на телефона Grinning

Последна редакция: сб, 27 юни 2020, 12:07 от BЕЩИЦА

# 313
Да,точно за да ми цъфтят в момента,защото сега имам само рози и карамфили,лавандула и невен. Лилиумите ми харесват много! Има страхотни цветове. И лупината също. Друго за сега не съм набелязала.
Много са хубави твоите! 😍🤗

# 314
Четенето на градинарски теми е много полезно. Вчера в магазина имаше синя фестука. Ако не бяхте писали наскоро за нея, изобщо нямаше да и' обърна внимание, аз предпочитам цъфтящи растения. Много е красива и наживо! Листенцата са мекички и нежни, за разлика от някои други треви. Сега обмислям къде да я насадя. Едни пишат, че трябва да е на сухо, други -че обича вода, едно е сигурно, на слънце ще я садя.

Общи условия

Активация на акаунт