Нашите орхидеи – тема 30

• 29 572
  • 743
  •   1
Отговори
# 660
Според мен е изгаряне. Изгарянето е нож с две Остриета. Може да доведе до гниене а ако тръгне гниене става лошо.

# 661
Уфф писах, писах и всичко изчезна....хайде пак Grinning
Рени, и твоите паяци са много хубави. Бях се зарекла, че такова повече не искам, щом и то не ме иска Grinning
Беки, аз бих махнала тези листа, ако си има достатъчно други здрави листа. Просто ще ме е страх да не се разпространи....нещото. Но аз по-скоро с лека ръка махам листа и корени ако нещо не ми харесат, има различни мнения по въпроса Hands V

Моля те да споделиш схемата за мокрене и засушаване. Колко време са във водата и колко време е сухият период?
Сисли, съветвам те да не спазваш дословно схеми. Те могат  само да те ориентират, но условията във всеки дом и дори във всяка стая са различни.

През зимата ги държах на сухо повече, накисвах ги за часове само, защото иначе се образуваше мухъл по корените. Сега са вече от 2 седмици във вода, само от време на време измивам растението и кашпата,  и доливам вода. Но са на южен прозорец, и е много слънчево и топло.
За начало можеш да я извадиш, измиеш добре от корите, и да я оставиш за 1 ден на сухо. После започни с 1 ден мокро, 1 ден сухо, и наблюдавай как реагира.  Корените да са натопени до средата, розетката в никакъв случай да не е мокра. Гледай растението и се ориентирай по него. Ако има активни връхчета на корените, и листата са свежи, значи всичко е наред. Ако загниват корени, намаляваш мокрото. Загнил корен не бива да се кисне в никакъв случай. Ако решиш да ги държиш за повече дни във вода, тогава да са натопени само връхчетата на корените. Ако се наложи да ги държиш повече време на сухо, можеш да пулверизираш корените, но само през лятото!

Мнооого е важно да ториш редовно, но с минимално количество течен тор. Аз на всяка кашпа слагам по няколко капки само, примерно през 1-2 седмици. Ползвам дестилирана вода за накисването.
В началото има период на адаптация, може да се омърлушат малко. Дай им време да свикнат, но ги оглеждай всеки ден за болести и загниване.

Накиснах наскоро и един дендробиум фаленопсис, но там нищо още не мога да съветвам Grinning Следва една милтония, този уикенд ще е.

# 662
При мен почти никога нищо не цъфти, затова всеки път много се радвам. Тази хубавица цъфти за първи пут от 3 години, похвал.

# 663
Любим ми е този розов цвят. Сега си спомни как се грижи за нея в последните месеци, и продължавай занапред точно по същия начин Grinning

# 664
Чудесно омбре! Heart
Аз пък ще похваля теб и ще се присъединя към Phloxx - продължавай все така, докато свикнете взаимно и започнат да ти носят само красота и радост.

# 665
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
крайчетата са като заскрежени. Simple Smile не съм виждала такава.

# 666
Phloxx, благодаря! Hug
Много ми харесаха твоите на вид, някак по-чистоплътни ми изглеждат така голички, по организъм. Simple Smile В кори или субстрат имам чувството, че все нещо ще изпълзи от саксията, имам арахнофобия и изпитвам ужас от лазещи гадини. Grin
Още днес ще го измъкна, вече добих смелост, преди ме беше страх да ги пипам, изглеждат толкова крехки и раними.

Момичета, страхотни красоти имате, да са ви здрави и да ви радват дълго!

# 667
Много ми харесаха твоите на вид, някак по-чистоплътни ми изглеждат така голички, по организъм.

Те сред природата са си точно така
 Повечето от тях де (Без наземните - пафиопедилуми циприпедилуми и др
). Просто влагата идва или от дъжд, или от мъгла или от конденз. Ако можеш да го осигуриш 365 дена такъв тип влага, то корите са излишни.

# 668
Влага при мен дал Господ. Живея буквално в парк. Дърветата са по-високи от блока. Дори обмисляхме да купуваме влагоуловители, сега ще ползвам орхидеите с тази цел. Топлината също я има, със спряно парно зимата е 25 градуса без каквото и да е допълнително отопление.
Дано и на тях им хареса, на мен така ми харесват повече. Blush Само не знам как да им осигуря по-ниски температури през нощта, освен леко отворен прозорец, иначе няма да цъфтят.
Изчетох де що намерих и продължавам да чета, яко ме запалихте! Заразни сте, ей! Hug

# 669
Joy Орхидеите са заразни, оттам тръгва всичко. Красиви, адаптивни, не чак толкова капризни, колкото ги изкарват. Трябва им само баланс между светлина, температура и влага.

Аз предпочитам отглеждането в кори. Другите начини ми се виждат отнемащи време и усилия. Обаче ми изглеждат мнооого добре. Ама в чужди домове Joy

# 670
Влага при мен дал Господ. Живея буквално в парк. Дърветата са по-високи от блока. Дори обмисляхме да купуваме влагоуловители, сега ще ползвам орхидеите с тази цел. Топлината също я има, със спряно парно зимата е 25 градуса без каквото и да е допълнително отопление.
Дано и на тях им хареса, на мен така ми харесват повече. Blush Само не знам как да им осигуря по-ниски температури през нощта, освен леко отворен прозорец, иначе няма да цъфтят.
Изчетох де що намерих и продължавам да чета, яко ме запалихте! Заразни сте, ей! Hug

Чудесно. Значи и от буркани нямаш нужда. Леко отворен прозорец е ок.  Как е през зимата откъм светлина?

# 671
Скрит текст:
Изчетох де що намерих продължавам да чета, яко ме запалихте! Заразни сте, ей! Hug

Чудесно. Значи и от буркани нямаш нужда. Леко отворен прозорец е ок.  Как е през зимата откъм светлина?
Близо до източен прозорец са, а зимата даже направо на перваза ще ги наредя. Слънцето тогава е високо и не пече директно стъклото. И светлина има, листата на дървета ги няма и е много по-светло отколкото през лятото.

# 672
Скрит текст:
Изчетох де що намерих продължавам да чета, яко ме запалихте! Заразни сте, ей! Hug

Чудесно. Значи и от буркани нямаш нужда. Леко отворен прозорец е ок.  Как е през зимата откъм светлина?
Близо до източен прозорец са, а зимата даже направо на перваза ще ги наредя. Слънцето тогава е високо и не пече директно стъклото. И светлина има, листата на дървета ги няма и е много по-светло отколкото през лятото.
А как са температурите до стъклото?

# 673
_re_ge, на една педя под нивото на прозореца имам радиатор с декоративна решетка, чийто плот ползвам за цветарник. Той не се ползва и ми върша чудесна работа, върху него на орхидейките ще е супер. Освен това стените са дебели повече от 20 см. плюс външната изолация. а отвътре също има 10 см перваз. Прозорецът е като в ниша и не изстива прекалено. Не вее директно в него. Със стъклопакет е и даже зимно време често по ръбовете се получава конденз, толкова е топло.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 15:54 от Sysly

# 674
Сисли, имай предвид, че корените много бързо залепват към кашпата, трябва да ги разместваш често. Току-що скъсах по невнимание едно залепнало връхче, само за седмица е успяло да се срастне със стъклото Confused

Според мен през зимата проблемът е температурната разлика, нощем студено, а през деня ако изгрее слънце, става топло. Внимавай да няма опряно листо директно на стъклото.

Общи условия

Активация на акаунт