Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 юни 2020, 19:55 ч.

С какво ви дразнят свекървите? – 123

 • 16 971
 • 454
 •   1
Отговори
# 15
 • Варна
 • Мнения: 22 788
Съветите на педиатрите не са издълбани в камък и важащи во веки веков. И те се променят. От педиатър до педиатър. От поколение на поколение. Днес са едни, утре други. Педиатрите не са безгрешни.

За меда съм съгласна. Не е трябвало да дава бабата. Ама като не се излиза на глава с такъв човек, тогава какво? Или не разчиташ на нея или криеш меда. Няма какво друго.

# 16
 • София
 • Мнения: 21 383
И каква стана тя- всеки, който не е на твоето мнение, пише глупости!?
Да вземем да благодарим на съдбата, че ни е срещнала с венеца на човешката мъдрост ли, що ли?
HighSpeed , ако не е меда, друго ще е.
Когато се съберат две недооцета на едно място, винаги има проблеми.

# 17
 • при късмета
 • Мнения: 15 703
Съветите на педиатрите не са издълбани в камък и важащи во веки веков. И те се променят. От педиатър до педиатър. От поколение на поколение. Днес са едни, утре други. Педиатрите не са безгрешни.

За меда съм съгласна. Не е трябвало да дава бабата. Ама като не се излиза на глава с такъв човек, тогава какво? Или не разчиташ на нея или криеш меда. Няма какво друго.
Съдя по нашата педиатърка и случая не е такъв. При нея от раждането е и племенник, разликата с моя е 5 години, не е кой знае колко време. Една и съща лекарка, отгледа така да се каже двете деца по съвсем различен начин. Съобразявайки се със самото дете, а не да дава съвети според възрастта до ден, таблици, общи практики и т.н. Наясно си, че с много майки съм говорила, особено на тема какво е казал педиатъра според еди коя си възраст и общите неща са едни и същи, но ако има особеност при детето и другите лекари се съобразяват. Т.е. моя опит показва, че не се променят съветите на педиатрите, а за всяко дете трябва се съобразяват индивидуално. И да, това е на база общите съвети на педиатрите, няма на какво друго да е

# 18
 • Варна
 • Мнения: 22 788
Променят се. Ама това е за друга тема.

# 19
 • при късмета
 • Мнения: 15 703
Да, Абсурт, съвети да се съобразяваш с такава баба (независимо дали свекърва или собствена майка) са абсолютни глупости. Никой не трябва да се съобразява с баба, застрашаваща здравето на детето му. Съответно и доводите за това съобразяване са повече от нелепи и глупави

# 20
 • София
 • Мнения: 21 383
Боже, колко интелигентно обясняваш, и обясняваш, и обясняваш.........
Дали наистина вярваш, че като набиваш "копи-пейст", като китайска капка, публиката ще се омаломощи до степен да признае, че си права и да се свърши това мъчение?

# 21
 • Мнения: 2 016
Ще поясня нещото в детското хранене от което се възмущавам. Майки, които са треперали за меда, захарта, боба, водата дори на бебето си, когато проходи му отпускат края с мотото "ами то това харесва". Какви ценни хранителни вещества за детския организъм има в шоколадовите зърнени топчета поляти с прясно мляко?  Царевично брашно, слепено на топчета с някой химикал, оцветено и овкусено с други три вида химии. И това е единственото, което влиза в корема на детето на закуска. Е тогава бива ли да бесим бабата за една лъжица мед.
За педиатрите, компетентността, адекватността на новите времена и хуманизма им няма да коментирам. Но науката се развива, модите си вървят в зависимост от рекламите и спонсорствата на фармацевтичните и хранително вкусови конгломерати. Без да съм престаряла, мисля че в морето от избори забравихме простичките неща - обикновената водичка, филийката с масло и сирене.
А за съобразяване то със свекървата - тя е възрастен член на семейството, с опит, ценностна система и характер. Проява на елементарно уважение е, дори и след такъв инцидент, да се направи опит да й бъдат обяснени правилата по начин и с аргументи, които би разбрала. Да не забравяме, че днес сме снахи, но утре ще бъдем свекърви. Трагедията на нашето общество от последните десетилетия е, че спряхме да  показваме уважение към по-възрастните, че не търсим компромис и разбирателство, ами си блъскаме главите самосиндикално и логично често ги чупим. Болезненото е, че направеното на родителите, после си го получаваме от децата си.

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 23:46 от dariVale

# 22
 • при късмета
 • Мнения: 15 703
Боже, колко интелигентно обясняваш, и обясняваш, и обясняваш.........
Дали наистина вярваш, че като набиваш "копи-пейст", като китайска капка, публиката ще се омаломощи до степен да признае, че си права и да се свърши това мъчение?
А ти в какво искаш да ме убедиш, че трябва да оправдая свекървата ли? Наистина ли вярваш, че изобщо пред някого я оправдаваш?
Моето дете не е подлагано на рискове. Защото не съм го позволявала и няма нужда да убеждавам никого в нищо.
dariVale, това изобщо не е тема за хранене и захранване. За постъпки на свекървата иде реч, ако не си разбрала. По-скоро за безотговорността на свекървата и за незачитането на мнението на майката.
Защо не правиш забележки за храненето на децата, на хората, които каза, че наблюдаваш по хотели? Стиска ли ти да им изнесеш тази лекция или си наясно, че ще те сложат на място? Или поне изнасяй тези лекции в темите за това

# 23
 • София
 • Мнения: 21 383
Ех, ма ко, пак не схвана, а така добронамерено и пространно ти обясняваме пост след пост.
Аз се отказвам, ти ще намериш някого другиго за слушател...дерзай.

# 24
 • София
 • Мнения: 17 416
Скрит текст:
Ще поясня нещото в детското хранене от което се възмущавам. Майки, които са треперали за меда, захарта, боба, водата дори на бебето си, когато проходи му отпускат края с мотото "ами то това харесва". Какви ценни хранителни вещества за детския организъм има в шоколадовите зърнени топчета поляти с прясно мляко?  Царевично брашно, слепено на топчета с някой химикал, оцветено и овкусено с други три вида химии. И това е единственото, което влиза в корема на детето на закуска. Е тогава бива ли да бесим бабата за една лъжица мед.
За педиатрите, компетентността, адекватността на новите времена и хуманизма им няма да коментирам. Но науката се развива, модите си вървят в зависимост от рекламите и спонсорствата на фармацевтичните и хранително вкусови конгломерати. Без да съм престаряла, мисля че в морето от избори забравихме пфосточките неща - обикновената водичка, филийката с масло и сирене.
Как ще хранят детето си е решение единствено на родителите.
В случая не става въпрос за ползата от нещо, а за риска от него.
Бабата няма извинение.

# 25
 • here and now
 • Мнения: 1 553
Моето дете не е подлагано на рискове. Защото не съм го позволявала и няма нужда да убеждавам никого в нищо.
И аз съм сигурна, че съзнателно не си го подлагала на рискове, но.... След години, като направят пак проучвания и изследвания, може да не се окаже съвсем така.
Моя педиатър съветваше да да давам яълков сок от рано, както и да подслаждам вода с мед (детето ми е на 9, та не е било много отдавна). Аз прецених, че няма да го правя и не съм. Обаче по твоята логика излиза, че той ме е съветвал да си подлагам детето на риск?!?  Той има диплома и специалност, а ти?
Свекървата не е за оправдаване, но както се писа вече, като оставяш детето, се надяваш на каквото трябва, но реално очакваш всичко.

# 26
 • при късмета
 • Мнения: 15 703
Когато слушаш специалист, се счита, че не подлагаш детето си на риск. Да и неговия съвет може да е грешен, не споря с/у това. Тогава може да вземеш второ мнение или от другаде да си намериш информация и да прецениш какво решение да вземеш. И ако има последици, тогава спокойно можеш да прехвърлиш отговорността за тях на специалиста, който ти е дал съвета.
Ако послушаш бабата обаче, отговорността е твоя. А пък бабата, както стана ясно изобщо няма право на взимането решение. Защото тогава, ако не6що стане пак родителите, често предимно майката носи последствията и детето, а не бабата, нали? Но ще е заради решение, което не майката е взела. Разликата е голяма.
А ако някое дете прояви непоносимост към някаква храна, изобщо не са нужни години за да се разбере. Но виж последствията може и да се носят години. Та ако това дете прояви някакъв проблем, затова, че бабата му е дала мед кой ще носи тези последствия? Няма да е бабата.
И този който го е подложил на риска, няма да е майката

# 27
 • Мнения: 236
Нямах време да се включа, понеже съм бременна в 9ти месец и имам мн работа още за вършене покрай чакането на бебето Simple Smile Прочетох мненията. Етърва ми много подробно е обяснила на свекърва ми, че медът е алерген и не иска да го дава на детето преди първата годинка. Това е било обяснено, защото свекървата е обяснявала как е топила биберона в мед и го е давала на синовете си и нищо не им е ставало. Имаше и коментар от стран на свекървата: Ама какви са тези алергии, едно време нямаше такива неща. А аз знам лично за случай, в който на мой познат са му давали биба с мед като бебе и вече като пораснал не може да яде мед, защото ако хапне се задушава. Човек никога не знае кога и от какво може да се отключи алергия. Аз и моят мъж сме също с алергии, та си имам едно наум. Етърва ми е на 600 км и се виждат много рядко със свекървата, а аз живея на 100 км от свекървата и следователно се виждаме често, защото тя е пенсионер от 20 години и няма друга работа. Ужасно е. Просто за нея животът й са децата й, мъжа й и сега внучето. Още от сега си знам, че като се роди моето дете живот и здраве ще се изпокараме, защото за нея тя винаги знае кое е най-доброто и все иска да става на нейната. Естествено в повечето случаи не става, при което почва да се цупи и превзема. Наистина все едно говориш на стена. И понеже тя си няма личен живот това, което става в семейството на големия й син се разказва дословно на мен и моят мъж, както е и обратното. Клюкарски истории. Ами като се роди моето дете най-вероятно ще стана лошата снаха. Хич не ме интересува. Или ще се съобразява или няма да си оставям детето на нея. Най-много после да каже, че не си глвдам детето. Просто е такъв човек, който все гледа да се хвали и самоизтъква, това мен ме дразни, но мога да преглътна, но проблемът е, че винаги след това има и коментари продължения, с които подронва другия човек от сорта:Мислеше си, че ще може да изкъпе бебето първия път, но не успя и добре, че бях аз да го изкъпя. Е, как да не се ядоса човек. И да прави сте, както някой беше споменал. Ако снахата каже нещо - тя не го зачита, но ако е казано от някой от синовете си - веднага се съобразява. Защо ли? Защото сиг я е страх да не би да се скара с тях и да остане напълно сама.

# 28
 • Мнения: 1 919
Значи.. за захранването теориите се променят, различни източници - различна информация, също и в различни държави първите храни може да се различават и т.н. Аз лично от алергени не се тревожа толкова, нямаме в семейството, а и новите теории са да се въвеждат по-рано, точно за да се избегнат алергии като възрастен. Обаче мед е ОПАСЕН преди годинката не заради алергия, писаха по-рано - зависи от източника, но по спомен 8-10% от меда съдържа ботулинови спори. И това е много опасно за бебета, може да е смъртоносно, няма значение половин лъжичка или буркан. Аз бих ѝ обяснила веднъж на тая баба, бих дала да прочете за ботулизъм и ако пак си дрънка какво си знае, довиждане.

Impresita не е идеално само да ти друснат, но все пак аз съм много добра да слушам такива истории за тоя и ония, през едното ухо влиза, през другото излиза, моята свекърва обаче на мен не ми се меси. Дано и ти като родиш да си остане само с приказките и да не прекалява с непоисканите съвети твоята.

# 29
 • Мнения: 2 257
Удобно се забрави факт по казуса с меда от първия пост на авторката. Свекървата не е викана да гледа детето, защото е отишла на гости на 600 км от дома си за известен период и в този период живее там като член на семейство. Може би майката на бебето трябваше да си викне детегледачка в присъствието на свекървата за да отиде до магазина? Тогава свекървата щеше да бъде обидена.
Импресита, според мен трябва да кажеш на майката на бебето. След време може да отключи животозастрашаваща алергия, особено ако бабата повтори експеримента. После може да реши и хляб с вино да му даде щото едно време и това са правили. Как е постъпвала с нейните деца е нейно решение и отговорност, но никаква кръвна връзка не оправдава да подлага на риск живота на бебето на сина си. Докато не се отключат проблемите в един организъм никой не знае какви са му слабите места. Освен това бебето носи част от ДНК на сина и част от различна ДНК т. е реакциите на организма на бащата не са никаква геранция, че организма на детето ще реагира по същия начин.
Пример: на 3г за пръв път дадох на детето мед и гърлото му отече установено с преглед при педиатър защото на 3г то си каза, че му има нещо на гърлото. На 2м ще реве и няма да му стига въздуха и никой няма да предположи, че е от меда, защото бабата ще мълчи. ММ според майка му също е гледан с биберон в меда и към мед няма реакция, но ако го ужили пчела става страшно и ако не стигне навреме при лекар може да умре от недостиг на въздух. Обаче въпреки, че знае това майка му го кара да се занимава с отглеждане на пчели в почивните и празничните дни, защото те ползват много мед и другото й дете е напипало ниша от която си докарва добри пари от продажбата му, а то живее доста по-далеч. Но всички са напълно наясно с алергията на ММ, но са на принципа, че ако го ужили пчела ще му мислят. По-важно е да има пчели и мед.

Общи условия

Активация на акаунт