COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 464
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 14 040
  • Пловдив
Очаква се голяма икономическа криза, много дълбока. И това не идва от ББ, РР.
Ще има гладни хора, скоро 6-месечните обезщетения от бюрото по труда свършват. Работа няма. В момента също текат съкращения, ковид-а продължава да убива фирми.
 Мен лично ме е страх от голям бум на корона, липса на места в болниците, изтощени и бити лекари. В момента протестите според мен ще доведат до по-бързо увеличение на заболяемостта.
В това положение изобщо не искам служебно правителство. Не защитавам нито едните, нито другите.
На март да се вихрят, карат. Сега трябва да се помисли за това, което предстои.

# 14 041
Явно и двете се страхувах да не ги уволнят
А откъде идва този страх? Тоест сега възстановяването може да продължи различно дълго, но после за известно време поне ще са с имунитет (знам, че има спор, но временният поне е сигурен). Грешен ход е да крият, така стана и в Ишгл преди месеци, докато пламнаха. Бързо възстановяване на майката, дано е късметлийка и се възстанови бързо!

Иначе съм останала с впечатление, че в България винаги са се натискали да не плащат болнични, това не е заради корона.

# 14 042
Боже, какво видяха очите ми по ТВ.... шепа поп- фолк певици се надвикват и надговарят като кокошки. Пили-пили-кулю-кулю. Затворили ги някакви 200 човека били починали, но не било сигурно, че е от ковид. Силно им пожелавам да не се случи на техни близки. Какво били виновни, че си изкарвали прехраната с пеене. Често си мисля, че достигаме дъното и за съжаление не е така..

# 14 043
Що се отнася до това дали познаваме болни от корона, аз лично познавам петима поне. Не са били в болница и не са инвалиди. Също и не се чувстват изморени, с намалена функция на белия дроб и т.  н.

Като почнеш да познаваш (поне) няколко десетки, се обади пак, защото при очаквани ~5% с дългосрочни проблеми, щеше да е по-скоро изненадващо, ако някой от тези 5-мата имаше такива проблеми.

# 14 044
Явно и двете се страхувах да не ги уволнят
А откъде идва този страх? Тоест сега възстановяването може да продължи различно дълго, но после за известно време поне ще са с имунитет (знам, че има спор, но временният поне е сигурен). Грешен ход е да крият, така стана и в Ишгл преди месеци, докато пламнаха. Бързо възстановяване на майката, дано е късметлийка и се възстанови бързо!

Иначе съм останала с впечатление, че в България винаги са се натискали да не плащат болнични, това не е заради корона.

Страх ги е, защото шефа им е пълен малоумник, който не обича да дава/губи пари, а заради тях се наложи да затвори ресторанта си за ЦЕЛИ 2 ДНИ!!! /опищя всичко, че е загубил пари през тези два дни/. А и трябваше да тества всички служители за негова сметка. Носят се слухове, че изобщо не ги е тествал, а ги е накарал да кажат, че са тествани и са отрицателни. Ето заради такива вече не стъпвам по заведения - за пари са готови на всичко.

# 14 045
Да и знам за фалшиво негативни с ясни симптоми, на колега приятел лекар е с находка в белия дроб, симптоматика и негативен резултат, контактен е бил на Ковид болен по работа, добре че е карантиниран все пак.
Друг случай дете от бала във ВТ с негативен, баща с позитивен.
И тия семейства дето уж един с негативен друг с позитивен, просто тия с негативният са го изкарали вече и дават отрицателни, така смятам. Те и самите лекари казват, че има грешки точно в негативните тестове на ПСР, не знам как става но явно има.

Сега гледам за спортистите в САЩ - как ги отделят на един остров борците, как отделиха тия от НБА. Чудя се защо и вчера четох, че според проучвания точно спортистите се очаква да пострадат най-много от Ковида, не че ще измрат, но уврежданията, които ще имат ще прекратят вероятно кариерата им, защото белите им дробове няма да могат да издържат вбъдеще на натоварванията които изисква спорта. Стори ми се странно, но пък защо са тия тежки мерки?

И последно: по ТВ артисти хленчат, че били най-ощетени от случващото се, абе стига с тия тъпотии, то няма неощетени и няма да има. Затова е световна тая криза, а не малко неразположение за ден-два. Хората ти казаха това си е като война - на война няма спечелили, всички губят.
Ще има и хора, загубили близки и инвалидизирани и без пари и фалирали и какво ли не. Преди месец ги даваха как си почивали активно и се чувствали супер, как се забавляват от дома, колко им е ок, как готвят, сега хленчат. Хленчат щото си мислеха и те ще стоим два месеца а после всичко ок, ама няма как да е ок и по-зле ще става. Да не мислят, че ако нищо не се затвори а болните са 1000/ дневно, някой ще тръгне по преставления, докато има близки из болниците? да се стягат и да му мислят, както всички го правим. Трябва всеки да помисли за алтернативи. По време на локдауна издирвах един български филм да го гледам он-лайн срещу заплащане, е не го намерих, така че нямат правилна търговска ориентация и театър бих си платила да гледам, не съм търсила обаче.
Гледах и за момичето което беше гимнастичка и се сетих как отидоха на Олимпиада след като приятелката им направи опит да се самоубие и те бяха в потрес, но играха. Та, това момиче да не му е било леко и сега да не му е, няма кариера няма пари, но продължава напред. Животът е такъв, и с Ковид и без може да се наложи да си обърнеш живота и да трябва да търсиш изход и ако не го направиш и да хленчиш и да чакаш някой да ти помогне няма да има кой.
Всъщност и аз от м.март си търся работа активно, мъжът ми също, защото работим за себе си и доходите са ниски. И си търся работа каква да е не по специалността. Да се стягат и да се оправят писна ми от хленчещи българи, чакащи от горе да им пуснат по едни 200-300лв и в същото време да се редят на опашки по границита с Гърция.

# 14 046
  • Бургас
Кой решава кой да се тества безплатно, мой познат е болен, 100 процента всички симтоми, даже по-скоро тежко го кара,  но нямало да се тества, и той, и лекарят му са убедени, че е короната, даже знае къде се е заразил - на бал на абитуриент

# 14 047
  • София
Измина около столетие след вълните от испански грип и двете световни войни. За този период света се модернизира и разви много. И сякаш навлезли в някакво комфортно и спокойно русло, че конфликтите все повече се решават по дипломатичен път, и че медицината е на ниво за лечение на почти всичко, хората не искат да осъзнаят, че може да се появи нещо, което да ги извади от зоната им на комфорт. Погледнато исторически човечеството се е сблъсквало с различни масови заболявания през различните векове. Дали пък природата не ни е приготвила във всеки един век по нещо такова. Бих се радвал, ако някой има познания за подобни масови заболявания през 18, 17 век и би ги споделил.
Вече минаха 6 месеца от обявяването на ковид19, а вируса с всеки изминал ден обхваща все повече хора. Ако всичко това се бе случило 1920 година как смятате щеше да се развие всичко. Дали пък ковид 19 не е по-голямото зло от вируса тогава.

# 14 048
Кунчев на ръба на изтощението и той:  
Оставете ни да работим, ако не се справяме, сменете щаба и правете какво искате

https://www.24chasa.bg/novini/article/8801435

# 14 049
  • В тъмната гора.

Леля ми е стоматолог в Англия - тия много добре си научиха урока. Тя работи с нещо като скафандър опакована жестоко и казва че й отнема 30-40 Мин да се облече и съблече а дори не е в ковид отделение. Най-трудно е ако й се ходи до тоалетна, но се справя. Тъй че тукашните хленчещи хора  от маските са ми като лигльовци.
Сега са й правили оценка на пригодността й да работи с оглед ковид нейната възраст и заболявания и са отчели че ще работи 4 дни по няколко часа, защото е над 65г и онкоболна.
Смятам че да, оставят нещата нарочно да се уплашим сами и да се осъзнаем, защото психически не сме готови за нищо, просто сме лиготии.
Чалга талантите и аз ги гледах само не разбирам защо не ходят по морето на баровете на открито и кой ги е спрял да работят там?
О със сигурност морските ни курорти станат развъдник особено след гръцките мерки.

И аз съм на това мнение. Както каза писателят Милен Русков, в момента в България живее най-слабото поколение от създаването й насам. Мързеливци, лигльовци с големи претенции. Омръзнало им било, в това положение е целият свят. Погледнете как се държат германците, италианците станаха съпричастни към сънародниците си и спазват мерките. Моята зълва живее в Италия и по време на пандемията остана тук за четири месеца, но сега си тръгна скорострелно преди седмица, защото /цитирам/"В момента за мен е по-добре да съм там, отколкото тук. Страхувам се от цялото безхаберие на българите."

# 14 050
София 94 нови, тенденцията за столицата се запазва. Дано в следващите дни да не се увеличи процентното съотношение.

Мда... На мен все още не ми е ясно, защо никаква информация не се дава по отношение на разпространението в София. Направо ми се струва тенденциозно, София е единствения град за който не се дават никакви подробности.
За Бургас е същото..ама нали спасяваме сезона! Никаква информация няма доро колко са хоспитализирани, а камо ли за това как са разпределени в областта!

# 14 051
Кой решава кой да се тества безплатно, мой познат е болен, 100 процента всички симтоми, даже по-скоро тежко го кара,  но нямало да се тества, и той, и лекарят му са убедени, че е короната, даже знае къде се е заразил - на бал на абитуриент

РЗИ, по насока от ЛЛ. Лл можел да издаде направление за ПСР тест. Да се консултира как.

# 14 052
Изобщо нямам намерение да се помангърчвам сред множеството по протестите. Протестите ще минат и заминат, политическата криза и тя ще мине и замине, ако някой от политиците се зарази ще му осигурят комфортно пребиваване във ВМА или ще отцепят цяло крило от частна болница, но както вървят нещата, ако някой обикновен човек са зарази и се разболее, ще го чака мизерията на някое инфекциозно отделение с хлебарките и въздух, наситен с изкашляните вируси от съквартирантите по стая. Няма политическа или каквато ще да е кауза, която да ме накара да си рискувам здравето за нечия чужда игра. Но, тенкю! Защото, Габи, ти утре ако цъфнеш, ще си хванеш чантичката и ще отлетиш за държава, в която е по-сигурно и ще те лекуват по-добре. Ти тук си турист - днес те има, утре те няма.
За мен цялата история с протести, контрапротести, плажуване и не знам какво е възможно най-безумното поведение по време на епидемия.
Много смислен пост

# 14 053
В моята стоматологична клиника също след отварянето след ИП работят с хазмат костюми.

# 14 054
  • София
Icelandic Study: ‘We Have Not Found a Single Instance of a Child Infecting Parents.’
Изследване от Исландия - не е установен нито един случай дете да зарази родител
https://www.nationalreview.com/corner/icelandic-study-we-have-no … nfecting-parents/

Последна редакция: нд, 12 юли 2020, 11:25 от milka22

Общи условия

Активация на акаунт