COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 386 983
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 16 140
  • В заешката дупка
Положението в Исландия към момента. От май до 15 юни се появяваха по 1 случай на 5-6 дни. От 15 юни насам, откакто се премахна задължителната 14 дневна карантина за влизащите в страната и се тестват всички (без деца под 16 и идващите от Гренландия и Фарьорските острови), се регистрират по 3-6 случая на ден. Като почти всички случаи са от тестваните на границата. И макар че се регистрират всички случаи с позитивни PCR тестове - общо 101 на границата от 15 юни до сега - едва 15 случая от тях са с активна инфекция и са били в карантина. Останалите, с антитела, не се подлагат на карантина и са свободни. Зараза не е тръгланла от тях.

Инфектирани от 15 юни до сега. От чужбина и местна зараза:

Имаше два случая, от които тръгна местно разпространение за последния месец. И двата са от тестевани отрицателно на границата, които в последствие се оказват положителни. И двата случая са на живеещи в страната, а не на туристи. Овладяно беше местното разпространени. Тези два случая бяха причината да се въведе допълнителна мярка - “лека карантина” - за влизащите в страната исландици и живеещи в страната. Дори и след отрицателен PCR тест на границата те трябва за 5-6 дни да се въздържат от активни социални контакти с много хора, да пазят 2 метра дистанция. От 2 седмици няма регистрирано местно разпространение. На границата продължават да се регистрират по 3-6 случая на ден (активните случаи остават все така много малко).

От няколко дни, освен Гренландия и Фарьорските острови, туристите от Германия, Норвегия, Дания и Финландия могат също да влизат свободно без PCR тестване на границата. Част от сумата за тестовете се плаща от туристите иначе. (Специално за Германия - единствената не-северна страна, изглежда, че решението е чисто икономическо. Германците са втората по големина група туристи, които посещават Исландия. Най-много са американците. Но те не могат да влизат в страната в момента. Макар, че имаше опит да се стигне до някакво споразумение.)

От около месец и половина - два няма случаи на хоспитализирани. В изолация (т.е. с активна инфекция) в момента са 10 души.

Животът си тече съвсем нормално бих казала. Не се носят и маски, и нещата наистина, поне повърхностно, изхлежда като преди. Видимите сигнали са като че ли само надписите за пазене на 2 метра дистанция. И все пак, банът за събиране на много хора - над 500, оказва влияние върху нормалността отпреди ковид. Сега, лятото, има доста празненства тук. Едно от най-значимите, ще бъде отменено, макар че има опасения, че хората (младежите най-вече) ще се организират неформално по социалните мрежи и така пък съвсем никакви мерки няма да се спазват.

Епидемията лесно се държи под контрол (след като веднъж е овладяна) когато контактите са проследими и се изолират сравнително навреме. Напрактика това се случва тук. Масовите събирания на непознати без дистанция са едно от най-рисковите места, откъдето може да тръгне белята. Това са притесненията на нашия епидемиолог и затова все още не бърза с махането на последните мерки: бана на събирания над 500 души и работното време на дискотеки и клубове (до 23:00). Другото притеснение са идващите през граница. Засега положението там е под контрол.

# 16 141
  • София /Абсурдистан
В Търново имаше заразени повече от 30 абитуриенти и учители. Не ми се рови сега за линкове.

# 16 142
  • София
Няма как да се установи кой къде се е заразил. Може да е бил на мач, но преди това да е пил бири със заразен, който се е заразил в Гърция, примерно. Е, откъде се е заразил мачаджията? Заразеният на Шрьодингер.
Колкото и да се обяснява, че по-големият брой тестове не открива повече заразени, в крайна сметка е факт, че откакто тестовете скочиха, се откриват повече положителни. Март-април-май - по 1000-2000 теста - пик от 90 души.
Освен в трудови колективи и в офиси, не виждам как ще се сочи - този от дискотека, онзи от бал, трети от мача. То няма и как категорично де, трябва да се вади секвенция на вируса в конкретния човек - абсурд.
Колкото до мутациите, важното е да имаме ваксина, преди да установим точно как мутира коронавирусът.

# 16 143
Това с маските навън пък защо.То вярно, че в София дистанцията е мираж  - тесни тротоари, навсякъде в центъра са тълпи. Но нали не беше опасно разминаването със заразен? Аз си бях относително спокойна на открито. Въобще не съм  го мислила,
Разминаването вероятно не е опасно, но ако този, с който се разминаваш кашля, киха или говори гръмогласно, не съм убедена, че е безопасно. А като дойде есента и паднат мъглите (в София смога), няма нужда да се разминеш със заразен, за да се заразиш. Достатъчно е да минеш през място, на което е кашлял някой преди час, примерно.
Или предишния ден.  Или да влезеш в автобус, в който е имало заразен.

# 16 144
  • в страната на чудесата
Преди седмица Wink

# 16 145
Скрит текст:
РНК вирусите принципно мутират трудно.
А в щатите в окръг в щата Тексас им 88 заразени бебета като има случаи и на починали техни възрастни роднини. За  радост при децата няма симптоми и боледуват леко. Да подчертаем защо е важно да се носят маски - 2-ма фризьори са заразени и от 160 клиента които са обслужили няма заразени. Пътници в полет на авиокомпания също позитивни, няма заразени други пътници. Та ето как може да се опазим с просто елементарно действие като прикриване с маска. Не е "квантова физика" и не е толкова сложно и затормозяващо а доказано спасява животи.

Специално за самолетите : не че нещо, но колко заразени се прибраха в България със самолет и не бяха успяли да заразят никого в самолета. И това беше във времето преди маските.

# 16 146
  • София
Вижте, ББ тръгна с голямата кошница за Брюксел, ама нещо не искат да дават пари, така че трябва сами да се пазим. Всяка държава се спасява поединично, така че носенето на маски ще е най-лекото, с което ще трябва да свикне населението, ако не иска да се озове в Армеец.

# 16 147
  • София
Мери Ан, вирусът набира скорост бавничко, тромаво, но пък стабилно.
Именно след мачовете и баловете от ок. 100 бройки дневно скочиха на над 200 до 300. В София пък станаха по 100 дневно. В Пловдив също се отчете увеличаване.
Малко ли е? Забелязвате ли процеса на удвояване и утрояване?
Не мога да ви кажа дали след протестите няма да се удвоят още веднъж, примерно на 500 до 600 дневно, а? И, ако при 5-600 дневно пак няма да се усети ударна вълна, забележете, че следващото удвояване ще е на 1000 на ден. Може някое друго събитие да катализира това увеличение. И тогава?
Разбира се, аз категорично НЕ искам бройките да се увеличават, надявам се слънцето да трепе тая гад. Днес в София е 16 градуса....
Няма как който и да е, без някакво официално потвърждение да докаже, че "скачането" на бройките е от мачове и балове, а не от увеличено тестуване. Това казвам аз. Затова питам за нещо официално, което да е излязло, а не теории като тези за плащането на хора, за да "пишат" близките им като болни или починали. Освен за момчето от Русенско с бала в Търново нещо друго чу ли се? За някой от мач, заразил поголовно?
Бройките ги е имало, хората не се тестваха достатъчно. Сега народът се е юрнал на поразия, най-нормалното нещо е да скачат бройките.
Балове имаше навсякъде, не само в Търново. Фенове имаше от цялата страна, не само от София и Пловдив.
Има области с нито един заразен на ден, от дни. И такива с по 1-2 ма. В тях абитуриенти няма ли?
Чакай сега, първо щеше да "пламне" от мача с 15000 публика.
После от баловете. После от заведенията. Сега наред са протестите.
От толкова "пламъци"  трябваше вече да сме "изторели".
Пък бройките все тези.
....
Както писах онзи ден - нашия квартален лекар беше написал, че доскоро не е имал случаи,
и че в момента има от баловете.
Деси, аз отдавна не вярвам на каквото и да е написано ей така, просто така. Не казвам, че твоят лекар лъже-напротив. Казвам, че всеки избира в какво да вярва. И на кого.
Аз също искам бройките да не растат. Но виждам, че няма как това да се случи и нищо не зависи от мен. Но вярвам, че зависи от всички млади хора, които са по площадите от няколко дни. И вместо да им се радваме, че искат някаква промяна, ние отново търсим и там за какво негативно да се хванем и да намерим,....и после разбира се и естествено, другите са виновни. За всичко. Дори и затова, че искат нещо да се промени за всички.
Но това вече е друга тема, за която предполагам тук не може да се дебатира, затова и аз няма да го правя. Коментирах само частта за "пламъците".
Я пък ти. Умен човек, пък ми излизаш с тезата, че бройките ги е "имало" и всичко се дължало не тестването.. Имало, ама нямаше по 6-8 смъртни случая дневно и ежедневно по над 500 хоспитализирани. Бяха до 300-320 в периода на "малкото" тестване и средно до 3 смъртни случая, рядко повече, а в много дни и без.

В Италия - 145 хиляди теста вчера, 128 (или нещо от сорта) нови случая. В Англия - 245 хиляди теста - 600 нови.
Населението на тия държави е ок. 8 до 9 пъти по-голямо от нашето, тестването им е 20 пъти повече от нашето, бройките - (за Италия) - 3 пъти по-малко от нашите.... Т.е. - ако ние утре направим 200 хиляди теста за теб ще е нормално да имаме 20 хиляди заразени така ли? А защо Италия и Англия нямат такова съотношение? Защото взимат мерки и няма мачове с публика, балове, дискотеки на закрито.

Секвестиране на генома на вируса ли, как се казваше, няма как да се прави толкова често, че да се установи мач ли е било, бал ли е било, но се предполага. Как в София след мачовете и баловете се удвоиха от 50 на 100 на ден? Просто си ги е имало? Айде бе....И, ако преди бяха предимно от махалите, сега надали е така....Ако твърдите, че от март сме си имали средно по 300 на ден заразени, сега щехме да сме като в Индия и САЩ вече, зарежи тая работа. Ние тепърва почваме да катерим, и още месец, месец и половина ще удържаме и ще се успокояваме, че има някакви места там някъде....

# 16 148
Това с маските навън пък защо.То вярно, че в София дистанцията е мираж  - тесни тротоари, навсякъде в центъра са тълпи. Но нали не беше опасно разминаването със заразен? Аз си бях относително спокойна на открито. Въобще не съм  го мислила,
Разминаването вероятно не е опасно, но ако този, с който се разминаваш кашля, киха или говори гръмогласно, не съм убедена, че е безопасно. А като дойде есента и паднат мъглите (в София смога), няма нужда да се разминеш със заразен, за да се заразиш. Достатъчно е да минеш през място, на което е кашлял някой преди час, примерно.
Или предишния ден.  Или да влезеш в автобус, в който е имало заразен.

Сигурно мислите, че сте написали нещо много остроумно, но всъщност тя е права.

https://nauka.offnews.bg/news/Vaprosi_2/Kakvo-nosi-maglata-sas-sebe-si_32182.html

# 16 149
  • Другата България
Скрит текст:
Мери Ан, вирусът набира скорост бавничко, тромаво, но пък стабилно.
Именно след мачовете и баловете от ок. 100 бройки дневно скочиха на над 200 до 300. В София пък станаха по 100 дневно. В Пловдив също се отчете увеличаване.
Малко ли е? Забелязвате ли процеса на удвояване и утрояване?
Не мога да ви кажа дали след протестите няма да се удвоят още веднъж, примерно на 500 до 600 дневно, а? И, ако при 5-600 дневно пак няма да се усети ударна вълна, забележете, че следващото удвояване ще е на 1000 на ден. Може някое друго събитие да катализира това увеличение. И тогава?
Разбира се, аз категорично НЕ искам бройките да се увеличават, надявам се слънцето да трепе тая гад. Днес в София е 16 градуса....
Няма как който и да е, без някакво официално потвърждение да докаже, че "скачането" на бройките е от мачове и балове, а не от увеличено тестуване. Това казвам аз. Затова питам за нещо официално, което да е излязло, а не теории като тези за плащането на хора, за да "пишат" близките им като болни или починали. Освен за момчето от Русенско с бала в Търново нещо друго чу ли се? За някой от мач, заразил поголовно?
Бройките ги е имало, хората не се тестваха достатъчно. Сега народът се е юрнал на поразия, най-нормалното нещо е да скачат бройките.
Балове имаше навсякъде, не само в Търново. Фенове имаше от цялата страна, не само от София и Пловдив.
Има области с нито един заразен на ден, от дни. И такива с по 1-2 ма. В тях абитуриенти няма ли?
Пък бройките все тези.
....
Както писах онзи ден - нашия квартален лекар беше написал, че доскоро не е имал случаи,
Деси, аз отдавна не вярвам на каквото и да е написано ей така, просто така. Не казвам, че твоят лекар лъже-напротив. Казвам, че всеки избира в какво да вярва. И на кого.
Аз също искам бройките да не растат. Но виждам, че няма как това да се случи и нищо не зависи от мен. Но вярвам, че зависи от всички млади хора, които са по площадите от няколко дни. И вместо да им се радваме, че искат някаква промяна, ние отново търсим и там за какво негативно да се хванем и да намерим,....и после разбира се и естествено, другите са виновни. За всичко. Дори и затова, че искат нещо да се промени за всички.
Но това вече е друга тема, за която предполагам тук не може да се дебатира, затова и аз няма да го правя. Коментирах само частта за "пламъците".
Я пък ти. Умен човек, пък ми излизаш с тезата, че бройките ги е "имало" и всичко се дължало не тестването.. Имало, ама нямаше по 6-8 смъртни случая дневно и ежедневно по над 500 хоспитализирани. Бяха до 300-320 в периода на "малкото" тестване и средно до 3 смъртни случая, рядко повече, а в много дни и без.

Скрит текст:
В Италия - 145 хиляди теста вчера, 128 (или нещо от сорта) нови случая. В Англия - 245 хиляди теста - 600 нови.
Населението на тия държави е ок. 8 до 9 пъти по-голямо от нашето, тестването им е 20 пъти повече от нашето, бройките - (за Италия) - 3 пъти по-малко от нашите.... Т.е. - ако ние утре направим 200 хиляди теста за теб ще е нормално да имаме 20 хиляди заразени така ли? А защо Италия и Англия нямат такова съотношение? Защото взимат мерки и няма мачове с публика, балове, дискотеки на закрито.
500 хоспитализирани дневно?????? Ежедневно? Кога, къде? Дай да прочета, явно наистина съм изостанала с инфото.
6-8 смъртни случая на ден??? Всеки ден? Чух за един ден, ти казваш "дневно"....къде да го видя официално?

# 16 150
  • София
Цитат
Я пък ти. Умен човек, пък ми излизаш с тезата, че бройките ги е "имало". Имало, ама нямаше по 6-8 смъртни случая дневно и ежедневно по над 500 хоспитализирани. Бяха до 300-320 в периода на "малкото" тестване и средно до 3 смъртни случая, рядко повече, а в много дни и без.

Ми те хората не умират веднага след като се заразят, минава време ,  натрупват се болни, не може да твърдим, че тези починали са болните  от този или онзи период.

500 хоспитализирани са хората в болниците, а не тези които са приети за деня. Нормално е,през април беше минал месец и са се събрали  300 болни, сега два месеца по-късно бройката да е по-висока, нали има натрупване. Не се знае колко дълго се лекуват болните.

# 16 151
Какво натрупване, нали има и изписани и излекувани.
Не търсете под вола теле, бройките си се покачват стабилно и тенденцията не е добра. Както няма и какво да я обърне, а напротив...

# 16 152
  • София
Не отричам, че мерките определено играят роля. Но Италия, Испания, Англия - това са държави, които преминаха пика. Ние забавихме пика, нахвалихме се на едро колко сме добри, как Европа ни тупа по рамо и държим по петдесетина бройки на ден (които в някои случаи бяха разисквани като пълен апокалипсис), само че парите свършват, а с тях и измамната благодат.
Нереално е да се вярва, че е можело да се разминем с "пик" от по 90 заразени на ден и след това да отчитаме по 10-20, докато един прекрасен ден отчетем 0.

# 16 153
  • София
Бб още се хвали - преди малко разправя, че сега Брюксел и други страни въвеждали нашите мерки от март-април. Иска  единна политика за маски, кафенета и всичко. Ама нещо май ще удари на камък.

# 16 154
Пък бройките все тези.
....

Гледам, че Григор Димитров е пуснал видео как тренира за да се подготвя за участие в турнир в края на юли в Мексико. Дано не избързва с физическото пресилване...

Турнирът, на който Григор ще участва е виртуален. Нямам думи за осведомеността на нашите медии. То оставаше в Мексико да се завлече, където са цъфнали и вързали. Освен това, той вече от седмица тренира умерено и се подготвя за подновяване на сезона в САЩ. Не е прекалено рано, той отдавна е без симптоми, а и няма никакви  усложнения.

Общи условия

Активация на акаунт