COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 388 852
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 21 930
МОН казаха всяко училище да си изготвя план за действие. Така че, следете си уебсайтовете на училищата от 01.09.

# 21 931
Сибила е анестезиолог.Това й е работата...Донорството е допълнение...

# 21 932
Скрит текст:
Със сигурност родителите в началото ще подпишат декларации за уведомяване, ако някой е с положителен тест или е контактен. Училището нататък ще трябва да предаде информацията. Обаче какво става след това е пълна загадка.

Няма как да се задължат родителите да подписват каквито и да било декларации в този дух. Също както няма закон, който да може да ги задължи да правят тестове - на себе си или на децата - за своя сметка при каквито и да било обстоятелства. Аз лично декларация за снемане на отговорност от училището нямам намерение да подписвам. А уведомяването е задължение на РЗИ, не на родителя.

Могат. В градините и яслите при отварянето подписваха декларации, че не са контактни, болни и ще съобщават обстоятелства. Съвсем публично беше обявено още преди месеци като ги отваряха - не искаме изследвания, обаче попълвате декларации. Ти си имай каквито щеш намерения, но ако ти кажат, че без декларация детето ти няма да влезе в училище, тогава щеш-нещеш ще подпишеш.
Няма никаква причина да не се поиска същото и при започване на учебната година. Друг въпрос е колко ще се спазва от страна на родителите.
А ако детето е контактно и се напише в декларацията, задължава ли се училището да го обучава по някакъв начин?
Щото аз тук виждам вратичка за хората, които не искат да си пускат децата присъствено.

# 21 933
  • sofia
Със сигурност родителите в началото ще подпишат декларации за уведомяване, ако някой е с положителен тест или е контактен. Училището нататък ще трябва да предаде информацията. Обаче какво става след това е пълна загадка.

Няма как да се задължат родителите да подписват каквито и да било декларации в този дух. Също както няма закон, който да може да ги задължи да правят тестове - на себе си или на децата - за своя сметка при каквито и да било обстоятелства. Аз лично декларация за снемане на отговорност от училището нямам намерение да подписвам. А уведомяването е задължение на РЗИ, не на родителя.
A каква е отговорността на училището в случая? Питам най-добронамерено, изглежда не разбирам за какви декларации става дума. Кой кого да уведоми? И каква отговорност да снеме? Може ли малко разяснение на идеята?

Има съмнения, че ще искат от родителите да подписват декларации в смисъл, че са наясно с опасността и пускат децата си при условията каквито са ("полагаме максимални усилия, но въпреки това е възможно"...).Каквито декларации искат в момента в ДЗ (които, обаче, в момента не са задължителни за посещаване) и в болниците (където също не е задължително пребиваването). Не виждам как ще задължат родителите на деца в УЗ да ги подписват при положение, че посещаването е задължително.

Това е притеснително...Аз лично, не вярвам в училището на моето дете да има Някакви мерки. Какви са ми вариантите?!? Да сменим училището? Да не ходи?

# 21 934
Една от мерките, които могат да се въведат на местна почва са линии на градски транспорт, валидни само за ученици. Във Варна имаме една линия 14а, която прави един курс сутрин и един обед, и е подходящ за много деца, а картите за 14 не са валидни в него и така почти само ученици го ползват. Нека да помислят в тази насока общините.
Друг локален въпрос - имаме супер булевард със спирки, но от година и половина няма кой да пусне по него линия.

# 21 935
В РЗИ търсят доброволци ли? Къде може да се прочете кое РЗИ търси доброволци и какви са критериите?

По казуса в Търново - според мен бащата въобще не е наясно какво се е случило с момчето му след 20.07. Говори за някакво "резорбиране на нещото, което в началото се виждало на снимките", за някакъв "отрицателен ПСР тест преди да го преместят в реанимация"... А, докторицата Сибила не беше ли шеф на донорството, какво дири в реанимация? Много заплетен целия случай. Има неща, които не се връзват. А, директорът на болницата - много грозно изказване, наистина. Аз не съм го лекувал, което ми дава право да не знам какво му се е случило... Хем си защитавам престижа на болницата, хем си нямам хал хабер какво се случва с нея... Най-младият тежко-болен от ковид в България и директора на болницата да не знае какво се случва с него... Много грозно...
Въпросната лекарка (Д-р Сибила Маринова) е началник на реанимацията в болницата на Велико Търново и координатор по донорство.

# 21 936
  • в страната на чудесата
Аз мисля, че трябва да се даде възможност на родителите, които не искат да пуснат децата в училище присъствено да могат да го направят. Но според мен не ние, а бразилските деца са проблемът Simple Smile

# 21 937
Ако детето е контактно, лл не би трябвало да може да даде бележка, че не е имало контакт със заразно-болен. А, такава бележка се иска. Нали?

# 21 938
  • sofia
Аз мисля, че трябва да се даде възможност на родителите, които не искат да пуснат децата в училище присъствено да могат да го направят. Но според мен не ние, а бразилските деца са проблемът Simple Smile
В нашето училище бразилци няма, но масово родителите Не вярват във вируса...Мисля, че решиха, че сме луди, защото не присъствахме с детето на Великото Завършване на 4ти клас, придружено с ядене и пиене. Сега, детето трябва да е затворено в една стая с техните деца...

# 21 939
  • София
Заразените с коронавирус в болницата в Добрич се лекуват от гастроентеролози
Окръжната прокуратура започна проверка в болницата в Добрич заради организацията на лечението от коронавирус. От днес здравното заведение е без специалисти, които да се грижат за заразените с COVID-19 и тези с белодробни болести. 40 пациенти са поверени на двама млади гастроентеролози, които изнемогват и настояват проблемът да бъде разрешен час по-скоро. Тримата пулмолози от Второ вътрешно отделение  са в болнични. Единият от тях е с коронавирус. Техните дежурства са прехвърлени на останалите две лекарки. И двете лекарки наскоро са защитили специалност гастроентерология. Днес им се налага сами да вземат решения за пациенти с пневмонии.
„В отделението в момента нямаме нито инфекционист, нито пулмолог, който да ни насочва как да лекуваме нашите болни”,  каза Вълчева. Санитарките също са в умален състав, защото две от тях се лекуват в изолация. Те се оплакаха и от това, че рядко има топла вода в болницата.

От репортаж на друга телевизия - ТУК
"В момента отделението е пълно с такива болни, които имат нужда от консулт с лекар специалист в тази насока, с когото да можем да обсъдим лечението, дали върви в правилна насока, дали трябва да се смени терапията", обясни д-р Елиз Селимова. Медицинските сестри също не достигат. През нощта дежурят по един лекар, една сестра и един санитар. Славка Костадинова има месец до пенсиониране.
Според директора на болницата, проблем няма, тъй като е назначил началника на другото вътрешно отделение като консултант.  "Това е тясна вътрешна специалност, което предполага, че като едни такива лекари, те, освен гастроентерология, следва да познават и други органи в човешкото тяло, т.е. да лекуват като терапевети", заяви д-р Светозар Байчев, директор на МБАЛ-Добрич.

Факт е, че специализирано лечение за коронавирусна инфекция няма. Но също е факт, че определен процент от заразените с COVID-19 трябва да бъдат хоспитализирани, а средно около 5% попадат в интензивно отделение - всички те се нуждаят от медицинска помощ, за да се преборят. Управниците бодро рапортуват, че такава ще бъде осигурена за всички.
На примера с болницата в Добрич се вижда какво на практика означава това. Само не разбрах каква е задачата на прокуратурата, след като специалисти в болницата в момента просто няма, няма и от къде да се появят.
Няма ли кой да попита министъра - какво правим в този случай? А такива подобни се очертава да има още и още - с всички последствия за онези, имали нещастието да се разболеят.

# 21 940
  • София
Ако детето е контактно, също подлежи на карантина. Друг е въпросът, че никой не проверява вече. Само по сигнал, че не се спазва. Много ми е интересно как точно ще протича обучението при деца, чиито родители са против да ходят там, а съучениците им са присъствено. Едновременно ще върви и он лайн сесия ли?

# 21 941
  • София
Поне не зная към момента да са искали бележки. Това с декларациите за короната и без нови изследвания за паразити и т.н. го направиха именно за да няма струпване при ЛЛ.
На декларациите смисълът допълнително е в някаква степен обвързващ, дисциплиниращ - подписваш се, че носиш отговорност, поемаш ангажимент, отговаряш за поведението си. Към момента няма друг начин, по който да се окаже някакво влияние върху отношението на хората, да бъдат поне малко ангажирани. А и така като се чувстват задължени да съобщят, ако са позитивни или контактни, съответното заведение има вече данни. Нали си спомняте, че когато имаше случаи в градините, се казваше "майката на детето Х се обадила и казала, че е позитивна". Нататък градината ще подаде сигнала. Ако чакаме ЛЛ да дават бележки или да се обаждат по градините и училищата, те няма да могат нищо друго да свършат, ако им се увеличат положителните, само телефони ще въртят по цял ден. А РЗИ и ЛЛ не могат винаги да знаят дали детето не е със сменена ДГ, дали изобщо ходи на градина, в кое училище ходи и дали изобщо ходи.

# 21 942
  • в страната на чудесата
Като напуснат двете девойки ще се реши проблемът. Изключително нахалство и безочие от страна на директора на болницата.
Последна вметка - от години тясна специалност като гастроентерология, кардиология, ревматология, пулмология, ендокринология и прочие се придобива БЕЗ вътрешни преди това. Така че гастроентеролог без вътрешни болести да лекува пневмония е като алерголог да лекува диабет.
После двете момичета ще са разнасяни по медии, а директорът удобно ще се покрие. Ето това имах предвид като казах преди много страници, че обикновените доктори няма какво да сторят. Остава им да се пазят.

# 21 943
  • В заешката дупка
Навсякъде по света има неуредици и неспазване на мерките. Ей сега тъкмо чета, че при нас снощи полицията са минавали през 24 заведения, като при 15 от тях изискванията, необходими за да се осигурят условия за дистанция от 2 метра не са спазени. В някои имало прекалено много хора, в други маси, столове не били наредени както трябва и подобни. Ще се помага на заведенията да се организират по-добре. Обмисля се варианта и за евентуални глоби при повтарящи се неуредици. В Исландия има глоби само за нарушаване на карантина/изолация, и за провеждане на масови мероприятия с участници над определения лимит.

# 21 944
просто супер в Добрич.... все едно при наказателно дело за убийство да се ползва бракоразводен или данъчен адвокат, и двамата са правоспособни, ама ефектът ще е коренно различен

както е тръгнало, най-добре тук да си разработим собствен протокол за начално самолечение, поне имаме време да следим новостите по света, което за един претоварен лекар с 30 пациенти на главата, надали е така

Общи условия

Активация на акаунт