COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 204
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 21 945
Andariel, не си права, дъщеря ми като беше със скарлатина -  личния лекар уведомява РЗИ , има процедури и са задължени. От там нататък РЗИ слагат карантина на групата и тестваха всички деца, като се оказа, че има безсимптомен носител в групата, който също мина лечение. Откъде накъде на родителите ще се разчита?

# 21 946
За съжаление никой не може да си изкара от малкия джоб нужните специалисти.  Немалка част от наличните се испозаразиха. Мерките не се спазват и това са последиците.

# 21 947
Рори,аз линейки със сирени не съм чувала покрай нас.Наистина при нас към 23 минаваше машина или с вода или дезинфектант..нещо с пяна беше,но от края на юни не е минавала изобщо..иначе наистина шума и беше по--особен...Но миеше улицата-тази покрай вас може пък за комари да е..
 Това за Добрич е страшно и директора е .....за съжаление мисля,че "Сега в Добрич-скоро и в други градове" Sad .Как пък този народ не го разбра..Дори и кадърни лекари и специалисти-да не са неуморни и до кога ще могат да лекуват...

# 21 948

Много заразени не се тестват според мене защото  тестват при температура над 38 градуса, а много го карат с ниска температура около 37.5

Това откъде се взе?
Познавам точно трима човека с  38 + градуса, които не са тествани от РЗИ.
А и от РЗИ не идват да ти мерят температурата, преди да те тестват.
Изобщо нямам идея кого тестват извън дирекции, администрации, депутати и подобни, допускам, че е на случаен принцип, днес имат за София общо, примерно,  10 теста и 50 симптоматични,  онче-бонче и на който му се падне.

# 21 949
  • в страната на чудесата
Антеа, незнам кой одитира бракоразводните адвокати. В случая в Добрич медицински одит следва, както и НЗОК да провери дали се изпълнява стандарта. Вероятно да, с консултанта. На мястото на двете момичета и един ден няма да стоя там.
Нито опит, нито правоспособност, нито смелост, нито защита.
Между другото през март също опънаха специализанти Simple Smile

# 21 950
Добрич и Благоевград са примери как започва претоварването на системата, и това е само началото. Дано само с това се разминат.

В същото време в някои от засегнатите области тестват само контактни от първа линия, и то избирателно. Говори се, че РЗИ-тата разполагат със смешен дневен лимит. Контактни от втора има болни доста, които се тестват безплатно само ако зазлеят достатъчно за болница и изобщо не влизат в статистиката. Карантинираните също стават все по-малко, няма да се учудя ако се окаже, че все повече са принудени да ползват отпуск вместо болничен.

# 21 951
Нова, Днеска го прочетох някъде по информативните сайтове. Иначе по форумите хора с леки симптоми се оплакват че ги пращат сами да си плащат ПСР.
Пестят тестовете за зимата Joy

# 21 952
  • София
Поне не зная към момента да са искали бележки. Това с декларациите за короната и без нови изследвания за паразити и т.н. го направиха именно за да няма струпване при ЛЛ.
На декларациите смисълът допълнително е в някаква степен обвързващ, дисциплиниращ - подписваш се, че носиш отговорност, поемаш ангажимент, отговаряш за поведението си. Към момента няма друг начин, по който да се окаже някакво влияние върху отношението на хората, да бъдат поне малко ангажирани. А и така като се чувстват задължени да съобщят, ако са позитивни или контактни, съответното заведение има вече данни. Нали си спомняте, че когато имаше случаи в градините, се казваше "майката на детето Х се обадила и казала, че е позитивна". Нататък градината ще подаде сигнала. Ако чакаме ЛЛ да дават бележки или да се обаждат по градините и училищата, те няма да могат нищо друго да свършат, ако им се увеличат положителните, само телефони ще въртят по цял ден. А РЗИ и ЛЛ не могат винаги да знаят дали детето не е със сменена ДГ, дали изобщо ходи на градина, в кое училище ходи и дали изобщо ходи.

Това е абсурдно. Никога не бих си позволила да подпиша декларация, че човекът зад мен в магазина не е вирусоносител. Или че човекът в метрото до детето ми не е вирусоносител и че, видите ли, веднага ще съобщя, ако се окаже, че е. Глупости на търкалета - а това е документ, не тоалетна хАртийка. Никога, при никакви обстоятелства, по никой начин не бих го подписала само и само за да "не се деля от колектива". Няма закон, който да ме задължава да разполагам с подобна информация, всъщност точно обратното - това са лични данни, достъп до които имат (евентуално) човекът, за чийто статус става дума, лекуващият го лекар / лекари и РЗИ. Аз не само не знам - аз НЯМАМ ПРАВО да знам.

# 21 953
  • Bulgaria
Аз пък не разбирам защо никой не повидгна въпроса защо България е единствената държава, в която хората сами трябва да си плащат за тестове. Съгласна съм да си плащат за тестове при пътуване с цел туризъм до Гърция и т.н., но симптомни и контактни да се пращат да се тестват на частно го няма никъде. Все повече държави правят възможно тестването на всеки, който изяви желание, а ние тук и дори на симптомни и контактни не можем да осигурим тест.

# 21 954
Е те и ЛЛ подписват бележки, че няма контакт със заразно болни и на деца, ходили на варицела партита. Подписваш на базата на това, което ти е известно, ако не ти е известно - не си отговорен. А и да ти е известно - ако не се наеме някой да те обвинява и да доказва, че си знаел - все тая.

# 21 955
Проблемът в Добрич е отдавна предизвестен, още с напускането на последния инфекционист.
Тогава от тяхното РЗИ имаше коментар в духа на това, че с короната нямало проблем, щели да ги прехвърлят във Варна, проблем щели да са обичайните инфекциозни заболявания.
А сигналът, ако се ориентирам правилно, е именно за да бъде проверено ръководството, което очевидно е оставило безпомощни няколко свестни човека.
Разбира се, Мири, Мангъровци и прочие нобелисти няма да им помогнат. Те са заети да нравоучават и тормозят.
Как беше вицът за циганчето, което не познава вкуса на салама, ама брат му е виждал един как яде.
https://bntnews.bg/news/edinstveniyat-lekar-ot-infekcioznoto-v-d … -1058933news.html

# 21 956
  • В офиса
"Вечер, преди да заспя, си мечтая. Мечтая си сутрин да не се събуждам със свито сърце колко са болните и дали ще издържим. Мечтая си да мога да прегръщам близките си на вратата, когато се прибера от работа. Мечтая си да работя, облечена с цветния си екип, а не със скафандър, в който не се диша. Мечтая си след работа да взема душ и да облека красива рокля, за да отида с любимия на вечеря, а не да се простра капнала на дивана. Мечтая си да се смея както преди, а не да плача в колата си от безсилие пред непредвидимостта и пораженията от един вирус. Мечтая си болните да могат да дишат, а с тях и ние да си поемем дъх. Мечтая си. За да мога да заспя…"

Това е публичен Фейсбук статус от 23.07 от стената на доста обсъждан и тук и в медиите лекар.
За Добрич съм без думи.

# 21 957
  • София
Andariel, не си права, дъщеря ми като беше със скарлатина -  личния лекар уведомява РЗИ , има процедури и са задължени. От там нататък РЗИ слагат карантина на групата и тестваха всички деца, като се оказа, че има безсимптомен носител в групата, който също мина лечение. Откъде накъде на родителите ще се разчита?

В момента нещата са други, недей да правиш сравнение със скарлатината преди короната. Има хора с деца в градинска възраст - да кажат дали са подписвали декларации като отвориха градините пролетта. Съвсем официално при отварянето беше казано, че родителите ще подписват декларации.

# 21 958
  • sofia
Е те и ЛЛ подписват бележки, че няма контакт със заразно болни и на деца, ходили на варицела партита. Подписваш на базата на това, което ти е известно, ако не ти е известно - не си отговорен. А и да ти е известно - ако не се наеме някой да те обвинява и да доказва, че си знаел - все тая.
Така че, това е просто една хартийка, която по никакъв случай не предпазва децата.

# 21 959
Е те и ръководствата не знам какво могат да направят, кого да сложат да работи там, ако няма? И къде да прати болните, ако няма специалисти или се изпоразболеят и трябва да затвори временно отделението? Вкъщи? Или да закарат 40 човека във Варна, където също са пълни с болни? Другите болници едва ли ги чакат с отворени обятия. А и кой лекар ще се засили да го командироват, примерно от София, в Добрич?

Общи условия

Активация на акаунт