COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 561
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 21 960
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Ние от април си скубем косите, но реалната вакханалия започна да се случва от средата на юни. И резултатът си личи.
Аз също се надявам, че няма да достигнем мащабите на най-засегнатите, но за нашия разграден двор е достатъчна и по-малка секира.
Не е вярно конкретно за събиранията, че са от средата на юни. Тук от май всички са като изтървани. Мерките са нулеви. Събирания, балове, още май, масови мероприятия на острова, пък той една шепа земя. Да не говорим, че фитнесите са пълни. Като чета в чужбина по-малко им трябва. В Италия за месец стана пълно мазало. Не знам, кой прав, кой крив. Просто статистиката за мен не е меродавна, защото всеки мери нещо различно, кой подправил, кой не. Меродавно е колко хора наистина познават болен, колко хора са се разболели, ей такива неща.

Около мен все повече хора познават болен... хора, на които вярвам.
В най-близкото си обкръжение нямам.

# 21 961
  • София
Ами то Кунчев намекна какво може да бъде решението:
"Системата като цяло ще се справи, но това цяло не върши работа за тези, които са на зор сега. Ако трябва, ще оборудваме цяла болница за COVID-19, но проблемът е в персонала", подчерта д-р Кунчев пред БНТ. По думите му, легловата база е запълнена на около 50%, но това не значи равномерно навсякъде в цялата страна. А най-крайният вариант е да се откриват полеви болници като тази в "Арена Армеец", но Кунчев изрази оптимизъм, че няма да се стигне до това.
от ТУК
Та ни предлагат да бъдем оптимисти...

# 21 962
  • София
При скарлатина ЛЛ уведомяват РЗИ по служебен път, като едновременно и издават бележка до училище/градина, която трябва да се занесе там до 24часа, ако не се лъжа, от родителите. Тоест, има двойно уведомяване. Поне при нашата ЛЛ така се е процедирало за инфекциозни заболявания. Не знам дали има някакво наказание, ако не се занесе уведомителната бележка до учебното заведение. После в градината слагат бележка за карантина в групата и не се допускат не контактни деца. В училище уведомяват останалите родители по имейл или са организирали платено тестване. Това е според моя опит (за София). Другаде може и да е различна процедурата.
Бележката за контакт пък се издава на база доколкото е известно. Естествено, че никой не може да гарантира дали преди пет минути не си се разминал със заразно болен.

Лейка, а ако установят, че не се спазва стандарта какво следва?

# 21 963
Я кажете хипотетично, ако пуснат училищата присъствено и стотици или хиляди деца се окажат контактни и под карантина, на родителите нали трябва да дават болнични за по 14 дни?

# 21 964
Скрит текст:
Като напуснат двете девойки ще се реши проблемът. Изключително нахалство и безочие от страна на директора на болницата.
Последна вметка - от години тясна специалност като гастроентерология, кардиология, ревматология, пулмология, ендокринология и прочие се придобива БЕЗ вътрешни преди това. Така че гастроентеролог без вътрешни болести да лекува пневмония е като алерголог да лекува диабет.
После двете момичета ще са разнасяни по медии, а директорът удобно ще се покрие. Ето това имах предвид като казах преди много страници, че обикновените доктори няма какво да сторят. Остава им да се пазят.

Така ли? А колко години се специализира? В Германия дори и тесните специалисти имат 3 години общи вътрешни болести в самата специализация,минават през всички вътрешни отделения. Е, то в Германия и вътрешните лекари могат интензивна медицина и всъщност те се грижат за пациентите с ковид, те интубират и правят всичко, което се прави изобщо.

# 21 965
В Германия отнякъде прочетох, че 20% от болните с ковид приети в болница умирали, така ли е?

# 21 966
За организацията на работа на Етап Адрес, Груп и ЮнионИвкони - и трите са един холдинг от известно време - твърдят, че маските са задължителни, а от май месец имат нова система за пречистване на въздуха.

https://www.24chasa.bg/novini/article/8888707

По-долу дама инфо за новите 6 случая за област Силистра, изнесени в събота и неделя. Активните случаи в областта са 36.

https://www.kvorum-silistra.info/news/17915

Между впрочем, някъде мернах, но не помня къде, че се говори из града, че има заразен свещенник от Силистра от празненство по повод 80 годишен юбилей, но подробностите ми убягнаха - той ли е заразения, само той ли, и прочие.

И още едно съобщение, свързано вероятно с коронавируса - в магазините HM временно не приемат торби със стари дрехи. Днес разходих една торба. Талони за намаление, обаче, от преди това си важат.

Последна редакция: нд, 09 авг 2020, 14:21 от blueeyes

# 21 967
Между другото, от епикризата не личи да има вътреболнична инфекция. А левкоцитите на контролата са 2.7, а не 27. Вероятно липсват другите данни.
Как да не личи? Постъпил на 13.07 с левкоцити под нормата 2.7 (3,5-10,5 е нормата). На 22.07 са 10.7 - в норма. На 27.07 са 27,8. Още на 22.07 има
показател за вторична бактериална инфекция.
Ей, за това, хора, си следете кръвните картини, при съмнения за ковид...
Правя си труда, понеже си ме цитирала. Коментарът беше преди няколко дни, когато имаше постната само първата и последна страница на епикризата.
А за теб знаем - бързо взе да разбираш от кръвни картини Simple Smile

И какво е станало като съм те цитирала? Joy Изяла ли съм те?

Иначе, благодаря... Продължаваш с нападките! Непрактикуващ млад лекар, специализиращ в момента "майчинство", ме хвали, че бързо съм взела да разбирам от кръвни картини. Joy До тука не си изказала нито едно "прoфесионално" мнение. Grinning
Да му мисли обществото с такива кандидат-лекари...

# 21 968
Добре де, как си обяснявате факта, че при толкова много масови мероприятия, протести и неспазване на никакви мерки по данни на РЗИ ние сме в плато почти месец?
Първо смятам, че нивото на зараза у нас е все още доста ниско, второ ако има заразени те не са способни да заразяват много хора. Все пак се спазват някакви мерки, носят се маски при близък контакт, проветрява се където има събирания на хора на закрито, което намалява риска, на открито изглежда е доста по-трудно да се заразиш. А човек ако е заразоносител то е способен да заразява в един тесен период около седмица и ако се предположи, че спазва някакви мерки като носене на маска, избягване на близък контакт то няма да е способен да зарази много хора особено ако се почувства зле в някакъв етап на болестта. Данните за заразени у нас може би 70-80% от хората са такива от трудови колективи, старчески домове, семейства, т.е. все местообитания в които не може да се избегне близък контакт. По данни от щатите 80% от заразените са се заразили от "суперспредъри" които били 20% от общия брой заразени. Което ако се пренесе в нашите условия може донякъде да обясни защо така се движим в платото от около месец. Както каза Витанов това е най-дългият период от една епидемия.

# 21 969
  • В офиса
Amy, обърка два потребителя.

# 21 970
  • Пловдив
Първо, че образите на две потребителки се сляха в едно, второ - о, шок и ужас, дори лекарките в майчинство са учили и знаят повече от ковид-специалистите на форума...
Габи, по 4 години се специализират изброените.

# 21 971
Само да поясня понеже се засегна темата, че за разлика от лекарите, които не могат да работят определена медицинска дейност без специалност, адвокатите се специализират само неформално. И да - възможно е един и същ да работи и като бракоразводен и като данъчен адвокат например. В случай, че някой го интересува де.

# 21 972
Ако детето е контактно, също подлежи на карантина. Друг е въпросът, че никой не проверява вече. Само по сигнал, че не се спазва. Много ми е интересно как точно ще протича обучението при деца, чиито родители са против да ходят там, а съучениците им са присъствено. Едновременно ще върви и он лайн сесия ли?

Да, сега през юни сесията за студентите в СУ така я направиха.
Тези, които ги е страх - изпит от вкъщи с камера през zoom и discord.
Тези, които желаят, можеха с шлемове, маски и ръкавици да отидат на присъствен изпит.
Преподавателите не ги е страх като гледам, защото дъщеря ми получи имейл, че от октомври си започват присъствено семестъра с маски по време на лекции. Няма да са онлайн.

# 21 973
Статия на дойче веле кои са най-опасните региони и страни. Ние засега не сме.
Дори Швейцария е отменила рестрикциите си към нас.
https://m.dw.com/bg/коронавирус-най-опасните-зони-в-европа/a-54479365

# 21 974
Аз мисля, че трябва да се даде възможност на родителите, които не искат да пуснат децата в училище присъствено да могат да го направят.
То си има такава възможност, детето се отписва от редовна форма, записва се на индивидуално обучение и си остава у дома. Родителят има ангажимента да подсигури учител.

Общи условия

Активация на акаунт