COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 380 062
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 3 060
  • Брюксел / София
А вече изпреварихме Гърция по брой заразени а те са направили и 2 пъти повече тестове от нас на глава от населението.
Те сигурно затова ни третират като трета страна!

# 3 061
Графиките на Безлов според мен са най-показателни:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10160501332618499&se … ype=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10160503930598499&se … ype=3&theater
и донякъде обясняват "странното спокойствие" на властите.

# 3 062
В Германия от днес всеки , който пожелае може да си инсталира Арр за предупреждение за намиращ се наблизо човек, който е бил контактен на заразен с вируса. Всичко е на доброволна основа.
Отново имаше репортаж за изследването върху децата и по- слабото заразяване при и от тях.

Биг Брадър ряпа да яде. И тук искаха, но остана във въздуха това желание, защото усетиха настроенията в обществото. Това приложение е много по-различно от изнасянето на данни в нашите медии. Не можеш да видиш данни на евентуален заразен, който е бил с теб.

Не можеш да видиш данни, нито ти показва данни в реално време. Нито събира данни за теб или хората, с които си някъде.
Аз го инсталирах, ако е интересно мога да постна отговорите от FAQ. По някаква причина ми се инсталира на английски, така че ще са сравнително лесни за четене.

# 3 063
  • Там,където се събуждам щастлива.
В Германия от днес всеки , който пожелае може да си инсталира Арр за предупреждение за намиращ се наблизо човек, който е бил контактен на заразен с вируса. Всичко е на доброволна основа.
Отново имаше репортаж за изследването върху децата и по- слабото заразяване при и от тях.

Биг Брадър ряпа да яде. И тук искаха, но остана във въздуха това желание, защото усетиха настроенията в обществото. Това приложение е много по-различно от изнасянето на данни в нашите медии. Не можеш да видиш данни на евентуален заразен, който е бил с теб.

Не можеш да видиш данни, нито ти показва данни в реално време. Нито събира данни за теб или хората, с които си някъде.
Аз го инсталирах, ако е интересно мога да постна отговорите от FAQ. По някаква причина ми се инсталира на английски, така че ще са сравнително лесни за четене.

Е, разбира се обикновените потребители не могат да видят данни. Нали не сме толкова наивни да мислим, че подобна платформа само невинно ти сигнализира, ако си се разминала със заразен. Какво, кой и защо измисли това ще разберем нвкой ден. За мен е бррр цялото упражнение.

# 3 064
Сигнализира ти, но малко по-късно. И между другото, няма никакви юридически пречки да се ползва в Нидерландия, Швейцария и Австрия. Във Франция е малко по-сложно.

Аз съм изненадана, че 42% от германците биха си го инсталирали. В Австралия пък 6 милиона вече са инсталирали подобно приложение, което е една трета от потребителите на мобилни телефони. В Сингапур и Южна Корея също се ползва.

Калинка, в Германия сме постоянно в Биг Брадър и въобще няма какво ново да научат за теб с това приложение. Очевидно е създадено за проследяване на контакти на заразени и е изцяло на доброволна основа.

# 3 065
112 нови случая от 2045 теста.
5 починали.
33 излекувани.
4 нови случая мед. персонал.
Шумен - 27, София град - 15, София област - 13, Кюстендил - 13, Пазарджик - 10, Сливен - 7, Плевен - 5, Кърджали - 4, останалите области:
https://coronavirus.bg/bg/statistika
Добре де, аз не мога да разбера математика на щаба как ги прави изчисленията. Той само преди няколко часа обясни как ние сме преминали 2-ият пик на 1-вата вълна и от 90-110 вече сме се върнали на нива 50-80. Аз тоя математик и преди съм го хващал да говори определено неверни неща. Както когато Кантарджиев обясняваше че репродуктивното число на вируса при нас е под 1 (заради математика) и от щаба рисуваха розовите картини, това беше преди мощният възход на вируса да започне а аз тук в темата рисувах съвсем различни картини от тези на щаба че моите изчисления показват че репродуктивното число на вируса не е под 1, и че откакто ги правя изчисленията с които рисувам картината на България не съм видял делът на активните случаи да намалява, а само да се увеличава, което говори че репродуктивното число на вируса не е под 1, и ако си спомняте завърших изчисленията с репликата че ако числото е под 1, сме го свалили последните 2 седмици ако си спомняте защото моите картини за вируса винаги гледат назад във времето защото стъпват на най сигурният показател за истинската картина на вируса: починалите. Оказа се че нищо такова няма, и не, не сме го свалили и през тия 2 седмици в които още не мога да видя.

Много починали имаме 5.

# 3 066
@Тесла епидемиолозите казват, че се гледат данни на седмична база, не на дневна, дори на 2-седмична е още по-добре.

# 3 067
А защо не гледат починалите какво показват. Защото починалите показват реалната ситуация. Не знам какви 2-седмични и 1-седмични бази гледат ама стигат до грешни заключения. Например заключението че сме свалили репродуктивното число под 1 когато го е заявил математика на щаба определено е било грешно, иначе нямаше да го има тоя възход на вируса и нямаше да счупим вече за 3-ти път рекорда за новозаразени. Той после математика обвини че народа е бил виновен, т.е. народа се е разпищолил и отново е вдигнал числото над 1, само че моите изчисления които си ги правя седмица за седмица на база починалите и на база съотношението имунитет/активни инфекции в стат. показват че то никога не е било под 1 че да се е вдигнало. И то се вижда от резултатите и от непрекъснатите чупения на рекорди. Истината е че възхода на вируса е постоянен макар и бавен (това показват моите изчисления) и си го е имало и когато сме отчитали малко бройки, тогава просто огнищата са били скрити. Като ги открихме почнахме да чупим рекордите.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 01:55 от Анонимен

# 3 068
Кaнтарджиев каза, че е R e 1.20 или нещо подобно тези дни. Не знам как го смяташ и имаш ли представа как се смята, но не е никак просто, гледа се цялата карта на страната с огнищата дори и съседните държави се вземат предвид за да се изчисли. Силно се съмнявам този математик да го изчислява защото не е епидемиолог, твърде специфично е.
Ето какво по-точно е казал на 15.06:
Скрит текст:
Цитат
"1,2 е ефективното репродуктивно число на зараза с коронавирус – т.е. 10 души заразяват 12. Преди десет дни репродуктивното число беше 0.8.  Причината е неспазване на противоепидемични мерки – главно на религиозни празници", заяви проф. Тодор Кантарджиев пред бТВ.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 02:09 от pehoko

# 3 069
Е значи са разбрали че Р на вируса е над 1. Това съм го пропуснал. И какво смятат да направят по въпроса е интересно. Аз изчисленията не ги правя само да видя Р но то се вижда от тях че не е под 1. Защото делът на активните инфекции не намалява а само се увеличава това показва че Р е над 1, защото ако е под 1 делът щеше да намалява: (сега ще си го изровя поста)

# 3 070
Ако ще го смяташ моля го направи на двуседмична база от началото на епидемията. И все пак да отбележа "активните инфекции" са просто регистрирани инфекции, не е задължително да са точният брой активни инфекции. Оценява се също по огнища - в някои е под 1 в други над, но не знам как се изчислява средно за страната, преценява се по тежест най-вероятно. Оня "опозиционер" д-р Тодоров беше казал, че трябва да се направят 300 000 теста за да се оцени епидемията, в момента сме малко над 100 000.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 02:27 от pehoko

# 3 071
Да, специално това че съотношението активните инфекции/имунитет, в стат. може да не отговаря на реалното в о-овото съм го отбелязал в коментара си.
Ето как виждам разпространението на вируса в България между 16 и 23 май като ще използвам същият подход като преди,
https://www.bg-mamma.com/?topic=1198767.msg40700613#msg40700613
В моя математически модел е заложена смъртност между тази в Исландия (според изчисленията ми) и тази на Чехия (според техните тестове за антитела) и използвам съотношението имунитет/активна инфекция в нашата официална стат. към онзи момент.

Ситуацията е следната:
Заразени са между 15 360 и 23 640 това са всички активни инфекции в онзи момент.
С имунитет са между 10 240 и 15 760.
Починалите към онзи момент са 126.

Забележете няколко неща, първо за един месец след пика починалите между 24 април и 23 май са се увеличили над 2 пъти от 54 до 126. Второ, съотношението имунитет/активна инфекция се е подобрило много за този 1 месец от 3/1 след 1 месец вече е 1,5/1 в полза на активни инфекции. Затова активните инфекции в анализа ми не скачат над 2 пъти защото съотношението активни инфекции/имунитет е различно във втората половина на май спрямо втората половина на април. А днес то вече е забележете в полза на имунитета около 1,2/1 в негова полза но тогава все още е било в полза на активните инфекции и затова в онзи период в изчисленията ми те все още са повече от имунитета. И 3-то делът на активните инфекции за 1 месец е скочил много, долната граница е по висока от тогавашната горна. Кантарджиев ни каза вчера че при нас репродуктивното число е под 1. Според моя модел обаче ако наистина е под 1 сме го свалили в последните 2 седмици, защото преди това е било над 1. А между другото възхода на вируса в последно време също показва че не е сигурно че репродуктивното число е под 1, защото ние само катерим а не спадаме.

Разбира се аз имам съмнения че съотношението активни инфекции/имунитет което взимам от тогавашната стат. отговаря на реалното в о-вото към онзи момент. Но ако отговаря, картината с вируса не изглежда добре и тогава, не изглежда добре и днес, защото ние от 7 дни насам само катерим. И излиза че и тогава а и сега (според покачващата се официална стат. от 7 дни насам) сме във възход на вируса. Дали ми е точен анализа, или ако е неточен, колко точно е неточен ще покажат изследванията на Пловдив. Така че за последен път излагам вижданията си на тъмно взимайки смъртност от други държави, как виждам разпространението на вируса без точни данни за смъртността в България. Според модела ми тестването на Пловдив трябва да даде резултат между 0,35 и 0,60% от тестваните че са имали среща с вируса. Така че това ми е и прогнозата за резултатите от тестването. Много ще се радвам ако се окаже че много по голям процент са имали среща с вируса, и вижданията ми за разпространението на вируса са грешни в посока надценяване на смъртността в България, Simple Smile така че всъщност стискайте палци изследването да покаже че доста повече хора от 0,35 - 0,60% са имали среща с вируса в Пловдив.

П.с. Сетих се да допълня нещо за една от възможните причини защо анализът ми рисува доста по черна картина от тази която рисува щаба. Пропуснатите починали, а те са много вавжни. Защото починалите тогава явно са били повече отколкото официално се е съобщавало, съответно и разпространението тогава е било по високо. Което значи че е възможно възхода на вируса да не е толкова висок колкото го описвам. Просто числата още през Април може да са били доста по високи заради тези несъобщени починали, заради които тогавашната картина която съм рисувал е била с по ниско разпространение на вируса заради тези неотчетени починали.

Simple Smile Интересно, чудя се дали истинският резултат в Пловдив не е в този диапазон в който съм го посочил а заради неточносттта на тестовете за която ме репликираха сутринта не показват по висок резултат от реалният.

# 3 072
  • София
Буквално се насрахме и всичките мерки отидоха на вятъра, а и видно е, че бяха напразни, защото сега пет пари не дават за истинския пик у нас с по средно над 80 човека от седмица насам (за днес нов антирекорд от 112 нови случая), при положение, че преди за по 20, 30 случая на ден се праскаха по три брифинга.

# 3 073
Има нещо генерално сбъркано в модела ти, хората с т.нар. от теб имунитет са просто хора с открити антитела, не са реално "имунизирани" против вируса, дори може да са носители на активна инфекция. Това доц. Чорбанов оня ден го обясни, че въобще не е добре човек да има антитела на тест за тоя вирус.
@Diavolo  брифинги се праскаха тогава защото имаше доста хора в реанимация както и в болница, сега са значително по-малко, т.е. все си мисля, че има някаква индикация, че вирулентността на вируса намалява иначе казано както се изрази един наш експерт "лошият вирус си заминава заедно с човека който е заразил". Другата особеност е че за да може вирусът да оцелее той трябва да може да се репродуцира а това става през колкото повече хора мине - иначе казано по този начин става все по-слаб.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 02:41 от pehoko

# 3 074
Защо не е добре да има антитела човек, аз тия неща съм ги пропуснал. Аз стъпвам на официалната стат. и като взимам съотношението активна инфекция/имунитет в нея, гледам съотношението активни инфекции/излекувани. Приемам че съотношението е същото и в о-вото, което не е сигурно че е така.

Общи условия

Активация на акаунт