Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 юни 2020, 17:17 ч.

COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

 • 545 573
 • 13 834
 •   133
Отговори

Анкета

Трябва ли маските да останат задължителни за закрити пространства?

Опции:

* Гласуването приключено: вт, 07 юли 2020, 17:17

# 45
 • Мнения: 856
Все още епидемията не е затихнала и маските трябва да са задължителни на закрити пространства - в магазините, транспорта (там е и трудно спазването на дистанция) и на места, където работят заедно по много хора.
И банките.

# 46
 • SE
 • Мнения: 10 423
В анкетата гласувах с "да", въпреки че досега никога и никъде не съм носила маска. Не виждам смисъл само аз да нося маска, а всички останали - не. Ако съм болна така или иначе трябва да си остана вкъщи. Преди дни ходих до мола, имах маска в чантата, но ме досрамя да я сложа, защото щях да бъда единствената с маска и да събирам погледи, все едно съм прокажена.

Да не казвам, че тук в аптеките все още не се продават никакви маски. Аз поръчах една кутия с 10 маски от някакъв онлайн магазин. Маските са от най-обикновените хирургически и най-евтините, които намерих бяха 50 лева/кутия. Тенгеле продължава да твърди, че маските не предпазват и не препоръчва да ги носим, и естествено никой не носи маска където и да е било. То и няма физически магазин или аптека, откъдето да си купиш каквато и да е била маска.

Колкото до страха - не съм наплашена, но съм предпазлива. Сама съм преценила кои рискове да поема и кои не. Но тук да се отчете, че близките ми, които са в рисковата група са в България, така че ми по-лесно да поемам рискове, макар че никой не е застрахован. Например, никога не съм дезинфекцирала хранителни покупки от магазина, не съм мила плодове и зеленчуци със сапун. В чантата си нося само един малък пулверизатор с дезинфектант за ръцете, който използвам когато съм навън и няма къде да си измия ръцете.

С приятелки се срещам в парка на пикници, сядаме на тревата през два метра и така си говорим, носим си храна от вкъщи.

Но например в самолет смятам да използвам маска с висока защита и защитни очила. Кой може да ми гарантира, че някой седнал около мен няма да ми кашля и изстрелва аерозоли срещу лицето в продължение на 3 часа?! Не можеш да си вдигнеш чукалата и да напуснеш самолета, та затова смятам да се презастраховам.

# 47
 • Мнения: 45
Изобщо не ги разбирам Главните консултанти след падане на всички забрани и покана за туристи, как да не се събират големи групи и за какво пазене говорят

http://www.moreto.net/novini.php?n=420578
Д-р Ангел Кунчев: Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми
Трябва да поддържаме надзора на високо ниво. Моят призив е все още да не считаме, че всичко е отминало и да продължим с мерките, така че да не се връщаме назад“.


Проф. Кантарджиев: Ако случаите продължат да се увеличават, ще предложа връщане на някои от мерките
Той призова да не се събират много хора на затворено място
Ако продължи тенденцията случаите да се увеличават и ако имаме затруднения в ликвидирането на новите пет огнища и регионалните болници не могат да приемат всички болни, тогава ще предложа някои от мерките да се върнат, заяви пред bTV проф.Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести и член на НОЩ.

# 48
 • София
 • Мнения: 5 916
България е на 48 място сред общо 200 страни по света по комплексна оценка на справянето с епидемията от коронавируса, като тя включва оценка на ефективността от наложената карантина, степента на готовност и реакция на здравеопазването, икономиката и цялостното действие на правителството. Това сочи анализа на консорциума Deep Knowledge Group.
В момента най-сигурната страна в света по отношение на COVID-19 e Швейцария, сочат резултатите от анализа. ..., Германия се нарежда на второ място в класацията за най-сигурна страна. На трето място е Израел, на четвърто – Сингапур, следват Япония, Австрия, Китай, и др.Консорциумът поставя страни като Гърция и Турция на по-предни места от България, съответно – на 34 и 37 място. След България се нарежда дори САЩ – под номер 58, точно след Румъния и на две места пред Русия.
От всички показатели, които са изследвани от анализаторите, България събира най-много точки, играещи основна роля за формирането на комплексната оценка, в категория “Ефективност на правителството в оценката и управлението на риска от пандемията”. Най-малко точки страната ни събира в категория “Готовност на здравната система за реакция при извънредни ситуации”. С някои разлики в отделните категории, нужни за формирането на комплексната оценка, страната ни се нарежда по общ брой точки редом до Тайланд.
   от ТУК
Цялата класация - ТУК
А ББ ни уверяваше, че сме били отличници. Rolling Eyes  Разбира се, всякакви подобни класации не могат да бъдат абсолютно обективни, но е факт, че здравната ни система не е нещо, с което можем да се гордеем. Остава ни да се радваме, че леко се отървахме - засега... И че са ни класирали поне преди Швеция, тя е на 65-то място. Yum

# 49
 • София
 • Мнения: 43 505
Само се чудя дали леко започна да ги хваща страх, че се увеличават случаите и затова изоставиха бодряшкия тон или са го очаквали, но не им се е искало да става това увеличаване. Вярно, че Кантарджиев каза, че изтеглят служителите на РЗИ от границите към вътрешността, защото се очакват големите трудови колективи. И ние ги очакваме, защото едва ли там се спазват всички мерки, а и да се спазват, рисковете са високи именно заради отпускането на хората.

# 50
 • Мнения: 1 321
Гласувах с „Да” в анкетата, въпреки, че много искам и мен да ме хване вирусът на отрицанието.
Фактите не могат да се пренебрегнат и ако епидемията затихваше, щеше да е друго. В случая реалността е такава, че не ми е най-важното да спасявам точно тези бизнеси.
Мисля, че неправилно се противопоставя частният бизнес на работата на държавните служители. По правилно би било да се говори за стандарт и страх от загубата на му. За себеоценка, която кара някой хора да се страхуват, ако трябва да сменят попрището. Е аз такива страхове във възможностите си нямам.
Отделно, че не мога и да се успокоявам, че заразата ще си остане само в малцинствените общности, защото е меко казано наивно. Ако заразата стане масова и непроследима, и много по-лошо от една маска ще се наложи да преживеем.
Между другото, каквото и да казва този или оня, или да решат на 15-ти, на някой места ще си продължа да си нося маска и не ми пука кой какво щял да си помисли. Четох достатъчно дали предпазват или не, и съм си направила собствени изводи.

# 51
 • Мнения: 1 396
Маската намалява количеството на аерозолите при дишане, говор и вероятността от зараза намалява. И в чужди сайтове я имаше тази графика, с разстояние на което отлитат аерозолите без и с маска.

В Бургас сложиха ли им пейките вече?

Последна редакция: пн, 08 юни 2020, 01:08 от Не се сърди, човече

# 52
 • Bulgaria
 • Мнения: 1 854
„Маските се носят от болните” би било чудесно ако нямаше безсимптомни и предаване преди да се развият симптоми. За самосъзнание на болните няма да говоря. Та, дотук с тази теория. Маските не се препоръчваха, защото бяха кът навсякъде. Нямаше за лекари, какво остава за гражданите. Вече има десетки проучвания как намалява вероятността от заразяване при носене на маска, как намаляват капчиците при говор, кихане, кашляне, та няма нужда за 150-ти път да започваме спора с ефективността от  маските.

# 53
 • Мнения: 3 232
Ето как виждам разпространението на вируса в България между 16 и 23 май като ще използвам същият подход като преди,
https://www.bg-mamma.com/?topic=1198767.msg40700613#msg40700613
В моя математически модел е заложена смъртност между тази в Исландия (според изчисленията ми) и тази на Чехия (според техните тестове за антитела) и използвам съотношението имунитет/активна инфекция в нашата официална стат. към онзи момент.

Ситуацията е следната:
Заразени са между 15 360 и 23 640 това са всички активни инфекции в онзи момент.
С имунитет са между 10 240 и 15 760.
Починалите към онзи момент са 126.

Забележете няколко неща, първо за един месец след пика починалите между 24 април и 23 май са се увеличили над 2 пъти от 54 до 126. Второ, съотношението имунитет/активна инфекция се е подобрило много за този 1 месец от 3/1 след 1 месец вече е 1,5/1 в полза на активни инфекции. Затова активните инфекции в анализа ми не скачат над 2 пъти защото съотношението активни инфекции/имунитет е различно във втората половина на май спрямо втората половина на април. А днес то вече е забележете в полза на имунитета около 1,2/1 в негова полза но тогава все още е било в полза на активните инфекции и затова в онзи период в изчисленията ми те все още са повече от имунитета. И 3-то делът на активните инфекции за 1 месец е скочил много, долната граница е по висока от тогавашната горна. Кантарджиев ни каза вчера че при нас репродуктивното число е под 1. Според моя модел обаче ако наистина е под 1 сме го свалили в последните 2 седмици, защото преди това е било над 1. А между другото възхода на вируса в последно време също показва че не е сигурно че репродуктивното число е под 1, защото ние само катерим а не спадаме.

Разбира се аз имам съмнения че съотношението активни инфекции/имунитет което взимам от тогавашната стат. отговаря на реалното в о-вото към онзи момент. Но ако отговаря, картината с вируса не изглежда добре и тогава, не изглежда добре и днес, защото ние от 7 дни насам само катерим. И излиза че и тогава а и сега (според покачващата се официална стат. от 7 дни насам) сме във възход на вируса. Дали ми е точен анализа, или ако е неточен, колко точно е неточен ще покажат изследванията на Пловдив. Така че за последен път излагам вижданията си на тъмно взимайки смъртност от други държави, как виждам разпространението на вируса без точни данни за смъртността в България. Според модела ми тестването на Пловдив трябва да даде резултат между 0,35 и 0,60% от тестваните че са имали среща с вируса. Така че това ми е и прогнозата за резултатите от тестването. Много ще се радвам ако се окаже че много по голям процент са имали среща с вируса, и вижданията ми за разпространението на вируса са грешни в посока надценяване на смъртността в България, Simple Smile така че всъщност стискайте палци изследването да покаже че доста повече хора от 0,35 - 0,60% са имали среща с вируса в Пловдив.

П.с. Сетих се да допълня нещо за една от възможните причини защо анализът ми рисува доста по черна картина от тази която рисува щаба. Пропуснатите починали, а те са много вавжни. Защото починалите тогава явно са били повече отколкото официално се е съобщавало, съответно и разпространението тогава е било по високо. Което значи че е възможно възхода на вируса да не е толкова висок колкото го описвам. Просто числата още през Април може да са били доста по високи заради тези несъобщени починали, заради които тогавашната картина която съм рисувал е била с по ниско разпространение на вируса заради тези неотчетени починали.

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 22:15 от Nikola Tesla

# 54
 • Мнения: 34 120
43 нови не е ли доста? Вярно, че уж нямали симптоми. Но не са никак малко Sad

# 55
 • София
 • Мнения: 43 505
Хората не си мият ръцете, дори когато здравето им зависи от това, а някой очаква болните да са достатъчно с акъл и съвест, че да носят маска и да пазят здравите!
Маските са най-малкото нещо, което всеки човек може да направи, за да си спести по-сериозни проблеми. 

# 56
 • Мнения: 719
The_Third, благодаря за новата тема.
Гласувах  “за”.  Не ми е проблем да нося маска, правили сме го и вкъщи с малко дете, когато има болен от нас. Правила съм го и на работа, когато съм била болна и е трябвало да работя. Правя го и сега.

Прочетох коментара на sugar baby за Виетнам.  Скоро се срещнах с двама майстори- виетнамци, живеещи повече от 20 години в България. Разказват, че всяка година си ходят във Виетнам, тази ще пропуснат. Бяха с маски ( в обекта, където работят). Докато работят ( само двамата) стоят с маски, спазват дистанция един от друг. Казаха, че роднините им във Виетнам са ги посъветвали докато са в градски транспорт да слагат по две маски, и те го правят.

# 57
 • BG
 • Мнения: 4 024
43 нови не е ли доста? Вярно, че уж нямали симптоми. Но не са никак малко Sad
Доста са, но много голяма част от тях са от двете огнища. Гласувах за маски в затворени помещения,  нищо няма да ни стане от 15 мин носене на маска в магазина.

# 58
 • Мнения: 5 112
Гласувах за, защото това е една доста лесна и елементарна мярка, с която можем да контролираме вируса.
Има места, на които няма как да има физическа дистанция, климатици и т.н. така че всяко нещо, което в такава ситуация може да попречи на разпръскването на капчици наоколо е добре дошло. Това само болните да носели маска, при наличието на пресимптоматично разпространение, според мен не е много удачно. И не на последно място по принцип обичам да гледам какво правят най-добрите в дадена област, а в случая отличниците в справянето с пандемията като Южна Корея, затова се доверявам на техните специалисти и опит.

# 59
 • Мнения: 2 419
Според мен най-сигурните мерки са дистанция, лична хигиена и хигиена на околните пространства, което точно почти не го виждам никъде.

Общи условия

Активация на акаунт