COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 891
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 3 255
  • София
Много ми е интересно, хората не ги ли обмислиха тия неща, преди ентусиазирано да прегърнат нечии мантри "Да живеем с вируса нормално".
Нормалното живеене е да си ходиш хремав зимата. Даже още от есента. Че и сега, с лошото време бая подсмърчащи има.
Да обсъдим, ако искате и болничните при други симптоми - леко разстройство, драскане в гърлото...

Какво значи хората да ги обмислят тези неща? Трябва да има някаква регулация за симптомите и тестовете. И социално приемлива цена. И това не го решават хората. След като дори главоболието го изкараха симптом на ковид, представям си аз с моята мигрена колко тестове трябва да си направя. На кои хора се сърдите, не ви разбирам?

# 3 256
СРП може при всякаква инфекция да е завишено, мисля. Същото важи и за левкоцитите, надали ще са някакъв ориентир подобни изследвания.

Левкоцитите са понижени при ковид.
Както и други показатели, но не помня кои.

# 3 257
  • Варна
Летище Бургас към момента има насрочени и неотменени 10 600 чартъра, така че хайде по-леко с "това е краят". Wink
Това е трудност - да, но това е краят.... категорично - не.
Неотменените чартъри на летище Варна пък са 6 400.
Скрит текст:
(разбира се може да станат и много по-малко, но към момента е това)

Има хотели, които работят с един туроператор и е нормално да не отворят и да нямат време за друго действие. Но има и такива с разнообразен пазар и различни канали за резервации. Отворили са вече.
Сезонът започна. Много по-слабо (логично), но го има.
За съжаление неотменените полети не са показател. Нашите летища са с много евтини слотове и туроператорите могат да си позволят лукса да анулират в последния момент. Те също изчакват

# 3 258
В какви филми се вкарвате не разбирам. Ще ги тестват за антитела най-вероятно, защото са работили на Пампорово и има голяма вероятност и там да е имало коронавирус. Една съфорумка сподели, че се е разболяла след почивка там и тестът ѝ за антитела е положителен. А, тази жена може да е отказала по много причини, току виж ѝ предложат 2000 лв. да я запишат като болна от ковид или я „чипират”.
Да, за антитела са ги тествали. Съгласилият се няма.

Съвсем безсмислено ми изглежда, по-добре да харчат пари за тестове, които откриват вирусоносители в момента, за да прекъсват веригите.
Много важно, че някой на Пампорово някога изкарал вируса, така или иначе сме безумно далече от колективния имунитет.

Този клетъчен имунитет, за който говорят, може ли да се изследва някак има ли го?

# 3 259
Скрит текст:
Каквото и да говорим, чака ни нервен сезон на настинки, защото наистина не може при всяко подсмърчане да ходим на тест за 120 лв. Отделно и как ще ни гледат в офиса, че сме "със симптоми", пък нямаме тест....Дано излязат надеждни бързи тестове, поне да не са по стотарка, до 20-30 лв е разумно да дадеш според мен.
Не съм лекар и е хубаво да потърсим мнение на такъв, но доколкото знам при ковид има завишено ЦРП и левкоцити под нормата. Ако е така това е някакъв вариант поне да се знае нещо без всеки път да се дават 120 лв, а и кръвната картина често излиза за час.

Лимфопенията е много характерна за ковид. Ако няма лимфопения, може да има еозинопения.
Отделно, че увеличаващи се левкоцити са  знак за тежко протичане на болестта. Д-димер също е повишен. Феритинът и той мисля, че беше.
Но не си играйте да си пускате и разчитат сами кръвни картини и лабораторни показатели все пак.

# 3 260
По протокол докато си с леки симптоми се лекуваш вкъщи.
Отиваш в болница, когато се влошиш. 
Въпросът е какво се прави, докато установят, че си положителен. Нито НОИ, нито работодателите ще прегърнат идеята за болничен при всяко дращене на гърлото и протичане на носа, нито пък РЗИтата ще правят тестове във всяка такава ситуация. Това е просто утопия.
Нищо няма да направят властите. Човекът ще си ходи на работа с болно гърло, защото няма избор - болничен няма, отпуска не му разрешават и това е положението.
Ако се окаже заразен, после ще чуем за клъстър по новините - вече го играхме този сцераий с фабриката за играчки.

# 3 261
Това с кръвните изследвания може да е вариант, само ако човекът си пуска кръвни през месец. Тогава личния лекар ще може да посочи дали измененията са в следствие на вирус, или са нещо нормално.
Аз от години съм със повишени нива на определени показатели. Според личната е нормално, според ендокринолог - не и трябва да се видя със хематолог.
Имайте предвид също, че в България няма единна система за референтни стойности. Всяка лаборатория посочва референтни на база на свой критерии. Така една и съща стойност се посочва от едната лаборатория като висока, а от другата като в нормата. Отделно всеки организъм е различен и много фактори могат да повлияят, без да има болестни изменения.
Най-сигурният вариант е пср, но той не е по джоба на всеки, особенно ако трябва да се прави през 2-3 седмици.
Остава варианта при леки симптоми, които не предполагат болнични, болният да носи маска постоянно и да спазва дистанция от другите. При влошаване - температура, кашлица, особено суха и мъчителна, да се прави консултация със Джипи и да се пуска тест. За съжаление, нито хората са толкова съвестни (нали е само течащ нос, какво толкова), нито работодателите са толкова благородни, че за една температура да са съгласни с болнични, нито пък държавата е толкова "щедра", че да прави тест на всеки със симптоми.

# 3 262
Армения: епидемията е извън контрол заради дезинформация.

Дезинформация, фалшиви новини, конспиративни теории и противоречиви сигнали от страна на правителството са довели до това повечето хора в Армения да не спазват мерките за физическа дистанция и епидемията в малката държава от около 3  милиона жители да излезне извън контрол.
За последното денонощие имат 554 случая и общо вече 18003 случая. Премиерът предупреждава, че случаите могат да достигнат 100 хиляди.

https://www.mediapool.bg/epidemiyata-v-armeniya-e-izvan-kontrol-zaradi-neustoima-dezinformatsiya-news308708.html

Дали и ние не вървим по този път?

# 3 263
  • Варна
Доколкото знам Бояна работи в сферата на туризма, така че предпочитам нейните "приказки на ангро" пред неправилно тълкуваните статистики.
Скрит текст:
А основните ни групи тук са руснаци и англичани, на някои места французи – всички те няма да дойдат. Може би ще има румънци и поляци, но това е много нисък процент.

Не знам къде работи Бояна, мислех, че е социолог, но данните, които изнася за туризма, не са съвсем точни или поне не са такива за морския/летен чуждестранен туризъм. В Бургас топ 5 са UK, Русия, Полша, Германия и Чехия, а във Варна - Германия, UK, Австрия, Полша,  и Русия. Има и доста евреи и скандинавци, които, стига да имат възможност, ще кацнат тук веднага. Така че има дестинации, които все пак ще дойдат, не забравяйте, че Европа едва вчера отвори границите си вътрешно.

Това, с което съм съгласна, е, че трудно българите ще заместят липсващите туристи от други страни. И една от причините е отново липсата на адекватни мерки за поощряване на туризма. Министърката на туризма се е съсредоточила в чадърите и шезлонгите, все едно са най-важните за едно преживяване, обещаха 35 евро на пътник на чартърните авиокомпании, но към момента още нищо не е предоставено, дори го няма на хартия, та не могат да си планират полетите, намалиха ДДС на ресторантьорите, което реално няма да се отрази на джоба на евентуалните почиващи. А трябваше да направят нещо съвсем просто (както направи Малта, например) - да дадат ваучери за почивка на българските граждани (хайде, да не са по 100 евро, по 100 лв. да са) при валидност до септември-октомври 2020 г., много хора биха се възползвали. Разходът едва ли ще е по-голям от равносметката на намаленото ДДС и концесионни такси, но пък би имало добавена стойност за всички - гражданите ще почиват за по-малко пари, хотелите/къщите за гости ще получат стойността на ваучерите и отгоре, а местните бизнеси ще имат клиенти. Само че къде ти толкова мисъл, по-важното е да се удовлетворят определени лобистки интереси Sad

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 15:42 от chockolina

# 3 264
  • София
Доколкото знам Бояна работи в сферата на туризма, така че предпочитам нейните "приказки на ангро" пред неправилно тълкуваните статистики.
Скрит текст:
А основните ни групи тук са руснаци и англичани, на някои места французи – всички те няма да дойдат. Може би ще има румънци и поляци, но това е много нисък процент.

Не знам къде работи Бояна, мислех, че е социолог, но данните, които изнася за туризма, не са съвсем точни или поне не са такива за морския/летен чуждестранен туризъм. В Бургас топ 5 са UK, Русия, Полша, Германия и Чехия, а във Варна - Германия, UK, Австрия, Полша,  и Русия. Има и доста евреи и скандинавци, които, стига да имат възможност, ще кацнат тук веднага. Така че има дестинации, които все пак ще дойдат, не забравяйте, че Европа едва вчера отвори границите си вътрешно.

Не съм казала, че няма да дойде никой, а че основни чужди туристи няма да дойдат – Русия и UK – а това е достатъчно, за да бъде фатално. И не изнасям данни, а изказвам мнение.

Скрит текст:
Иначе съм социолог, журналист, пиша книги, завършила съм и МИО, и семейството ми развиваше един комплекс на морето последните 15 години. Сигурно има още, но с риска да съм досадна винаги обяснявам какво и от каква позиция знам или мисля, за да не се караме излишно. Рядко нещо твърдя като Единствена Истинска Истина. В случая ако нещо обърне нещата и не съм права само ще се радвам.

# 3 265
  • София
СРП може при всякаква инфекция да е завишено, мисля. Същото важи и за левкоцитите, надали ще са някакъв ориентир подобни изследвания.

Левкоцитите са понижени при ковид.
Както и други показатели, но не помня кои.
И не Само при ковид, а при хиляди други инфекци....

# 3 266
  • София
А в лабораторията какво ще срещне човек? Правилно - пълна лаборатория с хора, които едва ли са там да си пият кафето.

# 3 267
# 3 268
  • Пловдив
А в лабораторията какво ще срещне човек? Правилно - пълна лаборатория с хора, които едва ли са там да си пият кафето.

Миналата седмица дадох кръв за изследване. Чакащите бяха вън на открито, а вътре имаше само един човек. Но мясотото го позволява т.е. лабораторията не е в някое ДКЦ.

# 3 269
За Ковид се пускат следните неща (имам си вкъщи работещ в лаб.):
- ПКК, СУЕ, ЦРП, феритин, д-Димер - задължително

АСАТ и ЛДХ (те са по преценка и не винаги се пускат от изпращащия лекар)

•Феритина и ЦРП-то имат космически стойности при болни от Ковид.
•От ПКК-то: ниски левкоцити, ниски лимфоцити, ниски тромбоцити
•СУЕ е високо
•АСАТ и ЛДХ имат по-високи стойности от обичайното (това се сравнява със стари изследвания от преди месец напр, ако пациентът си е правил изобщо)
•Д-Димер също е много висок и означава, че е започнал тромбообразуващ процес

Общи условия

Активация на акаунт