COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 209
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 3 540
Ее те нашите стадиони не се пълнят така както е в Италия, Испания.. У нас пари се дават за кръчми, за спортни състезания 5-10 лева за вход са огрооомна сума.

# 3 541
Фелдшерът, невярващ във вируса и сеещ зараза из Шуменско и чиято съпруга почина, е в много тежко състояние.

https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/saprugata-na-feldsher-pochina-o … otidat-v-bolintsa

# 3 542
  • София
Sunshine,няма как да го твърдиш със сигурност.Има ли някакво обяснение за заразените в София?Има повишение на случаите,няма обяснение кой откъде се е заразил,така че е възможно да е от заведения,кина,фитнес и,мачове и т.н.Докато не излезат с точна и ясна информация,никой нищо не може да потвърди.

Единственото обяснение, което съм чувала за София, беше, че "семействата си го предавали" (по Кунчев). Склонна съм да му вярвам, защото иначе наистина щеше да стане мазало, което нямаше как да се покрие, защото в София животът тече с предишната динамика.

# 3 543
Заразените от област Пловдив:
.....
 2бр.- от Доспат
 2бр.- от предния ден, но влизат в днешната статистика
От Доспат са трима и още трима от с. Барутин (община Доспат) , но те са от област Смолян, а не Пловдив.

# 3 544
Sunshine Reggea, значи българите ни пази някакъв "извъндемен" имунитет или имаме най-примерните фенове в цял свят.  Преди 2 седмици, като имахме съвсем малко случаи, пак така се говореше - отворили сме, нищо не се е случило. Все още тлее под повърхността, защото в края на май имаше малко заразени, но това се променя с всеки ден.  и ще се засилва като ефект с.абитуриентски балове, мачове, нощни клубове, фестивали, концерти. На каква база да очакваме да ни подмине?

# 3 545
Франсоаз, София например удвоява случаите, без да е ясно откъде са и очевидно и дифузно, тоест може да се одесеторят от един ако се качи в метрото например или пазарува в Лидл. При никоя грипна епидемия това не се е случвало, както не се е случвало да ни обясняват, че някои хора няма да го преживеят грипа, но другите трябвало да си живеят както преди.....
При всяка вирусна инфекция един заразен може да зарази 10 или повече, ако се вози болен в ГТ. И се случва, не знам защо си мислиш, че никога не става? А това, че не ти заявяват явно и категорично, че от грипа умират хора, пак не значи, че не става... Само за 2019 починалите от грип са над 2000.

# 3 546
  • При семейството си
Нещата започват да изглеждат все по-безумни.
В крайна сметка къде е истината:
периода 13.03 – първата седмица на май - с призивите „останете си вкъщи“; затворените паркове, планини и премахнати пейки; ежедневни (в един момент и два пъти дневно) и извънредни брифинги; маски на открито, закрито и навсякъде; КПП-та с опашки, декларации и никакви семейни събирания, пътувания, никакви измислени поводи за напускане на градовете по местоживеене и/или месторабота, Генералът с униформата, чувалите, камионите, Арена Армеец….или
периода 10.05 – настоящия момент: с призивите „всички на стадиона“; отворените дискотеки, барове, всъщност всичко; километрични опашки на границата с Гърция, че и Кунчев на тях; балове, сватби, кръщенета и т.н….
и само в темата: “ама никой нищо не спазва, не носи маска, не спазва дистанция; няма самосъзнание, няма отговорност за и към околните - тези от махалата, учителките от ДГ, фелдшера, 41 г. от къмпинга; Мангъров ни кара всички да се заразяваме, той ни докара до това положение, хората му вярват и не вярват, че има вирус“.

# 3 547
  • София
Sunshine Reggea, значи българите ни пази някакъв "извъндемен" имунитет или имаме най-примерните фенове в цял свят.  Преди 2 седмици, като имахме съвсем малко случаи, пак така се говореше - отворили сме, нищо не се е случило. Все още тлее под повърхността, защото в края на май имаше малко заразени, но това се променя с всеки ден.  и ще се засилва като ефект с.абитуриентски балове, мачове, нощни клубове, фестивали, концерти. На каква база да очакваме да ни подмине?

Аз не съм казала, че ще ни подмине.
В момента обаче огнищата не изскачат от там, откъдето широко се коментираше, че ще избухнат. 23-ти май и циркът пред Историческия музей? Десетки пощурели младежи без никаква дистанция, всички пият от една бутилка, прегръдки, целувки... Нищо не стана, въпреки че тук някои бяха готови да разчекнат абитуриентите. Отварянето на ресторантите? Нищо. Първи мач с публика? Пак нищо. Отварянето на детските градини? Фифти-фифти, защото там изскачат случаи, но нищо фатално.
За сметка на това - огнища в работни колективи колкото си искаш. За бразилците да не отваряме дума, всички виждаме какво и в кои квартали става и възпитано си мълчим.

# 3 548
Франсоаз, как ще обясниш, че от началото на епидемията, общата смъртност в Ню Йорк е 4 пъти по-висока от предишни години, а обикновено в месеците на сезонния грип разликата е не повече от 10%? Съпоставими ли ти се виждат тези числа?
Sunshine Reggea, вече написах - в края на май заразените бяха малко. Явно има нужда от още натрупване. Като плъзне през масови прояви, после отива по работните места. Точно това най-вероятно е станало и в Сърница и Доспат. Събирания за мюсюлманските празници и после заразените отиват на работа. При първия мач може и да е нямало някой суперзаразител, но колкото повече мачове и т.н. имаме, толкова повече ще расте вероятността от дифузни взривове.

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 11:49 от TafTaf

# 3 549
  • Бургас
за смъртността е рано да се обобщава, там се мери на годишна база, може да се окаже, че 2 месеца е била висока, но следващите 10 месеца да е ниска и да се компенсират нещата

# 3 550
Франсоаз, как ще обясниш, че от началото на епидемията, общото смъртност в Ню Йорк е 4 пъти по-висока от предишни години, а обикновено в месеците на сезонния грип разликата е не повече от 10% . Съпоставими ли ти се виждат тези числа?
Не следя други държави. Гледам само какво става в Бг.

# 3 551
Скрит текст:
Манчев ако гледа кръчмите от неговия ранг, където два резена домат с парченце сирене струват 18 лева, да, там със сигурност има спад в оборотите. Но в "средния клас" заведения е фрашкано, ама фрашкано. Където и да тръгнем, запазваме маса, защото е лудница. Та отлив... не знам.
Въпросът за хронично болните е много деликатен и за съжаление започва да се използва като "А вие защо биете негрите?". Не може безразсъдно да заявиш "Ами, хронично болните да се пазят там" и да махнеш с ръка. От друга страна - носим маски, спазваме дистанция, мием си ръцете. Как още да ги предпазим? Не можем да ги заключим като прокажени, не може и всички да се заключат и да чакаме да мине (не минава).
Е, ти може да носиш маска, където трябва, и да спазваш дистанция, но въпросът е, че мнозина отказват да го правят и въобще да променят каквото и да е в поведението си, само защото някой друг бил в риск. Нали заради това са споровете какво точно значи да свикнем да живеем с вируса.
Точно в това е проблемът, както и че егоистичното поведение от типа "аз да си гледам живота, а другите не ме интересуват, защото не съм им длъжен" вече се пропагандира централно. Според мен именно отношението към най-уязвимите групи (възрастните хора, болните хора, инвалидите, децата) е критерий за цивилизованост в една държава и от тази гледна точка ние правим крачка назад. Вдигаме врява до небесата, когато някой нарани животно (обичам животните, не ме разбирайте погрешно) и същевременно казваме на "хрониците и възрастните" да стоят навряни в ъгъла, защото никой не им е длъжен. И не знам защо някой се опитва да внуши на обществото, че тези хора очакват държавата да се затвори заради тях. Много от хронично болните и възрастните хора също работят, както и членовете на техните семейства, така че затварянето на каквото и да било би ги ощетило не по-малко от всички останали. Едно спазване на дистанция и носене на маска в затворени пространства се иска  и не знам с какво това би нарушило нечии социални и икономически права.
И специално до Франсоаз и мнението й по повод интервюто на доц. Чорбанов. В случая е без значение дали е казал ИСТИНАТА според теб. Има неща, които не бива да се казват в прав текст по телевизията, дори човек да си ги мисли. Последното се нарича тактичност и възпитание. Има хиляди начини човек да изрази мнението си така, че хем да каже каквото мисли, хем да не прозвучи просташки и обидно. Изказването на доц. Чорбанов по повод възрастните и хронично болните хора беше грубо, обидно и манипулативно. Да настройваш хората срещу едни други хора, чийто живот и без това е достатъчно труден, е ..... (трудно ми е да намеря подходящи епитети). Аз не съм чула досега пенсионерите, диабетиците, онкоболните или хипертониците да протестират с призиви за локдаун, защото така на тях ще им по-сигурно. Не е редно така ги демонизират по медиите, според мен. Това са хора, които (в голямата си част) са свикнали сами да се пазят, сами да се оправят, и наистина знаят какво е да живееш С някаква болест, без да мрънкаш на околните и без да очакваш от тях да ти помагат, макар че в действителност не би трябвало да е така.

# 3 552
за смъртността е рано да се обобщава, там се мери на годишна база, може да се окаже, че 2 месеца е била висока, но следващите 10 месеца да е ниска и да се компенсират нещата

Не, смъртността се гледа каква е по време на епидемията и малко след нея, а не след 5 години.

Съншайн Реге, отново аргументи тип "ти знаеш ли колко пъти карах пил и нищо не се случи". Ами приеми, че има и известна доза късмет при тези високорискови мероприятия. И колкото по-разпространен е вируса, толкова повече този късмет изтънява.С късмет и тарикатлъци само обаче няма как да докараш пандемията до щастлив край.

# 3 553
Франсоаз, как ще обясниш, че от началото на епидемията, общото смъртност в Ню Йорк е 4 пъти по-висока от предишни години, а обикновено в месеците на сезонния грип разликата е не повече от 10% . Съпоставими ли ти се виждат тези числа?
Не следя други държави. Гледам само какво става в Бг.
Щото сигурно сме нещо уникални и като караме с двеста, не можем да се размажем???
Ето тук един материал от Financial Times. И да не знаеш английски първата графика и тези най-отдолу са много показателни. Това са статистики за общата смъртност, сравнена с усреднената за 5 г. назад за същите периоди в същите места.https://www.ft.com/content/a26fbf7e-48f8-11ea-aeb3-955839e06441

# 3 554
Sunshine Reggea, значи българите ни пази някакъв "извъндемен" имунитет или имаме най-примерните фенове в цял свят.  Преди 2 седмици, като имахме съвсем малко случаи, пак така се говореше - отворили сме, нищо не се е случило. Все още тлее под повърхността, защото в края на май имаше малко заразени, но това се променя с всеки ден.  и ще се засилва като ефект с.абитуриентски балове, мачове, нощни клубове, фестивали, концерти. На каква база да очакваме да ни подмине?

Аз не съм казала, че ще ни подмине.
В момента обаче огнищата не изскачат от там, откъдето широко се коментираше, че ще избухнат. 23-ти май и циркът пред Историческия музей? Десетки пощурели младежи без никаква дистанция, всички пият от една бутилка, прегръдки, целувки... Нищо не стана, въпреки че тук някои бяха готови да разчекнат абитуриентите. Отварянето на ресторантите? Нищо. Първи мач с публика? Пак нищо. Отварянето на детските градини? Фифти-фифти, защото там изскачат случаи, но нищо фатално.
За сметка на това - огнища в работни колективи колкото си искаш. За бразилците да не отваряме дума, всички виждаме какво и в кои квартали става и възпитано си мълчим.

Да, предаваше се най-вече в семействата и работните колективи, заради изолацията, дистанцията, маските на обществени места и мерките, които много от хората спазваха.

Ами... днес сме 18-ти юни, изминали са заветните две седмици и не се е чуло за "огнище", тръгнало точно от мача. Не казвам, че не може тепърва да се случи, но за момента от мачовете и ресторантите, които бяха широко коментирани като "порта към ада", не изскача нищо притеснително.

За да се разпространи масово вирусът, са необходими повече от две седмици и повече обстоятелства. Тези от футболния мач, ако са се заразили от някого, трябва време, за да го предадат нататък по веригата - вътре в семействата си,  в магазина, в аптеката, в работата. Едно от необходимите условия за по-масово разпространение е повече хора да са без предпазни средства на обществени места, да не се спазва физическа дистанция, за да е по-сигурно, не само, че ще циркулира, но и ще достигне до най-слабото звено в обществото,  и това условие се стараем да изпълним, та повечко време трябва, за да започнат да горят първо "сухите съчки", простете за израза.

Общи условия

Активация на акаунт