COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 490
  • 29 195
  •   2
Отговори
# 3 600
  • Bulgaria
Различните дейности и какъв риск от заразяване крият според няколко лекари.

Какво ще рече buffets, че гледам ресторантите са ги сложили като Най-Безопасни, верно - с хранене навън, де...
Ресторанти с блок маса, където клиентите сами си сервират.

# 3 601
И как става дифузното разпространение ? Досега казваха, че е клъстерно, в семейство, трудов колектив, където има близък контакт. До скоро обясняваха, че трябва контакт поне 15 Мин на закрито., продължава ли да е тази теза? А на открито колко е? Т.е. доколко разминаване със заразен крие риск, в магазина до щанда, касата, на тротоара? Аз например продължавам на закрито с маска, но на открито не. И навсякъде се разминавам с хора.

# 3 602
  • Бургас
не че искам да адвокатствам на Швеция, но четох някъде, че там всички умрели в страческите домове се записвали като умрели от ковид, просто така за всеки случай, после някой да не ги обвини, че са укрили някой умрял....
иначе щом ще вадим статистика:
в Швеция с 10 млн. население - 50 000 случая- 5 000 умрели - без мерки
в щат Илинойс с 12 млн. население - 135 000 случая -6500 умрели - с драстични мерки,  от април всичко е затворено - молове, училища, фитнеси и т.н

# 3 603
не че искам да адвокатствам на Швеция, но четох някъде, че там всички умрели в страческите домове се записвали като умрели от ковид, просто така за всеки случай, после някой да не ги обвини, че са укрили някой умрял....

Това не е вярно, за да влезеш в смъртната статистика трябва задължително да си с положителен тест (преди или след смъртта). Освен това само половината от смъртните случаи (48% от тези над 5000 са от старческите домове). Имаше интервю с персонала на един засегнат старчески дом в Стокхолм - за три седмици са измрели 27 от резидентите в дома от общо 96. Преди ковид са имали средно между 3-5 смъртни случая месечно.

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 15:01 от Анонимен

# 3 604
  • Somewhere far away
Хора,  последно какво се случва?   Трябва да ходя до офис на спиди ,досега винаги съм носила маска на закрито, разбира се,  но след 15ти нали щяха да отпадат? 

Ако си сложиш маската за 5 минути, докато си в офиса, това ще нанесе ли удар върху здравето или достойнството ти?
Ако отговора на въпросите е не, носи маска и я сложи, без значение коя дата е.
Никакъв удар няма да ми нанесе, точно затова питам. Искам да съм подготвена и да знам със сигурност.
Брейй, човек вече да не зададе един въпрос  в този форум - все ще се намери някой , който ще скочи и ще агресира.

# 3 605
в щат Илинойс с 12 млн. население - 135 000 случая -6500 умрели - с драстични мерки,  от април всичко е затворено - молове, училища, фитнеси и т.н

В САЩ затвориха  доста късно и това  е резулттатът.

# 3 606
  • София
Като сме почнали със статистиките:
България - население - 6,949,959.
3,542 заразени, 184 починали
Ако задачата е да настигнем шведите и американците от Илинойс - пътят е правилен., разпускаме всичко и само броим.
На теб харесват ли ти резултатите им? Ако не - ясно трябва да е защо не трябва да тръгваме по тоя път.
Пълният локдаун не е ефективен, ако е закъснял - тогава вирусът продължава да се разпространява в семействата и да взима жертви. Какво са правили в Илинойс не знам, но явно не са се справили добре.

# 3 607
  • София
Скрит текст:

Какво ще рече buffets, че гледам ресторантите са ги сложили като Най-Безопасни, верно - с хранене навън, де...
[/quote]
Благодаря!
Е, в България уж ги сервират нещата по блок масите, не е на самообслужване....

# 3 608
И как става дифузното разпространение ? Досега казваха, че е клъстерно, в семейство, трудов колектив, където има близък контакт. До скоро обясняваха, че трябва контакт поне 15 Мин на закрито., продължава ли да е тази теза? А на открито колко е? Т.е. доколко разминаване със заразен крие риск, в магазина до щанда, касата, на тротоара? Аз например продължавам на закрито с маска, но на открито не. И навсякъде се разминавам с хора.
И на мен това ми е интересно. И още какви са последните изследвания относно колко време издържа вируса по различни повърхности?

# 3 609
Скрит текст:

Благодаря!
Е, в България уж ги сервират нещата по блок масите, не е на самообслужване....
[/quote]

Ако съм разбрала правилно в таблицата липсват събития като сватби и кръщенета, за сметка на голф и тенис и барбекюта. Мисля, че за българите те са по-важни, ако въобще някой направи подобна таблица.

# 3 610
  • София
И на мен това ми е интересно. И още какви са последните изследвания относно колко време издържа вируса по различни повърхности?
Интересно е, че не само в България, но и в световен мащаб тази тема спря да се коментира.
Какво? Искат да кажат, че за 6 месеца не са имали време да направят/повторят/потретя/подесетят такива изследвания ли? Особено предвид колко са важни? А, не, Оксфорд изследва тоалетните чинии/ казанчета и пр....
Единодушно мълчание, както се казва...., но защо? Айде, лекарства, ваксини - не знаят, не могат, рано е още, но нещо, което съществува, да не можеш да изследваш колко и по кои повърхности изтрайва... и то не да ми викат, че в Диамантената принцеса на тъмно и влажно, без хора, оцелял 17 дни, а да направят някакво опити/експерименти в среда, по-близка до ежедневната....

# 3 611
  • При семейството си
Ето какво са правили/правят в Илинойс и кога са взети съответните мерки (затворили са училищата на 17.03):

https://coronavirus.illinois.gov/s/resources-for-executive-orders

Ето и статистиката им:

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

# 3 612
  • Бургас
Илинойс просто го сравних, защото са със сходни населения с Швеция, а мерките в двете държави са на двете крайности, мерките при тях не бяха никак закъснели....
отново казвам, не адвокатствам на Швеция, но  наистина  при средна смъртност 7500 човека на месец всяка година, т.е. за 4 месеца умират 30 000,  сега от ковид за 4 месеца са умрели само 5000 - ми това си е супер постижение, при условие, че мерките им бяха от мижави по-мижави, така или иначе 90% от тези 5000 човека щяха да умрат от старост, инфаркти и т.н.
в Испания - също с големи ограничения, дали рано или късно наложени, никой не може да прецени,  46 млн. население - близо 300 хиляди заразени, 27 хиляди умерили - повече от Швеция, ако го разделим на броя на населението
не казвам, че не трябва да  се взимат никакви мерки, но явно при всяка държава в зависимост от население, манталитет и др. фактори, дори и да се вземат еднакви мерки - резултатът ще е различен
не съм специалист, но за мен лично оплюването на Швеция като провал, е смехотворно, при положение, че държави с драстични мерки са с повече заболели и  умрели
каква ни е на нас файдата, че като имаше 30 заболели, се крихме като мишки, а сега като има 3500 - всичко е отворено, ами нищо чудно да задминем и  Швеция до зимата

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 15:29 от bur02

# 3 613
Таблицата не е особено обнадеждаваща, защото училищата са поставени в доста рискова група. И не се прави разлика за възрастовата група на учениците, което, ако вярваме на резултатите от немското проучване, има значение.
Те твърдят, че деца от 1 до 10 г. не са рискови за разпространението на вируса.

# 3 614
Да, всяка държава трябва да преценява мерките - кога и какви да наложи, според обстановката и стратегията си, това у нас не се случва.
Дори и да се определя като грешна, шведите имаха стратегия, България няма такава, или ако има, е тайна.

Общи условия

Активация на акаунт