COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 321
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 3 915
  • София
Добре, и какво трябва да се направи, според вас? Да се затворят всички отново по къщите? Да се върнат КПП-та? Да се затворят всички граници? Да бъдат задължителни маски навсякъде, вкл. и на открито? Да се затворят отново театри, стадиони, кина, заведения? Какво предлагате вие, дето не спирате да се възмущавате от свободията? Любопитно ми е, какво предлагате? И като затворим отново, ама  да кажем този път по-сериозно, какво правим след като пак се отворим? Вирусът пак ще си е тук. Него топло време не го мори. Не създавал имунитет. Ваксина няма скоро да има, ако изобщо има. Наистина, какво предлагате? И това не го питам, защото държа да се проепидемчвам, но наистина ми е твърде любопитно какво очаквате, че трябва да се случи?
Сега вече не знам какво може да се направи. Преди месец обаче можеше да се направи добра система за тестване и проследяване на заразените, за да бъдат изолирани навреме и заедно с това да останат маските на закрито. Ваксината не е толкова важна, колкото е важно да има лекарство и то е възможно да се случи малко по-скоро. Но пък казвам, най-важното е изследване, проследяване на заразените и конкатните им лица, и карантиниране, за да не стоим всички затворени отново. Всички страни, които отпуснаха мерките първо създадоха такава система, увеличиха капацитета за тестване и проследяване. Без това единствения вариант са периоди на отпускане на мерките последвани от локдаун. И вероятно това ще стане тук в един момент, но дали ще бъде в края на юли, края на август, вероятно самите политици нямат представа. Лошото е, че колкото повече се изпусне положението, толкова повече време ще отнеме да се нормализира обстановката. Вече го видяхме това в Италия, Испания и най-вече в САЩ и Великобритания.

А за икономиката това, което се случва в момента е пагубно. Това пък го видяхме в Швеция. Да не говорим, че колкото и леко да карат вируса повечето хора го карат по месец.  Да не би в това време да работят? Цели цехове, заводи затварят, това също да не е връх за икономиката?

# 3 916
В Англия фризьорските салони работят от този понеделник.
Не. Не работят и няма да работят най-рано до 4-ти юли.
Хайде да не си толкова категорична, търговските центрове и те работят от понеделник.

# 3 917
  • Bulgaria
През няколко страници се намира човек да попита: „Какво предлагате вие?”, човек, който е чел темата знае какви са начините за ограничаване на разпространението и няма нужда да се задават едни и същи въпроси през няколко страници. Аз пък искам да попитам феноветв на Мангъров, а вие какво предлагате, да градим групов имунитет, който не е особено дълготраен, което ще отнеме години, с цената на страшно много жертви и хора с трайни увреждания? Това ли е „идеалната” картинка, за да не се нарушава комфортът на масите?

# 3 918
Мерките трябва да са такива, че R да е доста под 1.

# 3 919
  • София
Скрит текст:
Добре, и какво трябва да се направи, според вас? Да се затворят всички отново по къщите? Да се върнат КПП-та? Да се затворят всички граници? Да бъдат задължителни маски навсякъде, вкл. и на открито? Да се затворят отново театри, стадиони, кина, заведения? Какво предлагате вие, дето не спирате да се възмущавате от свободията? Любопитно ми е, какво предлагате? И като затворим отново, ама  да кажем този път по-сериозно, какво правим след като пак се отворим? Вирусът пак ще си е тук. Него топло време не го мори. Не създавал имунитет. Ваксина няма скоро да има, ако изобщо има. Наистина, какво предлагате? И това не го питам, защото държа да се проепидемчвам, но наистина ми е твърде любопитно какво очаквате, че трябва да се случи?
E, няколко пъти написахме-маски само на закрито, но навсякъде на закрито, забрана за събиране над 10-20 човека, т.е.- без публика по мачовете и без дискотеки, без балове, маанета и пр.
Много ли е???

Това наистина щеше да бъде прекрасно, ако не се виждаше, че в България вирусът не се въди баш където го дебнем да се развъди. Забраняваме мачовете и джамборетата, чудесно. И баааам - свинеферма със 100 души персонал "гръмва". Защото с отварянето и с разхлабването точно това стана. Затваряме кръчмите, обаче някой се събира с комшиите на по ракия и "пламва". Под 10 човека са, да речем, че са две тричленни семейства - значи всички мерки спазени, ама пак заразени.
Въобще, теориите и за маските, и за събиранията издиша, защото е очевидно, че и двама да сте, пак можеш да се заразиш. За маските не ми се почва...
Според мен извън наистина сериозно тестване и проследяване на контактни лица всичко друго вече е бошлаф работа. Подчертавам, че го казвам единствено и само за България.

# 3 920
Скрит текст:
Добре, и какво трябва да се направи, според вас? Да се затворят всички отново по къщите? Да се върнат КПП-та? Да се затворят всички граници? Да бъдат задължителни маски навсякъде, вкл. и на открито? Да се затворят отново театри, стадиони, кина, заведения? Какво предлагате вие, дето не спирате да се възмущавате от свободията? Любопитно ми е, какво предлагате? И като затворим отново, ама  да кажем този път по-сериозно, какво правим след като пак се отворим? Вирусът пак ще си е тук. Него топло време не го мори. Не създавал имунитет. Ваксина няма скоро да има, ако изобщо има. Наистина, какво предлагате? И това не го питам, защото държа да се проепидемчвам, но наистина ми е твърде любопитно какво очаквате, че трябва да се случи?
E, няколко пъти написахме-маски само на закрито, но навсякъде на закрито, забрана за събиране над 10-20 човека, т.е.- без публика по мачовете и без дискотеки, без балове, маанета и пр.
Много ли е???
Реално, не е много.
Обаче, по-важният въпрос е, Докога?Колко пъти?
О.к., прилагаме мерките, заразените почват да спадат.Пак отпускат мерките, заразените почват да се покачват.
Защото вируса няма да се изпари.
След месец пак така....
Та, колко?Година?Две?
Досега само с едно "маски долу-маски горе", побъркаха хората.А представяш ли си това да става всеки месец?
Също и с заведения, спорт...."Разрешено за кръчми!"-седмица, две.После, "Забранено за кръчми!"....
При такова развитие на нещата, и този, който все още е с акъла си, и той ще се побърка.
Дори децата, които по презумпция приемат без проблем авторитети, няма да издържат на това "иди ми-дойди ми", а какво остава за възрастни хора.

През няколко страници се намира човек да попита: „Какво предлагате вие?”, човек, който е чел темата знае какви са начините за ограничаване на разпространението и няма нужда да се задават едни и същи въпроси през няколко страници. Аз пък искам да попитам феноветв на Мангъров, а вие какво предлагате, да градим групов имунитет, който не е особено дълготраен, което ще отнеме години, с цената на страшно много жертви и хора с трайни увреждания? Това ли е „идеалната” картинка, за да не се нарушава комфортът на масите?
"Вашият" вариант, отваряне-затваряне, най-вероятно ще отнеме доста повече време.
Защото, както се видя, не само у  нас, локдауна нищо не спира ....поразпуснат ли мерките, бройките заразени тръгват нагоре навсякъде.
Не знам защо сте очаквали, че само в Бг, заразените ще почнат да намаляват с отпускане на мерките, след като навсякъде по света става обратното.....

# 3 921
Добре, и какво трябва да се направи, според вас? Да се затворят всички отново по къщите? Да се върнат КПП-та? Да се затворят всички граници? Да бъдат задължителни маски навсякъде, вкл. и на открито? Да се затворят отново театри, стадиони, кина, заведения? Какво предлагате вие, дето не спирате да се възмущавате от свободията? Любопитно ми е, какво предлагате? И като затворим отново, ама  да кажем този път по-сериозно, какво правим след като пак се отворим? Вирусът пак ще си е тук. Него топло време не го мори. Не създавал имунитет. Ваксина няма скоро да има, ако изобщо има. Наистина, какво предлагате? И това не го питам, защото държа да се проепидемчвам, но наистина ми е твърде любопитно какво очаквате, че трябва да се случи?
Според мен само малка част от населението може да се предпази като носи маска,ЗАЩОТО МНОГО ХОРА НЕ ЗНАЯТ КАК СЕ СЛАГА И МАХА МАСКА,постоянно наблюдавам тези с маските,имаше хора който носят маска засърби го носа маха си маската по начин по който не трябва,чеша носа бърка хубаво вътре,почеша окото бръкна и там и накрая в ухото,и накрая тези като него се зараяват въпреки маските.Лошото е че в нашата мила България,повечето хора нямат заделени пари,отчаяни са и просто ходят на работа,и има друго което ми прави впечатление ,има постоянно някакви статуси относно ,че се обаждат на хората и им предлагат пари ,за да ги пишат заболели от вируса.Според мен от толкова лъжи от правителство и толкова несправедливост,съм склонна да вярвам ,колкото и да не искам,че голяма част от хората предпочитат да слушат какво казват другите,отколкото да се доверят на телевизийте и правителството.

# 3 922
Научих от председателя на телк- София, че майките на деца с увреждания са предложили да се продължат телк на всички за срок от 2 месеца след отмяна на извънредната ситуация. Тъй като съм пряко засегната, защото ще ми излезе решението в началото на юли, ще следя дали ще го одобрят и най-важно кога. Ще информирам в темата. В момента телк си върви, което е пълно безобразие, обикаляме болници и лекари.

# 3 923
  • София

При такова развитие на нещата, и този, който все още е с акъла си, и той ще се побърка.
Дори децата, които по презумпция приемат без проблем авторитети, няма да издържат на това "иди ми-дойди ми", а какво остава за възрастни хора.
Ако някой сериозно и спокойно обясни принципа на отваряне и затваряне ще се побъркваме по-малко. Проблемът тук е, че се редуват чували за трупове с "вирусът намали своята вирулентност" и няма да има повече мерки. Иначе си се знае, че поне година-две нещата в света няма да бъдат нормални. Кой как ще подреди ненормалността е въпрос на манталитет и ресурси. Спешно обаче трябва да се мобилизират ресурси за стройна информационна стратегия. Иначе тръгваме по пътя на Армения, там също не вярват във вируса и си имат по 1000 заразени дневно от бая време, това за страна с малко население е по-голяма драма от тази в Италия.

# 3 924
  • София
Не, не е много, разбира се. Аз лично си държа на маската и си я нося. Но не за първи път казвам, масово се носят парцали, не нормални маски. Масово се носят с непокрит нос. Масово се свалят, за да си говорим по телефона или с някой срещу нас. И поради разнопосочните сигнали, вкл. и от СЗО - маски долу, маски горе, и това средство за предпазване беше дискредитирано. Но....тя рибата се вмирисва откъм главата.

# 3 925
  • Bulgaria
Почина фелдшерът от Шуменско, заразените му контактни са общо 46. Съпругата му е погребана от доброволци.

https://www.actualno.com/bulgaria/pochina-feldsheryt-ot-shumensk … news_1473509.html

Толкова за „похвалното” поведение на фелдшера. Продължават да изскачат положителни контактни.

# 3 926
Из България:
Софийска област:
25 от общо 26 новооткрити случая на коронавирус от София-област са в Самоков. 70% са от ромския квартал в Самоков, другите са от града. Това заяви представителят на РЗИ Георги Николчов.
Повечето заразени са на домашно лечение, уточни Николчов. И добави, че се прави дезинфекция само в огнищата, като подчерта, че заразата е семейна.
Съдействат хората, общинските съветници от квартал "Седми" също помагат, каза представителят на РЗИ. Той определи като "затягане на противоепидемичните мерки" случващото се в квартала. Ако мерките не дадат резултат, ще има допълнително затягане на мерките, добави експертът. Носят се задължително маски, забранени са обществени мероприятия, каза кметът на Самоков. Според него, на базата на повечето проби се установявали повече заразени. "Мисля, че за една седмица ще се справим", заяви градоначалникът, като по-строгите мерки сега са до 24 юни.
https://www.actualno.com/healthy/novite-sluchai-na-koronavirus-v … news_1473521.html

Шумен:
За изминалото денонощие е установен още един положителен случай на 69-годишен мъж за коронавирусна инфекция. Той е жител на с. Климент. Мъжът е приет за лечение в болница във Варна, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Шумен.
Мъжът е бил контактен с вече заразените.
От началото на епидемията досега случаите на заразени с Covid-19 в Шуменско станаха 104. Трима са починалите – мъж на 66 години с онкологично заболяване, 75-годишна жена и 80-годишен.
http://www.shum.bg/article/201674/
Почина фелдшерът от шуменската Община Каолиново, от когото тръгна заразата и дори се образува второ огнище от COVID-19 в областта.
Припомняме ви, че вчера издъхна и съпругата му. Както вече стана ясно, фелдшерът преглеждал без предпазни средства хора от съседната Община Венец.
https://trafficnews.bg/obshtestvo/pochina-feldsherat-koronavirus … -ognishte-181544/

Смолян:
За пет нови случая на положителни проби за Covid-19 в Смолянска област, съобщи тази сутрин директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева. Трима са хоспитализирани с диагноза пневмония – жена на 78 г. от с. Мугла и мъж на 82 г. от гр. Доспат са в инфекциозно отделение на областната болница, а мъж на 57 г. от с. Барутин е в МБАЛ в гр. Гоце Делчев.
Две жени на 77 г. и 37 г. от гр. Смолян с леки оплаквания се лекуват от личния им лекар в домовете им.
Предстои епидемиологично проучване за установяване на контактните и предприемане на противоепидемични мерки, съобщава още д-р Кубатева.
https://otzvuk.bg/trima-sa-s-pnevmoniya-i-koronavirus-v-bolnicza … kord-na-zarazeni/

Пловдив:
Няма обявени нови случаи на коронавирус в Перущица тази сутрин. Към момента петима жители на града са с положителен резултат, както и пастор, който е настанен в болница. Общо 20 души са под карантина. В града няма напрежение.
От вчера  жандармерия стои на входа на ромската махала, точно пред църквата, в която е било събирането и е тръгнала заразата. Извършва се проверка на всички автомобили, които влизат и излизат от квартала. 
„Ситуацията е спокойна, всички се придвижват до работните си места и няма проблеми. Хората, които са под карантина са без симптоми“, коментира кметицата на града Мария Вълканова в ефира на БТВ.
Кметът на града заяви, че в кметството не са получили информация за масовото събиране на пастори, което се е провело и от където се твърди, че е пламнала заразата.
Църквата продължава да работи. Продължава и дезинфекцията в града, като има засилено полицейско присъствие. Униформените не позволяват да има струпване на хора.
„Има притеснение. Хората от махалата вчера държаха да знаят кои са заболелите, за да могат да вземат мерки. Трябва да спазваме дистанция и всичко ще бъде наред“, каза  Вълканова.
https://plovdivnow.bg/obshtina-perushtica/kakva-e-situatsiiata-k … tazi-sutrin-36515

Пазарджик:
17 са положителните проби за коронавирус в област Пазарджик през последното денонощие. Дванадесет от тях са установени при служители на МВР в Пазарджик, информират от РЗИ. Те са на 11 жени, на възраст от 21 до 57 години, и на мъж на 47 години. Новооткритите са: 8 от гр. Пазарджик, 1 от гр. Септември, 1 от гр. Панагюрище, 1 от с. Мало Конаре, 1 от с. Габровица.
Единадесет от пробите са потвърдени от лабораторията към Медицински институт на МВР – София, а една – в лабораторията към МБАЛ „Уни Хоспитал“ гр. Панагюрище.
Във вирусологичната лаборатория към ДКЦ „Пълмед“ са потвърдени положителни за КОВИД-19 проби на 45-годишна жена от Пазарджик, контактна на положителен, която е на домашна изолация, и на двама мъже от Пещера. Единият мъж – на 58 години, е на домашна изолация, а другият – на 65 години, е хоспитализиран.
https://podtepeto.com/aktualno/12-polozhitelni-probi-za-koronavi … v-mvr-pazardzhik/
Вчера от КОВИД- Отделението на МБАЛ-Велинград беше изписана първата излекувана пациентка. Жената е на 58 години, от Сърница и тъй като нейните близки са поставени под домашна карантина, тя бе транспортирана до родното си място с линейка, осигурена от лечебното заведение.
Припомняме, че пациентката, която има и придружаващи заболявания, бе диагностицирана с положителен PCR тест за КОВИД-19 и пневмония, но поради изчерпан капацитет на МБАЛ- Пазарджик, се наложи хоспитализация на заразената във Велинград. След нея, в новооткритото отделение за лечение на коронавирус, постъпиха още три жени - две от Сърница – на 62г. и 75г., и една от Ракитово на 67г.
https://www.marica.bg/region/pazardjik/izpisaha-parvata-izlekuva … avirus-ot-sarnica

Добрич:
В Добрич жена на 60 г. е с положителна проба за коронавирус, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Добрич, позовавайки се на информация от директора на Регионална здравна инспекция – Добрич и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова.
Новият случай на заразен с коронавирус е лице, контактно на вече установен случай, е уточнила д-р Ангелова. Пациентката е поставена от 18 юни 2020 г. в домашна изолация и лечение, предадена е за наблюдение на личния лекар.
http://www.focus-news.net/news/2020/06/19/2783081/v-dobrich-zhen … -koronavirus.html

Видин:
Дете на 13 години и студентка в Австрия са сред новите 7 положителни случая на коронавирус в област Видин. Всички новорегистрирани случаи са контактни лица на хора с положителни проби и са под карантина. Никой от новите с коронавирус няма изразена симптоматика, каза директорът на Регионалната здравна инспекция Венцислав Владински.
"Всички са контактни на положителните от онзи ден. Те са си под карантина. Симптоматика засега нямат. Едното дете е на 13 години, другото е на 20 и няколко години, то се е завърнало от Австрия и мисля, че е студентка там, най-вероятно там се е заразила".
https://www.bulnews.bg/article/377265

# 3 927
Аз пък искам някой от щаба да излезе и да обясни тези бройки опасни ли са и ако не защо. Кунчев го нямало, не знам си какво. Това РЗИ само един човек ли го представлява, не оставя ли заместници, те за нищо ли не стават? Вярно е, че всеки има право на почивка, много тежко беше предишните няколко месеца. Но виждаме, че не става по-леко, напротив. Всъщност някой в БГ може ли да обясни какво става? Защото преди две-три седмици друго се говореше, отваряхме, малко бройки, чужденците идваха, сезонът започваше. Сега?

# 3 928
  • София
Както и очаквах, фелдшера е с турско име. Дебели глави имат, акъл не приемат.

# 3 929
Вирусът няма да изчезне.Имахме реален шанс да бъде потушен.При нас действията се разминават кардинално.Имахме мерки+нищожно тестване.Сега имаме..никакви мерки+ завишено тестване.Аз искам връщане на 80% от мерките+засилено тестване+поне 7 дена карантиране на всеки идващ от чужда страна или от рисков регион в самата държава+обширно и бързо издирване на контактите.Но...спирам да мечтая и осъзнавам,че живея в България.Все пак пак казвам,че който има желание,може да спазва полезните според него мерки,без да е нужно някой да му нареди.Аз имам рожден ден във вторник.Планът ми беше да отида до село за 2-3 часа,а вечерта да отидем на ресторант.Но се отказах.Ще си направя торта,ще викна съседката(тя е самотна майка,често й помагам и често контактувам с нея и без р.д),аз,мъжът ми и това е.Надявам че имам още години,през които да празнувам.

Общи условия

Активация на акаунт