COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 951
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 3 930

При такова развитие на нещата, и този, който все още е с акъла си, и той ще се побърка.
Дори децата, които по презумпция приемат без проблем авторитети, няма да издържат на това "иди ми-дойди ми", а какво остава за възрастни хора.
Ако някой сериозно и спокойно обясни принципа на отваряне и затваряне ще се побъркваме по-малко. Проблемът тук е, че се редуват чували за трупове с "вирусът намали своята вирулентност" и няма да има повече мерки.
Скрит текст:
Иначе си се знае, че поне година-две нещата в света няма да бъдат нормални. Кой как ще подреди ненормалността е въпрос на манталитет и ресурси. Спешно обаче трябва да се мобилизират ресурси за стройна информационна стратегия. Иначе тръгваме по пътя на Армения, там също не вярват във вируса и си имат по 1000 заразени дневно от бая време, това за страна с малко население е по-голяма драма от тази в Италия.
Де го тоя?   Smiley
И пак стигаме до
Скрит текст:
Добре, и какво трябва да се направи, според вас? Да се затворят всички отново по къщите? Да се върнат КПП-та? Да се затворят всички граници? Да бъдат задължителни маски навсякъде, вкл. и на открито? Да се затворят отново театри, стадиони, кина, заведения? Какво предлагате вие, дето не спирате да се възмущавате от свободията? Любопитно ми е, какво предлагате? И като затворим отново, ама  да кажем този път по-сериозно, какво правим след като пак се отворим? Вирусът пак ще си е тук. Него топло време не го мори. Не създавал имунитет. Ваксина няма скоро да има, ако изобщо има. Наистина, какво предлагате? И това не го питам, защото държа да се проепидемчвам, но наистина ми е твърде любопитно какво очаквате, че трябва да се случи?
Според мен само малка част от населението може да се предпази като носи маска,ЗАЩОТО МНОГО ХОРА НЕ ЗНАЯТ КАК СЕ СЛАГА И МАХА МАСКА,постоянно наблюдавам тези с маските,имаше хора който носят маска засърби го носа маха си маската по начин по който не трябва,чеша носа бърка хубаво вътре,почеша окото бръкна и там и накрая в ухото,и накрая тези като него се зараяват въпреки маските.Лошото е че в нашата мила България,повечето хора нямат заделени пари,отчаяни са и просто ходят на работа,и има друго което ми прави впечатление ,има постоянно някакви статуси относно ,че се обаждат на хората и им предлагат пари ,за да ги пишат заболели от вируса.Според мен от толкова лъжи от правителство и толкова несправедливост,съм склонна да вярвам ,колкото и да не искам,че
голяма част от хората предпочитат да слушат какво казват другите,отколкото да се доверят на телевизийте и правителството.
Защото медиите са царе на манипулациите.
А на правителствата не им дреме за обикновените хора.Те си "пекат баниците", както им е угодно.
Наистина ли вярвате, че ББ и Мутафчийски затвориха държавата през март, защото толкова са се загрижили за пенсионерите и болните, както се "саморекламираха"?

# 3 931
  • София
Според мен за да се спазват някакви мерки, трябва болшинството хора да са убедени, че те са необходими и да го правят доброволно и съзнателно, защото тези мерки в голямата си част касаят личния живот на хората и поведението им, а това няма как да се контролира, не са такива времената и слава богу. Но тук при нас се направи всичко възможно да се убедят масите, че нищо страшно няма и могат да си живеят, както преди и нищо лошо няма да им се случи. При това положение наистина нищо не може да се направи, даже и да върнат проформа някакви ограничения.
Очаквам скоро и при нас да започне активна съпротива срещу тестване и карантиниране - защо да те ограничават заради нещо толкова безобидно? Неслучайно се агитира масово, че заразените не са болни, така че очаквам скоро да бъдат оставени вирусоносителите и без изолация, с което ще надминем даже Швеция.
Та и аз да попитам - на някого харесва ли му този вариант? Например при някакви проблеми със здравето си ще отидете ли да се прегледате при лекар-вирусоносител, ще работите ли редом с безсимптомен заразен колега? Защото всъщност тук точно към това вървим и масово се ръкопляска на агитаторите, които обясняват колко нормално е това.

# 3 932
Аз да ви кажа честно осъзнах с тази ситуация, че начинът на живот на нашето семейство е точно такъв -  социална изолация. Преди дори малко ме е глождило, че не сме от тези, които се събират със други семейства , нямаме така да се каже близки приятели извън роднинския кръг, с които да държим някакви интензивни контакти. Преди си мислех, че сме малко... странни птици, но не ми е било зле. Сега виждам само ползите.

Numlock, подкрепям, малко постанаха хората, които виждат вирусът като проблем и вярвам, че те не се заразяват. Натръшкват се тези, за които е измислица.

# 3 933
Досега само с едно "маски долу-маски горе", побъркаха хората.А представяш ли си това да става всеки месец?
Също и с заведения, спорт...."Разрешено за кръчми!"-седмица, две.После, "Забранено за кръчми!"....
При такова развитие на нещата, и този, който все още е с акъла си, и той ще се побърка.
Преди да отворят кръчмите, бранша даваше големи обещания и уверяваше, че ще ги спазят. Спазваха ги седмица. Сега - сервитьори без маски, масите не се дезинфекцират, за възглавниците да не говорим Wink, цените се вдигнаха .....
Проблема "отваряне - затваряне" идва от  желанието да се нормализират нещата, но ако може по старому. Няма как да стане. Ако всеки, малко от малко, спазва правилата, няма да има  "отваряне - затваряне".

# 3 934
  • Там,където се събуждам щастлива.
Добре, и какво трябва да се направи, според вас? Да се затворят всички отново по къщите? Да се върнат КПП-та? Да се затворят всички граници? Да бъдат задължителни маски навсякъде, вкл. и на открито? Да се затворят отново театри, стадиони, кина, заведения? Какво предлагате вие, дето не спирате да се възмущавате от свободията? Любопитно ми е, какво предлагате? И като затворим отново, ама  да кажем този път по-сериозно, какво правим след като пак се отворим? Вирусът пак ще си е тук. Него топло време не го мори. Не създавал имунитет. Ваксина няма скоро да има, ако изобщо има. Наистина, какво предлагате? И това не го питам, защото държа да се проепидемчвам, но наистина ми е твърде любопитно какво очаквате, че трябва да се случи?

Често пъти сравнявам обществото с класната стая. Ако от началото на учебната година не създадеш правила е Мноого сложно след три-четири месеца да обърнеш нещата. Със заплахи и наказание (глоби ) също не става. Трудна работа се очертава.

Основният проблем, според мен, е липсата на някакъв стратегически план в България. Това се вижда по създаване на заповед и бързото й отменяне. Поне моето поколение не е научено как да планира нещата, за да достигне някаква цел и в един момент настъпва хаос.

Бройката заразени може да е нормална, но хоспитализираните са много. За Нидерландия вчера бяха 4 -ма (и то не в интензивно). Не знам, обаче, дали не слагат в болница и хора, които по принцип го карат леко.

# 3 935
  • София
Аз все повече си мисля, че никой не е слушал какво говори Мутафчийски извън труповете и умирането.
Това, което генералът повтаряше още от средата на март, е, че България "затваря", за да се подготви здравната система. На всички въпроси необходими ли са строгите мерки, той отговаряше - да, за да пазим системата и за да се подготви тя за удара. Впоследствие отново лично Мутафчийски се похвали - с новите интензивни отделения, с новите интензивни легла, с новите респиратори, с тоновете защитни материали, които изработихме. Много добре помня, когато каза със завидна гордост, че България вече е добре подготвена за пандемията.
Сега тук идва въпросът - ако системата е добре подготвена, значи Мутафчийски е бил прав, затворили сме, колкото да се стегнем, нали така? Значи всичко, което в момента се случва, е напълно логично и е според плана на самия генерал и на никого друг.
Някъде много назад в темите писах, че реално Мутафчийски и Мангъров защитават почти една и съща теза, но единият е (според някои) харизматичен и има дар слово, а другият е пелтек, не е много симпатичен и е цапнат в устата. Е, започнахте ли полека-лека да се убеждавате, че е точно така, или трябва да стане още нещо?

# 3 936
  • София
Скрит текст:
Добре, и какво трябва да се направи, според вас? Да се затворят всички отново по къщите? Да се върнат КПП-та? Да се затворят всички граници? Да бъдат задължителни маски навсякъде, вкл. и на открито? Да се затворят отново театри, стадиони, кина, заведения? Какво предлагате вие, дето не спирате да се възмущавате от свободията? Любопитно ми е, какво предлагате? И като затворим отново, ама  да кажем този път по-сериозно, какво правим след като пак се отворим? Вирусът пак ще си е тук. Него топло време не го мори. Не създавал имунитет. Ваксина няма скоро да има, ако изобщо има. Наистина, какво предлагате? И това не го питам, защото държа да се проепидемчвам, но наистина ми е твърде любопитно какво очаквате, че трябва да се случи?
E, няколко пъти написахме-маски само на закрито, но навсякъде на закрито, забрана за събиране над 10-20 човека, т.е.- без публика по мачовете и без дискотеки, без балове, маанета и пр.
Много ли е???
Реално, не е много.
Обаче, по-важният въпрос е, Докога?Колко пъти?
О.к., прилагаме мерките, заразените почват да спадат.Пак отпускат мерките, заразените почват да се покачват.
Защото вируса няма да се изпари.
След месец пак така....
Та, колко?Година?Две?
Досега само с едно "маски долу-маски горе", побъркаха хората.А представяш ли си това да става всеки месец?
Също и с заведения, спорт...."Разрешено за кръчми!"-седмица, две.После, "Забранено за кръчми!"....
Дори децата, които по презумпция приемат без проблем авторитети, няма да издържат на това "иди ми-дойди ми", а какво остава за възрастни хора.

През няколко страници се намира човек да попита: „Какво предлагате вие?”, човек, който е чел темата знае какви са начините за ограничаване на разпространението и няма нужда да се задават едни и същи въпроси през няколко страници. Аз пък искам да попитам феноветв на Мангъров, а вие какво предлагате, да градим групов имунитет, който не е особено дълготраен, което ще отнеме години, с цената на страшно много жертви и хора с трайни увреждания? Това ли е „идеалната” картинка, за да не се нарушава комфортът на масите?
"Вашият" вариант, отваряне-затваряне, най-вероятно ще отнеме доста повече време.
Защото, както се видя, не само у  нас, локдауна нищо не спира ....поразпуснат ли мерките, бройките заразени тръгват нагоре навсякъде.
Не знам защо сте очаквали, че само в Бг, заразените ще почнат да намаляват с отпускане на мерките, след като навсякъде по света става обратното.....
Франс - колкото-толкова. Кой го беше нарекъл "танц с вируса". В обратния вариант, по ли ще е добре да стигнем свръх пикови стойности и баааам, септември да затворят цялата държава за 1 или 2 месеца, не че могат да си го позволят, но примерно - някакви подобни мерки. Отмениха редица световни форуми, готвят се да отменят олимпиадата отново през 2021 евентуално, ние за некви кръчми и 2 мача с публика се кумим, че много неудобно било. Неудобно, не познавам човек на който да му е много удобно. И има риск по-неудобно да става.
 Но съм сигурен, че има по-умни от мен хора, които знаят как да процедират, най-малкото чужд опит да почерпят.

Има някакъв шанс да останем в това положение, гледайки Холандия напр. Те са със 17 милиона население, гъсто населени, и имат - колко, по 200-250 константно на ден новозаразени. Ние сме два пъти (дори 3 пъти!) по-малко като население, ако устискваме реални бройки до стотина на ден, вероятно ще можем да си продължим в свободния дух.
А, ако обаче станем Армения или Швеция...

# 3 937
Защото, както се видя, не само у  нас, локдауна нищо не спира ....поразпуснат ли мерките, бройките заразени тръгват нагоре навсякъде.
Лъжеш . Добре организирания локдаун не само спира но ликвидира заразата . Доста страни го доказаха .
Досега смислените стратегии са две . Ликвидиране на заразата и контрол на входящия трафик , плюс система за следене , тестване и карантиниране .
Или само агресивно следене , тестване и карантиниране . Второто  е възможно само ако нещата не са изпуснати .
Третото е катастрофа , закъдето сме се запътили .

# 3 938
Дано на хората им светне червената лампичка, защото ние сме потърпевшите, на политиците им дреме, ако стане много напечено, ще намерят причина отново да се обидят и някой служебен ще обере негативите.

# 3 939
  • София

Някъде много назад в темите писах, че реално Мутафчийски и Мангъров защитават почти една и съща теза, но единият е (според някои) харизматичен и има дар слово, а другият е пелтек, не е много симпатичен и е цапнат в устата. Е, започнахте ли полека-лека да се убеждавате, че е точно така, или трябва да стане още нещо?
Лъжат всички толкова много, толкова си противоречат, че изобщо няма смисъл да им се обръща внимание. Да, хубаво е да подготвят здравната система, ама това означава ли да я напълнят до максималния капацитет? Как това е добре за икономиката?

Тестове и проследяване трябват. Яко. Не яко да се мре. Други страни го направи това. Ето, Холандия нямаха локдаун, но имат дисциплина, съвест някаква и са ок. Други страни отвориха, но внимателно, проследават контактни лица, тестват. Тук вятър ни вее на бяла кобила и целият щаб, заедно с всички останали "специалисти" през седмица си сменят мнението с посоката на вятъра, който вее откъм премиера.

# 3 940
Извинявам се, че прекъсвам линията на дискусията, но ме интересува в момента има ли карантинен период за пристигащите у нас от Северна Македония?

# 3 941
  • София
Аз смея да твърдя, че в Стара Загора предприятията показаха как се прави и то без да се затваря градът, без КПП-та и без и едно кафене да затвори врати. Избухна огнище, вложиха се средства да се изтестват всички + контактните и ето го резултатът - един заразен, който е напълно възможно да е от онзи ден (заради забавянето на частната лаборатория в съобщаването на резултати). Заразените са под карантина и така. Действия навреме + малко съвест = няма нужда от никакви локдауни, ъпдауни и прочее.

# 3 942
Не съм съгласна. Да, Мутафчийски имаше реална грижа за здравната система, но и обясняваше, че трябва да се спазва дистанция и да се избягват събирания на хора на едно място. Никога не е твърдял, че на болните им минава, защото няма протокол за лечение, напротив, беше много предпазлив в тези изказвания и никога не е подценявал заболяването и последствията от него.
Мангъров беше и мисля още е на противоположното мнение. За него всичко е нормално.
Относно тестовете, Мангъров е прав, че трябва да се тества, но и Мутафчийски е прав - няма тестове.

# 3 943
Разрешени ли са сватбите и има ли някакво ограничение за това, колко човека могат да присъстват?
Питам се, дали са тествали всички, които са присъствали на сватбата...(повечето на клипчето, въобще не бих ги оприличила на роми, ако ги срещна на улицата:).

Издъхналият преди дни 55-годишен ромски пастор Коста, който беше диагностициран в началото на седмицата с коронавирус, се е заразил по време на ромска сватба в столичния квартал "Факултета", която е вдигната на 6 юни.

Купонът е бил допуснат, въпреки изричните забрани за подобни мероприятия заради пандемията. Кой знае защо, обаче кметската управа начело с Иван Чакъров не е била активна в осигуряване на превенция за сватбените струпвания във "Факултета".

На 6 юни БЛИЦ написа, че спецполицаи са пристигнали във "Факултета" по сигнал и са спрели песните и танците. Униформените са свършили бързо и съвестно работата си и не се е стигнало до инциденти и пострадали.  

Коварната инфекция, обаче е засегнала не само пастора Коста, но и неговата съпруга и още четирима от многобройните гости. Изходът за евангелиста е бил фатален, а останалите също са в деликатно състояние.

https://blitz.bg/kriminalni/ogromen-skandal-romskiyat-pastor-kos … o_news752924.html

# 3 944

Общи условия

Активация на акаунт