COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 809
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 10 470
Току- що майка ми сподели за нейна позната, била на почивка в Стрелча.
Почувствала се зле, с Т и диария, кога й направили два! теста, кога решили, че са отрицателни, май вчера, толкова ли бързо стават, че и два.
Днес нямала Т., утре пътува към родния град.
Нашият кмет, между другото, се е карантинирал- Търново. Извинете, ако повтарям инфото.

# 10 471
  • София
Скрит текст:
Не мога да се съглася че държавата ще фалира, ако се затворят заведенията между 23,00 и 6,00, какви точно постъпления в бюджета на държавата идват от дискотеките.
Не искаш да разбераш какво пиша. Няма да фалира държавата, ако затворят дискотеките сега. И без да затворят вероятно ще стане мноооого зле.
На този етап затварянето им няма да спре нищо, само ще прати още една камара народ на борсата. Те и по принцип повечето от тях ще идат на борсата, но в момента това само ще създаде излишно напрежение - едно е да се ядосваш на държавата, че те е затворила и да очакваш от нея да те компенсира; друго е да фалираш и да затвориш, като всички останали фалиращи, защото клиенти няма; и като очаквания за компенсация, и като потенциал за размирици.
Скрит текст:
Едни протести в момента ще направят мача и дискотеката да ти изглеждат като пикник. Не са основния проблем за дифузното дискотеки и стадиони, а ХОРАТА. Днес в съседния 15 етажен блок имаше сватба, набутаха се стотина човека барабар с оркестъра. Не само от града, регистрации от страната и чужбина. По обяд. Заминаха после към църква и ресторант. Утре ще се разотидат кой откъдето е дошъл.

А относно лекарите дето нямало да бъдат съгласни парите приготвени да се налеят в здравната с-ма за предстоящата приливна вълна, да се спестят като тя се предотврати, (понеже казваш че само аз ще съм съгласен държавата да изготви стратегия за подпомагане на засегнати от бранша, при временно затваряне на дискотеките) вярвай ми много ще са съгласни. Аз ще се гръмна ако ми намерите един лекар ама не като Мангъров, а такъв който е на първа линия и си рискува здравето и живота в борбата с Ковид, който да е против да бъдат затворени дискотеки и мачовете да са без публика.
Няма да се предотврати. Ти предлагаш това, което може да се налее в болниците и да им улесни работата, за пореден път да отиде другаде. Не може то да отиде там.
С други думи, да изчакаме нещата да се влошат още, хората да се уплашат и сами да решат да не посещават дискотеки, за да могат те сами да фалират, за да не се налага държавата да го прави.
И колко точно бройки заразени и починали са нужни, за да се случи това - какви са разчетите? И не е ли малко нещо скъпа такава цена? Съвсем не схващам такава логика, но явно не съм в час с критериите кое точно е важно за държавата и обществото.

# 10 472
Ние вече сме на етап дифузно. Ограничаване на дискотеки помага при клъстерно, за да си проследяваш клъстерите. На този етап ефектът, ако изобщо има, ще е пренебрежим. И ако при затворени дискотеки станат 300 бройки дневно, къде ще се търси виновен? Пак някой друг, който трябвало да забрани и контролира нещо.

# 10 473
...чак сега видях, че контактният е изкарал 14 дни карантина, така, че да не се притеснява питащата.
Не е изкарал 14 дневна карантина, а е в карантина от 01.07. А на майка му вчера излезе теста, който е положителен и тя в момента е в Инфекциозна болница.

Вие нали не сте имали контакт с двамата, а само с другия брат, който пък е бил в контакт с тях двамата последно на 20.06.???

Другият брат, с когото сте имали контакт също няма симптоми, така че има голяма вероятност да не сте заразени. Ако отидете на работа - спазвайте дистанция, носете маски и се самонаблюдавайте за симптоми.

Да, PURE,  точна така е. Благодаря.

Благодаря на всички за отговорите.

Все пак ще се обадя утре на ЛЛ и на шефа ми, за всеки случай.

# 10 474
  • София
Ние вече сме на етап дифузно. Ограничаване на дискотеки помага при клъстерно, за да си проследяваш клъстерите. На този етап ефектът, ако изобщо има, ще е пренебрежим. И ако при затворени дискотеки станат 300 бройки дневно, къде ще се търси виновен? Пак някой друг, който трябвало да забрани и контролира нещо.
Точно при дифузно разпространение на заразата се ограничават първо местата за масово събиране на хора - прилага се навсякъде.
Както и да е, излишно е да спорим. Дискотеки forever!

# 10 475
Не мога да разбера колко пъти трябва да се обясни, че като се отвори и позволи всичко, и се изпозаразим, после ще трябва да се затвори много повече и за много по-дълго, и ударът по икономиката ще е много по-тежък и ще засегне много повече бизнеси. Доказателство - отменените полети и празните хотели по морето. Карантинираните дискотеки. Това само на етап 2-ра седмица и 200 заразени на ден от няколко дена. Какво толкова сложно има в това съждение? Отговорът е нищо, просто поредният случай на хора с лични мотиви, опитващи се да извъртат реалността.
Аз лично не виждам проблем да се работи/почива почти нормално ако се спазват мерките. Лошото е, че явно е много трудно на много хора да ги спазват или напълно отказват и неглижират тези извънредни обстоятелства. За това ще страдаме.

# 10 476
Не е така, със сигурност при затворени дискотеки и други масови мероприятия ще станат 300, ако са отворени за няколко седмици ще станат хиляди дневно.

# 10 477
Изобщо не знам при колко случая на ден нашите ще решат да предприемат каквото и да е, но в Испания отново са започнали да затварят райони:

200 000 души са блокирани в испанския регион Каталуния след регистрирани повече от 350 заразени с коронавирус.
"Решихме да наложим строга карантина на района Сегрия заради съществено увеличаване на случаите на коронавирус", обяви лидерът на региона Ким Тора, описвайки действията на местните власти като "трудно решение", пише "Гардиън".
Това са първите ограничения в Испания, откакто страната отмени извънредното положение на 21 юни.
Влизането и излизането в района, който е на около два часа с кола западно от Барселона, ще бъде ограничено от днес на обяд. Властите също съветват жителите в района да ограничат движението и социалните контакти. Събиранията с повече от 10 души са забранени.
През последните дни най-големият град в района, Лерида, регистрира ръст на новозаразените.

На 200000 население имат 350 новозаразени за ден! И връщат сериозни мерки в район в Испания
Ние засега сме далеч от тези цифри. На 7 милиона 182.

# 10 478
Мерси за подкрепата, но аз всъщност не съм особено притеснена. Детето, ако изобщо е заразено е безсимптомно. Нищо му няма и си щъка весело из къщи.

Очаквам от понеделник, Австрия да позатегне някои мерки, предполагам, че ще върнат маските. Иначе вече ще отварят и тук дискотеки и клубове. Все пак и това си е бизнес, не могат да ги закопаят така.

Но наистина не виждам какво ще правим наесен като застудее.

# 10 479
Хеликаза, маските при вас в закрити места бяха отпаднали ли?

# 10 480
Да бяха отпаднали. Само в градски транспорт, в аптеки и при лекар. Аз и в някои магазини си я носех.

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 22:55 от Не се сърди, човече

# 10 481
А в магазините без маски ли сте? Хм...това съм го пропуснала....

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 22:55 от Не се сърди, човече

# 10 482
Винаги съм с маска в магазин, но продавачките в малките магазини ми казват, няма нужда. Мислят, че заради забрана съм с маска. Днес темата много задушевна, модераторите влизат в положението.
Може авторката да си е изтрила сама поста за асансьора, но не е възможно човек да е сам в асансьор, особено в големите 20 етажни болници.
Успокоително за мен е, че имам бивша колежка, която отиде да работи като обслужващ персонал в английска болница отдавна. През март я пратили в отделение за ковид, помага на мед.сестри. И оня ден ми прати снимки, с шлем, екип като скафандър. И не  се е заразила досега. И там имало невярващи във вируса хора, както тук.

# 10 483
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/todor-kantardzhiev-izvednazh-nesh … hat-samozvantsite
Изведнъж нещата се изпуснаха. По религиозни, по спортни причини. И дискотеките на закрито. Не съм за тези мерки", смята проф. Кантарджиев.

Защо позволихте религиозни, спортни, дискотечни причини да надделеят над професионалното ви мнение или просто мълчаливо приехте.

Не съм съвсем съгласна с това обвинение. Ролята на експертите е да обясняват и да дават професионално мнение за собствената си област /в случая на Кантарджиев - епидемията и медицинските последствия/. Задачата на политиците е да вземат решение на базата на всички експертни мнения за всички области - на медици, икономисти, браншови организации и пр, като отчитат всички съображения - медицински, икономически, политически, религиозни, спортни и последствията, до които водят. Не мисля, че ролята на експерта е да "позволява" нещо, защото мненията на медик и икономист не са в двубой, а трябва да се вземе по нещо от всеки, за да се постигне най-оптимален резултат спрямо обстоятелствата.

С което изобщо не твърдя, че който взима решенията задължително е прав и в нашия случай са стигнали до оптимални решения, но това не е отговорност и вина на експертите, всеки от които гледа само своята област. Всъщност вероятно затова в пандемичния комитет, предвиден от стратегията ни за инфлуенца влизат представители на различни сфери. Това не е случаят с НОЩ.

ПП Сигурно мнението ми е "политизиране на темата", но продължавам да твърдя, че развоят на епидемията във всяка страна и контролът върху вируса зависи до голяма от решенията на политиците и тяхната стратегия, а не от неведоми фактори.

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 23:05 от Vapor

# 10 484
Tesla, много предположения и изводи написа, а и до “ караници” стигахме, но за едно си напълно прав.

“този вирус противопоставя хората по няколко направления.  Общността срещу индивидуализма, състраданието срещу егоизма и най вече здравето срещу парите.“

Спомням си го че го казах. Ама тогава май се отнасяше за света изобщо или го казах за България не си спомням. Но е факт че за България в момента е много актуално.

Цитат
Не съм съгласна с това. Аз съм си изявлен индивидуалист, но винаги съм се съобразявала с околните много повече от масата от "общността".

Simple Smile Щом се съобразяваш с околните значи не си изявен индивидуалист. Общостта срещу индивидуализма, го тълкувам така че например има хора които отказват да положат усилие, като например противниците на маските, защото от това нямат лична изгода. Индивидуалистите са склонни да полагат услилие само ако имат лична изгода от това. (понеже не са в рискова група, или пък вярват че няма вирус) а това че по този начин могат да нанесат вреда на някой друг не ги интересува. Защото тази вреда не е пряка, тя е косвена. Те няма и да разберат кой са заразили, той кой друг е заразил, и какво се е случило с него. Всъщност разделението в о-вото по всички тия направления нямаше да го има, ако вируса удряше еднакво тежко всички части от о-вото. Ако например смъртността не беше съсредоточена основно сред хора които имат заболявания, и възрастни хора,  тия разделителни линии, нямаше да ги има.

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 23:25 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт