COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 915
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 10 545
Първо, нека да не гледаме САЩ, защото ако те и Ню Йорк са ни светъл пример за мерки и ефикасност, не знам... Първо я преборете там епидемията с платнени маски, дето пропускат всички вируси, пък после ще говорим...
Второ, в момента разпространението е ниско сравнително все още, защото е лято. Есента обаче не знам...
Трето, хоум офис, където е възможно. Зъболекар, интернет, магазин... Да ви казвам ли колко места не могат да работят хоум офис за съжаление, и тези места ще си разнасят заразата така или иначе, независимо дали ние си седим вкъщи или не.
Четвърто, не биваше да отварят барове и дискотеки, но сега е лято, поне има навън такива отворени. Иначе то хубаво да ги затворят и колко хора ще са безработни? И ако си мислите, по-хубаво безработни, отколкото болни, то гаранция-франция, че няма да се разболеят въпреки всичко.
Пето,  цялата обстановка ще се проточи. Не можем три години да си седим вкъщи, а и да си седим, пак казвам, тя заразата ще си върлува. Супермаркет, доставка до вкъщи, водопроводчик, ел. техник, доставка на нов хладилник...
Според мен лекарство ни е най-добрият шанс, защото иначе сега оцеляхме, ама наесен и здрави хора ще си отидат, и то не говоря за България. И не се вайкайте, щото по света каквото става, в САЩ към момента е хиляди пъти по-зле и честно казано техния подход към епидемията не ме кара да избухна в аплодисменти. Ако бях в САЩ щях повече да се тревожа за себе си, отколкото за близките си в България.
Дано и ние да не избухнем, че ако го докараме на тяхното, много лошо

# 10 546
  • София
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/todor-kantardzhiev-izvednazh-nesh … hat-samozvantsite
Изведнъж нещата се изпуснаха. По религиозни, по спортни причини. И дискотеките на закрито. Не съм за тези мерки", смята проф. Кантарджиев.

Защо позволихте религиозни, спортни, дискотечни причини да надделеят над професионалното ви мнение или просто мълчаливо приехте.

Не съм съвсем съгласна с това обвинение. Ролята на експертите е да обясняват и да дават професионално мнение за собствената си област /в случая на Кантарджиев - епидемията и медицинските последствия/. Задачата на политиците е да вземат решение на базата на всички експертни мнения за всички области - на медици, икономисти, браншови организации и пр, като отчитат всички съображения - медицински, икономически, политически, религиозни, спортни и последствията, до които водят. Не мисля, че ролята на експерта е да "позволява" нещо, защото мненията на медик и икономист не са в двубой, а трябва да се вземе по нещо от всеки, за да се постигне най-оптимален резултат спрямо обстоятелствата.

С което изобщо не твърдя, че който взима решенията задължително е прав и в нашия случай са стигнали до оптимални решения, но това не е отговорност и вина на експертите, всеки от които гледа само своята област. Всъщност вероятно затова в пандемичния комитет, предвиден от стратегията ни за инфлуенца влизат представители на различни сфери. Това не е случаят с НОЩ.

ПП Сигурно мнението ми е "политизиране на темата", но продължавам да твърдя, че развоят на епидемията във всяка страна и контролът върху вируса зависи до голяма от решенията на политиците и тяхната стратегия, а не от неведоми фактори.

Съгласна съм с Vapor  бих допълнила една подробност, ако експертите не одобряват действията на политиците в даден момент, по мое мнение трябва да замълчат,а не да  защитават решенията на политиците, убеждавайки хората в неща в които те самите не вярват.

Когато един експерт мени мнението си според решението на политиците, по никакъв начин не помага, по-скоро вреди, защото дава противоречиви сигнали и обърква хората. Така неминуемо се стига до изгубено доверие.

Тяхното професионално мнение олеква и се стига до положението в което сме в момента, чудим се на кое да вярваме и на кое не. Благодатна почва за конспирации, след това се чудим защо хората вярват в разни неща и ги разпространяват с голяма охота.

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 10:06 от Алекс :)

# 10 547
Скрит текст:
Astralina - в България махнаха всички мерки рязко и от веднъж. Поздравиха се с добре свършената работа, народа се втурна да купонясва и според проучване голяма част от населението даже не вярва, че съществува вирус.
Има препоръчителен хоум офис, но препоръки не се спазват. Препоръчителният хоум офис даже мисля ще отпадне с отпадането на противоепидемичната обстановка на 15ти юли . Аз работя в немска фирма и въпреки, че те също дават хоум офис, за тези които се притесняват да работят в офиса, българските шефове вече чакат на нисък старт да изтече епидемиологочната обстановка за да ни върнат ( немските разрешават работа от къщи до края на годината).

Мен лично нарастването на броя на заразените много ме стресира - имах планирано лечение в Англия, което поради въвеждане на карантинните мерки към нашата страна няма как да се осъществи. Сега водя разговори с клиника в Германия, но докато го планирам и оттам ще ни баннат. На всичко това и двамата с мъжа ми сме от най-рисковата група - работоспособни сме, плащаме си не малки данъци, обаче държавата абдикира и вече не я е грижа кой ще оцелее и кой не.

Мила malina07 и всички, които се чувствате "жертви" (прощавайте за думата, казвам я най-добронамерено, друга не намирам в момента), толкова ви разбирам и ме боли за това, което споделяте. Мерките в България, според мен са проформа, хаотични, непоследователни, популистко намигане към тълпата (правя разлика между тълпа и народ). Разпоредбите за носенето на маски се промениха няколко пъти. С подобни мерки доверие у хората към мерките не се създава.

И в САЩ имаше объркване, съгласно препоръките на СЗО и CDC, но след като се стигна до единно мнение, че маските вършат работа и се взе решение те да се носят (за последното визирам щата Ню Йорк, Ню Джързи, Кънектикът и други), повече нямаше връщане назад. Ако вземем щатът Тексас например, едва в четвъртък - 2-ри юли губернаторът разпореди носенето на маски на обществени места в окръзи (всеки щат е разделен на окръзи - counties) с позитивни случаи на 20 на брой. На практика това означава носене на маски, защото окръзите са 253 на брой с население между 4.6 милиона и 102 души - https://www.texas-demographics.com/counties_by_population. Губернаторът на Тексас беше един от най-отявлените противници на маските! В момента Тексас е на трето място по ръст на позитивни случаи. Решението му е продиктувано от лошата статистика, въпреки че е републиканец и съпартиец на президента Тръмп. Самият Тръмп каза в четвъртък, че e изцяло за маските и че с маска, се чувства като "самотният ездач" (Lone Ranger - сигурна съм, че сте чували за този класически американски филм). Все още не сме видели президента с маска. Съмнявам се, че ще я сложи, но нищо не е изключено - приятелката на големия му син е позитивна от четвъртък - 2-ри юли.

С една дума, ако не бяхме в Ню Йорк с този чудесен, както каза pehoco, губернатор Куомо, щяхме да берем още ядове. Много грешки се допуснаха, но и бързо се поправиха. Губернаторът направи план, разпореди мерки без да плаши населението, успокои и вдъхна увереност на населението. По същия начин процедира и с отварянето на икономиката - план, стъпки, мерки.

Но ако в България няма мерки, какво ви пречи, момичета (и момчета) да направите вашия план, доколкото можете и доколкото е възможно? Маски, ръце, дистанция (доколкото е възможно за последното), пък ако ще да ви се присмиват и отхвърлят!

# 10 548
  • София
По въпроса за точността на ПСР има много голямо разминаване. Кунчев казва че те дават до 5% фалшиво отрицателни. Мангъров казва че те имат чувствителност само 70% (това означава много фалшиво отрицателни резултати). А от НЦЗПБ имаше изказване че техните грешки са предимно в посока фалшиво отрицателни резултати. Фалшиво положителни е много трудно да се получат.
 https://news.bg/bulgaria/prc-testovete-mogat-da-dadat-falshivo-o … polozhitelen.html

Като добавим и неправилно взетите проби и неправилно съхранените, процента на фалшиво-отрицателните са увеличава

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 10:30 от Алекс :)

# 10 549
Скрит текст:
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/todor-kantardzhiev-izvednazh-nesh … hat-samozvantsite
Изведнъж нещата се изпуснаха. По религиозни, по спортни причини. И дискотеките на закрито. Не съм за тези мерки", смята проф. Кантарджиев.

Защо позволихте религиозни, спортни, дискотечни причини да надделеят над професионалното ви мнение или просто мълчаливо приехте.

Не съм съвсем съгласна с това обвинение.  Ролята на експертите е да обясняват и да дават професионално мнение за собствената си област /в случая на Кантарджиев - епидемията и медицинските последствия/. Задачата на политиците е да вземат решение на базата на всички експертни мнения за всички области - на медици, икономисти, браншови организации и пр, като отчитат всички съображения - медицински, икономически, политически, религиозни, спортни и последствията, до които водят. Не мисля, че ролята на експерта е да "позволява" нещо, защото мненията на медик и икономист не са в двубой, а трябва да се вземе по нещо от всеки, за да се постигне най-оптимален резултат спрямо обстоятелствата.

С което изобщо не твърдя, че който взима решенията задължително е прав и в нашия случай са стигнали до оптимални решения, но това не е отговорност и вина на експертите, всеки от които гледа само своята област. Всъщност вероятно затова в пандемичния комитет, предвиден от стратегията ни за инфлуенца влизат представители на различни сфери. Това не е случаят с НОЩ.

ПП Сигурно мнението ми е "политизиране на темата", но продължавам да твърдя, че развоят на епидемията във всяка страна и контролът върху вируса зависи до голяма от решенията на политиците и тяхната стратегия, а не от неведоми фактори.
Подкрепям горното с една подробност, ако експертите не одобряват действията на политиците в даден момент, по мое мнение трябва да замълчат,а не да  защитават решенията на политиците, убеждавайки хората в неща в които те самите не вярват.

Когато един експерт мени мнението си според решението на политиците, по никакъв начин не помага, по-скоро вреди, защото дава противоречиви сигнали и обърква хората. Така неминуемо се стига до изгубено доверие.

Тяхното професионално мнение олеква и се стига до положението в което сме в момента, чудим се на кое да вярваме и на кое не. Благодатна почва за конспирации, след това се чудим защо хората вярват в разни неща и ги разпространяват с голяма охота.
Алекс, точно Vapor е обяснила някъде напред защо експертите защитават политическите решения. Виж в постовете й.

Vapor, това не е обвинение, а просто въпрос /за жалост проф. Кантарджиев няма да ми отговори/.
Съгласна съм, че експертите дават мнение, а политиците вземат решение. Не мога да разбера или по скоро да се примиря, че мнението на един кръчмар - Алибегов и мнението на един инфекционист - доц.Мангъров е надделяло над това, на цял щаб, където определено хората са по компетентни. Един педиатър ги удари в земята, а те мълчат.

# 10 550
Кой е този педиатър? Това съм го пропуснала.

# 10 551
Скрит текст:
Първо, нека да не гледаме САЩ, защото ако те и Ню Йорк са ни светъл пример за мерки и ефикасност, не знам... Първо я преборете там епидемията с платнени маски, дето пропускат всички вируси, пък после ще говорим...
Второ, в момента разпространението е ниско сравнително все още, защото е лято. Есента обаче не знам...
Трето, хоум офис, където е възможно. Зъболекар, интернет, магазин... Да ви казвам ли колко места не могат да работят хоум офис за съжаление, и тези места ще си разнасят заразата така или иначе, независимо дали ние си седим вкъщи или не.
Четвърто, не биваше да отварят барове и дискотеки, но сега е лято, поне има навън такива отворени. Иначе то хубаво да ги затворят и колко хора ще са безработни? И ако си мислите, по-хубаво безработни, отколкото болни, то гаранция-франция, че няма да се разболеят въпреки всичко.
Пето,  цялата обстановка ще се проточи. Не можем три години да си седим вкъщи, а и да си седим, пак казвам, тя заразата ще си върлува. Супермаркет, доставка до вкъщи, водопроводчик, ел. техник, доставка на нов хладилник...
Според мен лекарство ни е най-добрият шанс, защото иначе сега оцеляхме, ама наесен и здрави хора ще си отидат, и то не говоря за България. И не се вайкайте, щото по света каквото става, в САЩ към момента е хиляди пъти по-зле и честно казано техния подход към епидемията не ме кара да избухна в аплодисменти. Ако бях в САЩ щях повече да се тревожа за себе си, отколкото за близките си в България.
Дано и ние да не избухнем, че ако го докараме на тяхното, много лошо

prolet_inchen, в никакъв случай САЩ и Ню Йорк не трябва да са пример - това е срам, че се стигна дотам. Мога много да говоря, но ще навляза в политическо поле, а не е редно. Извън политиката - Ню Йорк сити, откъдето са големите числа на щата Ню Йорк е с изключително висока гъстота на населението. В Ню Йорк сити живеят 10 600 души на кв. км., в София живеят 960 кв. км. Данните взех от уикипедия.
1) По отношение на платнените маски, ако правилно съм разбрала критиката Ви е, че не предпазват. Напротив, предпазват,  защото вирусът не може да премине с постоянна висока скорост през маската на кихащия/кашлящия и през маската на "приемащия". Дори няма как този вирус да премине само през една платнена преграда и да се загнезди в очната лигавица на другия (индивид), ако приемем че "приемащият" поема вируса в окото, което е незащитено. Може да носите и предпазни очила, ако искате да сте стриктна. Пък и нали спазвате дистанция от 1.5 метра! Също така стана ясно, че е важна концентрацията на вируса (т.нар. вирусен товар), т.е. трябва доста кихане и кашляне да има. И на последно място маските работят, защото инфекцията драстично спадна в Ню Йорк, че и в другите държави, които използват масово маски. И пак, да не забравяме и дистанцията! Не разглеждаме маските като единствената предпазна мярка, нали?
2) Ако считате, че R 1.3 коефициент на заразяване е нисък, как бихте определили R 0.79 за Ню Йорк или 1.2 за Германия, при който те връщат по-рестриктивни мерки (имам предвид Германия)?
3) По отношение на зъболекарите - разбира се, че не е възможен хоум офис. На 10-и юни бях на зъболекар. Зъболекарят с маска и щит. Ако и останалите бизнеси, които не позволяват работа от къщи вземат стриктни мерки (маски!) - зараза няма да има, или ще е минимална. Но без заобикалки, без броене на квадратура, без къде може без маски или както казах в друг пост - вратички винаги ще се намерят, стига да ги търсиш и да ти позволят да ги прилагаш.
4) Добре сте написали, че не е трябвало да отварят баровете и дискотеките. И пак ще дам пример с Ню Йорк, Ню Джързи и Кънектикът, че имам наблюдения от първа ръка - не отвориха заведенията и числата са надолу. В Калифорния, Тексас и Аризона ги отвориха - и числата са нагоре. Нека припомня на Антония Първанова, че теорията и, че една епидемия се развива за 20 седмици не е вярна. Според предаването и от април при Слави Трифонов, епидемията в България трябваше да приключи в края на месец май - https://www.youtube.com/watch?v=uoiroaFwq1o.
5) Никой не казал, че обстановката ще приключи бързо, нито че животът трябва да спира. Ние правим ремонт в момента в продължение на 2 седмици. Майсторите са с маски, ние сме с маски също.

Какво ви кара да мислите, че в България няма да избухнете при положение, че малка част от мерките, които посочвам не се предприемат? Защото, простете, но гаранция-франция, не е гаранция. И не мисля, че по-добре безработни, отколкото болни. Тази дилема не стои на дневен ред. Въпросът е да се работи с предпазни мерки и умно.

# 10 552
В Ню Йорк губернатор Куомо държи юздите здраво, де да имахме и ние такива управници.   

Е не е като да нямаше контрол и локдаун.
А къде остава личната отговорност? Като се сочеше с пръст какво да правим - лоши управляващи. Сега пък- къде е Щаба?

# 10 553
Интересно ми е кога предполагате, че ще приключи всичко това. И дали има някакви сериозни модели. Чета- 3 години. Няма да давам линкове. В България не спите ли?

След 10-15 години, според Мангъров.

# 10 554
  • София
Mama_Nana,
това с което не съм съгласна, е да стои един експерт срещу мен и да ми казва, че всичко е под контрол, когато той самия не вярва в това.
Не твърдя, че трябва да критикува политическото решение, напротив това би било излишно нагнетяване на напрежение.
За мен понякога мълчанието говори повече...

# 10 555
За мнозина краят ще настъпи със създаването на ваксина.
Моите надежди са в друго направление-по-адекватно лечение, което е ясно, че няма да става само с един препарат, а в комбинация и мутиране до т.нар. "настинка"...

# 10 556
И аз имам желание да има брифинг, конкретно Мутафчийски ми се иска да чуя и видя на екран. Дори с някой от глупавите въпроси на журналистите...
Това, което ми беше полезно беше бяха неговите реакции, оставащото дори неизказано в определена степен. Той много добре се владее, почти перфектно и в извън това почти някой съвсем дребни жестове, трепвания и други невербални жестове за мен бяха много показателни.
Хората не искат да чуват явно лоши варианти, не им е приятно да слушат за болести, смърт, спешни състояния обаче за мен беше полезно даване на по-подробна информация.
Откакто няма брифинг например не се знае децата как карат, казваше се някаква допълнителна информация, без симптоми ли е, средно тежко ли е, какво е...

# 10 557
  • София
Какво толкова се очаква от ваксина, която не стига, че още не е направена, не е открита, правят се на юруш изпитания и още не е стигнала до реални клинични изпитания? А дотогава какво да правим, да мрем заради чуждата безотговорност на всички нива? Ваксиня я има, я няма, а ние трябва да се пазим, дори ако щеше и на принципа, че може пък, вирусът да отслабне като агресивност на пораженията. Колкото и да ми приказват, че само отлагаме неизбежното (заразата), аз предпочитам да отлагам, да отлагам като се пазя колкото мога, пък да видим. Мисля и действам на принципа "правя каквото трябва - да става каквото ще". Дори най-психологически поне няма да ме е яд след време, че не съм направила нужното. То е ясно, че на никого  не му пука за ман/нас, така че, да викаме неволята и това е! Не смятам да ставам част от общата лудост - предпочитам мен да ме обявят за луда.

Брифинги няма да има, защото не искат да рискуват - дори мисирките се усетиха и ще започнат да задават неприятни въпроси.

Сърбите съвсем умишлено направиха това, което направиха - идеята на факторите беше да минат изборите, те да си вземат това, което искат, а после могат и залите да оборудват. Ядоха, пиха и се веселиха по предизборни и изборни събития, народът доволен - ей ги на, втасаха я!

Последна редакция: нд, 05 юли 2020, 08:50 от Andariel

# 10 558
Mama_Nana,
това с което не съм съгласна, е да стои един експерт срещу мен и да ми казва, че всичко е под контрол, когато той самия не вярва в това.
Не твърдя, че трябва да критикува политическото решение, напротив това би било излишно нагнетяване на напрежение.
За мен понякога мълчанието говори повече...
Права си, така е.  Не знам какво може да накара един човек да пренебрегне достойнството си, авторитета си и всички положителни качества, които е градил години.

# 10 559
Момичета, много сте прави, но на Мама Нана да отговоря какво би накарало един експерт да си плюе по реномето - грижата за насъщния. Щото като го отлюспи държавата за неприлично поведение в разрез с политиката в момента, той трябва да се изхранва с нещо друго, а не с това за което е учил. Понеже не всички познаваме Кака, нали и не лекува всеки едни важни внуци, та не всеки може да се изказва в разрез с това, което мисли в момента ББ. Тъжно, но факт.

Общи условия

Активация на акаунт