COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 385
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 12 135
Абсурд е да оставят човек с пневмония извън болница - с или без коронавирус.
Единици с пневмония влизат в болница и по принцип. Аз нито веднъж не съм влизала. Този сезон само една позната я бяха хоспитализирали, а доста хора караха, включително деца. Да не говорим, че вирусни често се карат на крак, не се чуват на слушалка и се хващат по случайност на снимка.

# 12 136
Аз не мога да повярвам какви хора са събрани в тази СЗО. Щом вирусите се предават чрез аерозолите във въздуха защо им трябваше половин година да заключат и чак сега да обявят, че ковид19 се предава по въздух. Много техни решения вече будят много теми за размисъл. Не ми се ще да го казвам, но дано това не е по някакъв начин тенденциозно и с определена цел.
СЗО е тежка бюрократична организация затова и Тръмп им удари шамар. Докато стигнат до някакво решение или мнение отнема много време а понякога това е ключово за съответния въпрос. Примерно да припомня, че Керховен се изказа, че вирусът не се предавал безсимптомно наскоро на база някакви китайски данни за 68 пациента от февруари месец  ... после се наложи да обяснява, че не била "правилно разбрана" след като всички лекари скочиха да опровергават това.
Ковид не причинява пневмония а пневмонит - инфекция причинена от разрушаване на кръвоносни съдове, оня ден Кантарджиев го спомена.

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 14:42 от pehoko

# 12 137
За мен СЗО проспаха опасността още в Ухан и тотално не изпълняват задачите си, една от които е координирано да се противопоставят на заразата. На практика не се сещам за едно смислено нещо, което са направили в тази ситуация. Пееха приспивни песни колко хубаво се справя Китай с епидемията. То и да ги няма е все тая.

# 12 138
  • В заешката дупка
“Шамарът” на Тръмп към СЗО няма нищо общо с това каква е СЗО, а с това какъв е Тръмп.

# 12 139
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
А, то Тръмп най-адекватно от всички се държи сигурно, ама нали винаги са обичали да са последна инстанция и пръв съдник.

# 12 140
“Шамарът” на Тръмп към СЗО няма нищо общо с това каква е СЗО, а с това какъв е Тръмп.
Aз залагам на комбинация от двете неща, иначе не знам дали сте чели това вчера:
Д-р Колева: Все по-често откриваме пациенти, които по-леко прека … ирусната инфекция

# 12 141
Именно, от границите направо в предвидени за това места (дали хотели или други места важно е да са изолирани и под наблюдение и контрол ), оттам нататък като оставихме на съвест и манталитет ето докъде я докарахме, и това е само загрявката, тепърва ще имаме видими резултати (това го казвам без ирония!)

Това струва много пари, ама много. Да не ти говоря какво ограничаване на свободи е по европейските разбирания.
Няма как да се случи такова нещо.

В Гърция не е ли така в момента, ако тестът, който са ти направили на границата при влизане в Гърция се окаже положителен, оставаш 14 дни под карантина в гръцки хотел и не те пускат да се прибереш в България?

# 12 142
  • София
Скрит текст:
Принц Чарлз, за Бога - човекът е на 71 години и се върна към задълженията си, които хич не са само да маха на публиката. Том Ханкс и жена му. Андреа Бочели, който е на 61 и който казва, че е напълно възстановил се. Принц Албер II.
  Сериозно ли даваш тези примери? Щото в България сме принц до принца?

Знаем че има хора изкарали леко, дано да сме от тези късметлии.

Ок, Даниела Дариткова не е принцеса и е излекувана. Андреа Бочели не е принц, между другото. Нито пък Том Ханкс. Нито Джокович. Нито още 6 900 000 човека, които според Worldometer-а са излекувани.

Хайде, стига! Даваш за примери хора, които да ги засърби зад ухото, и вече се строяват трима доктори и една частна болница да ги почеше!

# 12 143
Ronald, тълпата реагира по определен начин. Да съобщят за аерозолно разпространение при данни за смъртност 10% (както беше тогава) е меко казано несериозно. Информация как се действаше и действа в Ухан има и имаше и тогава, както и научни публикации - да, частична информация, но достатъчно за да си направиш изводи за поведението на вируса. Огромен процент от хората няма нужда да знаят подобни неща, вредите са повече от ползите.

# 12 144
  • При семейството си
Кое е неточното в заповедта – в т.4 изрично е написано, „покриващо устата и носа“, че и Приложение с инструкции за употребата им има.
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/06/30/zapove … 69-30062020_g.pdf
Но може да спретнете една петиция, де.

Трябва да се започне от маските. Какъв е смисълът да се издава заповед за носене на маски, като маските няма да са си на мястото. Вижте Индия и още коя държава беше, как ясно са си написали "да покрива лицето", т.е., да ти се виждат само очите. Трябва една такава петиция да направим. За правилно носене на маски. Иначе файда няма. Всеки може да каже "аз нося маска, не виждаш ли". Ама къде я носиш...? На брадата си. Ми, щом не съм длъжен да я нося на конкретно място, мога да я нося и на..., с извинение. Щом нося маска, спазвам заповедтта. Т.е., това е куцаща заповед. Неточна.

# 12 145
Aз залагам на комбинация от двете неща, иначе не знам дали сте чели това вчера:
Д-р Колева: Все по-често откриваме пациенти, които по-леко прека … ирусната инфекция
Кунчев снощи го отрече това нещо в Референдум, уви. Каза - повече заразен е вирусът, но НЕ протича по-леко.

# 12 146
  • Пловдив
Скрит текст:
Именно, от границите направо в предвидени за това места (дали хотели или други места важно е да са изолирани и под наблюдение и контрол ), оттам нататък като оставихме на съвест и манталитет ето докъде я докарахме, и това е само загрявката, тепърва ще имаме видими резултати (това го казвам без ирония!)

Това струва много пари, ама много. Да не ти говоря какво ограничаване на свободи е по европейските разбирания.
Няма как да се случи такова нещо.

В Гърция не е ли така в момента, ако тестът, който са ти направили на границата при влизане в Гърция се окаже положителен, оставаш 14 дни под карантина в гръцки хотел и не те пускат да се прибереш в България?

Първо те тестват избирателно влизащите в момента. Второ не съм чула да не пускат свои граждани да се прибират откъдето и да е било, както и прибралите се гърци да ги държат някъде под карантина.
Та има някаква съществена разлика.

# 12 147
Всички без изключение! , като се знаем много добре какво представляваме като нация и държава и като възможности във всякакъв аспект, трябваше да се презастраховаме, сега когато всичко ескалира колко мислите че ще са финансовите последствия?
Ама никой от нашите нямаше куража да го направи тогава, сега вече няма спиране
Все още има време да обърнем хода на битката, която в момента губим, а в началото печелехме, но трябва да се действа с ясни индикатори, кога какво правим, и да не се дава заден ход. Като се казва "минем ли 200 връщаме мерки" се действа, а не по късно това минем ли 200 връщаме мерки, да се преобразува на минем ли 200 трайно връщаме мерки без да се дадат ясни индикатори как ще измерим това трайно минаване на 200. Примерно: седмица с 200 заразени средно на ден. Това брои ли се като показател за трайно минаване над 200.
Ето как се движи този показател:
Скрит текст:
Гледайте по седмици какво е положението: (Напомням че отварянето на дискотеките беше на 15 юни)
14-20 юни 87 случая средно на ден
21-27 юни 108 случая средно на ден
28 - 4 юли 150  случая средно на ден (като започваме този период с 66 случая в миналата неделя 28 юни и завършваме със 180 случая от вчерашното тестване).

Ако продължи темпа на възход на вируса, следващата седмица няма начин да не минем 200 и то според мен е възможно да ги минем повече от веднъж през следващата седмица.

Някой май се притесни от изявлението на министъра и е разпоредил на едни други лица, които уж основната им функция е да се грижат за ниското разпространение на вируса от нас, да редактират изявлението на министъра, и да обявят, че ще затягаме мерки не като минем 200, а като го направим трайно. Ама как ще се измери трайно ли е или не е трайно минаването на това стъпало, не се казва. Ще бъде според зависи, което значи че и като минем 200 пак няма да се връщат мерки. Както беше и при трайното минаване над 100 (3-те поредни дни над 100) които отдавна минаха а не натиснахме спирачката.  Вероятно ще се връщат мерки като наближим стъпалото от 300 което е заплаха за здравната с-ма. Тогава ще кажат връщаме мерки, защото трайно вече сме над 200. Според мен те правят груба грешка като разчитат че народа някак сам ще обърне хода на битката чрез поведението си и няма да доближим опасното стъпало от 300, или ще го доближим чак в началото на септември, когато няма да има туристически сезон за спасяване. Според мен обаче ще го доближим доста по рано от септември ако възхода на вируса продължи със сегашните темпове.

А сегашните темпове показват че ще минем 5-цифрената бройка заразени още в началото на Август, и то при положение че задържим сегашните нива 170-190, това означава нови 3 700 заразени до края на юли, и минаване на 5-цифрената бройка заразени в първите дни на Август, а не както си правят планове от щаба през есента, а ако възхода на вируса продължи ще ги минем още през втората половина на юли. В момента наближаваме 6 000.

# 12 148
Свако ми живее в Ню Йорк над 65 г е изкара го тежко свали 15 кг. Няма придружаващи заболявания, дори не го помня да е карал грип. Понеже беше сам и отпаднал нито стигна до болница, нито личната му вдигна телефон, лекува се с американски разтворим аспирин, просто нямаше друг избор.
Не е можел да стигне до тоалетна от безсилие и е пикаел в леглото, нищо не е ял с дни. Като е станал отива в болница и му правят всички изследвания снимки и тестове, изписват антибиотик, сега е ок, може да ви звучи като измислица, но това е напълно реално и то от първа ръка. Нулева група е, те го карат по-леко по данни от нета. За задуха и страховете няма да говоря, така че все пак ако можем да се предпазим ще е по-добре.
Възможно е ако беше постъпил в болница, да го изкара и по-леко, а можеше и да не, т.к болниците бяха пълни с болни и не се знае.

# 12 149
Първо те тестват избирателно влизащите в момента. Второ не съм чула да не пускат свои граждани да се прибират откъдето и да е било, както и прибралите се гърци да ги държат някъде под карантина.
Та има някаква съществена разлика.
Крайният резултат е един и същ - български гражданин, положителен на ковид, не може да се прибере в България. Не вярвам да е без знанието и одобрението на българските власти.

Общи условия

Активация на акаунт