COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 414
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 12 975
И колко точно зле стават нещата още не се знае. Нещо не се виждат чували по улиците. Вижда се пълна липса на мислене на всякакво високо ниво, обичайната липса на мислене на ниско ниво и никаква експертиза в медицински аспект. Искам медици и политици, от калкулатори няма нужда, всеки може да смята.
Уникално. Още един който чака да види чувалите, за да повярвя в нещо.
Защо все трябва да чакаме да стане катастрофа, за да се вземат мерки и някой да види и да повярва в нещо.

Защото българинът, ако умрелия не е пред вратата му и лично да го пипне не вярва. Сами ще се унищожим...

# 12 976
Цитат
това нещо няма да си иде, няма да ни остави на мира, докато, за съжаление, не мине през всички ни

Може да си повтаряте успокояващата (за вас) теза колкото пъти искате (защото това е успокояваща теза, колкото и да повтаряте, че всъщност не ви харесвала), но ако вирусът "мине" през популацията, ще стане ендемичен, а ако стане ендемичен, ще се заразяваме отново и отново на всеки 2-3 години и след 10-ина цикъла на заразяване (което си е 20-25 години), половината оцеляло население ще се състои от инвалиди. Толкова е просто.

Или елиминираш вируса, или населението ти е toast. Това е.

# 12 977
Не знам кой е авторът на този цитат, но явно е от тези с "главата в пясъка". 14 дни е карантината не 3 месеца, за толкова реално вирусът ще изчезне от човешката популация ако всички до един я спазят. Дали пък случайно няма да се намери лечение, а ваксина? А дали пък случайно няма да мутира до по-безобидна форма? А по последни данни 96% от постъпилите в болница (с адекватно лечение) побеждават болестта ... тези въпроси очевидно не вълнуват автора от цитата, който явно намира в собственото си безсилие и малодушие проекция за целия свят.

# 12 978
А стига бе! Как 330 новозаразени? Знаем, че положението не ни е розово, но толкова бързо да ескалират нещата... Иначе няма какво да броим две седмици - забелязва се, че масово се появяват симптоми до седмица от заразяването. А сега се и тестват основно контактни. Силно се надявам да се контролира по-строго спазването на мерките и да се наложат коментираните вчера ограничения. Дано бързо овладеем ситуацията. Лошото е, че дори тези 330 броя няма да накарат някои от хората да се замислят.

# 12 979
Цитат
Отделението, в което той дежури, никак не е леко, повярвай. Въпросът не е в това кой какво казва и дали го казва. Въпросът е, че това нещо няма да си иде, няма да ни остави на мира, докато, за съжаление, не мине през всички ни. За три месеца, за шест месеца, за година... И това не зависи нито от Мангъров, нито от конспираторите, нито от паникьорите. Мангъров не е измислил нито вирусологията, нито биологията. Това са обективни закони. Вече не знам това колко пъти и на колко места съм го писала, за да се елиминира пандемичен вирус, трябва седем милиарда живи хора да бъдат абсолютно изолирани за срок около три месеца. Тогава вирусът ще мъждука, мъждука, и като няма човешки организъм, в който да се прехвърли, ще изчезне. Специално за този вирус, имаше опция да бъде спрян в Китай, като Китай затвори границите си веднага, щом се установи, че има нещо ново, непознато и страшно. Не стана. Целокупният свят си щъкаше спокойно до Китай и обратно, както и китайците. От там нататък, с така обожаваните тук "мерки" - значи, началато на март в БГ имаше спорадични случаи, то и тестването беше много малко, но, да, определено вирусът не беше навлязъл. При това положение любимият щаб ни затвори по домовете и ни заплаши, че яко ще се мре, а сме подали нос навън. Аз, бидейки изолирана от един месец, не можех да си ида до село, където ни човек мога да среща, ни мечка, толкова е обезлюдено и обеззверно, същевеременно от цяла вече пламнала Европа пристигаха тумби сънародници, а и не само сънародници. Единични бройки бяха хванати от тези тумби, но колко са минали незабелязано и са разнеси вируса, бидейки безсимптомни? Но макар разнесен, вирусът не можеше да се разпространи толкова бързо, защото повечето си бяхме затворени по къщите за още месец. Е, излязохме. И като излязохме, чакащият пред вратите ни вирус ни прегърна горещо. Така бленуваното тук затваряне не ни спасява, само отлага неизбежното. Колко време можем да стоим затворени? Година, три, пет? Вкопчили сте се отчаяно в "мерките" и се надъхвате, че те ще ни спасят. За колко време ще е спасението? Месец, два, три? И пак излизаме, и всичко започва отначало. И така докато епидемията не премине през популацията ни. Дали ми харесва? Не, не ми харесва. Но кутията на Пандора е отворена и вирусът е тук. Сред нас. Няма да си иде. И няма да се умори да ни чака, колкото и да се крием. Как се криеш от вирус, бе, хора?! Вчера СЗО, която не знам защо се казва така, като нищо не прави за здрвето на хората, се изцепи, че яяя, ма той, вирусът май се предава по въздуха! Ай стига бе, аз пък винаги съм вярвала, че вирусите се предават от пейка на човек!! Естествено, че се предава по въздуха и по аерозолен път и .... ми той ако не се предава така, няма да е вирус, а въшка!!! Та, как се криеш от вирус, ми е въпроса. Седиш вкъщи, но се налага да излезеш един път в месеца и точно тогава срещаш болен и се заразяваш. Завиваш се с маски и каски, ама духва вятър, леко повдига маската, или пък те засърбява адски носа и тъкмо отместваш за секунда и някой ковидясал кихва срещу теб и до там. Знам, знам, колко много тук вярвате в маските. Лошо няма. Но природните закони са си природни закони. В следващите година-две вирусът ще мине през популацията ни. Това е. Изолацията може да спре вирус само в началото, в малко, затворено общество. В голабния свят изолацията е мираж, още повече след като вирусът е навсякъде...

Много обяснения в защита на тезите на Мангъров в които не се дава обяснение какво правим като свърши капацитета на здравната с-ма. Според теб колко време може да издържи тя примерно на 4-цифрени бройки заразени на ден. Какво правим като свърши капацитета на здравната с-ма, Мангъров какво казва по тоя въпрос. Може би отказваме лечение на хора над 60 като в някои държави, нали защото той вируса не може да изчезне, та затова да не взимаме мерки. Какво казват по въпроса тези 1 500 000 не вярващи във вируса или вярващи в него като теб но и вярващи че само природата може да го спре защото те нали маските не го спират, може да си вдигнеш маската за да се почешеш и тогава някой ти кихва. Ми хубаво, да няма мерки, да няма маски, пак да отворим дискотеки, нощни заведения (то и без това май вече закъсняхме) да напълним стадионите и да видим какво ще стана, е благодаря, видяхме какво стана, наиграхме се. Сега доволни ли сте мангъровците.

Като почнат двама да си говорят във форум, става яко спамене, затова ще отговоря по излючение, проблемът със здравната система е проблем на съвременното общество. Тук вече ще навлезем в политически, идеологически и много други размисли. Не може в едно общество един човек да може да си прави екскурзии до Марс, а същевременно това общество да не може да си лекува гражданите пълноценно. Значи, нещо е сбъркано в морала и приоритетите на обществото. Проблемът за здравните системи, техния капацитет, и т.н., вече е от съвсем друго естество, просто тази пандемия го оголи. Това, което аз искам да кажа е, че не сме виновни мангъровците, нито Мангъров за този вирус и за това, че няма да си иде по друг начин, освен по общоприетите закони на вирусологията и биологията. Не обвинявайте нас, ние, и мангъровци да сме, ох, това като морозовци звучи Grinning, и на нас не ни харесва тая работа. Но това са обективни закони, които не се подчиняват на мангъровски или антимангъровски субективни желания. Това, в което аз съм убедена е, че вирусът ще мине през по-голяма част от популацията ни. Това, в което съм раздвоена е, неговият произход, но това също е друга тема.

# 12 980
Цитат
Но това са обективни закони
Няма такова нещо като "обективни закони" в епидемиологията, където резултатът се влияе от поведението на обществото, спрямо което се правят прогнози.
Добре, че навремето не решихме така да градим стаден имунитет срещу едра шарка, САРС-1 или ебола - сигурно щото го нямаше мангъров да ни просветли какви са "обективните закони", от които сме обречени.

# 12 981
Дано бързо овладеем ситуацията. Лошото е, че дори тези 330 броя няма да накарат някои от хората да се замислят.
Няма да е бързо овладяването ако въобще има такова. Вирусът е много крачки напред преди всякакви мерки, те са закъснели по презумпция. Можеше да се овладее когато бройките бяха единични и на клъстъри и сега щяхме да сме като гърците, уви тези шансове бяха пропиляни. Дори официално закриха пандемията май месец с прощален брифинг на Щаба.

# 12 982
Единственото, което е нужно, за да се спре вируса, е репродуктивното число да се поддържа под 1. България поддържаше такова репродуктивно число от края на април до края на май.
Ако поведението на хората стане перманентно такова, каквото беше тогава, вирусът няма да инфектира повече от 2-3% от населението на България.

Аз така или иначе не мисля, че ще инфектира повече от 50% - като болниците се препълнят ще има затваряне, а след това повечето хора ще познават някой, починал от ковид или с трайни увреждания от инфекцията, така че сами ще вземат много повече мерки, отколкото са взимали тогава.

# 12 983
Цитат
Като почнат двама да си говорят във форум, става яко спамене, затова ще отговоря по излючение, проблемът със здравната система е проблем на съвременното общество. Тук вече ще навлезем в политически, идеологически и много други размисли. Не може в едно общество един човек да може да си прави екскурзии до Марс, а същевременно това общество да не може да си лекува гражданите пълноценно. Значи, нещо е сбъркано в морала и приоритетите на обществото. Проблемът за здравните системи, техния капацитет, и т.н., вече е от съвсем друго естество, просто тази пандемия го оголи. Това, което аз искам да кажа е, че не сме виновни мангъровците, нито Мангъров за този вирус и за това, че няма да си иде по друг начин, освен по общоприетите закони на вирусологията и биологията. Не обвинявайте нас, ние, и мангъровци да сме, ох, това като морозовци звучи Grinning, и на нас не ни харесва тая работа. Но това са обективни закони, които не се подчиняват на мангъровски или антимангъровски субективни желания. Това, в което аз съм убедена е, че вирусът ще мине през по-голяма част от популацията ни. Това, в което съм раздвоена е, неговият произход, но това също е друга тема.
Ама чакай сега, малко е странно да се споменават думи като морал и приоритети на о-во и едновременно същият човек да зове да няма никакви мерки срещу вируса в пространни обяснения в които единственото с което съм съгласен е това:
Аз, бидейки изолирана от един месец, не можех да си ида до село, където ни човек мога да среща, ни мечка, толкова е обезлюдено и обеззверно

И същевременно да не се дават обяснения какво правим като се изчерпи капацитета на здравната с-ма. Защото натам води пътя на мангъровските субективни желания. Да бе, чудесно аз съм съгласен че можем да летим до Марс, пък се оказва че здравните с-ми по света не могат да издържат на свободното разпространение на един  вирус, ама е направо цинизъм да се говори за морал и приоритети в о-во и преди/след това да се отправят апели да няма мерки срещу вируса, защото така и така пък да не се казва какво правим като свърши капацитета на здравната с-ма и трябва да се избира кой да се лекува и кой не. Аз попитах простичко какво правим като не вземем мерки срещу вируса и капацитета на здравната с-ма свърши, отговор не получих. Само получих отговор защо ще свърши. Заради морала и приоритетите на о-вото. Simple Smile Ироничното е че много съм съгласен с това заключение, ама проблема е в морала и приоритетите на една част от о-вото а не на цялото о-во.

Последна редакция: пт, 10 юли 2020, 03:03 от Анонимен

# 12 984
Както е казал Мечо Пух - колкото повече, толкова повече. Това е експоненциален растеж. Иначе за мен най-шокиращото тази нощ в темата е сравнението на Мангъров с Галилео. Това е култ.

# 12 985
Скрит текст:
Цитат
Отделението, в което той дежури, никак не е леко, повярвай. Въпросът не е в това кой какво казва и дали го казва. Въпросът е, че това нещо няма да си иде, няма да ни остави на мира, докато, за съжаление, не мине през всички ни. За три месеца, за шест месеца, за година... И това не зависи нито от Мангъров, нито от конспираторите, нито от паникьорите. Мангъров не е измислил нито вирусологията, нито биологията. Това са обективни закони. Вече не знам това колко пъти и на колко места съм го писала, за да се елиминира пандемичен вирус, трябва седем милиарда живи хора да бъдат абсолютно изолирани за срок около три месеца. Тогава вирусът ще мъждука, мъждука, и като няма човешки организъм, в който да се прехвърли, ще изчезне. Специално за този вирус, имаше опция да бъде спрян в Китай, като Китай затвори границите си веднага, щом се установи, че има нещо ново, непознато и страшно. Не стана. Целокупният свят си щъкаше спокойно до Китай и обратно, както и китайците. От там нататък, с така обожаваните тук "мерки" - значи, началато на март в БГ имаше спорадични случаи, то и тестването беше много малко, но, да, определено вирусът не беше навлязъл. При това положение любимият щаб ни затвори по домовете и ни заплаши, че яко ще се мре, а сме подали нос навън. Аз, бидейки изолирана от един месец, не можех да си ида до село, където ни човек мога да среща, ни мечка, толкова е обезлюдено и обеззверно, същевеременно от цяла вече пламнала Европа пристигаха тумби сънародници, а и не само сънародници. Единични бройки бяха хванати от тези тумби, но колко са минали незабелязано и са разнеси вируса, бидейки безсимптомни? Но макар разнесен, вирусът не можеше да се разпространи толкова бързо, защото повечето си бяхме затворени по къщите за още месец. Е, излязохме. И като излязохме, чакащият пред вратите ни вирус ни прегърна горещо. Така бленуваното тук затваряне не ни спасява, само отлага неизбежното. Колко време можем да стоим затворени? Година, три, пет? Вкопчили сте се отчаяно в "мерките" и се надъхвате, че те ще ни спасят. За колко време ще е спасението? Месец, два, три? И пак излизаме, и всичко започва отначало. И така докато епидемията не премине през популацията ни. Дали ми харесва? Не, не ми харесва. Но кутията на Пандора е отворена и вирусът е тук. Сред нас. Няма да си иде. И няма да се умори да ни чака, колкото и да се крием. Как се криеш от вирус, бе, хора?! Вчера СЗО, която не знам защо се казва така, като нищо не прави за здрвето на хората, се изцепи, че яяя, ма той, вирусът май се предава по въздуха! Ай стига бе, аз пък винаги съм вярвала, че вирусите се предават от пейка на човек!! Естествено, че се предава по въздуха и по аерозолен път и .... ми той ако не се предава така, няма да е вирус, а въшка!!! Та, как се криеш от вирус, ми е въпроса. Седиш вкъщи, но се налага да излезеш един път в месеца и точно тогава срещаш болен и се заразяваш. Завиваш се с маски и каски, ама духва вятър, леко повдига маската, или пък те засърбява адски носа и тъкмо отместваш за секунда и някой ковидясал кихва срещу теб и до там. Знам, знам, колко много тук вярвате в маските. Лошо няма. Но природните закони са си природни закони. В следващите година-две вирусът ще мине през популацията ни. Това е. Изолацията може да спре вирус само в началото, в малко, затворено общество. В голабния свят изолацията е мираж, още повече след като вирусът е навсякъде...

Много обяснения в защита на тезите на Мангъров в които не се дава обяснение какво правим като свърши капацитета на здравната с-ма. Според теб колко време може да издържи тя примерно на 4-цифрени бройки заразени на ден. Какво правим като свърши капацитета на здравната с-ма, Мангъров какво казва по тоя въпрос. Може би отказваме лечение на хора над 60 като в някои държави, нали защото той вируса не може да изчезне, та затова да не взимаме мерки. Какво казват по въпроса тези 1 500 000 не вярващи във вируса или вярващи в него като теб но и вярващи че само природата може да го спре защото те нали маските не го спират, може да си вдигнеш маската за да се почешеш и тогава някой ти кихва. Ми хубаво, да няма мерки, да няма маски, пак да отворим дискотеки, нощни заведения (то и без това май вече закъсняхме) да напълним стадионите и да видим какво ще стана, е благодаря, видяхме какво стана, наиграхме се. Сега доволни ли сте мангъровците.

Те вече не са мангъровци, брат. Те са галилеовци Joy

# 12 986
Ами сега заразата плъзна отново основно от стадионите, баровете, дискотеките и абитуриентските балове. Е, питам аз, ако всички тези места продължаваха да са затворени и през юни-юли, голяма загуба ли щеше да е за обществото? Нямаше да се преживее? Дори и да се плащаха обезщетения за персонала в тези заведения, пак щеше да излезе по-евтино за държавата, отколкото всичките тези лечения и карантини.

# 12 987
Както е казал Мечо Пух - колкото повече, толкова повече. Това е експоненциален растеж. Иначе за мен най-шокиращото тази нощ в темата е сравнението на Мангъров с Галилео. Това е култ.
Подобно щях да пиша и аз за този Галилео на съвременния свят. Да се смееш ли, да плачеш ли?!

# 12 988
Единственото, което е нужно, за да се спре вируса, е репродуктивното число да се поддържа под 1. България поддържаше такова репродуктивно число от края на април до края на май.
Ако поведението на хората стане перманентно такова, каквото беше тогава, вирусът няма да инфектира повече от 2-3% от населението на България.

Аз така или иначе не мисля, че ще инфектира повече от 50% - като болниците се препълнят ще има затваряне, а след това повечето хора ще познават някой, починал от ковид или с трайни увреждания от инфекцията, така че сами ще вземат много повече мерки, отколкото са взимали тогава.

Много се говори в този форум за тези "трайни уврждания" шест месеца след началото на пандемията. Има ли научни  доказателства за трайни увреждания? За шест месеца СЗО опищя света, че нищо още не знае за вируса, а тук вече знаем, че причинява трайни увреждания. А сигурно ли е, че след още шест месеца тези "трайни увреждания" няма да преминат? Тесла, като свърши капацитета на здравната система вероятно яко ще се мре. А може би не толкова яко, защото все пак, голяма част няма да се разболеят, а от разболелите се повечето ще оздравеят, без трайни увреждания. Така че може и изобщо да не се стигне до свършване на капацитета. Сега, вие тук си държите на якото криене като единствена алтернатива на якото умиране. Аз пък не съм убедена, че човешкият вид може да се скрие доволно успешно от вирус, поради което не прегръщам тази теория. И не,  определено не съм съгласна, че без нощни заведения не може, а без училища може. Но негово величество обичаният от всички тук Щаб така реши. Както и да е. След година-две, ако оживеем и който оживее, ще се видим/видят тук и ще видим/видят кой крив, крив кой прав. Grinning

Последна редакция: пт, 10 юли 2020, 03:17 от Klitemnestra

# 12 989
Смятам, че който призовава за масово заразяване в обществото, да бъде така добър да отиде в болниците, да посреща и лекува болните. Дали като лекар, дали като доброволец, в зависимост от знанията си. Защото персоналът там не излиза с месеци и не си вижда семействата, докато Галилео става медиен герой.

Общи условия

Активация на акаунт