COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 520
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 14 490
  • Пловдив
Щом изловиха сума народ на гръцката граница, а хората така или иначе са решили да почиват, вече е близо до ума да се сети човек каква ще е дестинацията - място, на което не искат тест и на никого не му дреме заразен ли си, болен ли си, какъв си, стига да си готов да харчиш пари.
Има ли някъде официални данни колко заразени са установени на границата, колко от тях са българи и колко теста са направени. Последно прочетох някъде за 30 души от 30 хил. теста, без да се уточнява националност, но не знам дали източникът е достоверен.

Тайс, местните по морета са по улиците с табели свободни квартири. И страдат от липсата на чужденци. Поне това ми е информация от първо лице.

# 14 491
Ами явно някой, който го познава, му го е изпратил. Имах няколко човека, които познавам само покрай детето и един от тях се е оказал доносник....
отиде ми анонимността във форума, която така грижливо си пазех....
Дъщеря ви ходила ли е на бала и носила ли е маска на мероприятието в бан?
Ако момчето е било с маска както твърди, едва ли може да е станало нещо.

# 14 492
Днес бях в банка за около половин час:
- от 4 служителки - една носеше маска правилно
- на една беше под носа и не я оправи докато ме обслужваше
- други две бяха със смъкнати маски, които вдигнаха , когато дойдоха клиенти при тях.
- имаше отворен прозорец

Клиентите вътре влизаха само с правилно поставени маски, вкл и 9-10 годишно дете. Учудващо повечето маски на клиенти бяха с висока степен на защита ffp2.
От краткото ми наблюдение поне в банките изглежда се спазва носенето на маски. Служителките ги слагат при обслужване на клиенти при тях само, в останалото време ги свалят надолу. Дезинфектантът на моята каса изглеждаше странно разреден - приличаше на силно разреден гел, не спиртна течност или гел, нещо средно, и беше почти свършил. Едва изцедих малко. Важно е хората да свикнат да носят винаги с тях маски и едно малко гелче дезинфектант, дано се случи скоро и остане траен навик.

# 14 493
Къде мога да прочета за тези рецептори,
които са свързани със заразяването, на каква възраст се развиеат при децата?
Нещо не разбирам, нали, ако те са неразвити, вирусът няма да зарази детето? Или как?

На каква възраст се развиват ми е най-важно.

# 14 494
Гърция затваря и за румънци- по данни от БГ он еър, сега пазете се на морето и сами.
Значи всичките болни румънци  и сърби и българи ще са там.
Ами мерси ама май по-добре да си платим ПСР-те за Гърция.

Защо пък непременно всички тръгнали на някъде, където и да е било са болни! Не трябва ли да гледаме на ситуацията малко като на: "Невинен до доказване на противното", в темата протестиращи, плажуващи, разхождащи се, женещи се всички са "Виновни до доказване на противното"
Не , даже е логично да не тръгваш болен, но някой хора са така фиксирани над това да почиват, че нищо не ги интересува и за жалост статистиките дават доста повече болни отиващи на почивка, така че за мен почиването на БГ черноморие си е прекалено рисково вече, добре че отидохме в края на юни - нито знаеш колко добре е почистена стаята, тоалетната, нито кой е бил преди теб, рискове има и къде се храниш и къде ходиш, изобщо не бих тръгнала, но това е мое мнение - повечето хора мислят обратното.
Преди години една позната ми сподели, че отиват на почивна станция за 14 дни с предплатена карта, детето се разболява на първия ден и изкарват цялата почивка в стаята. Ами, да ви кажа аз никога не бих си го причинила - разни хора, аз съм се връщала от такава почивка още на втория ден, за мен това е кошмар, но хората не мислят така.
И не казах, че всички почиващи са болни, а че всичките, които са тръгнали да почиват и са болни ще са при нас, а не в Гърция.

# 14 495
Поредната публична личност, която е заразена с коронавирус и на която НИЩО И НЯМА И СЕ ЧУВСТВА МНОГО ДОБРЕ. И после се чудете защо хората не вярвали, че има коронавирус или пък не ги е страх, защото вируса се изкарва съвсем леко и нищо ти няма. Ами ето заради това - постоянно в пресата и по телевизията виждаме хора, които са заразени с коронавируса и нищо им няма и се чувстват много добре. Как да повярва обикновения гражданин тогава, че това е страшен и смъртоносен вирус, да се уплаши, че като го хване ще умре и да започне да спазва всички мерки и да носи постоянно маска? Как да уплашиш хората, след като други хора постоянно им казват, че са заразени, обаче нищо им няма и се чувстват прекрасно. Няма как да стане тази работа.

Добре бе, какво значи "леко неразположение", пък иначе "съм пушка"?!

Ами, ти си голям куражлия, как не почна този антибиотик, не знам.
Аз сигурно бих го пила, поне възпалителен процес да игнорирам.
Но то , явно зависи и от общото състояние, мен температура 37, 6  направо ме пребива, особено като е постоянна.
Да си ни жива и здрава, дано никаква корона да не е твоето.
Но да те питам, все пак, тест ще си направиш ли от бързите в някакъв по-късен момент.
Фанито и нея я мисля, ако съм на нейно място, бих си направила.
Макар че, при този нетраен имунитет, не се явява чак важно.

tays, след като прочетох за китайката, със сигурност ще повторя теста за антитела, но на 21-вия ден (няма да бързам).

Да ти кажа, една вечер бях на прага да посегна към антибиотика (купих си го за плацебо), но се вразумих като си казах "дай си още една вечер сън, почивка и утре ще го мислим пак". (Ам, аз не ви казах, вярно, че продължих да си хабя нервите с бабите. Накараха ме да чистя мазето, докато съм със симптоми на несъществуващ за тях вирус. Но това е друга "съседска" история, с която просто искам да илюстрирам още ненужен и непоискан от мен стрес, който ми засилваше кашлицата. Човек, колкото иска да е спокоен, за да оздравява, се сблъсква с проблеми, които не зависят от неговото желание за оздравяване и не го оставят да боледува спокойно, за съжаление). Та, на следващата сутрин бях една идея по-спокойна, температурата почна да спада и си казах, че продължавам да се наблюдавам... Температурата ми спадна през два дена - от 37,6 на 37,4, 37,2 и вчера цял ден 37,1 (в момента 37,4) и като се промени кашлицата от суха на влажна ми поолекна малко. Мозъкът ми възприема, че като отделям секрети, се очиствам от патогена и това също дава някакво спокойствие. Сухата кашлица е гадно нещо, особено в жегите, когато гърлото ти пресъхва. Топлият въздух е предпоставка за възпаление на лигавицата.

Що се отнася до антибиотика. Бих го пила профилактично, ако е антибиотик тип пеницилинова група, който ми понася. Азотромицинът не ми понася. Просто не исках да рискувам, да си прецакам нещо друго заради профилактика. Най-малкото можеше да ми избие на диария или гъбички. То е ясно, че антибиотика не бори коронавируса, ами възможните пост-бактериални инфекции от отслабения от короната имунитет. При положение, че съм си вкъщи и нямам директни контакти с други хора, възможността от бактериална инфекция не я виждам потенциална, за това не почнах антибиотика.

# 14 496
  • Където морето целува небето...
То по нашето море е "чисто и неопетнено" и чакаме всички с отворени обятия. Бройките се замаскират, всички около мен си правят тстове на частно, информация за заразените няма (а до преди да спасяваме сезона имаше да не кажа почти поименна информация кой къде се е заразил). Може би преди да спасят хотелите трябваше да помислят за единствената голяма болница в района, която може да поеме заразени туристи (тази същата с един анестезиолог на няколко отделения). Да не дава Господ, но ако имало много заразени ще преместят Инфекциозното отделение в Айтос, където сигурно може да си отидеш и от обикновен ротавирус...

# 14 497
Стълпотворение за COVID-тестове в частните лаборатории

Дълги опашки без сигурност дали PCR-пробата ще може да бъде взета и изследвана същия ден и изчерпани часове за записване за тест за седмици напред - с тези предизвикателства се срещат желаещите да се изследват за наличие на коронавирусна инфекция в София. Подобно е положението и в другите големи градове - Пловдив, Варна и Бургас, където пред лабораториите има огромни опашки от хора. Те се увеличиха значително, след като миналата седмица Гърция и Австрия обявиха, че ще изискват отрицателен PCR тест, правен до 72 часа преди пътуването, за влизащи от България.

По общи изчисления само в софийските частни лаборатории всеки ден се извършват минимум над 1500 PCR-теста. Те се вписват в националната коронавирусна статистика в общия брой направени тестове за деня.

Въпреки че част от лабораториите взимат проби по домовете, има графици за дни напред, желаещите отдавна са повече от възможностите на лабораториите за взимане и обработка на бавните тестове, което става за 5-6 часа.
Затова част от лабораториите обмислят удължено работно време и откриване на нови кабинети за вземане на проби.

Кой се изследва
Лабораториите разделят на пет групи пациентите, които изследват, извън персонала и приетите за интервенции болни.
В "Аджибадем Сити клиник болница Токуда" например изследват с бавни тестове целия персонал от 1300 души поне веднъж седмично, както и голяма част от пациентите, които постъпват за операции и лечение.
"Отделно от това имаме много голяма и увеличаваща се група хора, които съобщават, че са били в контакт със заразени. Втората група, която се е оформила, е на хора с оплаквания и симптоми, съмнителни за COVID-19. Третата група са пътуващи в чужбина, на които им изискват тест при влизане в страната - предишната седмица - за Австрия, в момента за Гърция", разказва д-р Веселина Колева, началник "Клинична лаборатория" в "Аджибадем Сити клиник болница Токуда". Според нея четвъртата най-голяма група изследващи се са хора, които се връщат във физическия офис, след като дълго време са работили от дома. В този случай тестовете се организират от работодателите.

В някои от лабораториите има и постоянен контингент граждани, които се притесняват дали не са се заразили, и често си правят тестове. "Тези пациенти са малко на брой. Не мога да кажа, че хипохондрията е масова, тъй като дневно имаме 25-30 положителни проби - голяма част от пациентите са контактни със заразени, други имат симптоми", отбелязва д-р Недялко Калъчев, собственик на веригата лаборатории "Цибалаб".

"Обикновено съветваме пациенти, които са имали контакт със заразени, да изчакат минимум 4-5 дни, за да бъде надежден отрицателният резултат. В първите часове и дни след контакта резултатът винаги е отрицателен, но трябва да се изчака, за да се установи дали тестът не се позитивира", казва д-р Колева.
През летните месеци се забелязва устойчива тенденция към повишаване на желанието от страна на пациентите за тестване и по двата метода - ескпресен и стандартен PCR метод, забелязват от екипа на "Софиямед". Оттам коментират, че тази тенденция се дължи на увеличаващия се брой фирми, които искат да тестват служителите си, както и желаещите да пътуват в чужбина и по-конкретно Гърция. "Имаме записани предварително часове за тестване чрез PCR метод за 2 седмици напред, за експресни PCR тестове даже за 3", коментира д-р Тинка Данчева, управител на ДКЦ "Софиямед".

Обикновено в болничните лаборатории взимането на проба става с предварително записване, като заради големия интерес часът може да бъде и след повече от 20 дни. В УМБАЛ "Софиямед" например се предлага експресен PCR тест, чиито резултати са готови за един час, но най-ранният свободен час за вземане на проба е 28 юли.
С предварително записване стават и изследванията в "Токуда".
"Държим да не се получава струпване на пациенти, за да спазваме мерките за дистанция и пациентите да бъдат в безопасност", казва д-р Колева. Тя обмисля лабораторията да удължи времето за записване и вземане на проби, тъй като на ден напоследък се стига до обработка на 450 проби извън тези на екипа и пациентите на самата болница.
С удължено работно време вече са и лабораториите "Цибалаб". В тях също се извършва и експресна проба за четири часа. Заради огромния поток от пациенти от лабораторията обмислят да отворят скоро и трета лаборатория за вземане на проби.

"В момента все още работим без предварително записване на час, но става невъзможно хората да бъдат обслужвани навреме и вероятно ще въведем часове за пациентите. Притесняваме се, че заради изследванията за коронавирус, които растат лавинообразно всеки ден, изостава работата с диагностиката на хепатит, хламидии и др.", казва д-р Калъчев.

В лаборатории "Рамус" няма предварително записване на час за вземане на проба на място и освен това в лабораторията в "Дружба" четирима специалисти едновременно взимат проби. Въпреки това опашката пред здравното заведение е голяма, но пък лабораторията вече работи с удължено работно време до 19:30 часа, за да обслужи всички желаещи.

"Всеки ден взимаме между 500 и 1500 проби. Все още предлагаме взимане на проби у дома, но заради голямото натоварване изчакването е няколко дни, екипите невинаги спазват точните часове и заради трафика", казва доц. Росен Михайлов, собственик на лаборатории "Рамус".

Тестовете за Гърция
Обикновено резултатите от тестовете излизат до 24 часа. Колкото по-натоварена е лабораторията обаче, толкова повече резултатът може да се забави до 36 или 48 часа.

Тъй като за пътуване в Гърция от утре се изисква сертификат за отрицателен PCR тест, валиден 72 часа преди пътуването, почти всички лаборатории издават такива сертификати на английски или немски език.
От лабораториите отбелязват, че върху сертификата е изписан денят и часът на вземането на пробата, а не на нейното отчитане. Затова пътуващите трябва ясно да пресметнат колко време преди пътуването да си направят тест.

# 14 498
  • София
Океееей, сега ще стане интересно за колко проби ще съобщават официално. Софийските лаборатории се пръскат по шевовете.

# 14 499
  • В офиса
Ами явно някой, който го познава, му го е изпратил. Имах няколко човека, които познавам само покрай детето и един от тях се е оказал доносник....
отиде ми анонимността във форума, която така грижливо си пазех....
Дъщеря ви ходила ли е на бала и носила ли е маска на мероприятието в бан?
Ако момчето е било с маска както твърди, едва ли може да е станало нещо.
Ами това е леко подвеждащо, защото момчето е било или с хирургична, или с маска от плат (защото е било с 2 маски), а не с FFP2, или 3. А мероприятието е било над 5 чАса. Момчето не е виновно, липсва информационна кампания.
Най-вероятно момичето не е заразено, все пак, но ако момчето бе супер-разпространител, нямаше да бъде толкова сигурно.

# 14 500
  • София
Океееей, сега ще стане интересно за колко проби ще съобщават официално. Софийските лаборатории се пръскат по шевовете.
Mоже би ще скокнат до над 5 хиляди, те и сега от тия 4 хиляди, според мен една трета, ако не и повече, си бяха частни тестове.

# 14 501
  • София
А тази маска с висока защита е за защита на този, който я носи, а всичко, което той издишва къде отива? навън ли?

# 14 502
Поредната публична личност, която е заразена с коронавирус и на която НИЩО И НЯМА И СЕ ЧУВСТВА МНОГО ДОБРЕ.
Скрит текст:
И после се чудете защо хората не вярвали, че има коронавирус или пък не ги е страх, защото вируса се изкарва съвсем леко и нищо ти няма. Ами ето заради това - постоянно в пресата и по телевизията виждаме хора, които са заразени с коронавируса и нищо им няма и се чувстват много добре. Как да повярва обикновения гражданин тогава, че това е страшен и смъртоносен вирус, да се уплаши, че като го хване ще умре и да започне да спазва всички мерки и да носи постоянно маска? Как да уплашиш хората, след като други хора постоянно им казват, че са заразени, обаче нищо им няма и се чувстват прекрасно. Няма как да стане тази работа.

Е, и? Този пък е кметът на Русе, на 41г. Лежи с пневмония в болницата вече почти седмица в умерено тежко състояние. Човекът също е от БСП, следователно едва ли е взел пари да го пишат болен.

# 14 503
Ами това е леко подвеждащо, защото момчето е било или с хирургична, или с маска от плат (защото е било с 2 маски), а не с FFP2, или 3. А мероприятието е било над 5 чАса. Момчето не е виновно, липсва информационна кампания.
Най-вероятно момичето не е заразено, все пак, но ако момчето бе супер-разпространител, нямаше да бъде толкова сигурно.
Аз точно затова попитах дали е ходило на бал момичето, защото от бала е много по-рисково. Все пак на мероприятието стоят на разстояние и не си говорят.
Иначе, всички, които не са били там с маски са безотговорни, защото не е изключено да има друг безсимптомен или пресимптомен заразен, който дори и не подозира.

Затова се и казваше нееднократно, че най-добър ефект има, ако маските се носят от всички.
С това разпространение на вируса (и все по-зле ще става) трябва да сме наясно, че навсякъде (ще) се засичаме с вирусоносители.

Последна редакция: пн, 13 юли 2020, 19:43 от Arizona

# 14 504
  • София
Добре де, като се изредиха толкова частни лаборатории с по 1000 и отгоре теста на ден, искам да попитам колко теста и правят ли въобще тестове в националните лаборатории. Или народа е на пълен самотек. Защото останахме с впечатлението че РЗИтата се справяли много добре и че имаме достатъчно налични тестове.

Общи условия

Активация на акаунт