COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 607
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 705
  • Където морето целува небето...
Как си представяте ДО при двам работещи родители още година... или две? Колко семейства могат да си позволят единия да не работи? И само за информация - не всичко е София и не всеки може да работи дистанционно. Дори в страните с най-много заразени не спираха от училище децата на работещите на първа линия - тук бяха коментирали съфорумки.
За мен, като майка на първокласник ДО беше неефективно. Учителите се стараеха много, но на малките деца няма как да им грабнеш вниманието пред екрана. А писането, а четенето, а навиците... За няколкото месеца да завършим годината ОК, но за още година или две това няма да доведе до нищо добро. Трябва да се мисли в насока присъствено обучение и как това да се случи безопасно. Тук имаше идея - големите на ДО, малките разделени и в клас, което мисля е добре. От друга страна обаче има специфични специалности и при големите, където не би било толкова ефективно. За жалост МОН в момента не мисли за това и няма какво да се лъжем, няма и да го измисли... Проблемът е голям и за момента няма никакво решение. Не е добре нито да минат изцяло на ДО и кой каквото научил, не е добре и да ги оставим в училищата със съмнителна хигиена и мерки.. Това за половината в клас, а другите на жива връзка у дома не виждам как ще се случи във всяко средностатистичеко училище в провинцията. Може би единственото решение ще е лекарство или ваксина, което пак не се знае кога ще се случи.
Едни барове и дискотеки се оказаха по-важни от образованието на децата. Съжалявам много бъдещите първокласници, петокласници, осмокласници...

# 15 706
Прочетох, че гърците приемат и пулови тестове за туристите, но ако казаното в статията е вярно, и както регистрират увеличаване на бройките, може и да върнат индивидуалните тестове.
Със сигурност, съвсем скоро гърците ще приемат само индивидуални тестове.
Дори в момента връщат от границата семейства, които нямат направен тест на децата.
Пазят си хората държавата от коронавируса, за разлика от нашите льольовци, които не разбраха, че колкото се опитваш да угаждаш на хората, те толкова повече ти се качват на главата и искат още и още...
Междудругото, говорих си вчера с моя приятел в Гърция и той ми каза, че и там абсолютно всичко е отворено, барове, дискотеки и т.н. Но по тв-то постоянно ги предупреждават, че трябва да бъдат внимателни, защото при ръст ще ги поставят пак под локдаун, което бива прието от всички и никой не възроптава, че е възможно това да се случи.

# 15 707
  • София
А, сега де...Досега не се бях зачитала по подробно относно тези пултестове, а се оказва, че същите могат да дадат фалшиво отрицателен резултат. И как така, всички проби от едно семейство се смесват в една?!

Скрит текст:
Желанието за почивка и море в Гърция предизвика нов вид групово изследване с PCR или т. нар. пулстратегия. Какво представлява тя и колко достоверни са резултатите? 
“Пултестовете са много добър скринингов тест за бързо скриниране на голяма група хора. Те са подходящи, само когато се извършват регулярно. Проблемът е, че когато смесим 5 проби в едно, се намалява вирусният товар и може да имаме фалшиво отрицателен резултат”, каза специалистът по медицинска генетика проф. Албена Тодорова в ефира на Bulgaria ON AIR.
Тя изтъкна, че пултестовете са неприложими за пътуване в чужбина, тъй като може да се пропусне някой заразен, който е с нисък вирусен товар.
При положителен резултат от пултеста всички смесени проби се изследват индивидуално и тези резултати се представят на РЗИ. Отрицателни тестове не се докладват на РЗИ за статистиката”, отбеляза проф. Тодорова. Според нея при семейства се предлага отстъпка от цената за изследване на цялото семейство. 
“Видяхме, че увеличавайки броя на изследваните, се увеличава и броят на положителните проби. Важно е какъв тест е подбран за изследването. Ако тестът не е подходящ, ще имаме фалшиво отрицателни резултати, което променя статистиката”, посочи експертът по мед. генетика.
Тя добави още, че оторизираните лаборатории знаят как да си проверяват пробите. “Има доста предварителни стъпки, преди да се стигне до теста за Ковид-19. Има изключително дълъг период на обработка на пробата – дали има достатъчно клетки, дали има добро качество на изолираната РНК”, подчерта проф. Албена Тодорова.
https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/prof-albena-todorova- … a_news758471.html

Нейната лаборатория - Геника също прави PCR тестове, но явно не и пул тестване:
https://www.genica.bg/
Прави пул тестове, но само за фирми. Как всички лаборатории изведнъж заговориха, че пуловете не са точни, че да могат да оскубят 400 лв, вместо 120 от семейство. И всички лаборатории ги спряха за частни лица, само за фирми може.

# 15 708
Първото ще доведе до увеличаване на неграмотността и необразоваността, а второто - в много случаи, до тежка финансова криза и дори невъзможност за оцеляване на семейството с доходи само от единия родител. И двете ще имат дългосрочни и сериозни последици за обществото, които ще са по-тежки от медицинската криза.

А третото - да върнем децата в училище, ще доведе до още по-голямо разпространение на заразата, още по-голяма криза на здравеопазването и пълна загуба на контакт с по-възрастните ни близки, които трябва да оставим да живеят едва ли не в отшелничество.
За мен лично в момент, когато не се знае доколко ще оцелеем като човечество, повече ме вълнува именно оцеляването от оставането на децата неграмотни.

Вече се виждат резултатите от разхлабването на мерките. Не знам как някой може да си представя, че връщането на милиони деца в училище няма да е проблем.
То пък сякаш с ходенето на училище се случва голямото ограмотяване. На пръсти се броят добрите училища. В останалите заинтересованите родители се спасяват поединично- някои изпитват и обясняват материал вечер след работа, други записват децата на уроци още от съвсем малки.

# 15 709
  • Варна
И? Какво правим? Дотук установяваме това, което всички знаем - проблем е. Обаче как да го решим никой не казва.

Аз написах какво трябва да се направи - организация, подобна на възприетата в ДГ. По-често почистване, дезинфекция, проветряване, отделни потоци за вход и изход (може да са организирани времево, не е задължително физически да има два входа училището).  Може да се намалят междучасията, за да няма размотаване и смесване на учиници от различни класове. Реорганизация на транпорта - ясно е, че няма как да се пуснат масово училищни автобуси, но нищо не пречи в рамките на 30 минути преди началото на часовете, да се пускат автобуси само за ученици от градския транспорт. Който може, да си води и взема детето с кола, като за целта е необходимо да се направят компромиси с възможността за краткотрайно спиране (да се оформи drop-off и drop-on зона). И т. н.

Детските градини масово станаха ''външни градини'', тоест децата по цял ден са навън. Дъжд, пек, навън са. Дворът се разделя на зони, децата се разделят на малки групи и всяка група си има зона така, че децата да не се смесват. Родителите отиват в определено време да откарат и закарат децата така, че да не се струпват много родители едновременно. .............
Само родителите карат и закарват децата, без лели, баби и други роднини.
................
На който не му харесва, да си държи детето вкъщи. На мен ми се струва, че в България липсва воля сред високите етажи на управлението да се види как се прави в другите страни и да се поучи от техния опит така, че да се въведе готов модел и в България. Да, изисква се дисциплина и родителите ще са последните, които ще се научат на нея (тези, които си я нямат отпреди), но учители и преподаватели в градини и училища могат да дадат пример. Директорите, общините - може, ама не се и опитва. Сега се кара масово през просото и статистиката върви в нежелана посока.

Всичко, което съм оставила от цитата ти по-горе, касаещо градините в Норвегия, се организира и у нас. Така че има воля, не знам дали е по-високите етажи, но у учителите и ръководствата на ДГ. В училищата в момента тече процес по записване, ходих да подам заявление за сина ми в 5 клас, всичко беше добре организирано също - допускаха малко хора в сградата, само с маски и приемащите заявленията също бяха с маски и зад прегради.

# 15 710
Аз лично смятам, че не е трудно да се осигури урок с онлайн предаване на живо. Нито е толкова трудно за материално подсигуряване, нито ще товари добълнително много.
Това не е хоум офис за учителя, а просто излъчване на урока му.
И трябва да се обмисля абсолютно задължително, тъй като не малко деца имат хронични заболявания и няма как да бъдат върнати в училище.
Остава и въпроса с хрон.болните учители, защото и те не са малко. И не е редно и те да са контактни с 30 деца или пък 7*30 –./за горните класове/
Но 100% присъствие от 15.09 са тотална простотия.
Може ли предложение, аз, като начален учител, как да хвана ръчичката на първолак пред компютъра и да го науча да държи правилно молив? Да пише елементи на буквите?
А вие, като начален учител, ще ми гарантирате ли, че като тръгнете да обикаляте всички първолаци и да ги хващате за ръчичката, ще си дезинфекцирате ръцете след всяко дете, преди да хванете ръчичката на следващото? Ще ми гарантирате ли дистанция между децата през междучасията? Ще гарантирате ли, че дръжките на вратите на тоалетните се дезинфекцират адекватно? Ще гарантирате ли, че няма да бъдат допускани кашлящи и сополиви деца в училище?
За родители с такива претенции е възможна и самостоятелната форма на обучение. Жалко за децата, които в повечето от тези случаи нито ще получат адекватно обучение, нито ще бъдат в средата, в която трябва да бъдат - сред себеподобни. Но не е нормално за мен да се изисква от учителите да обучават, освен децата в клас, децата, чиито родители се страхуват да пуснат на училище.

# 15 711
Това не са кой знае какви претенции. Но би трябвало за сигурността на децата и собствената си да положите малко усилие и да разберете това.

# 15 712
Защо отписваре големите ученици така... Ми в 8 клас деца в ново училище съ специални предмети какво правят? На приятелка сина учи за лаборант. 5 вида химия, биология.. 8 клас... Абсолютно нова материя... Луди станаха у тях... Трябва да са си в училище децата...

# 15 713
  • Варна
Как всички лаборатории изведнъж заговориха, че пуловете не са точни, че да могат да оскубят 400 лв, вместо 120 от семейство. И всички лаборатории ги спряха за частни лица, само за фирми може.

Още в началото на април проф. Аргирова коментира тази възможност и, доколкото помня, спомена, че  реактивите са достатъчно силни, за да реагират дори при 20 проби едновременно. А и няма никаква логика пуловете да са ОК за фирми, но не и за частни лица. Така че тези приказки в момента от частни лаборатории са точно с цел печалба.

# 15 714
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Имам претенцията да имам избор, защото не вярвам, че в улилищата ще има как да се спазват мерките. Няма достатъчно персонал за това, за желание и възможности също не съм сигурна.
Не малко се изпозаразиха сега покрай баловете, не виждам пречка да се случи това като настъпи гъмжилото покрай училищата.
При сегашните обстоятелства просто ми се струва рисковано, и имам възможност да бъда с децата си (имам предвид малкия, който ще е втори клас). Ако нямах, щях да търся варианти.

# 15 715
ЗА ДО - по начина по който го караше моя първолак съм тотално против. Не се преподаде нито един урок, всичко правех аз с детето, за щастие бях вкъщи, сега наесен няма да съм и няма начин да става така. Класната ни категорично пише че няма да осъществи он-лайн обучение и понеже тя е все наопаки и ще го направи.
Значи за мен остава варианта смяна на училището, съжалявам но искам класна която е адекватна на новите неща, дори и по-възрастна  и преподава материала си. Ние получавахме лист с кое да решим в УТ и учебниците, при затруднения често се отзоваваше учителката от занималнята, класната ни почти не.
От всички помагала и учебници имаме изпуснати огромни части, празни нищо непопълнено. За всичките месеци няма нито един преподаден урок, дори учителката по английски ни качи 3-4 урока.
През априлската ваканция класната заяви - сега е ваканция, няма да учат правете каквото си прецените всеки ден по малко, въпреки указанията на МОН. И за не харесвам разни неща от образованието ни но не искам такъв вид преподаване - това е нищо, ако децата бяха в училище нямаше да го видя и щях да се чудя защо детето е назад с писането, сега поне ми е ясно каква е причината и мога да направя промени.
Проблемът е със сина ми, който като чу че ще го местим, не иска, но надявам се ако вземем крайно решение ще е за добро на детето.
При ДО имаше и много добри примери, така че не трябва да се омаловажава всичко, за жалост в нашия клас нещата бяха плачевни, дори не виждам дали изгубеното за 3те месеца има шансове да бъде наваксано и ми е тъжно.

# 15 716
  • София
Има родители, които наистина нямат варианти.

# 15 717
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Затова трябва да има възможност за избор - като с декските градини сега. Съответно страхливките като мен ще си поемат риска от минусите на неприсъственото обучение.

# 15 718
Скрит текст:
И проф. Христова казва, че у нас е открит вируса в проби от януари. https://m.24chasa.bg/mnenia/article/8817929

За дистанционното обучение и правото на избор не виждам как ще стане без назначаването на двойно повече учители. Един учител няма как да преподава сутрин присъсвенона едните, следобед дистанционно на останалите. Особено в начален клас, където преподавателят е един.
Писали сме заедно - едновременното преподаване може да си го представи само някой, който няма малки ученици.

Проф. Христова казва много важни неща. За ролята на имунната система и колко е важна тя при среща с вируса. Както и твърди, че няма апокалипсис и няма и да има.

# 15 719
А за мерките в училище съм сигурна, че ще има ние ходихме на лятно училище в държавно училище - беше добре, доволна съм, спазваха се доста добри мерки. Даже това ме успокои за учебната година и бих пуснала детето, макар че преди бях остро против.
Синът ми и сега ходи на футбол, дъщеря ми тръгва на училища Европа, така че пак са контактни и то доста с деца.

Имам и приятелка учителка в градина и там спазват доста мерки, групите не са чак толкова малки по 20на деца вече, разбирате че там съвсем няма как да има ограничения и досега не съм чула или видяла някаква много масова зараза от детска градина - тук-там по някой болен и то основно от персонала.

Обаче трябва да има намаляване някак на броя ученици в по-големите училища, ние сме в по-малко населено място - 30 хил. община и като цяло е по-спокойно, за големите градове трябва да се помисли добре преди да се отворят училищата.

Общи условия

Активация на акаунт