COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 842
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 840
То детето  ще излезе позитивно, ако го заведа  на тест, ако не му направя тест, кой ще каже, че не е просто сопол и лека температура, която се сваля преди училище с парацетамолче?
Хаос. Толкоз. Септември не е далеч.
Абсолютен.

И кой ще прави филтър на учениците всеки присъствен ден?  А дезинфекция?
Т.е. всичко ще е оставено на произвола, и който има късмет няма да се зарази.

# 15 841
По Нова един от софийските директори на училища каза, че обмислят и сменно присъствие.

# 15 842
  • София
Никой няма да прави филтър, те в един момент и по градините ще започнат с рехавия филтър, защото иначе ще трябва да връщат половината деца. По-вероятно е в училище ако се чуе нещо за някое дете, че е носител или по някаква причина, ако е болно го тестват. Сега е моментът на всички суеверия да влязат в сила - сключване на пръсти, плюене против уроки, молби и прочие.

# 15 843
За да може да не се затварят училища през есента, трябва да се тества на.практика поголовно. Едно дете да излезе позитивно, това означава да тестват всички останали + учителя на практика веднага. Но не да казват „който иска да се тества на частно”.И на следващото пак. Съмнява ме някой освен германците да може да си го позволи, не само финансово, но и като капацитет. Тук в Австрия решиха, че сополиви деца могат да ходят на градина/училище. А училища няма,да затварят, само класа и то при положителен случай.

# 15 844
Никой няма да прави филтър, те в един момент и по градините ще започнат с рехавия филтър, защото иначе ще трябва да връщат половината деца. По-вероятно е в училище ако се чуе нещо за някое дете, че е носител или по някаква причина, ако е болно го тестват. Сега е моментът на всички суеверия да влязат в сила - сключване на пръсти, плюене против уроки, молби и прочие.
А дотогава колко ли ще е заразило....

# 15 845
Струва ми се, че голяма част от потребителите в тази тема, сериозно подценяват психичното здраве на децата си за сметка на физическото. Разбира се, че и двете са важни, но първото е от особена небходимост за целия  пълноценен живот на човек.
Според мен още една година ДО ще има много лоши последствия върху емоционалното здраве на децата, особено на тийновете. Не става въпрос само за образованието, за мен то е по-малкия проблем. Просто децата имат нужда от среда, от приятелите си, от общност.

# 15 846
Може и никого, а може и да се оформи клъстер - деца, учители, родители. Не си я представям никак, ама никак тая работа. Да не видяхме какво се случи по баловете. Стоим си без мерки, отричаме, после децата ще плащат сметката със здравето си. Изумена съм как с лека ръка се хвърлят децата да се заразяват безпрепятствено. Не я виждам тази работа септември.
П.П. в нормална семейна среда не знам да има рискове за психиката на децата, но да, някъде е немислимо ...

# 15 847
Може и никого, а може и да се оформи клъстер - деца, учители, родители. Не си я представям никак, ама никак тая работа. Да не видяхме какво се случи по баловете. Стоим си без мерки, отричаме,, после децата ще плащат сметката със здравето си. Изумена съм как с лека ръка се хвърлят децата да се заразяват безпрепятствено. Не я виждам тази работа септември.
На същото мнение съм. 
Баловете са пример от еднодневен контакт само.

# 15 848
Аз в съда видях, че бързо се реорганизираха нещата. Плексигласи, отделени сме, съдията е отделен пък от секретарката, навсякъде паравани. Пръска се, маските задължително, боботим на микрофоните, ми много е сложно, да ви кажа, защото не чувам добре съдията някой път, пък е важно, но свикваме.

За децата - нищо не пречи да отделят с параван госпожата, тях да ги отделят на разстояние, деца с някакви симптоми, дори на настинка, да остават вкъщи, но да имат монитор и да участват в преподаването на уроците, да слушат и да пишат, че дори и да ги изпитват.

Не зная възможно ли е, но при нас вече в съда се създаде практика - накои задържани, или такива по Закона за здравето, не ги карат в съда. Осъществява се връзка, лошото е, че камерата е една и съдията я върти към него , когато той говори , и към прокурора и адвоката, за да вижда лицето действащите участници, ама пък риска да ги стоварват в съда от болниците или арестите е по-голям. Справяме се някак и се надявам нещата да се подобрят технически в тази посока.
Дано по-бързо да идват тези ваксини, че да се връщаме към нормалността . И човекът си участва, приказва си, понякога и повече , отколкото в зала, хаха, щото го няма респекта към институцията, но си приказва и той там неговото си.

Всички малко или много, сме притеснени , и то няма и как.
Трябва да се търсят удачни механизми, да се черпи чужд опит, че в този хаос не остана никой адекватно да управлява и да мисли.

# 15 849
В момента за нас няма никаква информация - цифровата, която се поднася - брой новозаразени, възрастови групи и пр. и процентът положителни спрямо дневните тестове. Чисто статистически ние не знаем групата за тестване от хора как е формирана. Ако примерно преобладават пътуващите, които си правят тест, заради изискването на държавата, в която ще влизат- това значително ще промени ,,картината". Силно се съмнявам РЗИ да успяват да обхванат първи и втори ред контактни. Още при последните брифинги казваха, че ,,все още успяват", вече -едва ли. В училищата, в нашата държава няма да въведат подходящ филтър, просто няма. Ще бъде на теория, както в момента в ДГ. Ще се появява заразено дете, ден дезинфекция, по желание тест на останалите деца и на следващия ден обратно.  В момента държавата е обърнала гръб на тази криза. Ясно е очертана тенденцията каква е...

# 15 850
Е нали били един върху друг тийновете по молове и градинки, колко да ги повреди ДО емоционално заради липса на контакти.

Видяхме какво стана по баловете. Никой не коментира и че в детската градина във Варна заразените деца са 13 от 26. В Израел заболяваемостта също скочи май покрай отварянето на училищата. Та личното ми мнение е, че ДО не струва, но децата и родителите им са здрави. Знания се наваксват, а здравето - тези с късата клечка, ще останат с нея.

# 15 851
На мен идеята за тестване на ученици и учители преди учебната година ми допада много, но не мисля че ще смогнат лаборатории и персонал. Може да се обмисли обаче на някакъв случаен принцип да направят тестове.
днес отрицателни, след половин час от теста  -  заразени. Не виждам полза. Триста пъти се писа за това.

# 15 852
Здравето винаги е на първо място. Така, че с училищата трябва да се подходи много внимателно с минимални рискове. Също считам, че на родителите трябва да се предостави избор - дали искат детето им да посещава училище или да е на ДО. Нещата може и да се съчетаят, обаче няма  как да се мине без ДО ако епидемичната обстановка е неблагоприятна.

# 15 853
Е нали били един върху друг тийновете по молове и градинки, колко да ги повреди ДО емоционално заради липса на контакти.

Ако ще си пускаш детето по молове и градинки, не виждам ,тогава, каква е разликата да го пуснеш на училище. Освен, че там може и да понаучи нещо.

# 15 854
  • София
И пак ще го напиша, защото явно много хора не искат да погледнат нещата  и от тази страна - лежи се на ухото, че децата не са или са леко засегнати, затова се напира здраво да са по градини и училища и се вдига вой до небесата, че щели да пострадат психически. А ако физически започнат отделенията да се пълнят с деца тогава кое ще е по-важно? Всеки разчита, че точно неговото дете няма да се зарази, а ако се зарази, то ще го изкара безсимптомно или с леки сополи, тоест нищо по-различно от обичайното боледуване. Обаче много услужливо забравя какво се случва през зимата дори с "обикновения грип" и колко деца изкарват с бронхити и пневмонии, как се тръшка половината клас и родителите се молят най-после да насерядят от РЗИ грипна ваканция, че да не се влачат децата болни само и само да не губят материал. И най-много боледуват децата от градините и малките ученици, да не говорим за учителите и те като започнат да отсъстват. Не че някой иска да е дистанционно, за всички е най-добре да се учи нормално, но в момента плуваме в розовата мъгла на пожеланията и надеждите, че ракията, киселото мляко и БЦЖ ни пазят.  Обаче като дойде до собственото дете, да видиш как изведнъж обръщат всички плочата.
Хеликаза, все още не знаем как точно го карат децата, защото по света затвориха през февруари. Обаче сега при нас започва голямото катерене, а до късната есен започват обичайните вирусни инфекции, плюс короната и гледай какво става!

Общи условия

Активация на акаунт