COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 915
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 23 610
# 23 611
Баце както винаги: "Ние управляваме най-добре пандемията. Българите не знаят какво е карантина – да отидат в Гърция, в Турция да видят как е. Справихме се с пандемията и строим навсякъде. От какво да ни е срам, каза още премиерът. "

# 23 612
Една може би добра новина - най-после някой е обърнал внимание на д-р Люпке.
https://www.monitor.bg/bg/a/view/germanci-finansirat-bylgarski-p … oronavirus-219655
"На въпрос дали наистина ще има втора вълна от коронавирус, ученият е категоричен, че няма какво да я чакаме, защото от тук нататък присъствието му ще бъде постоянно. Ситуацията допълнително ще се усложнява заради масовите пътувания и преноса на различни щамове. Тези, които са преболедували от единия щам, не са защитени от новия, обясни Люпке."

# 23 613
Понеже виждам, че доста коментари се заформят относно това дали да се наложи онлайн обучение и дали да не се, реших да изразя и своето мнение като човек, който е бил до съвсем скоро част от училищната действителност. Държа да уточня и подчертая — не съм родител, но съм работила по проекти, свързани с малчуганите; преподавала съм конкретен материал най-вече на третокласници.

Ще го кажа директно — имам чувството, че нашите „светила“ в образованието не са влизали в класна стая. И то не е да се каже, че не са влизали в такава през последните 3-4 години, а май изобщо не са я и доближили през живота си. Нека да обясня — децата на възраст между 6 и 11-12 години се държат на прага на хиперактивността, трудно е на всеки преподавател да им наложи контрол. Какъвто и да е било такъв — те са игриви, търсят контакт едни с други, вниманието им трудно се печели и т.н. Изобщо... мисля, че в главите на нашите управници са се изградили някакви крайно утопични представи за учебния процес. Ще го кажа — абсурдно е да се очаква от децата, че ще спазват някаква социална дистанция и ще поемат отговорност за предприемането на мерки. В този ред на мисли, според мен трябва да се работи върху стратегия, чрез която всеки родител да има правото да реши дали детето му да бъде част от присъственото обучение, дали не, като сам е запознат с личната семейна ситуация в здравословен план и не само. Естествено обаче явно нашите „умници“ дори не предвиждат подобен сценарий.

# 23 614
И да допълня, учениците не са само тези на възраст до 12 години. Има и такива на 18, че и на 19. Някои завършват чааак на 20.

# 23 615
  • София
Спазването на дистанция е пряко пропорционално на възрастта. Тоест най-малките най-малко биха спазвали противоепидемичните мерки.

# 23 616
  • София
А иначе, че И ОТ ТОЗИ министър не става нищо, е отдавна вън от съмнение.

# 23 617
  • Deutschland/HE
Моля за помощ!
От Варна съм трябва да пътувам за Германия,но теста трябва да е направен тук,в България,Варна,за да не карам карантина там,изчаквайки резултата.
Сертифицирана лаборатория за Германия  била само тази на Света Марина,
Но РЗИ-Варна ми дава и други лаборатории.
Моля,къде в сайта на Външно министерство да прочета кои са сертифицирани лаборатории?

Провери в Гезундхайтсамт-а дали няма да ти искат и Атест от личен лекар в Германия. Дори в една провинция между различните райони има различни изисквания. На нас ни искат Атест+резултат от ПСР тест, а на приятели ни само отрицателен тест (живеем на 25кв един от друг)

# 23 618
WhatHappenedToMonday, не съм съгласна с теб.
Колкото по-малко е детето, толкова по-голямо уважение има към авторитетите. Също така малките са по-разбрани, когато им се обясни.
Смятам, че децата до 4-5 клас е напълно реално да спазват нужните мерки, стига да се обясни от учителите ясни и човешки, и да няма родителски фактор, които да работи срещу това.
Да, малки са, буйни са, не си сдържат емоциите.
Но са много по-лесни за убеждаване от по-големите.
Но тук са намесени и родителите, и цялото общество като цяло. Ако се работи заедно, без "ама те са само деца", без "вие на детето ми няма да правите забележки", нещата биха се случили доста лесно и безпроблемно.
С по-големите вече ще е проблем. Те са бунтари, не искат да слушат, не признават правила. Отново тук трябва да се намеси коректив в лицето на родителите.
Но... В България вирус няма. Те ни лъжат, маските са за да мълчим(много странно изказване, честно казано), всичко е лъжа, за да се крадат някакви пари.
Затова няма да стане. Не може мама и тати да щракат с пръсти в кръчмата, а детето да мисли различно.

# 23 619
  • София
Neko.fukakai честно, имаш ли деца?

# 23 620
Скрит текст:
Една може би добра новина - най-после някой е обърнал внимание на д-р Люпке.
https://www.monitor.bg/bg/a/view/germanci-finansirat-bylgarski-p … oronavirus-219655
"На въпрос дали наистина ще има втора вълна от коронавирус, ученият е категоричен, че няма какво да я чакаме, защото от тук нататък присъствието му ще бъде постоянно. Ситуацията допълнително ще се усложнява заради масовите пътувания и преноса на различни щамове.
Скрит текст:
Тези, които са преболедували от единия щам, не са защитени от новия, обясни Люпке."
Което аз за себе си разтълкувам така:
Вируса е тук и сега, и не мисли да си ходи.Поне засега.Затова, трябва да свикнем, че той е около нас, спазване на поне минимални хигиенни навици, дистанция в закрити помещения, маски.И от тук натам, всеки си гледа работата, училището, следването, пътуването.....защото няма как да има карантини, локдауни и подобни през месец в следващите 2-3-4 или повече години.
Като може и да не съм права, но, така го разбрах.

# 23 621
Стига с тези карантини. Никой отдавна не говори за локдауни.
Аман от това, чак на мен ми идва много.
Никой не иска затваряне. Има хиляди начини да се изработят модели.
Като сега с училището. Никой не казва да не учат. Ама цяло лято да ми дремят и да се говори само за сезон, море и Гърция, пък на 15 септември да ги намятаме учениците като агнета в стаите не се връзва с това как се учим да живеем с ковид. Не стават нещата само с миене на ръцете.
Иска се реорганизация, иска се малко да си напънеш мозъка и да разпределиш ресурса поне веднъж правилно, без да си прибираш половината за теб.
От март месец до сега време имат без локдауни да предложат варианти. Те не предлагат нищо към момента.

# 23 622
При 30 деца без дистанция в една стая 6 часа, дори да се къпеш всяко междучасие с дезинфектант, смисъл няма.
6 часа? Учени бяха сметнали, че са нужни 3 минути в подобна среда.

# 23 623
Пак тя, нямам деца. Но имам примера на племенницата ми, наблюдавам я от бебе. Като беше малка, беше доста по-лесно да разбере какво ѝ се говори. Стига да не я подценяваш, че е дете, то не разбира.
Не смятам, че трябва да се държим с децата, като с неразбиращи и неподлежащи на възпитание индивиди. Едно дете, когато му се обясни нормално, разбира.
Когато сме на принципа "ама то е само детеее" не се получава.
И да, не съм я отглеждала 24/7, но съм имала достатъчно време, за да мога да преценя. Имала съм и контакт със другите деца около нея.
Еми, който е на принципа "то е дете" и му обяснява като на малоумно, пати. Който обяснява човешки и нормално, детето се държи така. Не говорим за бебета все пак, или в детската градина, а за ученици от предучилищна до 4-5 клас. Смятам, че са достатъчно интелигентни, за да разберат обяснения. Иначе нямаше да могат и да пишат и четат, защото не разбират обясненията.

# 23 624
  • sofia
При 30 деца без дистанция в една стая 6 часа, дори да се къпеш всяко междучасие с дезинфектант, смисъл няма.
6 часа? Учени бяха сметнали, че са нужни 3 минути в подобна среда.
Освен това се установи, че колкото по-голям вирусен товар приеме човек, толкова по-тежко го кара...

Общи условия

Активация на акаунт