COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 734
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 23 715
  • Пловдив
И кой ще ги пази тези деца, докато учителят е вкъщи?! При все, че осъзнавам сериозността на положението, малко в повече ми идва учителско-ученическата сага. Все едно в другите рискови професии няма болни и възрастни.

# 23 716
От днешните новини разбрах, че просветният министър се гласи да дискриминира децата по болест - компрометиран имунитет, каквото и да значи?! Т.е. те щели да си учат вкъщи. Stuck Out Tongue Winking Eye
Ми браво бе, после ще ни се стовари ефекта от това недомисляне в пъти повече, защото той вируса няма хоп-хоп и от 01.01.2021 да си вземе сбогом с нацията...
И отделен е въпросът с кадровия ресурс, разбира се...Защото в образователната сфера е същото като в здравната, особено в провинцията...ИдиътС Mask

# 23 717
  • Варна
Във Варна сертифицирани конкретно за КОВИД са Св. Марина и Ситилаб.

Скрит текст:
Обаче Гърция, примерно, приема и тестове от други сертифицирани лаборатории извън горния списък. Изрично е упоменато в сайта на тяхното МВнР, че се приемат тестове от сертифицирани лаборатории (не изрично сертифицирани за короната). Разбира се, за различните държави е различно. Германия разбрах че прави задължителни тестове на пристигащи от Варна, Добрич и Благоевград, а за останалите са пожелателни. Правели се безплатно на автогари и летища.

Татко Врабчо, а имате ли конструктивно предложение как да се процедира и най-вече как ще се контролира учебния процес, ако част от родителите изберат ДО за своите деца, а останалите - присъствено. Не говоря за единични случаи с обективни предпоставки, а примерно съотношение 50:50. Учителят е в класната стая и преподава, а децата на ДО гледат live? И са заети повече да се разсейват с вида и поведението на съучениците си в класната стая, отколкото с урока. Тези в класната стая са на живо в нета и съответно не чуват отново нищо... Някаква такава картинка ми се рисува. Според мен ни едните, ни другите ще учат като хората. А за учителите работата ще е двойна и тройна. Защото после и консултации ще дават на децата на самостоятелна/дистанционна форма, и ще провеждат контрол върху свършеното от присъствените и дистанционните, и ще подготвят презентации и видеоуроци за по-ефективна употреба ва тази смахната ситуация...
Изобщо наистина няма добро решение, в случая, но за мен трябва да е еднакво за всички. Освен изключения, каквито винаги има. Всъщност основния минус на ДО, освен свръхнатоварването на родителите (не че на децата и на учителите им беше леко) е именно липсата на възможност за добър контрол и обратна връзка. Такива методи влязоха в действие, че масово ученици със средни резултати станаха отличници.

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 18:38 от beljata

# 23 718
Козирогче, не знам дали има по-рискови след мед. работници. Ще обясня какви са ми съображенията. Почти няма друга професия, при която се прекарва толкова много време  с толкова много едни и същи хора на затворено и тясно спрямо техния брой място. Второ тези хора са деца, които нито дистанция спазват, нито хигиена.

# 23 719
Предлагам да се направи анкета за ДО в темата, за да видим какви са настроенията.

Аз съм за присъствено обучение, но с взимане на адекватни мерки. Такива в момента не виждам.
Вероятно ще пусна детето си на училище със свито сърце, и ще се моля да не изтегли късата клечка. Нали имате предвид, че всяко дете контактува с роднини, и то не само родителите, а и баби и дядовци? За мен е чудесен шанс, който даваме на вируса да се разпространи и сред по-рисковите групи. Струва ми се ужасна и възможността едни деца да си останат вкъщи, а други да ходят - това ще създаде голямо неравенство и несправедливост. Да се предвидят мерки, които да дават безопасен достъп на всички, за мен е по-добре.

Харесва ми, че потребителки, които живеят извън БГ, споделят какви са промените в техните училища, и мисля, че можем да приложим някои от тях тук. Наясно съм, че в училище като нашето с класове от 30 деца при двусменен режим ще е трудно, но сега не виждам абсолютно никакво желание за промяна. Директорът на съседно училище заявил, че няма как да има различни междучасия, и това е! За какви мерки говорим, ако дори толкова елементарно нещо е проблем?!
Според мен някои класове трябва да са присъствени, а други, в които децата са по-големи, но не са пред кандидатстване, да са ДО частично; да се разделят класовете на 2 и да ходят през седмица или два дни всяка седмица Нещо такова. Извинявям се, че почнах несвързано дя нахвърлям, но от телефона толкова... Дано до 15 септември излязат с някакъв разумен план!

# 23 720
  • Варна
Козирогче, не знам дали има по-рискови след мед. работници. Ще обясня какви са ми съображенията. Почти няма друга професия, при която се прекарва толкова много време  с толкова много едни и същи хора на затворено и тясно спрямо техния брой място. Второ тези хора са деца, които нито дистанция спазват, нито хигиена.
Горе-долу е така, и според моите виждания. Но още не е станало ясно и видно, защото училищата не работят вече половин година, а ДГ не могат да са достатъчен довод за отпадане на притесненията. Поне засега.

# 23 721
  • варна
Тук 200 страници се обсъжда ДО, същата работа беше и преди да отворят детските градини и ясли. Тогава пак се очакваше някКъв бум на заразени, а нищо кой знае какво не се случи. Най вероятно(силно се надявам) и сега няма да се случи нищо особено.

# 23 722
Само че градини и ясли обичайно през лятото са с доста намалена посещаемост, децата прекарват поне няколко часа дневно навън, отделно много родители така и не си пуснаха децата тези месеци. Намирам известна разлика с училищата.

# 23 723
Болшинството хора са против ДО, аз също, но кажете как да се направи сигурна средата в училище без да се поемат "излишни рискове"? Знаем много добре, че няма финанси и ресурси у нас за подобни неща, но все пак на места смятам ще е възможно да се създаде такава организация. Примерно не мисля, че е сложно да се създаде "eднопосочно движение", въпросът е дали ще се спазва?

# 23 724
Дано не е досадно, понеже ми е ясно, че не всички в темата се интересуват от ДО, но на мен ми е сред най-актуалните неща. Между другото, разбирам и не омаловажавам доводите на родителите, които се страхуват от присъственото училище.
Говорих с една приятелка в Германия, където вече ходят на училище и са задължени да са с маски и в час. Първия ден още децата се карали помежду си, понеже на някои им пречела, смъкнали маската под брадата, другите започнали да им правят забележки, а първите им казали да си гледат работата. Simple Smile))) Ами, всички са прави.
Та с нея се чудехме дали в час няма да е по-удачно да са с щит. Поне не седи залепено за носа и устата. В междучасията с маска, щом е по-ефективното средство.
В Германия не знам как точно са организирани часовете, но тук в Италия имат между 1 и 3 междучасия на ден и така е било винаги. Ако е кратък учебен ден (до обяд), имат само едно междучасие. Ако е пълен ден (докъм 16-16.30) имат две междучасия и обедната почивка. Включително и за най-малките е така. При такава организация на теория е възможно да се сменят маски за всяко междучасие, а през останалото време с щит. В България с междучасия на всеки 40 минути би било далеч по-сложно, но пък евентуално биха могли да се преорганизират часовете в дълги блокове, както е традиционно в други държави и изглежда, че на децата не им пречи.

# 23 725
Предлагам да се направи анкета за ДО в темата, за да видим какви са настроенията.
Има такава анкета в образователния подфорум. Обсъждания има и в темата за дистанционното обучение.

# 23 726
  • София
Днес стартираха училище децата на колегите ми в Щатите, в Северна Каролина - изцяло дистанционно. Изненадаха ме, честно казано, очаквах да започнат присъствено.
Днес не съм говорила с никой, че всички бяха в организационни дела, но ще разпитам през седмицата, как е взето това решение.
Друга колежка до Бостън пък ми каза, че започват на 14 септември (?) присъствено. Но в тяхното малко градче се пазели много, спазвали дистанция, маски, магазините затваряли в 7, само една аптека в 8, няма кръчми и тн.

# 23 727
  • София
Тук 200 страници се обсъжда ДО, същата работа беше и преди да отворят детските градини и ясли. Тогава пак се очакваше някКъв бум на заразени, а нищо кой знае какво не се случи. Най вероятно(силно се надявам) и сега няма да се случи нищо особено.
Освен надяването ти ( 6-то чувство, религия , .. ) някакъв разумен довод имаш ли ?
Да приемам досегашната статистика с детските градини за разумен довод , макар и с големи резерви защото разликата между деца на детска градина и ученици в 7-ми клас (например) е огромна, но да това все пак е разумен аргумент .
Ама някакъв , произволен друг да ти се намира ?

# 23 728
  • sofia
Ами ето, Сравнително безопасно е...
http://m.focus-news.net/?action=news&id=2798376

# 23 729
  • Варна
Болшинството хора са против ДО, аз също, но кажете как да се направи сигурна средата в училище без да се поемат "излишни рискове"? Знаем много добре, че няма финанси и ресурси у нас за подобни неща, но все пак на места смятам ще е възможно да се създаде такава организация. Примерно не мисля, че е сложно да се създаде "eднопосочно движение", въпросът е дали ще се спазва?
Тцъ. В училища с по 1500 ученици, макар и разделени в 2 смени, няма как да се случи. Не говоря за елитни гимназии, а за средностатистическо СУ, да речем. Само човек, който не е бил дежурен учител в такова училище може да си мисли, че може да се приложи мярка, която да работи безотказно и да се спазва стриктно от бебетата - първолаци до големите каки и батковци, част от които дори пълнолетни. Нали не забравяме, че немалка част от тези деца сами не вярват във вируса (по свое убеждение или под влияние на семейството), знаят "вредните последствия" от продължителното носене на маска и пр. доводи и че когато е въпросът да противоречат, немалка част от тийнеджърите придобиват неочаквано богат речник и способност за защита на позиции, на които биха завидяли доста адвокати.
Ако ще и целия персонал на училището да се впрегне само в следене за спазване на мерките, идеален вариант за безопасност няма. Дали ще учат три или пет дни в седмицата, три или шест часа дневно (а целодневните паралелки са от 8 до 17 ч... - пълен ужас), рискът не намалява главоломно според мен.
Та, остава ни да се надяваме наистина липсата на неприятно развитие при ДГ да не се дължи само на лятото. Ама...

Какво да каже? Иначе пак ще се реве, че родителите вършат работата на учителите, че няма кой да гледа децата (за жалост за много хора училището е място, където децата им се отглеждат)... а на всичкото отгоре ще трябва да се плащат и помощи... щото така обещаха...

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 19:13 от beljata

Общи условия

Активация на акаунт