COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 370 674
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 25 065
Към предния линк, пишете кратък коментар за какво става дума. Докторка е в тежко състояние, търсят кръводарител преболедувал кръвна група Б в София, за да се опитат да й прелеят плазма преди да я закачат на апарат.

# 25 066
  • Bulgaria
Дано да има кой да откликне на молбата:

Скрит текст:
Дано се намери човек! Толкова много излекувани имаме напоследък, колкото и рядка да е кръвна група Б, все трябва да се намери човек, който е подходящ за дарител на плазма. Дано се излекува успешно!
Аз не знам защо не провеждат кампании за даряване на плазма, имахме една такава и оттогава не съм чувала да се е провеждало подобно нещо, а напоследък наистина имаме много излекувани и със сигурност ще се намерят доброволци.

# 25 067
От Благоевград много хора ходят на пазар в Македония. На 200 лв., спестяват 60-70.
Куест храна, месо основно, лекарства.
Може и там да се заразяват.

Данните зависят от съвесста на работещите в РЗИ. Зависи кого тестуват. В Благоевград администрацията им собствено мнение, видно е от изборите.

Права си, че пазаруват там, но вече от няколко месеца никой не го прави.
На връщане от Македония има карантина или тест. Не излиза сметката да спестиш 60 лева от препарати и месо и да ги дадеш за тест, за да ти махнат карантината.

# 25 068
Във ВМА нали се хвалеха, че трупали запаси от замразена плазма толкова ли няма как да се намери подходяща за колежката им?

# 25 069
  • София
Вероятно проблемът е рядката кръвна група...

# 25 070
Медиците да се изкажат, но при плазма кръвната група сякаш нямаше значение...

# 25 071
  • София
В статията пише, че трябва да дари някой с кръвна група Б, по това съдя, че има значение.

# 25 072
  • Bulgaria
Вероятно, както и това, че не всеки преболедувал е подходящ за дарител на плазма. Но в коментарите във фейсбук видях, че няколко човека имат желание да помогнат, вероятно ще успеят да намерят подходящ дарител.

# 25 073
Интересно, че в случая не става от 0, нали уж била универсален дарител.. или се бъркам нещо.

# 25 074
И аз видях за лекарката във фейсбук съобщението и разпратих. Дано се оправи. За такива лекари ми е много жал, това е вече наистина саможертва (не е до допълнително заплащане, а до желание да спасиш хора за мен)
За съжаление има един починал лекар днес май (от днес е статията)
На всичко това се изумявам от неглежирането и воплите на хората да махнем маски, дистанция и изобщо било измислица всичко (фейсбук е пълен с такива постове)
ето за лекаря((

"Общопрактикуващ лекар от белишкото село Краище е издъхнал снощи в столична клиника от COVID-19.

Д-р Муса Вакльов е бил настанен в "Пирогов" заедно със своята съпруга и сина си, които също са с положителни проби за COVID-19.

Медицинската практика на д-р Вакльов е в село Бабяк. Най-вероятно той се е заразил, докато е лекувал болните от огнището в шивашкия цех в Разлог, пише БНТ. Бил е на море със семейството си, където е проявил по-сериозни симптоми и веднага е бил настанен за лечение в медицинско заведение."

https://glas.bg/balgariia/lekar-zagubi-bitkata-covid-19-438877/? … DJm0UTTKUd65CccI0

и тук още информация за сина и съпругата на лекаря((

"В тежко състояние в "Пирогов" са и съпругата и синът му, които също са медицински лица

Синът, който е лекар в благоевградска болница е интубиран и е в по-тежко състояние, съобщава БНТ."

https://www.chernomore.bg/bg-obshtestvo/2020-08-24/doktor-pochin … AB3XacOW-JeI5ALug

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 16:29 от Анонимен

# 25 075
На всичко това се изумявам от неглежирането и воплите на хората да махнем маски, дистанция и изобщо било измислица всичко (фейсбук е пълен с такива постове)
Неглежирането на пандемията започна доста отдавна. В момента маските на закрито, май единствено, напомнят за него. Да се надяваме, че поне това /маските/ ще остане, защото дистанцията никаква я няма.
Наистина прави впечатление, че броя на невярващите - няма вирус, не е страшен, като всичики други вируси и т.н.,  се увеличава. Не знам дали това, което ни съобщават са реални цифри или се поскрива нещо, според мен се поскрива, но на фона на други събития, за пандемият все по малко се говори.

Дано се оправят тези хора!

Скрит текст:
Фани, как е майкати? Има ли подобрение? Не сме забравили този ти проблем.Hug

# 25 076
Скрит текст:
Интересно, че в случая не става от 0, нали уж била универсален дарител.. или се бъркам нещо.

0 е универсален дарител при трансфузия на еритроцитен концентрат. При плазма е точно обратното - АБ е универсален дарител. Обаче винаги се прелива в съответствие с кръвната група, в спешни случаи само се използват препарати от универсалните дарителски групи.

# 25 077
  • София
По повод тестването от РЗИ:
В Смолянска област (с най-много положителни на глава от населението) за миналата седмица са направени 197 PCR теста - в болнични и социални заведения са около 90.
През същия период новоустановените случаи са 33, 18 от тях са в болница - 54%.
https://www.facebook.com/otzvukbg/videos/1419561494899925/?v=1419561494899925

# 25 078
Т.е. от направените тестове 17% излизат положителни, което е над препоръчителните от СЗО (под 10%), а от положителните половината са в болница, отново откриват се най-вече само по-тежките случаи. Но иначе всеки ден размятат някакви хиляди тестове на туристи, които реално вършат малко работа за ограничаване на епидемията.

# 25 079
Видях, че под призива за плазма за болната лекарка се появи и злобен коментар. Къде били тези болни, Мутафчийски лъгал хората, а после да се помагало на лекарите.  Тези хора нямат спирка и граници.  Flushed Дано лекарката се оправи.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 17:50 от daisy12

Общи условия

Активация на акаунт