COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 387 358
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 060
  • София
Пълните нощни клубове на град Ухан - бившият епицентър на пандемията. Нямат нито един случай на ковид-19 от месец май.

https://www.youtube.com/watch?v=pysGIFSuK48

Лили, за мен ще е интересно да прочета твоят коментар на тази ситуация.
Ще берат ядове и в Ухан. ДО миналия месец всички бяха с маска И по улиците, днес вече - партита на закрито, на корем. Няма лошо - не може вечно заключване, и клубовете там са си бизнес, който трябва да работи. Но пак ще имат случаи, въпреки че в Китай, мисля, всеки влязъл се тества, в Ухан едва ли изобилства от чужди туристи, но някой китаец ще им го "внесе". Предполагам после пак ще се заключват, ако има бум де. Макар че там тестването, карантината/изолацията и издирването на контактни са на много, много високо ниво. Затова и си позволяват подобни партита на закрито (онова в басейна с десетките хиляди все пак беше на открито).

# 27 061
pipi221, бързо и леко оздравяване не мъжа ти и да е без никакви симптоми. Ейй значи, как пък така, но ето направил си изследване и позитивен, без да има оплакване. (( Вие поне сте отговорни и поздравления, че ще предупредите хората във входа. Аз в асансьора съм с маска, но никой друг не е така в блока (15 етажа е) Там ми се вижда доста проблемно, но... Дано не си позитивна (което е много вероятно) . Бързо да преминете през това. Пиши какво се случва, ЛЛ обажда ли се да ви пита как сте, някой интересува ли се...

Преди бях активна в темата си мисля и бях за мерки, вълнувах се, но пък и не съм се затворила. Тогава ме слагаха тук към диванените и истеричните. Сега обаче почвам да ставам наистина такава , а още е рано и безопасно според мен , заради времето, повече са на открито срещи, на закрито малко хора и с маски предимно...но ме плаши нагласата на хората, това отричане, това налагане всичко да отпадне, страх ме е и от разпространение в училища и после по къщите , това  удря всички ни - в ГТ, в блока общи части, в магазини и къде ли не. Толкова е трудно да сложиш маска някъде и предпазваш, но пък и не искаш да загубиш работа и да си нарушиш спокойствието. Няма пълно щастие, как не се разбра, че за да живеем и работим , трябва да сме отговорни и да се пазим взаимно, иначе пак на диваните ще станем-без пари, без работа, без излизания и все повече рискови. Може и да полудявам, но в болница не пожелавам на никой да отиде, не заради Ковида, за каквото и да е, дори за нещо дребно и профилактично. Направо си признавам, че съм вече в паника, нито ще има кой да ме лекува, нито кой да ме погледне съм сигурна, а ако ме приемат все пак за лечение ме пишете ...ще е късно. Хората май масово не знаят какво да очакват и ще стане, ако станат случаите повече и му дойде до главата.

# 27 062
  • София
Тази сутрин гледах руските статистики - доста добре се движат, горе-долу са в нещо като плато, но леко им намаляват случаите с всеки ден, смъртността им е между 150-200 човека на ден, но предвид голямото население, май е поносимо. В общи линии държат нещата под контрол. Ако и ваксината им излезе успешна, те ще си вържат нещата доста по-добре в сравнение с останалите държави.

ясно е, че човек пази първо себе си заради себе си и близките си. Обаче усещането да си оставен сам не е никак хубаво.

# 27 063
Вчера бях при Лл по друг случай. Каза че сега, всеки от познатите й ЛЛ има поне (!) по един случай, а не като преди да кажем два месеца.
При нея имало случай на 80 годишна баба  с три инфаркта и стенд, диабет на инсулин и оперирана от рак на гърдата. Дъщерята на бабата се обадила че майка й поддържа темп 38 няколко дена, има проблеми с кръвно, отпадналост. Лл Нямало как да даде направление за тест само с такъв симптом. Изпраща ги да направят на бабата ПСР. Междувременно отива да я види но екипирана ( каза само дето не бях със скафандър) ,  имала проблемно дишане бабата и лл дава направление за рентген - излиза двустранна пневмония. Междувременно Тестът на бабата е положителен, по принцип  тя ходила само до магазина, била с маска  ( въпросно е, но все пак нямала широк кръг контакти - дискотеки, заведения Simple Smile

Ние сме голям областен град, отказали да я приемат в двата обособени центъра за ковид болни в града понеже били препълнени. Според Лл това не е верно. Тя е ходила при нея няколко пъти да я гледа, лекувал я е по усет. След две седмици бабата се подобрява. Двата писиара които прави са отрицателни. Дъщеря й която се е грижила за нея не се е заразила. Коментар на Лл - "говоря с колеги, имаме чувство че става въпрос за различни щамове, при болни на колеги е протичало много тежко понякога дори при млади здрави хора. Може би зависи и от организъм, но кой знае..."

# 27 064
Здравейте, тестът на ММ е позитивен. Надявам се, че все пак има шанс да не сме се разболяли с детето, защото си бяхме на село и сме имали контакт 1 ден преди да разбере. След седмица ще Се тествам и аз, ако не проявя симптоми по-рано, защото не мога да съм в неведение. Хубавото е, че аз контакти нямам, защото бяхме само с детето една седмица. Единствено ще предупредя във входа съседите да напръскат асансьора и вратите. ММ няма никакви симптоми, освен 1 ден с ниско кръвно. Аз съм с астма, ако го имам и аз ще пиша как протича при мен
А защо се е тествал при липсата на симптоми? Контактен ли е? Има тема "Сблъскахте ли се челно с коронавируса" или нещо подобно. Ще е хубаво да пишете там, защото както и тук, много малко постове са по същината на темата. Пожелавам ви изобщо да не развивате заболяване!

# 27 065
СЗО:"Училищата да се затварят само като последна мярка срещу Covid-19"

"Макар че децата може да се заразят и да пренесат COVID-19, те не страдат в голяма степен от вируса - повечето случаи са леки или асимптоматични, припомня СЗО в изявлението си след срещата. Но затварянето на училищата им влияе зле - както на образованието, така и на психическото здраве и социалното развитие. Още по-опасна е ситуацията за децата, които са застрашени от домашно насилие."

https://m.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2020/09/02/4108769_uchilisht … _posledna_miarka/

# 27 066
  • София
Фани, какво се случи с майка ти? Спомням си, че нещо не беше никак добре.

# 27 067
С труд, дисциплина и добро управление всичко се постига е моят коментар.Китай се справиха много добре с ковид кризата, въпреки че в началото имаха забавяне, за което аз лично много ги критикувах и твърдях, че Западът ще се справи по-добре. Е, не се оказах права.

Пипи, шансовете да не сте се заразили с детето са много големи, въпреки близкия контакт. Успех.

# 27 068
Сега гледам откриването на НС.
Герб са с маски, БСП не, начело с Корнелия.
Командосът и вицето, естествено също без.
Е, кой дава лош пример и е безотговорен?

# 27 069
  • София
Коронавирусите са част от Китай, тъй че предполагам винаги ще имат някакви единични случаи. Въпроса е защо този път се стигна до световна пандемия. Дали заради кофти щам, дали заради нещо друго. Но аз винаги съм казвал, че ако има държава за пример за справянето с коронавируса, то това е Китай.

# 27 070
Сега гледам откриването на НС.
Герб са с маски, БСП не, начело с Корнелия.
Командосът и вицето, естествено също без.
Е, кой дава лош пример и е безотговорен?
Президентът съвсем спокойно си се ръкува с хората, някакви му говорят без никакво разстояние. Някаква жена му се обяснява в любов и му говори до ухото. Това е положението..Протестиращи почти не виждам с маски, само малко изключения.

# 27 071
Фани, какво се случи с майка ти? Спомням си, че нещо не беше никак добре.
Продължава да не е добре, борим се. Но има лъч светлина, поне овладяхме стомашния проблем, защото беше страшно цял месец и нещо. Исках да пиша и питам тук, но толкова съм изтощена , че нямам сили. Бактериална двустранна бронхопневмония е имала при постъпването в интензивното, ден след изписване от съдовото. Как пък за един ден стана толкова зле и дори беше пред интубиране. Ковид тест пишат - отрицателен е правен и бърз при приема и след това в болницата. Имам пратено становище на болницата, но нищо от това за което питах нямам отговор-за антибиотика, за изписването в това състояние защо не е видяно, защо няма кой лекар да дойде и прегледа, защо плащам частно и т.н. Дълго е, но..това е. Не ходете и влизайте поне сега по болници, освен ако не е животозастрашаващо нещо. След интензивното трябваше по съвет на личния и лекар (аз ходих , щото той не посещава болни дори срещу болницата) да я приемели в инфекциозна болница, ама не в ковида, а до него отделението-то не било там опасно. За една рана да се обработи и то не кървяща или нещо фрапантно.... не го разбирам, не мога дори да го осмисля,  отказва ми мозъка просто.

# 27 072
Да не би да са ги ваксинирали вече в Ухан?

# 27 073
Гледам и поощрителни коментари за неносенето на маски: "Поздравления за Румен Радев и малцината депутати без маски в НС!!" Голямо геройство, няма що...

# 27 074
  • София
Чуждестранните училища вече започнаха учебната година и като гледам реакциите на голяма част от родителите срещу мерките, особено срещу маските, нищо не може да ме учуди.

Общи условия

Активация на акаунт