COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 841
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 480
Аз си мисля, че нещото което може да преобърне играта в наша полза в тази пандемия е наличието на бърз, достъпен и точен тест. Особено в България. И ако наистина Roche пуснат такъв тест или която и да е друга фирма, ще имаме възможността да се тестваме и при най-малките симптоми, да си правим тестове например преди да се видим с родителите си и така ще имаме възможност да ограничим разпространението много по-успешно, отколкото в момента.

Има ли вероятност скоро да е достъпен такъв тест?

# 27 481
Виждам, че маските и училището пак са на дневен ред Simple Smile
Мисля за ДО: тези на ДО ще се справят по-добре от тези присъствено. Като е на ДО детето разчита само на себе си, кара в един ритъм и той не се променя, а детето се нагажда към него. Не боледува от разни вируси, които циркулират из училищата и е в кондиция всеки ден.
Ако е присъствено, непрекъснато ще се сменя ритъма, ту ходи, ту не ходи, щото е в карантина или е болен от някой от циркулиращите вируси, включително Ковид. Ту титуляра преподава, ту някой заместник, щото титуляра е в карантина/ болен и т.н. По време на грипните вълни пък всички ще са ДО, вече предупредиха(миналата година имаше 2 грипни вълни, тази още не знаем). Не се знае дали няма да изскочи и друга епидемия- варицела, хепатит и кой знае какво още и хайде пак ДО.
За маските: който не иска да се пази, не можеш да го накараш насила. А щом до нечий ум не е стигнала идеята да пази себе си и близките си, няма никакъв шанс да стигне мисъл да пази непознати. Няма и да стигне, прекалено е далечна. Убеждаването на друг, че е добре да бъде внимателен, е пълна загуба на време и енергия. Носиш маска с висока защита, спазваш правилата колкото е необходимо и където е необходимо и не обръщаш внимание на другите.
В крайна сметка го отнасят първо тези, които са небрежни, противно на общото мнение. Замислете се и ще видите, че е така. Изключвам шмекерите тип Мангъров, които стръвно се пазят, а подстрекават другите.

# 27 482
  • Bulgaria
Аз си мисля, че нещото което може да преобърне играта в наша полза в тази пандемия е наличието на бърз, достъпен и точен тест. Особено в България. И ако наистина Roche пуснат такъв тест или която и да е друга фирма, ще имаме възможността да се тестваме и при най-малките симптоми, да си правим тестове например преди да се видим с родителите си и така ще имаме възможност да ограничим разпространението много по-успешно, отколкото в момента.

Roche пускат такъв тест до края на септември. Не става ясно каква ще бъде цената му.

https://money.bg/macro/evropeyskata-roche-puska-barz-test-za-koronavirus.html

# 27 483
  • София
Скрит текст:

Roche пускат такъв тест до края на септември. Не става ясно каква ще бъде цената му.

Според Кантарджиев - десетина долара.

# 27 484
  • Bulgaria
Скрит текст:
Скрит текст:

Според Кантарджиев - десетина долара.

Дано и у нас е достъпен. Дори и 50 лв. да е, пак ще е по-добре в сравнение със 120 лв. И предвид бързите резултати и без нужда от апаратура, е възможен много по-всеобхватен скрининг на населението от тези тестове, които се правят в момента. Дори с 96% точен резултат при положителни.

# 27 485
Цитат
Рисково е да се водят деца дори с лека клиника. Молбата ми е родителите да не го правят. Знам, че са затруднени, но пък това създава рискове за останалите.

От човек, който би трябвало да ги разбира тези неща. https://kanal3.bg/news/comments/134067-Doc.-Kunchev%253A-Dezinfe … a-zarazni-bolesti

В темата, а и навън се заформят няколко типа.
Едните смятат, че това няма начин да ги стигне. Тях не ги касае. Те са млади, здрави, слаби и по-добре да го минават набързо това и да спрат всички мрънкалници около тях да ги стресират с маските си. Всяка информация, че повтаря, смъртността е по-висока от загиналите в катастрофи, предизвиква тежки хронични проблеми се поставя в графа - "говорете си, дрън-дрън, това не е легитимен източник, вижте статистиката на Англия и Бангладеш".

Другите искат постоянно да следят всяка информация, промъкнала се след вероятната цензура по света. За да си правят сами изводите за опасността. Те навярно са от "сухите съчки" или близките им са такива. Приемат нещата лично и като напълно вероятни. Опитват се, най-често напълно безрезултатно да защитават тезата си. Пробват, защото на карта са поставени не идеи или друго, а точно здраве и живот. Досега не е имало момент, в който до такава степен живота на един да е зависел от поведението на друг.

Трети са изпаднали в истерия и се защитават с всичко възможно, което чуят. Вярват във всяка конспиративна теория. Най-често си имат проблеми отпреди пандемията.

Четвърти са изпаднали в истерия и отхвърлят всяка мярка с хъс. Използват всяка възможност в разговор или социалните групи да популяризират мнението си. За тях тези в интензивното не са достатъчно, нищо, че бройката им не намалява, въпреки смъртните случаи. И че отчитат като интензивни само интубираните. За тях и починалите не са достатъчно, пък и донякъде си е очаквано при тях - дебели са, имали са си болести, от които така или иначе щяха да си заминат точно за седмица, лекари са - те поначало си умират така, лекувайки безропотно; старци, достигнали пределна възраст...

# 27 486
Хора, стига с това преписване и ДО. Преписва се масово при присъствено обучение, преписва се и на НВО. Стига сте си заравяли главите в пясъка. Преписвачи-бол, на всяко ниво вече. Отдавна преписването се е настанило в нашата образователна (и извън нея вече) система.

# 27 487
  • Бургас
ДО като форма на обучение и като идея я харесвам много. Иска ми се при големите и без пандемия да се отдели някакъв период за такова обучение. Вероятно няма да се случи, но това е друга работа.

Сега: училището на детето се справиха отлично и  преди съм го писала. Моя пубер ми скъса нервите. Като оперна певица врясках първите седмици. Вероятно и това няма да ми се размине. Психически се готвя да съм гестаповец пак. Това, че работят дистанционно им дава някаква фалшива идея за свобода. Да, ама не. Вероятно пак ще се гоним като котка и мишка две, три седмици докато влезе в ритъм.

Не е най - прекрасното изживяване. Определено присъствено ще ми е по - лесно на мен.

Живо се интересувам дали държавата се е погрижила да финансира училищата да осигурят дезинфектанти, доп.персонал, оборудване и евентуално допълнителни маси или стаи където е възможно. За сега ми се стурва, че не е отпусната и една стотинка по този въпрос. Т.е. дали държавата е финансирала по някакъв начин училищата по време на кризата, с перо корона - криза.

# 27 488
Децата, които ще преминат на ДО, ще намалят епидемиологичния риск и за останалите деца в клас. Но на преписвача само преписване му е в главата, нормално.
Както и тезата, че родителите искали ДО, защото не искали образование за децата си, въпреки че това са много висок процент високо образовани хора.

# 27 489
А рисковите, дето са толкова уплашени да не се заразят, защото може да не оживеят, не могат ли да си сложат една маска с висока защита? Какъв точно е проблемът? И аз нося такава в определени ситуации. И не очаквам някой да ме пази. Не е много сложно.
Габи. Когато заразен без маска се повози 3 часа в автобус, даваш ли си сметка какво се случва с този автобус? Превръща се в Ковид отделение. Насищането с вируса е навсякъде. Въздуха, седалките, тавана. Където и да се докоснеш. Дори и права да си и нищо да не докосваш, аерозолите от въздуха полепват по косата, лицето, дрехите...
Не е като някои без маска просто да диша до тебе на открито. Автобусите е ясно, че я се дезинфекцират веднъж на ден, я не. Какво очакваш да направи пътник, който се е возил в такъв автобус? Да се залее с белина, веднага щом слезе от него? Защото една маска, колкото и да е добра, не е в състояние да те опази когато се набуташ в едно такова помещение.
В Гърция в началото на епидемията, един човек в автобус беше заразил други 7-8. Тогава въведоха маските в ОТ.
Но в България упорито отказват да се спазват елементарни мерки.
И разберете най после, че това че се чувствате здрави, не означава непременно че не сте носители на вируса и не можете да заразявате. Немалко хора излязоха положителни покрай ПСРите за Гърция, без да имат никаква представа че са заразоносители.
Затова маските трябва да се носят от всички. Защото не се знае кой е здрав и кой болен, а затворените помещения се превръщат в "развъдник за бацили".
Не мога да повярвам че толкова месеци след началото на епидемията има все още хора които не са ги разбрали тези неща.
По гр. телевизия, здравния министър мисля, обясни че заразността в затворени помещения е много по висока. Специално за автобусите каза че е 10%.
Разбира се има значение и колко време ще прекараме в едно такова помещение.

# 27 490
Децата, които ще преминат на ДО, ще намалят епидемиологичния риск и за останалите деца в клас. Но на преписвача само преписване му е в главата, нормално.
Както и тезата, че родителите искали ДО, защото не искали образование за децата си, въпреки че това са много висок процент високо образовани хора.
Факт е, че при мотивирани и образовани родители ДО не просто е възможно, а е и по-добро от присъственото. И за качеството на обучение, и за психическото здраве, и за физическото здраве. Просто трябва да има избор за всеки с опция за превключване.

# 27 491
Бях се зарекла да не пиша, но влизам в нови теми във форума и гледайте какви съвети се търсят тук... Ако не е пързалка, е пълна идиотщина, честно...
„Здравейте, след ден и половина някъде ще ходя да пускам пср изследване за коронавирус, тъй като ми предстои много важно и неотложно пътуване до Австрия. Проблема е, че от седмица вече от време на време ми се случва да ми е отпаднало, или да ме боли гърло или глава. Нямам температура обаче. Предполагам е някаква лека настинка, но пак ме е страх. Взех си разтворими витамин C и цинк за имунитета. Има ли как да увелича шансовете теста да е негативен? Нещо да приемам или не знам? Чувала съм, че преди да те тестват, ако пийнеш малко алкохол и не отчитало, но на мен ми се струва като измишльотина. Наистина ми е много важно да е негативен теста, тъй като ми е доста спешно пътуването.”

Чудя се колко ли е важно това пътуване, за да си струва животите на много хора, които ще зарази по пътя? Може би авторката ще спаси света?

# 27 492
Гледах сутринта проф. Христова от Националният център за паразитни и заразни болести. Неизбежно е през есента епидемията, да не се засили чрез у-щата и детските градини, като разпространението ще е 2-странно, с внос на заразата от учителско-детските колективи в с-мата на образованието към сем., и от сем. към образователните колективи. Със захлаждането на времето, което ще влияе на поведението на хората към все по голямо струпване в закрити пространства, плюс краят на отпускарският сезон и увеличаване на концентрацията на хора в работните колективи са допълнителни фактори за засилване на вируса. Каза че Август е последният месец, в който ще има сравнително нисък брой на новозаразени. Всички тия процеси в момента се наблюдават в Южното полукълбо където в момента е зима и на тази основа са песимистичните прогнози за предстоящ възход на вируса. Общо взето  неща които надълго и нашироко сме ги дискутирали в темата.

Относно зимната паника и объркването в населението което предстои и с появата на гриповете, и това че се припокриват симптомите, което ще доведе до сериозен стрес доста хора от какво са болни през зимата, Ковид или Грип, каза че симптома който не се припокрива е задуха и проблемите с дишането които се усещат при поемане на въздух при Ковид, които ги няма при Грипа. Аз бих добавил и загубата на сетива като вкус и обоняние при симптомните и тежки случаи на заразата, но така или иначе редовните потребители на темата тези неща отдавна ги знаят. Simple Smile  Общо взето доста мрачна картина нарисува, че с края на лятото си отива леката част от епидемията. Оптимистичното което можем да очакваме през есенно-зимният период, е че Грипа много сериозно ще бъде ударен от мерките срещу Ковид, и дори ще страда от тях повече от вируса, защото макар че се разпространява по същите начини като Ковид, е много по малко заразен, и в Южното полукълбо заради мерките срещу Ковид, се наблюдава безпрецедентен спад на болните от Грип, които били в пъти по малко в сравнение с предни години, което логично може да се очаква да се случи през зимата и в България. Възможно е и ние заради мерките през зимата да запишем златна грипна статистика и рекордно малко болни от Грип, което ще улесни и контролирането на Ковид.

Починалите средно на ден продължават да растат.
Април
21-30               2,30
Май
1-10                 2,50
11-20               2,50
21-31               2,18
Юни
1-10                 2,70
11-20               3,20
21-30               3,10
Юли
1-10                 3,70
11-20               4.10
21-31               6,81
Август
1-10                 7,60
11-20               7,30
21-31               8,81
Никак добре не започваме и Септември
1-3                    9,66
От щаба миналата седмица, обявиха че започват анализ на това, че починалите продължават да растат на фона на това, че лятото бележим огромен спад на новите случаи. Възможните причини са 3, делът на активната инфекция, продължава да расте макар и по бавно през лятото, защото виждаме че най скоростен възход на вируса е имало посред лято, в края на юни, (заради баловете, отварянето на нощните заведения и скоростното а не постепенно отпускане на мерките, а заедно с това и отпускането на населението), лоша шега ни изигра и това че ние като вдигнахме абсолютно всички мерки (можехме поне маските на закрито да оставиме, които впоследствие ги върнахме, но това според мен, освен чисто епидемиологична роля, изигра и психологическа роля в началото на лятото, а веднъж като му се внуши на населението, че всичко вече е приключило, е трудно отново да се прокара посланието "абе май не всичко е приключило" и трябва отново да възстановим дисциплината, и да вдигаме гарда, за да не улесняваме разпространението на вируса. Това доведе до най скоростното засилване на делът активни инфекции в българската популация, в края на юни и началото на юли, довел до най големият скок на починалите изобщо в 3-тата третина на юли от близо +3 починали средно на ден спрямо средата на юли. След това скоростта с която се засилва вируса спада (заради връщането на маските), и следващите увеличения на починалите са със по малки стойности, а дори имаме и техен спад в средата на Август.

2-рата възможна причина е много сериозно вдигане на средната възраст на заразените, с нещо от сорта на +5, +10 години, през летните месеци, спрямо, март, април, май, че да кажем че това е причината да наблюдаваме летен спад на новите случаи, и същевременно неспиращ летен възход на починалите, но не ми се вярва, това да е основната причина. По скоро бих казал че това е следствие и резултат на прогреса на активната инфекция в населението, колкото е по разпространен вируса, толкова е по вероятно да стигне и до персонала на домовете и до лекарите и външни хора, влизащи в тези домове, които да вкарат вируса там, новините за заразени домове за възрастни дойдоха в края на лятото, а възхода на починалите продължава през цялото лято.

Така че бих казал че прогреса на починалите е комбинация от тези 2 плюс възможна и 3-та хипотеза. В щаба в анализа си трябва да разберат, коя хипотеза, каква тежест има и колко допринася за това да не може през цялото лято да свалим починалите надолу, на фона на добрата ни лятна стат. на регрес на вируса откъм нови случаи. Защото ако основната причина не е през лятото средната възраст на заразените да е скочила сериозно с доста години, означава че през лятото те са снижили успеваемостта си с която се хвалеха през май и юни че откриват по 1 на 10 случаи , а после и по 1 на 8, те откриват по малко от реалните случаи през лятото отколкото преди са откривали, и възхода на починалите са камъни в тяхната градина. Впрочем дори и причината да е изцяло хипотеза 2, и заразата да се свива, а починалите да растат, защото средната възраст на заразените не спира да расте, това пак са камъни в тяхната градина, защото не са ограничили заразата да остане сред младите, с отварянето на нощните заведения в края на юни. (Друг е въпроса, дали това изобщо е възможно в о-во, в което различните групи от него живеят заедно, а не отделени един от друг от вакуум, че циркулацията на вируса да се ограничи само в определени части от него, където ще нанесе по малко щети.)

И 3-тата хипотеза която те трябва да кажат дали е така, ако изобщо оповестят резултатите от анализа в публичното пространство, е свързана с щамовете на вируса, ако при нас през лятото е навлязал с туризма по тежък щам на вируса, това също може да е причина за прогреса на починалите на фона на спад на заразата. Щамовете по света значително се различават, и като заразност, и като тежест.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 10:44 от Анонимен

# 27 493
На кого му пука за живота на другите? Важното е теста да е отрицателен. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 27 494
...Когато заразен без маска се повози 3 часа в автобус, даваш ли си сметка какво се случва с този автобус? Превръща се в Ковид отделение...
Имаше десетки случаи (конкретно в България) на заразени хора, ползвали самолети и автобуси по няколко часа. Превозните средства НЕ се бяха превърнали в Ковид отдаление. В началото поне ги издирваха, наблюдаваха и тестваха и имаше информация.

Общи условия

Активация на акаунт