COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 760
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 570
Скрит текст:
Великобритания държат епидемията под контрол и имат по-малко смъртни случаи от нас на глава от населението(за вчера общо 13). За Китай изобщо да не отваряме дума. Нормално е да си съживяват икономиката. Докато тук някои се опитват да направят същото с лъжи, дезинформация,песнички за сезонния грип. Голяма разлика.
Държат я под контрол като не носят маски и ходят по заведения. И аз искам така да държим нашата под контрол.
Маските са задължителни в затворени пространства в UK. В заведенията първо сканираш, за да ти имат данните за проследяване..... за тестването вече писах.
Вътре в ресторантите не е. В България също е задължителна в магазините. За сканирането знам, че е за да ти имат данните за отстъпката. Няма как иначе правителството да даде парите на ресторанта. Иначе в ресторантите не са ги накарали да сложат по големи маси например. Ето маса за 4-ма в обротна пицария. Седнат ли 4-ри души ще си дишат директно еднин в друг. Да не говорим, че няма как да се съберат 4-ри или повече чинии 😀.
[/quote]

Естествено, че като седнеш да се храниш в ресторанта си без маска.... Сканирането не е за отстъпката Laughing , а за проследяването ако има евентуално някой положителен посетил заведението. Отстъпката е 50% от храната, но не повече от £10 на човек - сиреч - ако консумираш £16 - ще платиш £8, но ако консумираш £30 - ще платиш £20....
Масите са си с р-ра, който са били преди това, но не са със същия брой заради разстоянието м/у тях.
На една маса сядат само познати хора - няма как да ме сложат на маса с непознати, но пък моето семейство сяда на 1 маса.
99% от ресторантите изискват предварително /през app/ да си резервирал маса - иначе най-културно ти отказват.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 17:44 от Ladybird_

# 27 571
Имам въпрос към Габито и другите потребители, които ползват FPP3 маски.
    Искам да се снабдим с такива за есенно-зимния сезон, но не само за мен, но и за ММ и детето, което ще ходи на училище. Порових в интернет, но най- евтините за многократна употреба, които видях, са на цена от 6-8 лв., като могат да се ползват интензивно една седмица, а при по-рядка употреба - до две седмици. Значи, ако вземем по две маски на човек (едната да се дезинфекциа, а другата да се носи) първоначално ще ни трябват 6 броя и на всеки две седмици да купуваме по 3-4 нови. Освен това ми направи впечатление, че дезинфекцията става чрез излагане на пряка слънчева светлина най-малко по 15 минути дневно, а ако няма такава- на бактерицидна лампа. Това със слънчевата светлина ще е трудно през есента и зимата, когато мрачните дни са повече и денят е къс, а и ако трябва да дезинфекцираме вечер. Затова ще трябва да си купим и лампа за всеки случай, а най-евтините, които видях са около 70 лв.
     Въпросът ми е реални ли са тези цени? Ако има по-изгодни, моля, дайте линк или име на сайт / фирма. Може и на ЛС, ако не е удобно тук, в темата. Извинявам се ако назад в темата вече е била публикувана такава информация.
     Мисля си обаче, че ако това са горе - долу цените, много хора (особено възрастните) няма да могат да си позволят да ползват и да поддържат правилно маски с висока защита. Не е малка първоначалната инвестиция, нито поддръжката, ако се спазват указанията на производителя за продължителността на употребата. От друга страна, ако такава маска се ползва с месеци и се пере, вместо да се дезинфекцира според указанията,  защитните й свойства ще се компрометират и файдата от нея ще е колкото от платнените маски или в най-добрия случай - обикновените хирургически.

# 27 572
Чехия е регистрирала рекорден брой нови случаи на Covid-19 за трети пореден ден. Отчитането на 680 в четвъртък доведе до общо 26 500 инфекции с 426 смъртни случая.
Радио Прага казва, че страната има най-висок процент на инфекции от всички съседи. Но малкият брой хора, нуждаещи се от болнично лечение, показва, че болниците не са в опасност да бъдат претоварени.

Вирусът обаче засяга всички аспекти на чешкия живот. Главният служител по обществено здраве е с положителен тест за вируса и редица министри, включително здравният министър, се самоизолират. Спортните събития са отменени, тъй като членовете на екипа са се оказали положителни, а училищата са под заплаха от затваряне, току-що отворени отново.

Маските за лице отново ще бъдат задължителни във всички магазини и търговски центрове в столицата Прага от сряда. Хората в цялата страна вече трябва да носят маски на обществени места и в обществения транспорт. Баровете и клубовете в Прага също ще трябва да затворят между полунощ и 06:00.
https://www.bbc.co.uk/news/live/business-54023357

# 27 573
колко да са реални цените, като преди пандемията една хирургична маска не струваше 1 - 1,2лв, колко струваше, някой помни ли? все едно
ама цените са такива в аптеките - 6 - 8 лв за KN95, FFP2, FFP3
сега им е паднало на някои хора да печелят от маски и дезинфектанти ...
освен да си намерите връзки някой да ви ги продаде по-евтино

# 27 574
Русия
Пациентите, участващи в ранните тестове на руска ваксина, са разработили антитела без „никакви сериозни нежелани събития“, съобщава медицинското списание Lancet, цитирайки констатации на няколко руски учени.
Но изследователите казват, че са необходими по-дълги и по-големи опити, за да се докаже, че ваксината Sputnik V ще бъде безопасна и ефективна.
Миналия месец Русия обяви, че ваксината е одобрена от здравния регулаторен орган на страната - ход, който беше посрещнат скептично в някои страни.
Редица експерти, особено на Запад, предупредиха, че Москва се движи твърде бързо, пропускайки ключов етап, необходим за изследване.
Русия отхвърли критиката като неоснователна.
Президентът Владимир Путин заяви, че една от двете му дъщери вече е ваксинирана.

А в петък министърът на отбраната Сергей Шойгу беше показан по руската държавна телевизия- той сам си постави ваксината.
https://www.bbc.co.uk/news/live/business-54023357

# 27 575
В крайна сметка нещо с данъците направиха ли у нас? Като говорите за заведения в Англия, по-добре да кажете, че данъкът вместо 20% е спаднал на 5%. Иначе откъде мислите, че идват тези пари за дискаунт, да не би собственикът на заведението да покрива разликата. В Австрия например на малките доходи до 18 000 евро  на година (на половин ден или по-малко часове) смъкнаха данъка на 20% и ще получат пари обратно, защото смятат от януари. Както и смъкнаха данъка на някои напитки и отсрочиха плащането на данъците за цялата гастрономия и туризъм. Хайде да говорим за конретни мерки, а не за двайсет паунда.

# 27 576
Кой е производителят, който си слага главата в торбата да ги напише, че са FFP3 са подходящи за многократна употреба за предпазване от ковид с дезинфекция 15 минути на слънце? Леко ми звучи като шега. Защото съм попадала на указания как се дезинфекцират и колко могат да се ползват в случай на недостиг на ЛПС (когато нямаш друг избор), но нямат нищо общо с теориите, които се развиват тук. При употребата и дезинфекцията, която предвиждате, правилно използван "парцал" вероятно би свършил по-добра работа.

# 27 577
  • София
Имам въпрос към Габито и другите потребители, които ползват FPP3 маски.
  .... Затова ще трябва да си купим и лампа за всеки случай, а най-евтините, които видях са около 70 лв.

Да кажа моето мнение относно UV- лампите.
Понеже съм малко от "сръчковците" и не ми представлява голям проблем да си сглобя шкафче с няколко такива лампи и ми беше хрумнала идеята (още сигурно преди два месеца) да си имаме такова нещо в къщи и да си осветяваме-дезинфекцираме разните му там работи. Обаче се присетих за един материал, където се отричаше ползата от измиване на улици, тротоари, пейки ... с машини-водоструйки с дезинфектанти. Аргументът беше ( т.е. най-сериозният ), че дори и съвсем тънък слой замърсяване ако попадне при отмиването върху слой от вирусни частици, този макар и много тънък слой пречи на проникването на UV-лъчите от слънцето и унищожаването на въпросните частици - засенчва ги един вид. Та ако приложим тази технология с лампа към маска, или друг вид тъкани (дрехи) , вероятно антибактериалността ще се приложи само към повърхностния слой. А материята ( нетъкан текстил ) от която са изработени маските, или поне тези които имаме в къщи е дебела приблизително 1 мм. И в крайна сметка реших, че (ако има) дезинфектиращ ефект, то той би бил само повърхностен - от двете страни на материята, но не и в дълбочината на текстила...А при дишане вероятно проникването на такива частици би се осъществило и в дълбочината на материята - текстилът, или каквото там е и те ще си останат неунищoжени там "на сянка".

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 17:57 от Tatko-Vrab4o

# 27 578
Добрата стара карантина не върши ли работа? Просто оставяш настрана за известно време, този вирус доколкото знам не живее толкова дълго извън тялото. Естествено трябва да имаш повече маски.

# 27 579
В крайна сметка нещо с данъците направиха ли у нас? Като говорите за заведения в Англия, по-добре да кажете, че данъкът вместо 20% е спаднал на 5%. Иначе откъде мислите, че идват тези пари за дискаунт, да не би собственикът на заведението да покрива разликата. В Австрия например на малките доходи до 18 000 евро  на година (на половин ден или по-малко часове) смъкнаха данъка на 20% и ще получат пари обратно, защото смятат от януари. Както и смъкнаха данъка на някои напитки и отсрочиха плащането на данъците за цялата гастрономия и туризъм. Хайде да говорим за конретни мерки, а не за двайсет паунда.
Десете паунда на човек в Англия са допълнителен стимул извън намаленото ДДС и се дават на ресторантите по отделен бюджет. Затова мисля, че кодовете са начин, по който се вижда колко души са посетили дадено заведение и колко пари трябва да му преведе държавата.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 17:55 от Анонимен

# 27 580
  • София
Добрата стара карантина не върши ли работа? Просто оставяш настрана за известно време, този вирус доколкото знам не живее толкова дълго. Естествено трябва да имаш повече маски.
Ами май-май да ама пак по спомен на онзи злощастен круизен кораб като се бяха качили да го изследват (два месеца след като свалиха хората от него) и намериха заразени завивки, завеси и други текстилни ..

# 27 581
Намериха следи от вирус, но това не значи, че той е бил способен да заразява. Всъщност при този вирус заразяването чрез предмети май играе доста малка роля, основно е чрез близък интензивен контакт в затворено помещение.

# 27 582
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Не искам да бъда груба, но какво разбирате под стрес? За някои май всичко, което не им изнася е стрес?
Дори преди малко четох, че стаите в училище (изолатори наречени за деца със симптоми) били стресирали децата. Ама , като им дават парацетамол и пращат с температура на детската градина (беше си редовно, а сега също продължава тази практика една сестра по ТВ го каза) не е стрес за останалите да се разболеят и заразят и персонал и близките си вкъщи. Стигна се до там , че какво толкова този вирус бил като.....шарка представете си и щом било детето вече 1 час там с тези деца, то какво толкова да си изкара деня , който е заразен си е заразен. Направо съм потресена. Та какво е стреса за вас, че се обърках-маските са стрес, да се изолира болно дете е стрес, декларация за следене на състоянието на детето е стрес, да се спазват изисквания в магазин, транспорт е стрес, ма много стресирана нация сме значи. Да, болна нация сме. За мен стрес е за това дете , което е син и внук на починалото семейство. Детето остана без баща, дядо и баба за една седмица. Това е стрес, ама го нямат някои за нищо, защото дали няма да има и други семейства такива? Дали тези хора, които загубиха живота си да спасяват други  са виновни или такива дето са стресирани от егото си и се чувстват велики с претенциите си?

Фани, светът през новото хилядолетие е страшно стресиран на тема стрес.
Това, което е било 70-те - 80-те на 20-ти век може да докара някой от новото време до пълен колапс и психическо и стомашно разстройство Grinning Хора си припомнят как преди 40 години някой им е бръкнал някъде (пък нали и тогава са били демокрация, не знам какво ги е спирало да изпищят на мига), други не могат да се преборят с това да им се наруши рутината. За мен лично, тази тотална липса на гъвкавост и мекотелност е много по-голям проблем от т.нар. стрес.

ПП Не ме разбирайте погрешно, не приемам за правилно насилието, камо ли пък такова от позицията на властващия. Просто... някои работи ми издишат.

ПП2 В Созопол е такъв фраш... дано наистина има нещо, което да не позволява да се разпростравява тая гад.
Г.з до г.з в кръчмите, маските са екзотика, въпреки надписите по вратите. И все пак - ако държиш, има варианти.
Около Аполония се мярка тук-таме по някой стресиран софиянец (най-вероятно, носи ни се славата, че от там сме най-наплашените Grinning) с маска.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 18:04 от LemonDesi

# 27 583
  • Немция
2.Майка му утре ще бъде изписана,след два отрицателни теста и добри резултати от белодробна ехография.От началото на седмицата започна да се храни и движи безпроблемно.
..............
Също каза,че коронавирусната пневмония по нищо не се различава от тежка пневмония(с което подчерта,че не омаловажава сложността на вируса ).Останалите болести като диабет,инсулт,хипертония се появявали от самия стрес при пациента).
Радвам се, че жената се оправя!
Ако не е проблем, можеш да споделиш как върви възстановяването й, все пак е изкарала тежко ковид.

А мнението на лекарката, че диабетът, хипертонията и инсултите били заради притесненията покрай ковид.... не го приемам насериозно.
Да не би дa е експерт и да има наблюдения над стотици пациента?

# 27 584
  • София
Намериха следи от вирус, но това не значи, че той е бил способен да заразява. Всъщност при този вирус заразяването чрез предмети май играе доста малка роля, основно е чрез близък интензивен контакт в затворено помещение.
А случаят с дишане през текстила ( маска ) ?
п.п. Да ме поправи някой доктор, ако греша ама те самите вируси май не измират толкоз лесно - дори и при минусови температури се хибернират, инак мрат при 55-60 градуса , или пряка слънчева светлина, нали ?

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 18:06 от Tatko-Vrab4o

Общи условия

Активация на акаунт