COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 386 076
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 690
На училищата не са им отпуснати средства за дезинфекция, допълнителен почистващ и мед.персонал. Нямат и за евентуална реконструкция на помещения. Т.е ще правят от нищо - нещо.
Това не е вярно. Говорила съм с няколко учители. В момента точно това се прави по училищата: почистване и дезинфекция, при това сериозна.

Медицински персонал какъв ви е нужен? Има си мед. сестри, не знам дали могат да осигурят по един лекар на училище...😂

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 13:42 от Анонимен

# 27 691
  • Бургас
Колко мед.сестри на пълен работен ден имат?
И колко средства за закупуване на дезинфектанти са получили.
Аз питам защото знам отговора, но нищо Simple Smile

Всеки нормален директор си почиства и освежава училището и то всяка година. За други работи питам.

# 27 692
  • Стара Загора
За езиковата гимназия в нашия град имаше интервю с директора и тя каза, че са необходими 1000 лв на месец за дезинфектанти. Нещо не вярвам общините  да имат толкова средства в бюджета за всички училища Sad. Дори и да отпуснат най-вероятно няма да са достатъчни.

# 27 693
  • Бургас
За езиковата гимназия в нашия град имаше интервю с директора и тя каза, че са необходими 1000 лв на месец за дезинфектанти. Нещо не вярвам общините  да имат толкова средства в бюджета за всички училища Sad. Дори и да отпуснат най-вероятно няма да са достатъчни.
А, ето чете се с разбиране и въпроса е ясен.
Няма мед.сестра на пълен работен ден, 5 дни седмично.
Няма средства за качествена дезинфекция, няма и допълнителен персонал, който да я провежда.
За топлата вода, сапуна и евентуално осигуряване на дистанция изобщо няма да пиша Simple Smile

Ще се лее хлор! А учителите ли ще чистят, освен, че ще гледат и кой си носи маската и кой ще кашля?

Нямаме обмислен, интегриран и качествен старт! Над такъв не са работили и не са осигурили от МОН.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 10:18 от MeMyselfI

# 27 694
https://www.facebook.com/uklockdowntruth/videos/231044898326313/

При положение, че живеещите 6 месеца в Ад-а англичани коментират носенето на маски като "здравен терор", "тоталитаризъм" и "това е само началото", какво се очаква от българите?

Честно казано, в реакциите си очевидно не се различаваме по нищо от останалите народи. Тогава за какво беше цялото мрънкане как само "Ганьо не вярвал във вируса" и как само "Ганьо ще му налагат задължителни ваксини да го разболяват"?

Като гледам, освен Ганьо, и Фредерик, Себастиан, Педро и Виктор имат своите опасения.

Така е, народите не се различаваме, мрънкаме синхронно, къде повече, къде по-малко. Мрънкащи има навсякъде. Само че нашите реакции са плод на субективни емоции, а вирусът, уви, е обективна реалност. И не се влияе от нашето мнение за него, а само от взетите за ограничаването му мерки. И колкото по-бързо го схванат Ганьо, Джон и Педро, толкова по-голяма е вероятността да се разминем само с "ужаса" да сме принудени да влизаме в магазина с маски. Педро всъщност вече го схвана, ама сега ходи на плаж с маска.

# 27 695
Каквито и мерки да се взимат, не може да се живее в стерилна среда и да ни е страх от всичко

# 27 696
  • Стара Загора
Те Мон  само препоръчват  и ако е възможно да се спазва, ако не и аз не разбрах какво се прави.
А учителите хич не ги виждам горките  с маска в класовете и в учителската ,че е гореща точка. Кога ще си сменят маската и кога ще пият вода Sad. Просто не вярвам да се спазва.

# 27 697
ИСКАААМ Дистанционно обучение с всичките му недостатъци, но поне без риск от зараза!  Още повече, че не се знае аз какво мога да занеса вкъщи.
Дистанционното обучение ли ще ви е единственият източник на зараза? През другото време не си подавате носа от вкъщи ли? Не ходите на пазар, не се виждате с хора?
Ох, то и аз искам да ревна, че искам... много неща, но съм на 40 години и знам, че не могат да се сбъднат.
Искайте, ама и дайте нещо различно от това: страх ме е да си подам носа навън. Хората работят от месеци вече, някои сред тълпи и без възможност за дистанция. Само учителите сте най-специалните.

Къде е казала жената, че я е страх да си подаде носа навън? Доколкото видях, я е страх, че ще е принудена да работи в малко помещение с много хора, което едва ли е най-здравословната среда в сегашните условия.

# 27 698
  • Бургас
Те Мон  само препоръчват  и ако е възможно да се спазва, ако не и аз не разбрах какво се прави.
А учителите хич не ги виждам горките  с маска в класовете и в учителската ,че е гореща точка. Кога ще си сменят маската и кога ще пият вода Sad. Просто не вярвам да се спазва.
За учителите това е най - малкото. Те ще трябва и да следят децата. Сополи, кашлици, маски.... Може и стаята да си чистят те (при броя на почистващия перосонял към момента). Кога точно ще преподават тези хора?

Поради недостатъчно средства вероятно ще се използват хлорни препарати.

Абе глупава история.
Редно беше до сега да са отпуснати средства. Да са осигурени списъци от щадящи дезинфектанти. Не е майтап какво точно ще дишат учениците и преподавателите.
Да са обявени допълнителни бройки за почистващ персонал и мед.сестра на пълно работно време.

Няма как да живеем във виртуала, въпроса е в реала да не оставят нещата на хартия и да си мият ръцете с директорите и учителите!

# 27 699
  • Индия/България
Здравейте, любимци Simple Smile  Не успях да
ви чета редовно..Последният месец при мен беше лудница, но от онази с "крилете". Върнах се към рутината, към работата си ..и имаше дни, в които направо забравих за Ковид. За жалост не траяха дълго Sad

В Индия продължават да горят яко  няколко щата и положението се влошава брутално главно заради тях . От една страна мусонът влачи повсеместно  наводнения и мръсотия...режим на водата на много места, невъзможност за спазване (или извинение за неспазване) на мерките, боклуци, задух, влага и всички  "екстри" ... От друга- фестивалният сезон започна още от средата на юли и сега явно си берем "плодовете" на веселието. И понеже фестивалите продължават чак до ноември , ще има да обираме цели "реколти" с това темпо Cold Sweat.... Вчера съобщиха за възрастен човек, затворен и изоставен от семейството си в избеното помещение на блока заради Ковид. Съседи са го чули да вика за помощ и са сигнализирали. Предния ден пък родилка с контракции е починала в линейката на път за 9та болница, която единствена се съгласила да я приеме, след като 8 други са я върнали обратно. Медиите гръмнаха веднага. Заформи се голям скандал. Родилката не е била с Ковид. Мотивите на болниците за отказа са, че не могат да гарантират сигурността й, тъй като са препълнени със заразени пациенти. И естествено едва ли ще бъдат осъдени. Косвените жертви продължават да растат пропорционално,  обаче вътрешният министър упорито успокоява народа,  че уж случаите растели, щото вече правели по над милион тестове на ден. Емии, браво..аплодисменти чака може би?

Здравното министерство обаче действително беше "яхнало метлата" и   насмете публично щат Махаращра.  Заедно с него го отнесоха  още няколко южни щата с антирекорди. Нарече ги главни виновници за черната  статистика заради неспособността им да овладеят положението. Същата тази статистика сочи, че само в тези около 10 (от общо 28) щата са регистрирани цели 73% от новите случаи за последните няколко дни в цялата страна. Тоест според думите на експертите има щати с едно доста стабилно проявление на плато и дори спад за продължителен период от време, но на фона на разразилия се пик от последните седмици в тези проблемни десетина щата, картината като цяло е крайно тревожна в перспектива. Аз се сещам тук за думите на няколко индийски  вирусолози, които още в началото на лятото предупредиха, че Индия ще мине няколко пика по различно време за различните части на страната и този пик е възможно да се проточи чак до октомври. Това явно се случва в момента. Преките ми наблюдения върху 4-5 различни щата (в които имам близки хора) показват нещо подобно. Нашият щат все още остава умерено засегнат и сравнително безопасен. Около мен има заразени, които го карат по-скоро леко. В добрата статистика ни изпреварват  североизточните щати по границата с Тибет, но те са с планинско население и живеят предимно в затворени племена и общности.
Друго ми направи впечатление също. Говореха за християнските общности в два от щатите с най-голям процент християнско население , където се оказало, че  се справят в пъти по-добре  с вируса, защото тези групи (индийските християни) се ангажират активно с промотиране на мерките за безопасност и непрестанна информация.  Междудругото по мои лични впечатления индийците християни са много образовани и разумни хора. Действително съм склонна да повярвам, че при тях ситуацията със заразените е да кажем под контрол, но те са шепа хора...

Училищата, предвид обстановката, така и не отвориха на предвидената дата (31.08). Отложиха го за октомври. До 21.09. обаче всички учители трябва да са на линия, всички училища трябва да са осигурили необходимите дезинфекционни материали, допълнителен санитарен персонал, фелдшери, евентуално и  учители, а също така и да са проиграли сценария и упражнили практически основните предпазни мерки. Учениците от 9 до 12 клас могат да се възползват от насоки и консултации за бъдещото си развитие още след 21.09. , но те ще се състоят по график и в разреден състав.   Все още не са  оповестили официално мерките. Очаква се маските в час  и разделянето на класа на групи от по 10 да бъдат задължителни за всички. Тези мерки бяха одобрени още миналия месец.  Единичните  чинове с прегради вероятно също ще бъдат задължителни. "Открити" уроци навън, когато времето позволява . Обяд навън също. Сутрешна йога преди влизане в час задължително. Фиксирани "прозорци" (времеви отрязъци) за дезинфекция. Фелдшер в контакт с местното РЗИ,  който да води здравен дневник и да съблюдава мерките, както и да  осигурява редовния прием на вит.Д от учениците (ще слага капки Д на децата) ежедневно за зимния период. При болен ученик се карантинира класа и контактните ученици и персонал на учителите. Метрото също ще възобнови работа на 7септември след близо 6месечно прекъсване.

Второто серологично тестване в Делхи миналия месец показа, че 29% от населението на столицата е преболедувало вируса и е изградило антитела. Това са 6% увеличение спрямо първото проучване от юли, когато бяха открити 23%, но все още твърде недостатъчно за стаден имунитет. Този месец започва и трето.

Второ подобно изследване се проведе наскоро и в гетата на Мумбай, след като първото даде резултат от 57% с антитела.  Резултатите от него се очакват следващата седмица. Такова тестване тече непрестанно и в големите градове на останалите щати. Прави впечатление, че населението на градовете в близост до Мумбай (например Пуна ) са изградили  около и над 55% антитела, докато в останалите (главно северни щати) процентът варира едва между 21% и 29% . Има дори щати на север с едва 8% . Експертите са на мнение, че регионите в щат Махаращра, където е Мумбай, както и някои южни региони имат значително по-голяма възприемчивост към вируса и следващите им усилия ще са насочени към изследване на факторите, които биха могли да са повлияли за такава висока възприемчивост там. Същевременно, след порицанието от здравния министър,  Мумбай обяви, че започва масов Ковид скрининг на мумбайци в 2 етапа. Ще бъдат раздадени безплатни термометри и оксиметри на семействата и медицински лица по квартали ще следят за евентуални симптоми. Целта е да се проследява състоянието на жителите и скоростно карантиниране веднага след отпадане на мерките и отваряне на училищата, за да не се допусне хаос и паника. Смъртността според статистиките в повечето щати е спаднала под 2%. Излекуваните растат, но новохоспитализираните остават стабилно число. От понеделник е разрешено вече тестване и без направление. Досега това ставаше винаги с такова и след проявени симптоми. Сега при необходимост, ще може да се тества и всеки безсимптомен. На болниците се даде възможност да приемат и пациенти от различни щати при крайна необходимост. Така болниците от по-незасегнатите щати ще могат да помагат на тези, които изнемогват.

Друга важна новина в развитие, която се върти по местните медии от 2седмици насам, е че Русия е потърсила съдействие от Индия за производството и изпитателната 3та фаза на своята ваксина. Разговорите с руските власти са били неофициални. Индия е изразила съмнение по някои точки относно ефективността и безопасността на руската ваксина, но разговорите продължават чрез посредничеството на руския посланик в Делхи, а като знам топлите отношения на двете страни, съм почти убедена, че Индия ще склони. Ама Индия е печен дипломат-тарикат. Ще си подсигури набързо 2опции, че и от 2те да извлече полза. Само накрая от 2столчета да не тупне на д-то...

https://m.timesofindia.com/india/russia-seeks-collaboration-with … 7744316.cms 

Там по върховете ваксини се обсъждат, обаче долу  за жителите на селата Ковид практически няма. Хората вече са претръпнали и са се върнали към рутината си и мотото "хлябът надвива страха" . Всъщност това се отнася и за бедните прослойки в градовете, където мерките са абсолютен мираж. Една журналистка направи много интересен репортаж за селото, което месеци наред е държало рекорд по липса на заразени, след което само за броени дни  повече от 90жители се разболяват след пътуване и празнично угощение по фестивалите. Интервюираха една баба . "Не можем-вика, да живеем така. Който ще мре, ще мре. Не остана уважение към фестивалите и традициите. Не вирус, ами вие сами ще си затриете корените".
И те тъй....

Икономиката на Индия се е сринала с близо 24% в периода март-април. Наблюдава се прогресиращо недохранване на децата от неразвитите   райони вследствие безработицата и кризата от Ковид.

Лекар от Мумбай е първият случай в Индия на повторно заразяване с Ковид . Това е станало 2 месеца след първото боледуване. Жената е добре, вече е негативна. И двата пъти го е изкарала без тежки симптоми, което е жив късмет, предвид естеството и средата на работата й.
 https://weather.com/en-IN/india/coronavirus/news/2020-09-04-doct … -with-coronavirus

Относно маските: Индийски учени са открили, че маска тип N95 е най-ефективна при борбата  с Ковид.
 https://www.thehindu.com/sci-tech/science/indian-scientists-find … 2446765.ece 

И...гледам, че сте обсъждали целувките и Ковид... В нашата преса вече се появиха цял куп пропагандни статии да се избягват всячески секс и интимности ...Сега всички лелки и баби доволно протриват ръце, че най-сетне ще свият перките на младежта и изконната традиция без секс и изкушения  преди брака отново ще си възвърне позициите. Хехеее...ФантаZzzмагории....

Надявам се всички да сте добре и да изпращате лятото само с  хубави спомени Simple Smile Пожелавам ви го! Пазете се!

@ Фани, на вас с мама кураж и битка докрай!  Това, което сте преживели е кошмарно. Но трябва да имаш сили заради нея. Бог да ви пази и скоро всичко да е наред! Все чета на тръни статистиките за БГ с тия двуцифрени починали ...И после минавам направо към Тесла да се успокоявам Wink   Позитивно отношение има младежът..не може да се отрече. Аз му се радвам на хъса.

Това сигурно е най-дългият ми постинг в темата ScreamRolling Eyes

# 27 700
Каквито и мерки да се взимат, не може да се живее в стерилна среда и да ни е страх от всичко

Кое е стерилна среда? Ползването на маска в трамвая?

# 27 701
Аз не мога да си представя как ще се предотврати заразяването в училищата с дезинфекция и миене на ръце, като основното заразяване става по въздушно-капков път. Не вярвам, че всеки ще си спира детето от училище за хрема и кашлица. Имам приятели, които си пускат болните деца на градина и училище докато пият АБ, дават му го сутрин и после вечерта, като го приберат. Отделно имаме и безсимптомни преносители, които няма как да откриваме без тестване.

# 27 702
Те Мон  само препоръчват  и ако е възможно да се спазва, ако не и аз не разбрах какво се прави.
А учителите хич не ги виждам горките  с маска в класовете и в учителската ,че е гореща точка. Кога ще си сменят маската и кога ще пият вода Sad. Просто не вярвам да се спазва.
За учителите това е най - малкото. Те ще трябва и да следят децата. Сополи, кашлици, маски.... Може и стаята да си чистят те (при броя на почистващия перосонял към момента). Кога точно ще преподават тези хора?

Поради недостатъчно средства вероятно ще се използват хлорни препарати.

Абе глупава история.
Редно беше до сега да са отпуснати средства. Да са осигурени списъци от щадящи дезинфектанти. Не е майтап какво точно ще дишат учениците и преподавателите.
Да са обявени допълнителни бройки за почистващ персонал и мед.сестра на пълно работно време.

Няма как да живеем във виртуала, въпроса е в реала да не оставят нещата на хартия и да си мият ръцете с директорите и учителите!

Някъде из предните страници беше писано, че от училището били казали, че почистването щяло да е работа на дежурните ученици. Явно са оставили на училищата сами да решават този въпрос.
Това, което МОН "решава", не е никакво решение, повечето от тези препоръки ще си останат само препоръки на хартия. И е напълно възможно до месец-два пак да сме на ДО, точно толкова неорганизирано както и миналата учебна година, щото половин година нямаше кой да се почеше да помисли и да направи план какво да се прави при един или друг вариант на развитие.
Апропо, обсъждахме с майка ми въпроса за медицинските сестри в училищата и кой точно ще решава кое дете е за изолатор. Оказва се, че едно време във всяко училище е имало не само медицинска сестра, но и лекар на пълно работно време, че и по две смени в големите училища.

Аз не мога да си представя как ще се предотврати заразяването в училищата с дезинфекция и миене на ръце, като основното заразяване става по въздушно-капков път. Не вярвам, че всеки ще си спира детето от училище за хрема и кашлица. Имам приятели, които си пускат болните деца на градина и училище докато пият АБ, дават му го сутрин и после вечерта, като го приберат.

Е то е ясно, че никак няма да се предотврати. Просто си затваряме очите и чакаме да ни се размине. Пък ще го мислим, когато видим, че не се е разминало.

# 27 703
  • София
Тоалетните също са гореща точка.

# 27 704
Информацията от Министерство на здравеопазването, включително за починалите лица:
https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/179-sa-novodiagn … id-19-lica-prez-/

Забелязвам, че се въвели ново определение - "с неуточнено към момента заболяване". Не са го уточнили, но обезателно има. След пневмонията и другите обтекаеми "хронични заболявания" това е много удобно.  Как пък за толкова време от толкова жертви не се случи един човек без болести

Общи условия

Активация на акаунт