COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 386 004
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 915
Защо?Какво против пътуването, да си видял, преживял и да си бил някъде там имате? За мен глобализацията и възможността да пътуваш допринесе именно за това - земята е наша и имаме възможност да видим и се насладим на чудесата й. Истеричността е само в главите ни. Да си в плен на мястото, в което си роден е по-голямата неприятност, за мен.
Нищо против пътуването нямам. Аз също обичам да пътувам, както казах, и съвсем не се чувствам в плен на родното си място. Simple Smile)) Не мога да отсъдя къде е границата, но според мен има и малко истерия в постоянно растящата мода на "да идем някъде". Не знам дали някога си живял в град, в чийто център разминаването по улиците е като в препълнено метро и всеки е извадил телефон, за да се снима за сторито си. Освен суетата на самите туристи, струва ми се изнасилена и суетата на местния бизнес (от кметство до частници), които бълват нови и нови атракциони за туристите и накрая всичко е Лас Вегас и една бутафория на оригинала. Просто има една точка, в която всичко това се налага да спре и да се поеме малко въздух. Flushed

Точката е много трудна за намиране. Миналото лято жителите на Барселона искаха пропусквателен режим за кацане в града, тъй като от туристи не можеше да се изпие едно кафе в кафене.
Това лято са се радвали на всеки турист като на писано яйце.

Истината, както всичко в този живот е в баланса.
Огромните тълпи са точно толкова дразнещи, колко празните улици и пустите ресторанти.
Освен това на огромна част от местата по света чара идва точно от глъчта - Гърция, Испания, Италия, Мароко и Мексико биха били странни, ако я няма шаренията и веселието.

Да се надяваме, че пътуванията няма да станат много по-скъпи и много по-сложни, когато тази простотия спре.

# 27 916
  • Немция
И жителите на Амстердам искаха ограничения на туристите в града.

# 27 917
Скрит текст:
Колко хора според вас трябва да умрат в името на "свободата"? И в какво точно се изразява тази свобода, когато става дума за инфекциозно заболяване с висока смъртност и увреждания?
Колко да е висока? От рак, диабет, ССЗ, умират в пъти повече хора на година. Да, сега ще ме репликират" Ама те не са заразни! "... Е, и? Въпреки че НЕ са заразни, пак умират повече хора, отколкото от ковид. Хората умират. Факт. От болести, от вируси, от инфекции, от бедствия, от катастрофи. И не можем да променим това. Нима СЗО не предупреждава постоянно за рисковите фактори, предизвикващи ССЗ, диабет? И пак хората не "чуват", правят си каквото им харесва, разболяват се.... И с вируса е така. Едни слушат и изпълняват, други си живеят, както им харесва. Гаранция, че ще се опазиш и няма да се заразиш /да се разболееш, няма.

А има ли цели семейства, починали всички вкупом от рак и диабет? Освен починали в катастрофи, за други случаи не се сещам. За жалост - Ковид е катастрофа. Хубавото е, че тази катастрофа може да бъде избегната - нужно е просто да се спазват елементарни правила. Лошото е, че такива като вас правила не спазват, и ни остава само да се молим по-бързо да излезе ваксина.

Хубавото е, че ваксината се очертава да се появи сравнително скоро. Жалко за хората, които няма да я дочакат, жертви на политиката на мангъровци и чорбановци.

# 27 918
Да ви кажа честно, 20 пъти миене на ръце на ден хич не ми изглежда толкова много. Напълно нормално. И без Ковид.
след 5 посещения на WC (да приемем това за средна бройка и би било хубаво и преди ВЦ са се мият ръцете, но хайде да не издребнявам)
+ 3, 4 пъти миене преди хранене (евентуално и след)
+ миене след прибиране от вън(работа/разходка)
+ миене на посуда ръчно (дори и с мияла, все се налага някой нож да се изплакне с препарат)
+ миене на зеленчуци, плодове
+ сутрешен и вечерен душ
...и се минават 20 пъти миене.

При една нормална ежедневна хигиена, не е нужно да се добавя още едно миене заради Ковид. Нормалната хигиена покрива и Ковид нуждите. Simple Smile

п.с. А ако имате бебе или малко дете, добавете още 15 миения. Joy

# 27 919
В Дания започнаха училище на 10.08. Без особени извънредни мерки и пълен клас. От няколко дни внучката ми /8клас/ е вкъщи, поради болна учителка. Изследването не е задължително. Ще се тества по желание. Явно така ще я караме и ние.

# 27 920
  • При семейството си
В Испания изглежда нещата като че ли са тръгнали надолу, макар че данните им изглеждат малко странно. Във Франция обаче продължават да катерят много стръмно нагоре.

Франция не е ли с повече от “елементарни мерки” (включително маски на открито в някои райони), пък май даже минаха по брой новозаразени пика си от пролетта:
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/france/

# 27 921
В Дания започнаха училище на 10.08. Без особени извънредни мерки и пълен клас. От няколко дни внучката ми /8клас/ е вкъщи, поради болна учителка. Изследването не е задължително. Ще се тества по желание. Явно така ще я караме и ние.
Т.е. не се знае от какво е болна учителката ли?
Или внучката няма да се изследва, защото е по желание?

# 27 922
Новина от съседна Румъня.

Началникът на инфекциозното отделение в спешната болница „Sfântul Ioan cel Nou“ в Сучава, д-р Моника Тертелиу, се разболя за втори път от Covid-19. Източници, близки до семейство Тертелиу, заявяват, че този път лекарката има по-тежка форма на заболяването в сравнение с първия път, когато е имала лека до умерена форма. Сега вирусът е засегнал и някои от вътрешните ѝ органи.

Не е известно дали това е мутация в оригиналния вирус или се дължи на прекомерно излагане на вируса. Досега се смяташе, че преминалите през болестта имат имунитет, дори и да не се знае колко дълго ще продължава.

Д-р Моника Тертелиу е хоспитализирана, подложена на лечение и внимателно медицинско наблюдение. За първи път се заразява с Covid-19 през втората половина на март. Дори по време на болестта тя поддържа връзка с колегите си в болницата и предоставя консултации по телефона. След завръщането си в болницата работи дълги часове в най-натовареното отделение през този период. Изглежда, че това е първият случай в Румъния на лекар, който се разболява повторно от Covid-19.

Предвид това научният интерес към случая е много голям, така че е много възможно д-р Моника Тертелиу да бъде поета от Националния институт по инфекциозни болести „Проф. Д-р Матей Балу ” Букурещ.

https://m.monitorulsv.ro/Ultima-ora-local/2020-06-11/Sefa-sectie … ava-ca-prima-data

Между другото вече и в Бг дочух за случай на заразен отново, но информацията е от близки на болния, а не от медицинско лице, та не съм 100% сигурна, че е достоверна.

# 27 923
Това е много кофти, лекарката сигурно е смятала, че вече е с имунитет и си е работила  спокойно, ако наистина толкова бързо може да повтаря ще е супер гадно.

Дано останат единични случаи, защото иначе ще се закъса яко.

# 27 924
  • София
Скрит текст:
Колко хора според вас трябва да умрат в името на "свободата"? И в какво точно се изразява тази свобода, когато става дума за инфекциозно заболяване с висока смъртност и увреждания?
Колко да е висока? От рак, диабет, ССЗ, умират в пъти повече хора на година. Да, сега ще ме репликират" Ама те не са заразни! "... Е, и? Въпреки че НЕ са заразни, пак умират повече хора, отколкото от ковид. Хората умират. Факт. От болести, от вируси, от инфекции, от бедствия, от катастрофи. И не можем да променим това. Нима СЗО не предупреждава постоянно за рисковите фактори, предизвикващи ССЗ, диабет? И пак хората не "чуват", правят си каквото им харесва, разболяват се.... И с вируса е така. Едни слушат и изпълняват, други си живеят, както им харесва. Гаранция, че ще се опазиш и няма да се заразиш /да се разболееш, няма.

Аз ще пропусна заразността, която е идеален аргумент, но понеже тази дискусия вече е водена прекалено много пъти, ще попитам друго. А защо трябва да умрат още толкова хора от Ковид? Малко ли са ни тези, които умират от други неща? Защо, щом можем да го ограничим? Трябва ли да оставим нещата да се вихрят безконтролно и Ковид да изкачва класацията по смъртност? Трябва ли да спрем превенцията срещу рак, или да спрем да лекуваме болните от диабет? Нали хора умират така и така, и средства ще спестим даже? Да махнем правилата по пътища, малко естествен подбор в действие? Да спрем с ваксините и да си припомним някои позабравени болести? Е?

# 27 925
  • София
С този случай на румънската докторка прегърналите идеята на Мангъров за стадния имунитет вече могат да мирясат и да започнат да се пазят - стаден имунитет няма как да има, ако хората започнат да се заразяват за втори път.

# 27 926
бутафория на оригинала. Просто има една точка, в която всичко това се налага да спре и да се поеме малко въздух. Flushed

Аз доброволно няма да спра да пътувам за нищо на света. Не само че не правя селфита, ами и снимки изключително рядко правя където и да съм. Все някой го е заснел по-добре отколкото аз бих и го качил някъде. Не знам за каква истерия става дума, германците са най-пътуващите хора на планетата и хич не ми изглеждат истерични.

Венецианци са прословути с омразата си към туристите. Само дето без туристи ще пукнат от глад, защото друго буквално нямат. И кичозните им маски и шарени стъкла даже няма кой да купи. Обичам Венеция, но не ходя там заради местните.

# 27 927
  • в страната на чудесата
Е ако ще се заразяваме втори път какво правим с ваксината? Твърде неприятно.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736( … )31866-3/fulltext
Това е проучването 1/2 фаза с хетероложна ваксина въз основа на аденовирус. Два вида на една и съща ваксина - замразена и лиофилизирана. Хипертермия 50%, ефективността ще я видите.
Хеликаза ще коментира повече този тип ваксини, ако реши.

Последна редакция: нд, 06 сеп 2020, 22:08 от Leika_moja

# 27 928
  • София
Ще я слагаме периодично?

# 27 929
  • в страната на чудесата
Ще я слагаме периодично?
Всеки месец-два?
Аз не твърдо. Ще чакам химия Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт