COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 409
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 28 560
На мен проблемът ми е че се измести фокуса върху ограничаването на здравите хора за сметка на лекуването на болните. Ако усилията за ограничаване на здравите бяха хвърлени в нормална човешка грижа за болните, всичко щеше да е както преди. Време е ковид да мине в списъка на заболяванията с нормален статут и да бъде лекуван нормално, а хората без симптоми да бъдат оставени на мира.

# 28 561
В момента България е на второ място по смъртност в ЕС. Не след няколко месеца, а сега.
Предполагам причината за това е, че всички останали в Европа междувременно са се бецежирали и са си присадили други гени. Sob

БЦЖ-то има ефект за няколко месеца след ваксиниране, както и други живи ваксини. БЦЖ-то е най-използваната ваксина в света.

В момента с 5 починали на 10 млн. население си в Топ 5 по смъртност в Европа. А с 2-ма - сред десетте най-засегнати нации на континента.

Някак е несериозно да се прави класация по смъртност при такива ниски нива.

# 28 562
  • София
Врабчо, аз за надписан смъртен случай съм чула само от ЕЖК. Но за преболедували и нетествани съм чула от мои близки. Че и аз като контактна не бях потърсена и тествана, а де самоизолирах от "Добро сърце" и защото имах тази възможност. Може ли да ми кажеш наистина кой има изгода да се надписват случаи. Например 1. ББ получава еди колко си от ЕС за всеки положителен, бонус за починал. 2. Болница - сума за престой неинтензивен/интензивен/интубиран. 3. Лаборатории. 4. Световната фармация. 5. ?

# 28 563
Следващите два-три месеца ще решат спора ни категорично. Wink

Ако стоенето на затворено в студените месеци не доведе до чувствителен скок на хоспитализираните, критичните и починалите, наистина много хора тук ще дължат извинение за паниката, патетиката и нравоученията, на които бяхме подложени през последните 6 месеца.

Оправданията, че слабото "представяне" на Ковид у нас се дължи на топлото време, стоенето на открито и все пак някакво спазване на мерки от част от населението в София, Пловдив и Варна на мен не са ми достатъчни. Вчера пуснах поредния линк за връзката между БЦЖ и силата на епидемията.

И точно както трагедията на семейството от Белица се обяснява с генетична свръхвъзприемчивост, не виждам защо цялостната немощ на Ковид по нашенско не се обяснява с подобна невъзприемчивост за огромна част от хората.

Това за геннообусловената възприемчивост при семейни двойки вече се набива на очи. В гражданското ли се получават еднаквите гени или в църквата?

А иначе - тържествуващите постове на тема "а колко малко са умрели" за някои, включително и за мен, просто звучат прекалено цинично. Разбирам консуматорските идеали и манталитет на връстниците си, но аз съм възпитавана по старомодния начин - че всеки живот е ценен, дори този на непознатите хора. Подозирам, че има и други като мен и това едва ли ни прави манипулирани и истерични.

# 28 564
Това е само теория на вероятностите.Която вече няма как да бъде доказана.
Съответно, много удобна за извинение.
Съответно не знам как така категорично давате мнения за неща които нямате и бегла представа? Ако имате  "бегла представа" то намерете какво в този модел е погрешно със съответната обосновка:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.05.15.20103655v2.full.pdf
Кой за какво се извинява?

# 28 565
  • София
...
А в момента сме и с минимални мерки и то от повече от три месеца. Тоест, имаме си свободно разпространение, но изненада - нищо кой знае какво не става.
... Joy
Какви са Ви очакванията "да стане нещо" ?
Може би, след като се включите персонално Вие самата в статистиката , или .. ?

# 28 566
Бургас това лято удари рекорда по... фестивали! Не е имало ден без събиране на стотици или хиляди хора на някое събитие. Конкретно ние сме посетили 5-6 такива. Мащабността на събитията може да се види в офиц.фейсбук страница на общината. Танци, песни, театър, ядене, пиене... всеки ден.

Да, знам, лято е, на открито сме бла бла бла... и испанците са на открито... но ние сме по-зле, забравих! Joy

А иначе - тържествуващите постове на тема "а колко малко са умрели" за някои, включително и за мен, просто звучат прекалено цинично.
За починалите истински и искрено страдат само близките им хора. Широк кръг роднини и познати също тъжат. Всички останали могат да кажат "ооо тъжно", но съм сигурна, че нито страдат нито нищо. След 15 мин са ги забравили. Така че.... хайде да не се правим на по-католици от Папата.

Но за преболедували и нетествани съм чула от мои близки.
Медик до медик, мила моя майньо ле! Нация от медици.

# 28 567
  • София
IceQueen, викаш, не са били болни например племенникът ми и приятелката ми? Ми ок, ти си права. Повярвах ти. А, единият не е и българин. Тогава как се брои? За достоверен или за фалшиво положителен?

# 28 568
Следващите два-три месеца ще решат спора ни категорично. Wink
Ако стоенето на затворено в студените месеци не доведе до чувствителен скок на хоспитализираните, критичните и починалите, наистина много хора тук ще дължат извинение за паниката, патетиката и нравоученията, на които бяхме подложени през последните 6 месеца.
Колко е чувствителен скок? В % ако може.

# 28 569

А иначе - тържествуващите постове на тема "а колко малко са умрели" за някои, включително и за мен, просто звучат прекалено цинично.
За починалите истински и искрено страдат само близките им хора. Широк кръг роднини и познати също тъжат. Всички останали могат да кажат "ооо тъжно", но съм сигурна, че нито страдат нито нищо. След 15 мин са ги забравили. Така че.... хайде да не се правим на по-католици от Папата.

Това е просто още един ярък пример на казаното от мен. Не е необходимо човек да е тъжен или да страда, за да счита, че животът на някой непознат също е ценен, както и този на близките.  Но това едва ли може да бъде разбрано от човек, мислещ в категории "засяга ме/не ме засяга лично".

# 28 570
Написала си "нетествани". Ако не са тествани, няма как да знаят от какво са боледували. Сами са си измислили диагноза(и са избрали модерната в момента. Ако бяхме 2019 щяха да кажат "летен грип").
Ако имат тест, значи ти си излъгала в предния пост, като си написала "нетествани".

# 28 571
Много хора около мен са така нетествани, но са убедени, че "са го карали". Дори да са, пропускат опцията, че могат да повторят и потретят.

# 28 572
Всеки човешки живот е ценен.

Врява за стотиците, отиващи си от усложнения от грип всяка година защо няма?

Защото няма банер "Извънредни новини! Още 5 починаха от грип тази нощ" по Нова?

Допреди Ковид 90% от хората в тази тема не се сещаха за умиращите от пневмонии и като цяло от усложнения от вируси. Медийния hype изведнъж изкара големи хуманисти по нашите земи. Grinning

# 28 573
Пак ли почваме с грипа?!
Не съм чула за цели семейства да са умрели от грип.

# 28 574
Всеки човешки живот е ценен.

Врява за стотиците, отиващи си от усложнения от грип всяка година защо няма?

Защото няма банер "Извънредни новини! Още 5 починаха от грип тази нощ" по Нова?

Допреди Ковид 90% от хората в тази тема не се сещаха за умиращите от пневмонии и като цяло от усложнения от вируси. Медийния hype изведнъж изкара големи хуманисти по нашите земи. Grinning

Сигурно защото целият нет не е бил изпъстрен с теми "Айде стига с тия умрели, вижте колко са малко".
За банерите по Нова питайте тях, аз БГ тв не гледам.

Общи условия

Активация на акаунт