Генетични и имунологични проблеми - 17

• 51 629
  • 761
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте и от мен. От няколко дни чета из темите информацията, която сте поднесли всички вие, но освен да се обърквам още повече, май почти нищо друго не постигам, и затова ще ви опиша моя случай и ще съм ужасно благодарна на някой съвет Heartpulse
Правихме опити за бебе 2,3 месеца, след което по моя инициатива си направих тестове с резултат уреаплазма уреалитикум и следните тромбофилии: хетерозиготи за 4G/5G и MTHFR c.667C>T.  Започнах фолат вместо фолиева и излекувах уреаплазмата. Новите опити бяха 3 месеца и забременях. В края на 7ма седмица разбрахме, че яйцето е кухо и само си излезе без много драма.
Сега по препоръка на гинеколожката и според написаното от генетиците на Геника, си пуснах още 2 фактора - АCE I/D-хетерозигот и фактор XIII (нормален). Гинеколожката ми препоръча да се консултирам с генетик, но от Геника почти нищо не ме консултираха всъщност и сега ще трябва да търся къде да отида. Въпросите ми са: къде да отида според вас и нужна ли е терапия изобщо с тези резултати преди самото забременяване, какво друго да изследвам, защото предпочитам да се презастраховам, вместо да чакам още 2 аборта, за да ме вземат насериозно. Нямам предвид да си пусна всичко възможно, но поне най-важните неща. Засега събрах следните неща от вас: антифосфолипидни, антикардиолипинови, антиовариални антитела, NK клетки, за кариотип не знам има ли смисъл? Иначе от хормоните досега съм изследвала само прогестерон още преди бременността и беше доста висок, но гинеколожката каза, че не било проблем това. Благодаря ви предварително!!
Yellow Heart Nature Low Brightness

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 15:22 от cplay

# 256
cplay, съжалявам за загубата. Честно казано ако сама ще пускаш изследвания е най-лесно да видиш витамините и щитовидната жлеза. Тях можеш горе долу и сама да си ги разтълкуваш. Хубаво е че си направила тромбофилиите и разширената микробиология. Сега остава и една спермограма и микробиология (разширена за мъжа ти).
За НК клетки и антитела и тн, бих изчакала да ми ги назначи лекар, за да може той да ги разчете после. Посети темата за тромбофилия (линк има на първа страница на тази тема). В началото й има изброени специалисти от различни градове и се ориентирай кой ти е най-близо. За съжаление се чака 1-2 месеца за час, но поне после ще си спокойна. Те могат да разчетат и мутациите които си изследвала и да ти назначат терапия при бременност.

Висок/нисък прогестерон не е за подценяване, защото и двете могат да доведат до проблеми или загуба на бременност.
Хубаво е да намериш и АГ който да следи или поне да не е против друг да следи всички тези неща които изброихме, защото са важни преди и по време на бременност.

# 257
cplay, съжалявам за загубата. Честно казано ако сама ще пускаш изследвания е най-лесно да видиш витамините и щитовидната жлеза. Тях можеш горе долу и сама да си ги разтълкуваш. Хубаво е че си направила тромбофилиите и разширената микробиология. Сега остава и една спермограма и микробиология (разширена за мъжа ти).
За НК клетки и антитела и тн, бих изчакала да ми ги назначи лекар, за да може той да ги разчете после. Посети темата за тромбофилия (линк има на първа страница на тази тема). В началото й има изброени специалисти от различни градове и се ориентирай кой ти е най-близо. За съжаление се чака 1-2 месеца за час, но поне после ще си спокойна. Те могат да разчетат и мутациите които си изследвала и да ти назначат терапия при бременност.

Висок/нисък прогестерон не е за подценяване, защото и двете могат да доведат до проблеми или загуба на бременност.
Хубаво е да намериш и АГ който да следи или поне да не е против друг да следи всички тези неща които изброихме, защото са важни преди и по време на бременност.
Благодаря ти много! Всъщност пропуснах, че хормоните на щитовидната ми са изследвани няколко пъти и са ок. От витамините пусках Д, магнезий и фолиева само, Д тогава ми беше ниско, но беше зима. Кои други е добре да се изследват предварително? Тоест имунологът ще вземе предвид и генетичните проблеми?
Ох, относно прогестерона и аз се чудя защо го неглижира така. Но много ми се иска да вярвам, че е достатъчно заинтересована от мен, въпреки че отскоро се познаваме... Нямам никакви сили да търся нов напосоки Sweat

# 258
Може да поговорите за следене и на тези неща с твоето АГ и да провериш как реагира. По принцип лекарите не си дават много зор ако няма поредица от загуби или други сериозни проблеми, но и не всеки разбира от тези неща.
От витамините заради MTHFR е хубаво да се следят и Б12 и Б6 (те също имат по-лесно обработваема - метилирана форма ако е необходим прием). Също така има и един показател хомоцистеин. Витамините е хубаво да са към горните граници на референтите стойности преди забременяване.

Има репродуктивни имунолози и те гледат цялостната картина.

# 259
Момичета, здравейте имам питане, че нямам търпение до среща с АГ имам завишени nk клетки 18 също и активноста е завишена, разбрах от темите, че се прави терапия с вливки, има ли такива от вас, които са успяли за ги намалят активността и да успеят нормално да забременеят, имам 2 миседа и опити от 2г.просто събирам инфо, ще видя АГ какво ще ми каже.
Второто ми питане е за витамините попринцип са в референтните стойности, но така ли трябва да са и при опити за забременяване?
Само да кажа, че тсх вече 1.6, кариотип е изследван, хомоцистеин е ок, ембриотоксин-отрицателен, имам мутация свързана с усвояването на фолиева киселина и честно казано се надявам да е открита причината за проблемите досега, благодаря предварително на отзовалите се!

# 260
Здравейте, аз от май месец съм направила 2 вливки на интралипид. Моите нк клетки бяха към 21,но не съм правила контролен и нз дали са спаднали. За сега няма бременност 😔. Пия и  аспирин протект през ден. Не знам при контролно изследване, кои нк клетки трябва да изследвам.

# 261
Здравейте,
Някой може ли да ми каже тъй като имам назначена вливка на интралипид преди време от Конова - от 7 до 10 дни преди ЗЕТ.Сега правя ново инвитро и ако имам свеж трансфер колко време преди трансфера се прави тъй като няма да знам кога ще е точно пункцията.

# 262
Здравейте, аз от май месец съм направила 2 вливки на интралипид. Моите нк клетки бяха към 21,но не съм правила контролен и нз дали са спаднали. За сега няма бременност 😔. Пия и  аспирин протект през ден. Не знам при контролно изследване, кои нк клетки трябва да изследвам.
Аспирина за какво ви е изписан иначе?

# 263
  • София
Достатъчно е да направиш вливката преди трансфера.

Здравейте,
Някой може ли да ми каже тъй като имам назначена вливка на интралипид преди време от Конова - от 7 до 10 дни преди ЗЕТ.Сега правя ново инвитро и ако имам свеж трансфер колко време преди трансфера се прави тъй като няма да знам кога ще е точно пункцията.

# 264
Момичета, като гледам, че записват за Русев ноември - декември и ми се плаче...аз съм вече в 6 месец, но имам проблем с терапията (НМХ) и искам спешно да го посетя. Реших да отида без час и да се надявам да ме вземе. Но искам да питам ако не успея, кой бихте ми препоръчали? В момента стоя без да правя нищо и искам до към седмица да се ориентирам какво да правя, имам спешна нужда от консултация.

# 265
Препоръчвам доц. Балтаджиева,болница Надежда

# 266
  • София
Отивай без да го мислиш. Кумата ми е отишла онзи ден към 16 часа с идеята само да си пусне изследвания в лабораторията защото не ѝ се чакаше за час и я бяха насочили към кабинета все пак да обсъди с доктора защото имало само една жена още.
А ти си и бременна, не вярвам да те върнат.

# 267
Здравейте, дами,
Пиша отново, тъй като имам известни опасения. Накратко моята история е - 1 мисед в 9 седмица, с медикаментозен аборт. Назначена терапия с Интралипид заради завишени НК клетки - 13% и няколко уж несериозни мутации, заради които трябва да пия аспирин протекст през ден и Фраксипарин при бременност. Другият месец ще правя вливка, но не съм я направила.
Фолат, Витамин Д и витамин Б12 бяха в норма, но по-скоро към долна граница, затова имам терапия за покачване. Б12 и Фолата сега са значително по-добре, на горна граница, но витамин Д не е мръднал, въпреки че по предписания пия по 2000 микрограма всеки ден. А междувременно съм била на море 2 пъти, по препоръка на доц. Русев съм се пекла без слънцезащитно масло и въпреки това резултат никакъв. Прилагам и снимка на витамините. Събирам мнения на какво може да се дължи и дали не трябва да мина на други витамини?

# 268
За Б12 трябва да се гледа етикета, който описва съставките. Трябва да се приема във форма метилколбаламин, ако имаш някакви мутации, свързани с метилазата (MTHFR, MTRR...). И да гледаш да не приемаш никакви добавки, мултивитамини, пробиотици, хранителна мая, вкл. опаковани храни като мюслита, корнфлейсове и т.н. (ако живееш в чужбина/ САЩ особено), които съдържат неметилирани форми на Б12 или Б9 (фолиева киселина). Масова практика е в тях да слагат синтетични Б12 и фолиева. Може да приемаш само такива, които изобщо нямат б12 и Б9 или ако имат, изрично пише, че са метилирани/ фолат.
Този Б12 май е такъв, а и доколкото разбирам проблемът не е в него.
Иначе за Д3 2000 IU (единици) ми се струва много малко, особено за наваксване на дефицит. Аз пиех по 7-8 до 10 капки Вигантол, Джеймисън или капсули от по 5000 единици почти всеки ден, и продължавам да пия + неползване на слънцезащитно. Покрих дефицита леко, но изобщо не мога да го вдигна този вит. Д достатъчно - стои по-близко до долната граница, дори на средата на референтните не е, а знам че е добре да е на горна. От вит. Д може да се приемат до 10 000 единици дневно. Приема се с мазна храна. И въпреки това, поне при мен усвояването е доста мижаво и доколкото се ориентирам при съвременен западен човек прием на дози от типа на 2000 единици дневно са крайно недостатъчни.
Има значение също приемът му да е май с други витамини/ микроелементи, но никой никога не ми е предписвал да го приемам така и не знам какво точно е ок и какво не, особено за жена, която цели забременяване. Самата аз съм в същата ситуация, но с 3 миседа и не смея да приемам нещо допълнително специално в комбинация с вит. Д, че да подобря усвояването му
Реално телата ни произвеждат вит. Д при излагане на слънце, но слънце, което позволява този процес има само от април-май до септември и никой от нас не стои на слънце толкова освен ако не работи на полето. Има значение и каква част от кожата се излага на слънце - повече кожа, повече вит. Д. После имаме половин година, в която от слънцето не е достатъчно, а и никаква кожа не излагаме на него и черпим запасите натрупани през лятото, а те с 1-2 седмици плаж не могат да са кой знае какви.

# 269
За Б12 трябва да се гледа етикета, който описва съставките. Трябва да се приема във форма метилколбаламин, ако имаш някакви мутации, свързани с метилазата (MTHFR, MTRR...). И да гледаш да не приемаш никакви добавки, мултивитамини, пробиотици, хранителна мая, вкл. опаковани храни като мюслита, корнфлейсове и т.н. (ако живееш в чужбина/ САЩ особено), които съдържат неметилирани форми на Б12 или Б9 (фолиева киселина). Масова практика е в тях да слагат синтетични Б12 и фолиева. Може да приемаш само такива, които изобщо нямат б12 и Б9 или ако имат, изрично пише, че са метилирани/ фолат.
Този Б12 май е такъв, а и доколкото разбирам проблемът не е в него.
Иначе за Д3 2000 IU (единици) ми се струва много малко, особено за наваксване на дефицит. Аз пиех по 7-8 до 10 капки Вигантол, Джеймисън или капсули от по 5000 единици почти всеки ден, и продължавам да пия + неползване на слънцезащитно. Покрих дефицита леко, но изобщо не мога да го вдигна този вит. Д достатъчно - стои по-близко до долната граница, дори на средата на референтните не е, а знам че е добре да е на горна. От вит. Д може да се приемат до 10 000 единици дневно. Приема се с мазна храна. И въпреки това, поне при мен усвояването е доста мижаво и доколкото се ориентирам при съвременен западен човек прием на дози от типа на 2000 единици дневно са крайно недостатъчни.
Има значение също приемът му да е май с други витамини/ микроелементи, но никой никога не ми е предписвал да го приемам така и не знам какво точно е ок и какво не, особено за жена, която цели забременяване. Самата аз съм в същата ситуация, но с 3 миседа и не смея да приемам нещо допълнително специално в комбинация с вит. Д, че да подобря усвояването му
Реално телата ни произвеждат вит. Д при излагане на слънце, но слънце, което позволява този процес има само от април-май до септември и никой от нас не стои на слънце толкова освен ако не работи на полето. Има значение и каква част от кожата се излага на слънце - повече кожа, повече вит. Д. После имаме половин година, в която от слънцето не е достатъчно, а и никаква кожа не излагаме на него и черпим запасите натрупани през лятото, а те с 1-2 седмици плаж не могат да са кой знае какви.
Десии_123, много благодаря за изчерпателната информация. Изключително полезно. При мен няма дефицит. Имам мутация, затова пия метилирани форми на Б12 и Б9(фолат), тях успх да ги покача за месец повече към горната граница, но за съжаление с Д имам сериозен проблем и все още никаква промяна. Дозата от 2 000 мкг ми е назначена от доц. Русев, по схема, но никакъв резултат, а в момента съм в отпуск извън София, а с него по телефон да се свържеш е трудно, затова и се допитвам до всички тук, за да събера мнения.
Чуденето ми е дали на капки ще бъде по-добър резултата? Доколкото виждам и ти си го взимала на капки, може би ще сменя тактиката с повече единици 3 хиляди.
Резултатът сега: Витамин Д 3  - 38.30 ng/ml / Реф. стойности - 10-20 латентен дефицит; 20-100 оптимално ниво; >100 предозиране/
Резултат от преди месец:Vit. D - 65mmol/L -/ Реф - 50-120
Сега забезлязвам обаче, че са в различни мерни единици и по-лошото е, че са и в две различни лаборатории и съвсем настъпи объркване в мен..

Общи условия

Активация на акаунт