Нашите цветя - обща тема

• 35 123
  • 754
  •   1
Отговори
# 315
Момичета, какво е това чудо? Не е акар /не че съм виждала де/. Адски много са на едната гайлардия. Онзи ден, преди двудневните валежи, ги нямаше

Веднага я метнах под душа, дано са се издавили, че ако ми плъзнат вътре ...

# 316
  • Варна
Тези май са безвредни, но много противни. Снасят миниатюрни бели яйца на купчина от долната страна на листата, огледай внимателно. Най-гадни са ми, когато се излюпят, но още са неподвижни - 20-30 гадинки на едно листо Mr. Green

Добри,
не мога да преценя на кое прилича. Имало е едно стъбло, което е пречупено от основата, излязло е второ, а сега гледам и трето мъничко до второто

# 317
Maryland - не бързай да ги хвърляш. Има 2 вида препарати -  едните са срещу гъбични заболявания, а другите са срещу паразити, има и акарициди срещу акари. Ако имаш възможност скъсай две три листа и ги занеси да ги покажеш в агроаптека. Там ще определят от какъв препарат има нужда. И едното от моите сакъзчета има петна, вчера го показах и ми казаха,ч е е изядено от акари. Дори ме посъветваха да смеся 2 препарата и да пръскам заедно, едното е стрещу гъбички и това срещу акари. Освен това при сакъзите има такива вроговявания които са от температурни разлики и не са опасни. Съвета ми е да ги напръскаш и да изчакаш дали ще се съвземат.
Ще кача снимка на петната на моето, мен много ме е страх от гъбични, че така уморихме мушкатата преди време.
Скрит текст:
Скрит текст:
И стига само съм се оплаквала, малко да се похваля. Това сакъзче беше едно бледо и неугледно клонче(онези от бабата, за които се оплаквах, че се начупиха) и не го знаех какъв цвят е. Чаках го с нетърпение да видя какво е и товчера се отвори. Simple Smile

# 318
МериЛенд и аз помислих като Добри за петна от акари на първите снимки, затова огледай внимателно, особено долната част на листата, за миниатюрни паячета, паяжинки.
Като гледам следващата снимка, малко се съмнявам дали са акари. Не са ми познати такива изсъхвания на петна по листата. Може и от спарване да са, но може и някоя гъбичка да е.
Нека и другите да кажат какво мислят.

Mikkey, наскоро коментирахме точно торовете, потърси назад, може и накрая на старата тема да е било. Аз ползвам мастербленд нормален, има си всичко в нормални съотношения. Твоят тор не ми е познат, а и не говоря немски.

# 319
Момичета, какво е това чудо? Не е акар /не че съм виждала де/. Адски много са на едната гайлардия. Онзи ден, преди двудневните валежи, ги нямаше

Веднага я метнах под душа, дано са се издавили, че ако ми плъзнат вътре ...
Това може да е хоботник, той също е вредител по цветята.

# 320
  • София
Аз намерих какво яде листата на мушкатото ми. Или то мен намери, че беше излязло на плочките. Сега се чудя дали е едно. Исках да го взема и изнеса навън, че изглеждаше толкова мъничко, зеленичко. Но явно препарата е подействал защото почти не мърдаше. И ми е интересно откъде дойде, на 4ти етаж съм, няма в близост до мен тревни площи. Само с почви от магазина са всичките ми саксии.
Скрит текст:
От подобна `убавица се оплаках по-назад в темата. Моята даже беше мааалко по-голяма и мааалко по-кафява. И аз съм на 4 етаж... дано е оцеляла от полета който и спретнах веднагически. Беше ми жал да я убия.

Коментирахте как се разтваря Моспилан. Миналата седмица пръсках петуниите, довечера като се скрие слънцето ще ги пръскам пак. Човекът от аптеката препоръча, пакетчето да го разтворя в литър и половина вода. Да напръскам обилно и след седмица да повторя. Не знам, дали е изфирясал разтворът, но днес ще ги пръскам със същия.

Преди малко се занимавах с цветята - почистих изсъхналите цветове и листа, изкорених буренчетата и... заплетените в тях косми, ама имам предвид топка от дългите, къдрави косми на някоя червенокоска, някоя мила съседка която си е почистила четката вероятно, но погрешка ги е хвърлила през терасата, вместо в кофата.
А, имаше и въже от парцал за под...

# 321
Мерси момичета, честно предпочитам да са от безвредната версия на Месечинка Grinning. Дано не плъзнат навсякъде, много са гадни
Karzz, страхотни мушката. Ноооооо, мушкатото-розичка е направо приказно ♥️♥️♥️♥️
Злодеида, беличкото от втората снимка градинска бегония ли е?

# 322
  • София
Благодаря ви момичета, ще отида с няколко "мостри" в аптеката, дано да попадна на човек, който разбира и да успея да ги съвзема.

Преди време ви показвах първите ми сакъзчета, които тогава и за тях много съжалявах, пак същото чувство имах, че съм се прецакала... но сега въобще не мисля така за тях.... не спирам да си ги гледам и да им се радвам, доста цвят се е показал, а има и доста пъпки, които чакам с нетърпение да се отворят Simple Smile
Сакъзчетата преди и сега и единствените калдаръмчета, които потръгнаха
Скрит текст:

# 323
  • Бургас
Много красота!

И аз трябва да взема зелен камък,че имам едно сакъзче с такива бозави листа. И сред моите съм виждала подобни петна,но просто премахвам листото. Не обичам да ги пръскам с каквото и да е.
Днес очаквам едно лилаво мушкатце да ме зарадва с цвят. Ново е и се надявам,че вече се е захванало добре.

# 324
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
за да не разявам цитати-чаршафи направо показвам снимката Simple Smile авторът ще си я познае.

според мен това е слънчев пригор - валял е дъжд или е полято, останала е капка и когато се е показало слънцето, тази капка като лупа е изгорила листото.
не е заразно, не се предава на другите. Simple Smile
не му трябва обработка, няма да мине - просто се маха листото и готово.

# 325
Страхотни сте, момичета!  От вас научавам  много за цветята! Следя ви с голям интерес.

Това е едно цвете, което имам от години, но не му знам името.  Като цъфне, пак ще  го покажа. Много  е хубавко с  тъмно -лилавите си цветове.  Преди малко  преместих саксиите на сянка, защото в една от тях  листенцата са ожарени от слънцето.  
Скрит текст:

А това е голяма моя радост. Преди един месец си отскубнах( откраднах) корен от един огромен храст  ситни розички, който беше  до една училищна ограда.  Посадих го в двора, но след десетина дни  листата започнаха да съхнат и  отрязах корена почти до дъно. Част от него пресадих на друго място  Поливах ги редовно и ето, че са се  захванали и почват да се развиват . Следващата пролет се надявам да ми цъфнат. Отделно си бях купила пак такива- бял и розов, които  имаха по няколко цвята и сега са избили нови пъпки. Мисля, че са трендафил
Скрит текст:

Ето и розовия, който  купих май месец и сега има няколко нови пъпчици. Гледам ги и им се радвам като дечица  
Скрит текст:

Така ще изглеждат напролет.
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 17:49 от K.A.G.

# 326
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
първото ми прилича на ахименес.
как изглеждат коренчетата? като гъсенички с люспи? Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 327
  • In transit
Добри, добре, че се включи и ти...имам две такива листа на една от бегониите и мислех, че е точно от слънцето, защото като я преместих на сенчесто и спряха да изгарят така. А като прочетох поста на Морфея и се уплаших.
Благодаря ви за съветите за хлорозата.

# 328
Добри,  благодаря!!! Да, точно така!  Намерих го по името, което ми дадохте. Ахименес е. Пак научих нещо, което не знаех.
Скрит текст:

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 18:16 от K.A.G.

# 329
Благодаря за информацията за хлорозата, бях чела за това състояние в темата още преди да се регистрирам като потребител. При моите петунии имам наблюдение, че листата им са жълти, когато не им достига слънце. Изкарам ли ги на перваза - започват да позеленяват.
MaryLand,
защо от интернет трябва да си поръчваш сакъзи? Те са много разпространено за отглеждане цвете и ги има във всеки цветарски магазин, даже в Билла съм виждала. Според мен не се мъчи с хилави клончета и си купи хубави растения или помоли някой любезен човек да ти даде резник.
А жълтите ти цветенца са много хубави и летни.
Ахименеса и аз го разпознах - леля ми има в една саксия от години, тази пролет щеше да ми даде, ама с тази извънредна обстановка не можем да се видим. Пак пръсках с нуреле - изглежда проливният дъжд е отмил всичко и сутринта намерих още нагризани цветя.

Общи условия

Активация на акаунт