Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 45

• 34 901
  • 776
  •   1
Отговори
# 255
Нико, и големият нов хотел на Солни пазар го спряха по искане на прокуратурата, не отговарял на нормите за етажност. След 7-8-12 месеца и повече може и да има решение на първа инстанция на съда, а може съдът да насрочи първото заседание по жалбата след 11 месеца, примерно. До излизане на решение на 2 инстанции (да речем оптимистично 2 години), просто няма да се строи. Освен ако не се промени ситуацията по принцип Smirk

# 256
Пълна пародия на законност ....какво да се коментира ..... Жалко за хората, които са инвестирали там.

Да не е само спам: попадна ми този сайт с новостроящите се сгради в София. Много полезен като информация https://novitesgradi.bg/

# 257
Наблюдавам пазара в последната години и ми прави впечатление, че едни и същи имоти си стоят. Ходих по огледи, но почти никой не иска да прави отстъпки с повече от 1000 евро. На няколко пъти агенти ми казват, че "България все още е столицата с най-ниски цени на жилищата", но пропускат удобно, че сме с най-ниски заплати, най-неуредена страна за нормален живот, липса на переспективи за развитие на младите хора и т.н. и т.н. Аз смятам, че една Румъния е по-стабилна и предлага много повече и по-добри възможности на своите граждани. А светът е в такава огромна рецесия и това, че няма проблеми на българския имотен пазар са спекулативни глупости. Сделки ще има за собственици готови да свалят цените между 5~20%. След падането на комунизма балона се наду до краен предел и вече цените в големите градове са недостъпни за работещата и средната класа. Време е хората над средната класа и т.нар. елит, както и брокери, инвеститори, строители и банкери да се приземят или изгорят в своята алчност. Предлагат се имоти с много забележки и твърде надценени. Сигурност на работното място и здравето на човека днес няма, а тухли не се ядат. Съветвам всеки потенциален купувач да е по-капризен и да не избързва с неразумни оферти и заробващи банкови кредити. Човек обикновенно купува веднъж или два пъти имот в живота си - има смисъл от повишено внимание и търпение. А продавачите нека си припомнят на какви суми са придобили/построили имотите си и да си дадат сметка, че 1 евро е по-силно днес, отколкото след няколко месеца и години. Нещо струва толкова, колкото някой е готов да плати за него. Помнете, че не сме Лондон, Виена, Женева. А богатството не винаги е материално. Да, гроздето е сладко, но винаги вкисва. И един цитат , над който да се замислим: "Безпрецедентната монетарна и фискална експанзия на централните банки и правителствата в периода 2009 – 2018г. доведе до рязко увеличаване на неравенството на богатството и концентриране на капитала в ръцете на бенефициентите на държавния интервенционизъм." (цялата статия тук https://ekipbg.com/romanchuk-depression2/).

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 22:59 от pooh06

# 258
Това, че нещо струва толкова, колкото някой е готов да плати за него е половин истина. Цялата истина е, че сделка става, когато и продавачът, и купувачът са доволни от цената. Иначе имаме оферти и толкоз.

# 259
  • София
Наблюдавам пазара в последната години и ми прави впечатление, че едни и същи имоти си стоят. Ходих по огледи, но почти никой не иска да прави отстъпки с повече от 1000 евро.
Това въобще не е вярно глобално. Може би важи за някакви конкретни имоти, които вие сте гледали и които са си били на цени точно като за пазара. През последната година продадохме имот и купихме такъв. И двете сделки бяха на цени по-ниски от първоначално обявените с 7-10%. Всички страни бяхме доволни от сделките

# 260
За бързата и добра ликвидност на един имот имат приоритет няколко фактора, които аз лично бих подредила в следната градация :
1. Населено място + конкретна локация.
2. Цена
3. Изпълнение ( интериор/екстериор)

# 261
man_darin_ka, цитираш закон, който няма отношение към проектирането и строителството. Никой не твърди, че покривът не е обща част.
Цитат
Някои инвеститори са се изхитрили да ги включват в н.а. на конкретния апартамент, но как става врътката - не знам.

Няма врътка, има проект и зависи как е проектирана сградата.
 Ако в проекта  фигурира покривна тераса, т.е. "открита използваема площ, разположена върху помещения",  прилежаща към определен апартамент, тя не е обща част.
И ако покривната тераса протече ангажимент на собственика ѝ е да я ремонтира със собсвени средства.
В много редки случаи, се срещат проекти, в които тези хоризонтални повърхности, образувани при отдръпването на сградата навътре над кота корниз са записани като "неизползваем покрив" . В този случай трябва да има осигурен достъп до тях от общите части на сградата и да не се оставя достъп от апартаментите на същата кота към тях (за врата става въпрос), прозорци си има разбира се. Ако в този случай, след въвеждане в експлоатация на сградата, някой собственик реши, че може да си отвори една врата и да си използва "неизползваемият покрив" без да го е заплатил ще бъде в нарушение.
Ако неизползваемият покрив протече, следва да бъде ремонтиран със средства на етажната собственост, тъй като е обща част.
Една малка част от покривната тераса се включва официално в квадратурата на апартамента (обикновено 4-5 м2) и се правят огромни панорамни прозорци към нея. По този начин най-официално се ползва цялата тераса. Общата тераса не се включва сцената на апартамента. Ползването и обаче е предпоставка да се продаде на същата или даже по-висока цена за м2 непопулярния в България последен етаж. В чужбина последните етажи обикновено са по-скъпи.
Бъркаш- тераса към апартамен и покрив са две различни неща. Терасата е вкл в НА и е частна собственост, покривът е част от общите части.
За ремонт на терасата е отговорен собственика на конкретния апартамент, в чиито НА е вкл терасата.

# 262
Това, че нещо струва толкова, колкото някой е готов да плати за него е половин истина. Цялата истина е, че сделка става, когато и продавачът, и купувачът са доволни от цената. Иначе имаме оферти и толкоз.

Абсолютната истина е, че продължава да се надува един балон и от брокери и от собственици, а купувачът плаща цялата сметка!!! Нормално ли е да искат едни куфарчета с пари за имоти от на баба ми времето, панелки с изтичащ живот и сгради от периода на прехода със съмнително качество? А новото строителство с цена над 2000 евра за м2 с тераси, скосения и огромни прозорци изобщо не искам да го коментирам. Кажете на каква база се определят цените?!? За мен това си е абсолютна спекула. Например през м. Март виждам един апартамент на сума X евра. Гледам го преди седмица - цената с 10к евра отгоре. Въпреки, че пише "с ключ съм" чакам повече от месец за оглед.. Ходих, харесах и предложих цената от преди кризата, без да се пазаря. Агента променя обявата и добавя още 50к отгоре.. Кажете ми какво е това безобразие? Друг случай: в обявата пише с включен гараж. Цената е много над бюджета но, но все пак се решаваме за оглед. Едната стая неможел да отвори, че детето спи вътре.. Питам защо го продава, смотляви че строи къща. Слезе с нежелание да ни покаже гаража. Огледа се осъществява с 3-ма агенти, които никога не са виждали какво продават.. Гаража се продавал всъщност отделно с цена от 25'000Е.. - нещо като да приемем, че човек ще шофира живот и здраве 50г. (от 20 до 70г.) и така е много по-добре цял живот под наем или дори да се плаща за зона. Трети случай с перфектен само по снимки апартамент тук: https://www.bg-mamma.com/?topic=1226660. Аз няма да храня хора, които летят е небесата.  Криза с имотите има например в САЩ, където има цели райони с цени на половината от преди две години и пак няма кой да ги купи. И пак да кажа, не сме Лондон, Виена, Женева.

Цените днес биха били нормални, ако бяха в лева. Нещо струва толкова, колкото някой е готов да плати за него. Точка.

Последна редакция: нд, 19 юли 2020, 23:38 от pooh06

# 263
Ми добре, точка да е. Намери нещо, за което си готов да платиш, и давай. Няма смисъл да спорим. Аз лично няма интерес да купувам жилища, но съм  готова да купя нещо в Артекс за 500 евро. Странно защо обаче това не им е цената...

П.П. Спекула не съществува. Спекула на френски значи търговия, а търговия означава да купуваш евтино и да продаваш скъпо. терминът "спекула" има смисъл само при извънредни ситуации като война и други такива.

# 264
  • София
Ми добре, точка да е. Намери нещо, за което си готов да платиш, и давай. Няма смисъл да спорим. Аз лично няма интерес да купувам жилища, но съм  готова да купя нещо в Артекс за 500 евро. Странно защо обаче това не им е цената...

П.П. Спекула не съществува. Спекула на френски значи търговия, а търговия означава да купуваш евтино и да продаваш скъпо. терминът "спекула" има смисъл само при извънредни ситуации като война и други такива.
Защото не си от специалните хора, иначе ще ти го продадат за толкова, нищо не губят и при такава продажда, просто са на 0.

# 265
Като никога, днес гледах новините. Европейските лидери говорят за невиждана икономическа криза. Но у нас имотите са само нагоре...

# 266
Защото не си от специалните хора, иначе ще ти го продадат за толкова

А така, значи идваме на моето - някой да е готов да плати дадена цена е необходимо, но недостатъчно условие за сделка. Трябва и някой да е съгласен да продаде на тази цена.

# 267
Ми добре, точка да е. Намери нещо, за което си готов да платиш, и давай. Няма смисъл да спорим. Аз лично няма интерес да купувам жилища, но съм  готова да купя нещо в Артекс за 500 евро. Странно защо обаче това не им е цената...

Агент ли сте и имате ли нещо общо със строителния бранш? Ако да, то това обяснява много неща и защо смятате така. Обикновенно тези хора не се поставят в обувките на другия, жалко.

Cпopeд Уил Keнтън имoтeн бaлoн oзнaчaвa: "пoĸaчвaнe нa цeнитe, пpичинeнo oт тъpceнe, cпeĸyлaция и изoбилиe." "Haдyвaнeтo" мy чecтo зaпoчвa c пoвишaвaнe нa тъpceнeтo, дoĸaтo пpeдлaгaнeтo e oгpaничeнo и имa нyждa oт извecтнo вpeмe, зa дa ce yвeличи в oтгoвop. "Πyĸaнeтo" нa бaлoнa нacтъпвa пpи ĸopeĸция нa цeнитe нa имoти нaдoлy, ĸoeтo e peзyлтaт oт зaмpъзвaнe или пoнижaвaнe нa тъpceнeтo, дoĸaтo пpeдлaгaнeтo вce oщe имa възxoдящ тpeнд.

Прочетете що е то имотен балон и разгледайте няколко статистики: https://money.bg/property/shto-e-to-imoten-balon.html

Последна редакция: пн, 20 юли 2020, 00:06 от pooh06

# 268
  • София
Тук са много брокерите, но само един си е признал официално.

# 269
Прочетох. Например това:
""Имoтeн бaлoн e вид иĸoнoмичecĸи бaлoн, ĸoйтo ce пoявявa пepиoдичнo в мecтни или мeждyнapoдни пaзapи. Toй ce xapaĸтepизиpa c бъpзo пoвишeниe в цeнитe нa имoтитe, дoĸaтo тe дocтигнaт нeycтoйчиви нивa, cпpямo дoxoдитe нa нaceлeниeтo или дpyги иĸoнoмичecĸи фaĸтopи".
Е, растежът не е бърз (рязък), а доста плавен и трае вече над 7 години. И спрямо предишния пик на цените заплатите са скочили доста повече, отколкото цените на имотите.

И виж как хубаво свършва статията "Дpyг въпpoc e, чe цeнитe нa жилищaтa pacтaт ecтecтвeнo, зaщoтo имa ĸoй дa ги плaщa.".  За корекция можем да говорим, когато не останат мераклии да плащат, а за сега не е така. Освен това корекцията е нещо добро и здравословно за пазара, докато спукването е малко по-различно. Като има разлика между равномерен растеж и балон, така има и разлика между корекция и пукане на балон.

П.П. Там говорят за спекула, но не с това осъдително разбиране, което ти влагаш (едва ли не, че говорим за престъпление). Те така обозначават покупката с цел препродаване с печалба, което си е търговия. Осъдителна спекула има при война.

Общи условия

Активация на акаунт