Генетичен неинвазивен пренатален тест след 10 седмица- кой избрахте?

• 186 013
  • 1 683
  •   3
Отговори
# 585
Не съм лекар, не мога да знам дали със сигурност правилно разбирам всичко. Нито пък знам как изглеждат резултатите и какви са технологиите на всички тестове.
Защото в описанието на тестовете така се подразбира (както ти го обясни )

# 586
  • София
Върни малко назад в темата, бях проверявала кое какво значи из резултатите на Cell genetics, но сега не ми се рови всичко наново.

# 587
Да да върнах видях го ,какво имаш предвид ToniShu ,а това fetal fraction си е точно за фалш резултата.На всеки ест  е различно някой 9 др 6 и така .Доколкото се запознах когато е под 4% има шанс да има фалшив резултата така ли?

Последна редакция: ср, 01 ное 2023, 22:22 от Ники2121

# 588
  • София
Аз доколкото разбрах, тогава просто няма достатъчно генетичне материал от бебето в кръвта, която ще се изследва.

# 589
Аз доколкото разбрах, тогава просто няма достатъчно генетичне материал от бебето в кръвта, която ще се изследва.
Да може и да не съм прочела правилно но сега видях ако ти е под 4% или 4% се изсиква нова проба и допълнителни изследвания .Мисля че това е точното определение

# 590
  • София
Не знам дали помня достатъчно добре, но преди теста ми обясниха, че просто съставът на кръвта не е константа и може да ти вземат две проби една след друга и в едната да има достатъчно фракция, а в другата да няма. Май с 4% понякога правят тестовете (може да зависи от теста, от лабораторията, машините им, знам ли какво още).

# 591
  • София
По спомен минимум е около 3% fetal fraction. Колкото по-нисък е %, толкова повече има шанс за неточност, но и затова има възможност за повторно взимане на кръв и отново тестване като застраховка (на мен затова ми препоръчаха да го правя към 12гс, не към 10гс). Аз на БХС имах междинен риск за Даун и генетика каза - пренатален. Обаче вече имах резултат и като показах 15% fetal fraction ми обясниха, че е много висок % изследван от ДНК на бебето и няма притеснения в случая (всичко отрицателно).
Иначе, ако излезне риск в синдромите при пренатален - следваща стъпка е както писаха напред хорионбиопсия или амниоцентеза, защото те като инвазивни дават 100%. Шансът да НЕ потвърдят пренаталния е 1%. При микроделециите положението е по-различно. Там % са по-ниски, но дори и в договорите си пише, че ПНИТ не може да е толкова точен при тях (за различните при различни лаборатории съм попадала на точност от 40 до 60%). Обсъждахме ги със специалист и дали има нужда да се пускат и те в пакет. Отговорът беше, че все още медицината не ги е изследвала достатъчно и дори да излезне нещо там, не е ясно как и дали въобще би повлияло на детето.

# 592
  • София
Привет,
някой знае ли на какви цени са пренаталните тестове в Cells Genetics и въобще някой има ли мнение за тях? Благодаря Heart

# 593
  • София
Освен, че сме ги обсъждали тук, цени пише и в Гугъл - за минута се стига до този линк. Явно някои лекари имат отсъпка (или от лабораторията я дават на всички, но уж е заради лекарите) - моят струваше 1900 лв най-пълният пакет. Точно един пост нагоре JayRay е дала подробна информация и можеш да си прецениш дали да пускаш най-пълния (с микроделеции) или по-базовия (който не е никак лош, разбира се).
Резултатът идва на английски, при мен на 7 ден сутринта, като ми се обадиха от българската страна да ми кажат, че всичко е наред. Няколко страници назад подорбно сме нищили кое какво значи в резултатите и дали са точни.
Всеки с добър резултат ще ти каже, че неговият НИПТ е мега добър, така че ще трябва да решиш сама в коя лаборатория да го направиш. На мен при Cell genetics ми хареса, че не е просто "ела да ти вемем кръв", а има към 30-40 минути консултация преди това и освен да ти стоварят един тон информация, можеш и да задаваш въпроси.
Ако си на кръворазреждащи, предупреди по телефона, за да ти кажат кога да ги приемеш последно преди теста.

# 594
  • София
Освен, че сме ги обсъждали тук, цени пише и в Гугъл - за минута се стига до този линк. Явно някои лекари имат отсъпка (или от лабораторията я дават на всички, но уж е заради лекарите) - моят струваше 1900 лв най-пълният пакет. Точно един пост нагоре JayRay е дала подробна информация и можеш да си прецениш дали да пускаш най-пълния (с микроделеции) или по-базовия (който не е никак лош, разбира се).
Резултатът идва на английски, при мен на 7 ден сутринта, като ми се обадиха от българската страна да ми кажат, че всичко е наред. Няколко страници назад подорбно сме нищили кое какво значи в резултатите и дали са точни.
Всеки с добър резултат ще ти каже, че неговият НИПТ е мега добър, така че ще трябва да решиш сама в коя лаборатория да го направиш. На мен при Cell genetics ми хареса, че не е просто "ела да ти вемем кръв", а има към 30-40 минути консултация преди това и освен да ти стоварят един тон информация, можеш и да задаваш въпроси.
Ако си на кръворазреждащи, предупреди по телефона, за да ти кажат кога да ги приемеш последно преди теста.

Много благодаря за изчерпателния отговор и се извинявам за това, че съм питала преповтарящи се неща.

# 595
  • София
Ъх, то не е за извинението, ами назад са писани полезни неща - струва си да чете човек Wink

# 596
  • София
Ъх, то не е за извинението, ами назад са писани полезни неща - струва си да чете човек Wink

Факт, вчера цял ден четох и изчетох всичко и явно съм се объркала, съжалявам. Relaxed

# 597
  • София
Аааа, а главата с пепел посипа ли си? Stuck Out Tongue Айде стига, важното е да си спокойна, че знаеш какво правиш и защо Wink НИПТ според мен е хубаво нещо и дава доста спокойствие.

# 598
Имам въпрос ,знам ,че темата не е за тук ,но виждам че има мнг опитни мами и ако е удобно да помогнат… Имам въпрос , на 22 години съм от малък град ,ходила съм на Аг ,но не съм правила редовно цитонамазка (никой не ме беше запознал че се прави редовно) и съм правила може би преди години .Следя се при дрКовачева (в оскър клиник ) и ми каза че по време на бременноста не се прави цитонамазка ,само микробиология .В един друг форум писах и малко ме като нападнаха ,че др няма как да каже такова нещо ,но мисля че Др Ковачева никога не би ме “претупала”.Какво мислите вие ?п.с разбрах че е хубаво да се прави на всеки 6м ,но както и аз и мой приятелки тук в нашият град нищо не ни информират.Все едно като сме по-млади и сме по -безотговорни към тези прегледи ли не знам ,много ми е притеснено ..Някоя  от вас ако може да каже , защото където писах ми казаха няма как да не ти се прави цитонамазка и тем подобни докато си бременна .Други пък изрично забраняват да им се взима защото има една мама с изтекли води след като е ,взета цитонамазка ..Пак се извинявам знам ,че темата не е за тук ,но ако може съвет ?

# 599
Няма никакъв проблем да се вземе проба за цитонамазка по време на бременност. Още повече щом нямате правена скоро.
Профилактично се прави всяка година, при установен проблем на 6 месеца с цел проследяване на нещата.

Общи условия

Активация на акаунт