СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 81 256
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 315
  • Пловдив
Съни +1 за мнението ти. От училището на сина ми не мога да се оплача от учителите, дават знания, изискват , пишат реални оценки. Тази година повечето от децата са се стегна ли и това си е дало отражение в оценките им също (за съжаление моето дете не е от стегналите се). Сравнявам с деца от повечето други училища, нивото наистина си е високо. При нас учителката от 1-4 клас при сина беше уникална, много, много им даваше, в резултат почти всички деца имат навици за учене, имат резултати, и дори и по-мързеливите имат сериозна основа. Тя оставаше всеки ден по 1-2 часа да помага на децата, които не се справят добре, включително имаха и едно детенце със СОП, като детето, на равна нога с останалите, на НВО 4 клас изкара над90% от точките. Та, в този ред на мисли, най-важен е първия учител. Но, там си е късмет. Ние, когато я избрахме, го направихме просто защото нямаше в момента свободни места при "топ" учителката, е, голям късмет беше. Дори и по инерция в 5 клас, в друго училище, децата се открояваха с добри знания.
И аз да се оплача, чак сега осъзна набора, че се е изложил, и се тръшка и реве. Сега реши, че предпочита да е "последен" в някоя от езиковите гимназии, вместо да е  сред първите в обикновена квартална , па било то и с език. Мандалото хлопна и е късно. Обаче не може и не може да вземе решение дали ще му е по добре в професионална паралелка с компютри в момчешкото училище, или да учи нов език в тракийска гимназия. И аз всеки ден му давам аргументи за едното и другото, с което не му помагам. Оффф. За хуманитарно насочено дете да се изложи баш на БЕЛа е голяма трагедия. Но си е и урок в живота. Каквото даваш, това ще получиш. Питах го чак сега за грешките, явно тезата му е била много зле, каза, че чак като излезнал се е сетил как е трябвало да я направи, отделно е имал някакви тъпи грешки на 1 модул, и той бил писал малкия 😀😀😀 с малка буква, защото било така в текста, и така. Абе вината си е в мен, защото съм баш като майката на Аманда, не изисквам, не контролирам, само насочвам и гледам за резултатите. Ще видим какво ще решим. Аз отдавна, например, съм се отказала и да мисля за МГ, независимо какъв бал изкара, защото на моя близка детето й учи там, той е талант по мат. и влезе с лекота и без подготовка, после 5 години, без да учи, там си е така, де, си имаше хубави оценки, но в класа му бяха само богаташки деца, резултат на което разви някакъв афинитет към бързите пари и само иска да печели, ама по лесния начин. После влезе ей така без проблем информатика в Пу в Пловдив, но нито ходи на училище, нито работи, майка му се чуди какво да прави, а той си мечтае да стане богат някак си. От игри на борсата, он лайн търговия и т. Н. А детето е умно и способно, за мен средата му повлия зле. Той караше с 3 лв на ден, а другите деца с по 100. Някак не е много готино. Та, никога не се знае кое е най-добро за детето.

# 316
Пека се на този огън и аз😀 Кажете нещо за НФСГ. Синът ми трудно учи езици, за езиковите паралелки ме привлича, че принудително би научил повече, отколкото в школи.
Като че ли е по-удачно мнения за училища да се търсят в теми за самите тях. Може и хора с настоящи ученици да се отзоват с конкретни факти. Тук всеки втори пост е питащ, а почти всеки отговор е от косвени впечатления. Пишещите тук с по-големи деца вече сме разказали дали сме доволни от избора на нашите и защо.

# 317
  • София
Едно от "най-проблемните" деца в нашето училище, отиде в ЧУ без дори да се явява на НВО. За мен проблемите му идват точно от липса на внимание и иначе не е лошо дете. И в ЧУ има родители с различни финансови възможности, не е като всички да са на едно ниво. Във 2 АЕГ, където завърши синът ми, в класа му никога не са се делили по финансов критерий.

# 318
Може би е на късмет Sad или до дете. Моят също се влияе, за разлика от сестра си. Но какво, в кварталното ще се влияе пак, просто в друга посока.

# 319
gadamer, няколко пъти подхвърлих идеите за тези гимназии на моето дете, но веднага ме отряза- той не обичал с пари да се занимава, банките са най- скучното нещо на света. Но да обясня мотивите, с които го направих- познавам няколко деца, които учат там. Много ми харесват-  земни момчета и момичета, не мислят за глупости. Научиха и немски.  Той е доста отвеян и ми се струва, че такава среда би му повлияла добре.
Но стана ясно, че за него не съществува такъв вариант. Езикова и точка.
Любче, не знам какво да те посъветвам.Ако учи лесно езици, съм за езикова гимназия.

# 320
  • София
Никакъв съвет не мога да дам за гимназиите с икономически профили.
Нито дъщеря ми, нито аз имаме интереси в тази сфера.
Единственото, което съм чувала от доста места е, че добрият избор между двете училища е НТБГ.

# 321
Дидева и Санака, благодаря за мненията за ПП! С две думи като добутаме до 11 клас ще разберем дали ще учи избраните и нужните му ПП ...
Относно демонстрирането на финансови възможности - всичко е до възпитание и липса на внимание от близките.

# 322
    Добро утро! Интересни теми сте обсъждали:) Моето наблюдение над деца, учили в ЧУ, е че масово избират да продължат в ЧУ, дори когато имат избор от държ.гимназии. Много от тях дори не си дават зор за НВО, защото не им е необходимо за вход към ЧУ.

Ние вчера пообиколихме още някои училища, да ги разгледаме. НТБГ много  й допадна на Ема, обсъдихме я, но още не сме взели решение - има доста позитиви, само аз се притеснявам от това, че е професионална подготовката и как ще се развият нещата в 12 клас. От друга страна в НФСГ има точно 2 паралелки, които са точно това, което Ема иска, но също са професионални, а нямам никакви отзиви за нивото на обучение и средата там. Та не знам какво да правим - да заложим на езици в 133, 31 или 22, или на НТБГ/НФСГ. Помагайте!

Междудругото моя позната учителка от Сливен твърди, че там тази година резултатите на НВО са по-ниски от миналата. Не знам дали има предвид града или училището, в което преподава.
    Голямата ми дъщеря завърши 22 СУ миналата година и мога да кажа,че всички сме доволни.Имаше среда,език се учи и учителите като цяло бяха на ниво.Добра комуникация между родители и учители,не сме имали проблеми.

# 323
    • у дома...
    gadamer, няколко пъти подхвърлих идеите за тези гимназии на моето дете, но веднага ме отряза- той не обичал с пари да се занимава, банките са най- скучното нещо на света. Но да обясня мотивите, с които го направих- познавам няколко деца, които учат там. Много ми харесват-  земни момчета и момичета, не мислят за глупости. Научиха и немски.  Той е доста отвеян и ми се струва, че такава среда би му повлияла добре.
    Но стана ясно, че за него не съществува такъв вариант. Езикова и точка.
    Любче, не знам какво да те посъветвам.Ако учи лесно езици, съм за езикова гимназия.
    Аманда, твоя син и моята щерка като една майка да ги е раждала! Единствено поиска да пишем предприемаческата паралелка в 127, щото е с първи език испански. Давай да ги събираме в едно училище.

# 324
    • София
    Моята дъщеря завърши НТБГ преди две години - Бизнес администрация с испански. Учат го интензивно първата година и после като обикновен чужд език. Иначе като училище и среда е добре, има си и там странни учители...Доста им намаляваха часовете за щяло и нещяло, което и беше странно на фона на 32-ро, където няма такова понятие като намален час.

# 325
    Темата за и против частните училища е много обширна. У дома я обсъдихме преди първи клас (децата никога не са ходили на детска градина) и лесно взехме решение децата да учат в държавни училища.
    Сега, на прага на осми клас, пак изскочи темата и пак с лекота отхвърлихме този вариант. (Щяхме да я пратим в частно училище, смо ако се беше провалила тотално на НВО, или ни беше саботирала, понеже и това очаквах, и се налагаше да учи в БУЗЕМА и СИЕ Simple Smile ).
    Основната причина за това съвсем не е финансова.
    Имаме наблюдения върху деца на познати в частни училища, върху деца, преминали от частно към държавно образование и обратното.
    Претегляйки плюсовете и минусите, решихме, че не искаме децата да учат в частни училища до завършване на средното.
    Виж, висшето образование е друга бира. Там има разнообразни и страхотни частни университети.
    Но, да стигнем до там. До тогава, я камилата, я камиларя...
    Интересно ще ми бъде да споделиш доводите с които сте отхвърлили частната гимназия.

# 326
    На гневните питащи, предлагам да отидат до МОН и да чакат с въпросите пред кабинетите на книжните плъхове там, да видим как набързо ще се научат да ползват търсачката.

Аз обаче също се нареждам с въпрос Bowtie
    Последно, това което се опитах да направя е да преброя колко момичета са преди нас тази година - напр. 500 и да сравня същия бал от предходната година (били са напр. 400), съответно правилен ли е изводът, че при бал 2019 от 440, тази съответства на 435 (ориентировъчно и закръглено, не отчитайки детайли и вариации)?

# 327
    • София
    Моята голямата точно затова няма търпение да се махне от ЧУ. Изключително общителна е (за разлика от сестра си, която е интровертен тип), непрекъснато търси нови познанства, умее да се харесва, да въздейства на другите (особено върху младежите) и да създава компании (повече отколкото ми допада). Не си дава много зор в ученето, влекат я театър, кино, танци и въобще занимания, които я поставят в “светлината на прожекторите”. Като се мобилизира постига всичко в учението, но не й е личен приоритет.
     Сигурен съм, че ще се оправи в живота, защото я виждам, че най-добре се чувства и справя сред много хора.

Убеден съм, че всяко дете си се ражда с неговия си “чип” и родителите не бива да се опитваме да го преформатираме. Не става. Можем само евентуално да го ъпгрейдем частично Simple Smile. Ей ги моите - три деца, които по характер и натюрел нямат нищо общо: No 1 - общителна, самоуверена и разпиляна; No 2 - задълбочена, състрадателна и ранима; No 3 - зверски амбициозен, упорит и последователен. Пътят за всеки от тях ще е напълно различен.
    Все едно моите деца описа, само дето ние сме спрели до номер две.Wink И аз съм спокойна за каката, която може да извади най-доброто от себе си и да се справи блестящо, като прибавим общителния характер и желанието да се изявява. Моето притеснение е за малката, която си е свита и не обича да общува, притеснителна и ранима. Дано открием точното място и за нея като му дойде времето за гимназия.

# 328
    • София
    Да вдигнат ръка тези, чиито деца учат в свободното си време, за да надградят това, което се изисква ? Които сами, без да са карани от родители, сядат и четат, ровят информация, сами си купуват помагала и решават тестове.

Вдигам ръка! Мога много да разкажа за моето дете, тези които я познават знаят. Но все пак не доведе до очакваните резултати. Има 85. 500 и 86. 750 Както бях писала плака много. Всичко е късмет, игра на нерви, стечение на обстоятелствата.....Направих си изводи, мисля че знам къде е причината, но това няма значение, понеже сестра и беше съвсем различна и все пак отиде рам където искаше и попадна в прекрасна среда (за тези които се интерсуват от японските паралелки в 18 то) А пък за брат им които сега ще е в 4 клас съвсем не знам как ще се оправя. Възхищавам ви се много и като ви чета, как точно бих могла да извърша вашето геройство, да уча с него фа знам всичко което се преподава. След две толкова самостоятелни момичета, с големи успехи за които не съм си мръднала пръста, предизвикателството към мен е голямо.  И в тази връзка да питам майките на такива деца, като сина ми, за които ученето не е много важно, от кой клас започнахте подготовката за НВО?

# 329
    За НТБГ - София трябва ли да се прикачва медицинско свидетелство в https://priem.mon.bg/? Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт