СЕДМИ клас 2019/2020 - Трета изпитна седмична тема - (29.06 - 05.07)

• 81 106
  • 1 905
  •   1
Отговори
# 690
  • Варна
За английските университети - след Брекзит нагласите са ,че няма да има студентски заеми за кандидатстващи от ЕС и таксите ще са от 15 000 паунда нагоре за година , в зависимост от специалностите. Та не знам , колко българчета ще могат да си позволят обучение в ОК. Работата за студенти, също ще бъде ограничена, та едва ли ще могат да се самоиздържат. Според мен ,също няма смисъл, отсега да се мисли кандидатстването там. Вярно, че ако много намалеят кандидатите, може да измислят някакви финансови облекчения , но всичко е много мъгляво и в неясното бъдеще. Сега , трябва децата да влязат във възможно най-добрата среда за тях и да учат това, което ще им е "поносимо" следващите 5 години Simple Smile

# 691
А някой има ли опит с университет в Дания?

# 692
Еха, нямате изчитане!
Моето момиче днес си получава удостоверението, викнаха ги в 11 часа. Съучениците й искат да ходят на пицария, но тя няма желание.

# 693
  • Варна
Относно коментара по-горе за местенето в друго училище впоследствие.
Изрично на онлайн родителската среща директорът на нашето училище Диян Стаматов ни обясни, че има ново правило. При местенето дори и в 10 клас да е, ще се гледа бала от НВО дали е по-висок от последния влязъл в училището, в което се местиш.
Правилно ви е обяснил. Само че е валидно при надпланов прием, а не при наличие на свободни места в паралелката.

Това означава ли,че можеш да се преместиш след 10 клас в друго училище , ако по-някаква причина сегашното не ти харесва?

# 694
  • София
Изрично на онлайн родителската среща директорът на нашето училище Диян Стаматов ни обясни, че има ново правило. При местенето дори и в 10 клас да е, ще се гледа бала от НВО дали е по-висок от последния влязъл в училището, в което се местиш.
Правилно ви е обяснил. Само че е валидно при надпланов прием, а не при наличие на свободни места в паралелката.

Нямам идея как е и дали е било манипулативно казана от негова страна. Стаматов каза, че се променяли сега нещата и ще важи и за свободните места. И говореше за минималния бал за училището, не за конкретната паралелка.

И коментарът му беше провокиран от разговор за децата, които е ясно, че ще учат в частно училища. А явяването на матури не е задължително. Но ако решат да се преместят в последствие точките им ще са 0 от НВО и с  оценките в училище ще останат само със 100 точки. И няма да могат да се преместят някъде дори да има свободни бройки.

Последна редакция: ср, 01 юли 2020, 11:54 от borislavka72

# 695
  • софия
При нас вчера предадоха учебниците и след това, в най-голямата жега от 15 до 19 ч., почти целия клас са мерили Витошка и района. Детска работа.
Никой още не ни е казал кога ще дават свидетелствата.

# 696
  • Пловдив
Момичета, от няколко дни съм в чуденка. Почти съм сигурна за отговора, ама да питам - документи за 2 класиране могат ли да се подават само от родителя, без присъствието на детето? Синковеца ще ходи на море с баща си, който, макар и да е системата и да знае що-годе, че детето има ангажименти с кандидатстване в 7 клас, е решил да го води на море баш от 13.07. И да не се наложи да ги викам спешно да изпътуват едни 600 км за един ден, от много акъл. Ми то, на който му е къс акъла, са му дълги краката, народа го е казал. После за трето класиране се надявам да се върнат, ако за там е наложително присъствието, ще ги спеша с връщането. Лудост направо. Иначе, честно казано, благодарение на вас ми се изясниха някои неща в образованието по-натам, за които никак не бях и помислила и които много хора вероятно също не знаят. Така ще ми помогне много за избора в момента, ще се наложи да обяснявам и тези неща на набора, ако реша. Той след реване и тръшкане една седмица вече не му пука, забрави си обещанията и шапка на тояга. Ама нека малко релаксират, защото се оказва, наложителен е смяна на подхода от 8 клас. С говорене само не става. Иска се и тормоз и висене на главата. Иначе избират пътя на най-малкото съпротивление, който не винаги, да не кажа никога води до успех в живота. И под успех в живота нямам предвид да се работи велика престижна професия, а просто осъзнатото полагане на труд и устременост. Аман от интелигентни развейпрахи. Имам и пример - 3 момчета, 2 братя, 1 братовчед,2 от тях са супер интелигентни, математически таланти, но много мързеливи и след МГ още не са успели да завършат висшето, а третото дете глупаво, семпло, но много, много, много работливо. Завършва престижно висше във Варна, с много труд, но го прави, и работи, и не го е страх да си оцапа ръцете и го виждам как ще работи на кораби и то не неквалифициран труд. Капитан няма да стане. Но в механиката, ще си е на не лоша позиция.
За Дания малко е ЕЖК, но имаме близки, двете им момчета завършиха там. Едното нещо с компютри, другото маркетинг. Хората не са богати, децата се справяха там, имаха възможност да работят нещо малко, и да учат. Не им бяха високи разходите. И двамата се върнаха в България. И двамата живеят в София - единия е топ програмист, ръководи екип от 50 човека, другия работи и това, и учи второ висше, и се занимава с маркетинг. Доволни са много от образованието.
П. С. Но, момчетата са родопчани - интелигентни и много, много работливи. През седмица в София работят, уикенда се прибират да помагат на майка си и баща си, включително ако се наложи работа на полето, включително и в домакинството и за гостите (родителите са учители, но имат къща за гости) .

# 697
Здравейте, чета ви отдавна - изключително полезна тема и благодаря на всички, които ни помагат да се ориентираме. Имам едно питане - в оценките от приема на сина ми видях точки от областен кръг на олимпиада - те за какво служат?

# 698
  • София
Здравейте,
включвам се с един въпрос относно свободните бройки преди трето и четвърто класиране.
На Ваня коригираният спрямо миналата година бал е 314, а за паралелката която гледаме минималният бал е 313 на второ класиране, на трето е вече 322. Тоест доста на кантар са нещата. Погледнах обаче, че е имало 4 свободни места преди трето класиране и 3 свободни места преди четвърто. В табличката няма бал за приетите на четвърто класиране. Може ли да се открие някъде информация за приетите на четвърто класиране или инфорамция дали изобщо има записани.

# 699
Скрит текст:

Нямам идея как е и дали е било манипулативно казана от негова страна. Стаматов каза, че се променяли сега нещата и ще важи и за свободните места. И говореше за минималния бал за училището, не за конкретната паралелка.

И коментарът му беше провокиран от разговор за децата, които е ясно, че ще учат в частно училища. А явяването на матури не е задължително. Но ако решат да се преместят в последствие точките им ще са 0 от НВО и с  оценките в училище ще останат само със 100 точки. И няма да могат да се преместят някъде дори да има свободни бройки.
За разлика от г-н Стаматов, аз съм си направила труда да прочета наредбата. Много пъти.
Чл. 106. (1) (Доп. - ДВ, бр. 32 от 2019 г.) Учениците може да се преместват на свободни места, както следва:
.............
2. (изм. - ДВ, бр. 32 от 2019 г.) от VII до Х клас включително - през цялата учебна година, но когато преместването е в учебно време - не по-късно от 30 учебни дни преди края на всеки учебен срок;

...
Чл. 107а. (Нов - ДВ, бр. 32 от 2019 г.) (1) Учениците от V до XII клас може да се преместват в друго училище над утвърдения държавен, съответно допълнителен държавен план-прием, ако:
1. постоянният или настоящият адрес на ученика е променен от друго населено място в населеното място на училището, в което желае да се премести;
2. условията на физическата среда на приемащото училище позволяват това;
3. при преместване на учениците от V до VII клас - ученикът е бил приет по държавен план-прием в училището, от което се премества;
4. резултатите на ученика от IV, съответно от VII или от X клас, са позволявали формирането на бал, по-голям или равен на минималния бал за приемане в съответната паралелка в V, съответно в VIII или в XI клас, според определеното балообразуване в годината на кандидатстване за местата, определени с държавния, съответно допълнителния държавен план-прием.

Изискването е само при надпланов прием. Има и вратички, които позволяват то да бъде избегнато, но те не засягат общия случай.

# 700
  • Sofia
Ноеми, имаш готино хлапе! Да ти е здрав!

Аз вярвам, че всяко дете ще си намери точното място! На моята казах, че трябва да пише така, че ако попадне на предходно желание, да не съжалява за следващото, а от Веди очевадно показаха - ако сложиш паралелка с нисък бал в началото, реално си спираш класирането твърде рано, което не е никакъв проблем, ако това е по-желаната паралелка.

Успех и на вас!

# 701
  • София
От МОН са представили малко статистика за НВО - има 3 деца с 200 точки - от Бургас, Плевен и Варна Hands Clap

https://www.dnes.bg/obrazovanie/2020/07/01/sriv-po-matematika-na … klasnicite.455149

# 702
От МОН са представили малко статистика за НВО - има 3 деца с 200 точки - от Бургас, Плевен и Варна Hands Clap

https://www.dnes.bg/obrazovanie/2020/07/01/sriv-po-matematika-na … klasnicite.455149
Детето от Плевен е от нашето училище. Беше в предучилищна група с Моника.
Родителите са гениални математици, детето също е много упорито.

Последна редакция: ср, 01 юли 2020, 13:39 от Biserka_a

# 703
  • Бургас
Преди малко гледах пресконференция на министъра за резултатите от нво .Въпреки малко по- високите резултати по математика ,представянето по този предмет било лошо. Показваха и разни статистики,разглеждаха и задачи по математика .

# 704
От Варна явно е от ОУ"Захари Стоянов" тъй като там е единствената 100 по БЕЛ Simple Smile И нашето МГ с най-високи средни резултати...ужас къде се опитваме да вкараме детето Simple Smile))

Общи условия

Активация на акаунт