Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 10

• 41 205
  • 763
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Да ви попитам дали някой е имал ситуация като моята-зимните месеци винаги имам нощни изпотявания около цикъл, а лятото, уж е по - горещо-нямам... Втора година вече така. Това да няма връзка с витамин Д примерно или нещо друго? Много странно.
.

Да:) нямам идея защо е😚

# 151
  • Somewhere in the World
Момичета, а бихте ли споделили дали правите някакви изследвания периодично? Следите ли някакви показатели?
Замислих се,че не съм правила последната година дори елементарни изследвания като пълна кръвна картина, много небрежно го давам, но и ЛЛ е доста свита от към комуникация та аз трябва да си изискам направление или ако трябва ще си платя.

# 152
Кръв и урина задължително всяка година - личната направо ми връчва направлението. Вече при проблем - допълнително.
Веднъж годишно ехограф на млечни жлези съотв. цитонамазка.
Гиникологичните прегледи са чести, защото имам проблеми.
Щитовидната са ми я гледали три пъти на ехограф, всичко е в норма.

# 153
1. Пълна кръвна картина, което при мен е липиден панел, хематология, вит. Б12, Д3, щитовидни хормони, урина.
2. Мамограф + ехограф (тук ми казват всяка година, в Бг ми казаха на 2 години, на кого да вярвам не знам; тази година се чудя въобще дали да ходя).
3. Цитонамазка правех всяка година. Предната ми казаха след 2 години. Ехограф за прясно и за кисело не се прави при нас. Само ако имаш оплаквания. Понякога си измислям уж болки, за да мога да мина през ехо все пак. Иначе забрави. За мен не е нормално да нямаш ехограф 10 годни. Даже и бременна като бях, един ехограф имах правен за цялата бременност.
4. На щитовидната правя ехограф, че възли имам. Следя ги за промяна. За сега толкова години не са се променили. В БГ правих сцинтография. Казаха ми че и ехограф няма нужда да си правя всяка година. Пак не знам на кой да вярвам.
5. Колоноскопия правя на 5 години. Преди 10 години ми намериха полип инцидентно, което наложи да се абонирам за този преглед. Вече съм минала през две. Гастроскопия правя с колоното заедно. Постоянно ми е лошо, повръща ми се, а никой не е намерил причина за това.
6. Зъби на 6 месеца чистя.
7. Очи на 2 години преглеждам.
Не съм правила за остеопороза още. Трябва да питам личната дали ми е време. По принцип дребните жени са по-склонни към остеопороза, а аз се водя такава. Ще видим какво ще каже тази година.

Други прегледи ако се наложат, ако има проблем.

# 154
  • Somewhere in the World
SamoDiva и vici75, Благодаря.

# 155
Не съм правила за остеопороза още. Трябва да питам личната дали ми е време. По принцип дребните жени са по-склонни към остеопороза, а аз се водя такава. Ще видим какво ще каже тази година.
Колко см ти е китката?

# 156
Защо дребните жени са по-предразположени към остеопороза?

# 157
Ох ма Lemke, къде ме накара сега китки да меря, че и в см Laughing Тук край мен само инчове и имам линия. Та с един кабел мерих, па после на линия налагах, че после в гугъла прехвълях да обърна инчове в см..само да ти рекна че китката ми 16см LaughingLaughing

# 158
Grinning ако вярно си го сметнала, предполагам нищо ти няма.
Моята е 13.5 см, бях чела в една друга тема, че е тънката китка е знак за остеопороза, и вярно се оказах със.

# 159
Ясно Flowers Hibiscus Но пак ще питам личната де, че то ако от сега цъфна с остеопороза, върви та наваксвай после. Нещо за превенция ако има. Макар че процесите на остаряване няма какво да ги спре. Уж тренирам главно тежко, но полека лека стигам до извода, че всичко е мижем да те лажем. Май верно човек трябва да си живее до дупка и докъдето утрае.

Защо дребните жени са по-предразположени към остеопороза?

Това съм си го записала от Mayo Clinic просто информативно:
Цитат
Men and women who have small body frames tend to have a higher risk because they might have less bone mass to draw from as they age.

# 160
  • Варна
Зачудих се как се преценява тънка или дебела е китката? Отделно при слаб човек диаметърът е един, при по-пълен - друг, ама май не е критерий за костта. Може би има някакви граници....?
Ясно Flowers Hibiscus Но пак ще питам личната де, че то ако от сега цъфна с остеопороза, върви та наваксвай после. Нещо за превенция ако има. Макар че процесите на остаряване няма какво да ги спре. Уж тренирам главно тежко, но полека лека стигам до извода, че всичко е мижем да те лажем. Май верно човек трябва да си живее до дупка и докъдето утрае.
Слънцето е със сигурност един от възможните фактори за превенция. Майка ми беше с много силна остеопороза дълги години, единствено фактът, че прекарваше дълго време навън на слънце, закрепи положението.
Така че, момичета, стягайте куфарите и към Тенерифе... С лечебна цел, разбира се Grinning

# 161
Има си жени с тънки кости и малка киткат и жени с по-масивни кости... но това не определя плъността, която и при едрите жени (масивни и "кокалести") може да намалее. Аз и майка ми сме с тънки и фини стави на китката, но с много масивни глезени, подбедрици и колене (не дебели, а с яка масивна кост). Сестра ми е с много тънък глезен (газела направо) и големи длани Grinning Аз и майка сме с доказан дефицит на вит.Д та все добавки вземаме, тя е и с доказана начално остеопороза от 45 годишна... Сестра ми няма такъв дефицит.

# 162
Според моя лекар остеометрия си правят жените щом влязат в менопауза или при навършване на възраст от 50 години, независимо от това дали или не са в менопауза. Вече направих аз.

Последна редакция: пн, 27 юли 2020, 19:07 от виви@н

# 163
  • Нидерландия
Хора, аз ако отида при личния лекар със списък за заявка за изследванията
 от списъка на Вики той ще ми даде направление за психолог. 😁😁😁
.Аз ходя само заради миомни възли 1х в годината на преглед при гинеколог. Зъболекарски прегледи не броя, но е 2х в годината

# 164
Еее, че той моя списък е с основни. Само колоноскопията беше извънредна, уж на майтап, че докторицата ми беше приятелка. А то какво излезе...направо ми спаси живота тая жена, ей така на майтап. По таблици и препоръки и колоното се прави и то на 50, обаче аз на 35 се оказах с полип. Нито съм кървяла, нито съм имала оплаквания. Просто наистина на майтап го подхвърли. Че аз ако не се бях прегледала тогава, сега щях да съм с торба на стомаха в предвид, че един полип става на рак за 10 години. Абе тия препоръки според мен никой не ги е преразглеждал и обновявал от сума и години. Живота се промени, навиците ни, храненето ни....А те оказват влияние. Къде на 50 години тепърва ще ходим за остеопороза. Повечето сме със заседнал начин на живот, всеки си има проблеми, болести, грижи...Никой не ходи на фитнес, малко пък имат време да спортуват каквото и да е....Та остеопорозата много преди 50 ще ни грабва. Според мен който може, трябва да се преглежда за всичко възможно по-рано.

Общи условия

Активация на акаунт