Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 6

  • 87 351
  • 766
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 257
Да се похваля с последната ми придобивка - тиган за палачинки от въглеродна стомана на Mauviel. Най-накрая да намеря нещо, което е безвредно, качествено, незалепващо и в същото време не ти откъсва ръката. Да, тежи повече от алуминия, но е по-леко от чугуна и е удобно. И като знам, че на практика е вечен, цената от около 60 лв. на черния петък ми се стори приемлива.
https://shop.lavabg.eu/m-steel-mauviel-1830/380-o-20cm-tigan-za- … i+&results=10
И да си самоотговоря на въпроса за Елеком - българска фирма, съдовете с керамично покритие се внасят от Китай, но не е чиста керамика. Отказах се, защото нямаше ясен състав на покритието, макар да имаше надпис, че не съдържа PTFE, PFOA и тежки метали.

Какво е покритието, което го прави незалепващ?

# 646
  • Мнения: 324
kokichea, да, става за яйца, не повече от 4-5, обаче. Ето и клипче, макар и не мое: https://m.youtube.com/watch?v=v_dTYbC-lCc
utro, така е направен, че повърхността е като полирана и като се сезонира, става като микрофилм от полимеризирана мазнина, който е незалепващо. Поне аз така си го обяснявам. Ако има специалисти, да ме допълнят.

# 647
  • Мнения: 2 126
Здравейте, може въпросът да ви се стори глупав, но не успях да намеря информация за това. Днес си купих тенджерите на Тефал от неръждаема стомана. Няколко пъти ги измих, но всеки път когато ги забършех със салфетка тя ставаше сива. Това нормално ли е?

# 648
  • Мнения: 59
Здравейте, моля за съвет за избор на тенджери (3 броя са достатъчни) за около 200-250 лева.

# 649
  • Мнения: 7 020
Вчера видях в Лидл стоманени. С бегъл поглед, защото нямам нужда ми се сториха добри.

# 650
  • Мнения: 6
Здравейте,
закупих си ето този тиган https://shop.lavabg.eu/gril-tigan/156-o-30cm-chugunen-lava-gril- … -gt-30-t5-k3.html

Хем предварително четох ,че трябва да се изпече ......,но се подведох по двуслония емайл и не го направих.
Мъжо го е ползвал 2 пъти  и го е мил на ръка със сода,но има слой чернилка която се вижда с просто око.
Като го видях лошо ми стана .
От тук нататък поправимо ли е ,или да го преглътна?
Четох ,че може с оцет да се измие,но реших да питам първо вас,че да не сгафя пак.
Ползвате ли по силни препарати от типа на обезмаслителите за тези тигани?
Аз не съм им фен ,но в случая ,ако е необходимо ще използвам и такъв.

# 651
  • Мнения: 8 564
Какво точно е станало, че не ми стана ясно? Печено е нещо и е останало загоряло?

# 652
  • Мнения: 6
Да ,точно.Печени са пържоли и е останало загоряло.

# 653
  • Мнения: 8 564
Можеш да ползваш обезмаслител. Напръскай, остави да подейства за 20-30 мин и изтъркай. Можеш да търкаш с грубото на гъбата, но не използвай тел. Иначе емайлираните не трябва да се изпичат преди употреба, сезонирането се отнася само за неемайлираните.

# 654
  • Мнения: 6
Огромно благодаря    The_Third !
Усмихна ме Simple Smile

# 655
  • Мнения: 3 659
Какъв е този обезмаслител, който ще се ползва при съдове за готвене? Аз лично не бих ползвала нищо по-различно от сода за хляб, оцет и веро. Ако не пада чернилката, тогава може тигана да го сложите на котлона с вода и като заври, сипвате содата, да поври, но не и да изври водата. Това много помага.
Освен това телта не би трябвало да повреди емайла. Нямам чугунен емайлиран тиган на Лава, но пък имам такъв на Крюзе. Търкам яко, даже се продава специална твърда четка.

Последна редакция: нд, 12 дек 2021, 18:02 от PRIMADONNA Girl

# 656
  • Мнения: 8 564
Meglio, Medix какъвто има под ръка и няма никакъв проблем да го ползва. А относно домакинската тел https://gotvach.bg/n5-115572-%D0%9A%D0%B0%D0%BA_%D1%81%D0%B5_%D0 … D0%BE%D0%B2%D0%B5

# 657
  • Мнения: 3 659
Има голяма разлика в емайлите. Имам съдове на Крюзе, със светъл емайл, там не бих си позволила да ползвам тел. При черния емайл няма никакъв проблем. Не разбирам в подробности, за да обясня откъде идва разликата, но от години си ползвам чугун. Особено след като има специални твърди четки, доста по-твърди от телта, които са за почистване на тиганите на Крюзе.
Тези обезмаслители специално за съдове за хранене ли са предназначени? Защото ако не са, не бих почиствала с тях, колкото и да се мие, то не се отмива напълно.

# 658
  • Мнения: 8 564
Четките за чистене на чугунени съдове са с косми от сезал или кокосови влакна, които са доста по-меки от метала.
https://www.amazon.ca/Bamboo-Natural-Scrubber-Kitchen-Vegetable/dp/B082VVVQVH
А обезмаслителите са напълно водоразтворими и ще остане нещо по съдовете само ако не ги изплакнеш след третиране, все едно да твърдиш, че като си миеш съдовете с веро остава нещо след това.

# 659
  • Мнения: 3 659
Моята четка няма нищо общо с показаните, освен това пиша единствено от моя опит. Да, със сигурност остава нещо от верото по съдовете, няма как да се отмие напълно. Всеки решава за себе си, ако искат и с доместос да си мият тенджерите. Нито имам желание да споря, нито имам свободното време.
Това е моята четка.

Общи условия

Активация на акаунт