Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Предучилищната - задължителна за 4-годишните?!?!?

 • 9 165
 • 212
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 7 027
Абсолютно съм съгласна с последното мнение на valian. То няма нито инфраструктурата, нито обучения персонал за подобно начинание. С кеф ще си платя глобата или каквото там санкция измислят...

# 16
 • Мнения: 2 040
Е как ще има избор, като ще стане задължително?!
Както вече казах, хубаво е да се ходи на градина, но да си остане задължително от 5г, а не от 4.

# 17
 • Пловдив
 • Мнения: 8 375
И според мен е рано. Моите тръгнаха по-рано, нормално е на 4 градината да е масова и достъпна, но за задължителност е рано. Една година предучилищна е достатъчна за всички цели на предучилищната.

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 15:23 от Не се сърди, човече

# 18
 • Мнения: X
Защо трябва да е лошо да имаш право на избор?

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 15:24 от Анонимен

# 19
 • София
 • Мнения: 6 772
Бях принудена да запиша сина ми в училище в предучилищна поради липса на места в ДГ. Намирам го за крайно безсмислено, преседя 2 години, не научи нищо, първата година беше крайно стресова, защото нямаше навършени 5 и групата беше смесена. Ако не беше задължително, никога нямаше да му причиня този стрес. Бях му намерила чудесна предучилищна занималня, която за съжаление не беше към МОН, а към Министерство на културата, поради което се наложи цялата тази галимация.
Не виждам смисъл, защото нито има инфраструктура, нито има резон от тази възраст децата да се набутват в училище.

# 20
 • Мнения: 42 699
Е как ще има избор, като ще стане задължително?!
В закона са посочени различните форми на обучение:

Чл. 67. (1) Основните форми на педагогическо взаимодействие се
осъществяват при целодневна, полудневна, почасова или в
самостоятелна организация по избор на родителя
при условия и по ред,
определени с държавния образователен стандарт за предучилищното
образование.

https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2136641509

За разлика от преди, когато право на самостоятелно обучение имаха право само деца с определени здравословни проблеми или надарени, сега всеки може да се възползва и познавайки детето си, да избере най-доброто за него.

# 21
 • Пловдив
 • Мнения: 8 375
Дори само това, че съм написала "рано е за задължителност", ясно подсказва, че не ми е и минавало през ум, че може да е лошо да имаш право на избор. Също толкова ясно казах и кое точно според мен говори зле, и то не е точно желанието да имаш право на избор.

# 22
 • Мнения: 2 040
Не се сърди човече, можеш ли да ми посочиш поне една общинска ДГ в София, където предлагат почасова форма на обучение?

# 23
 • Мнения: X
НСЧ, това е страхотен филм с домашното обучение, защо трябва да ни го причиняват за една година? То да доказваш, че имаш възможност да го осъществиш пред институциите, сигурно ще ти идват на оглед в дома, да доказва после дедето какво е научило пред институциите, контрол... Защо? За по-големите разбирам, но за четиригодишните защо е нужно?

Магдена, не не стана ясно. И аз обясних, че при положение, че детето не иска да ходи на градина, а да бъде със семейството си, както и че семесйството има възможност да го гледа и да прекарва време с него, оставянето му в институция за през целия ден, пряко волята на детето и семейството за мен е неправилно.

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 15:25 от Анонимен

# 24
 • Мнения: 627
Не изживявайте драми и тази учебна година най- вероятно ще е дистанционна, в най -добрия случай, както до сега по 10 деца в група.Въпроса е, че детето трябва да е записано, за да кажат МОН, че са обхванали и социализирали всички.
А каква им е логиката, при положение че местата в ДГ не достигат и училищата ще са в едносменен режим, т.е. и там няма да има място, не знам.

# 25
 • Мнения: 42 699
Не се сърди човече, можеш ли да ми посочиш поне една общинска ДГ в София, където предлагат почасова форма на обучение?
Не съм се интересувала, но има, щом чак дело е имало и са махнали таксата.
https://news.lex.bg/pregled-na-pechata/%D1%81%D1%8A%D0%B4%D1%8A% … 0%B5%D1%82%D1%81/

red_balloon, 1 явяване пред комисия не е филм. Въпросът беше дали имате избор. Имате и никой не може насила да ви накара.

# 26
 • Мнения: X
НСч, комисията няма да е само една, а няколко. Започнах да чета закона и свят ми се зави. Та въпросът ми беше защо трябва да ни се причинява това за една година? Какъв беше проблема с досегашната форма на обучение?

# 27
 • София
 • Мнения: 6 772
Това с домашното обучение е само на хартия, повярвайте ми. Единици са родителите, които ще се хванат да оформят документите съгласно изискванията на МОН.
В тази занималня към Министерство на културата, за която споменах, ни раздадоха пакети за такова обучение, програми и пр. Нормален родител, който няма връзка с образователната система, едва ли ще седне да си причини всичко това.
Да не говорим, че докато се чудех дали да давам 4-годишния ми тогава син в училище, набързо ме потърсиха три дами от общината, за да ми искат обяснения, защо не му давам достъп до образование и знам ли аз колко е хубаво да си образован.
Всичко това се прави за малцинствените и маргинализирани групи, но за съжаление, в обсега попадат и деца на родители, които са си намерили други канали за обучение или имат причина, поради която задържат децата вкъщи.
За мен обучението на тази възраст трябва да е само доброволно и нищо повече. За хората, които имат желание, да се осигурят възможности, но не и да се прилага задължителността като условие.

# 28
 • Мнения: 7 027
Вероятно се цели вкарване на определени групи от малцинствата в системата по от рано. Не мисля,че и санкциите им ще са кой знае какво. Ще ми спрат кое? Помощи, които не взимам,защото ми е висок дохода? Ще ми лепнат глоба? Разбира се, да заповядат. Когато могат да ми предложат обучен персонал по нови стандарти и нормална база,тогава.

# 29
 • Мнения: X
То е достатъчно да те посетят социалните, да те попитат защо лишаваш детето от образование, както Милинка каза и да те вкарат в някой още по-страшен филм... Примката се затяга все повече и аз не виждам тук никъде право на избор.

Общи условия

Активация на акаунт