Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Предучилищната - задължителна за 4-годишните?!?!?

 • 9 165
 • 212
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: X
Абсурд е един родител да си мисли, че възпитава детето си, след като го вижда само на вечеря и през уикендите. Това е пълна утопия!

# 46
 • Варна
 • Мнения: 22 106
Да бе, и кой ми възпитава детето, ако не аз? Комшията сигурно? Абсурдно и гнусно е да се твърди, че работещите родители не си възпитават децата. Изобщо темата изпростя изключително много, то не бяха метнати деца в институции, не беше невъзможност за възпитание, ми да забраним работещите да имат деца. Нали не могат да ги възпитават и ги мятат по институциите... Направо счупи тъпомера, честно Tired

# 47
 • Варна
 • Мнения: 28 845
Ами аз например не смятам, че възпитанието на детето ми е само моя заслуга, а смея да твърдя, че е добре възпитана. Но това е постигнато общо от мен, баба й и дядо й, както и от госпожите в яслата, а след това и в градината. И противно на твърдението за първите седем, смятам също, че детето ми продължава да надгражда възпитанието си сега в училище. Възпитанието не е само говорене и пример пряко от родителите. То също е извличане на опит и поуки от случки със странични хора и други деца. Главно в институциите, които отричате.

# 48
 • Куциндрел
 • Мнения: 24 352
Родителите с малки деца са склонни да говорят доста идеалистично.
В ДГ на моето дете имаше четири деца с проблемно поведение, три от тях имаха СОП. Та имаше случаи, в които моето изяждаше по някой друг удар от тези деца. Обаче се научи как да общува и действа в  подобни ситуации и как да ги избягва.
А квалификациите лош/добър са доста използвани от децата, даже и у дома никой да не употребява тези квлификации.
А го има и момента, че не се знае златното пиленце как ще се държи като попадне в ДГ и училище. Може да е от страната на гаднярчетата, въпреки уж перфектното въпитание вкъщи.

# 49
 • Мнения: X
Да бе, и кой ми възпитава детето, ако не аз? Комшията сигурно? Абсурдно и гнусно е да се твърди, че работещите родители не си възпитават децата.

Възпитават ги разбира се, през времето през което са заедно, а то е малко. През другото време ги възпитават "възпитателки" в институциите. Те и така се казват - "възпитателки". Не виждам защо това трябва да е задължително за малките деца. Никой не можа да отговори на този въпрос, но продължавате да бълвате змии и гущери.

Разбирам, че цялата тази галимация е заради децата на един етнос, които искат да откъснат по-рано от семейната им среда, за да възпитат по-добре в градината, което подкрепя твърденията ми.

# 50
 • Мнения: 27 701
Защо трябва да е лошо да имаш право на избор?
Защото дразниш тези, които не могат да си го позволят.

# 51
 • Мнения: 953
Рано или късно децата се сблъскват с несправедливостта в живота, с “добри” и “лоши” хора, от това няма как да ги предпазим, освен ако не ги сложим в някакъв изолатор. Децата трябва да общуват и със себеподобни, а не все да са залепени за полата на майка си, че извън вкъщи нещо лошо ги дебне. Срещите с нови хора, ситуации, дори и конфликти (в тях не намирам нищо лошо, даже нормално, няма перфектни човешки взаимноотношения, даже би било анормално) учат децата на нови умения. 4г. деца не са бебета все пак, вече трябва да могат да се заиграват и да общуват нормално извън семейната среда.
Възможността да се гледат децата вкъщи за мен не е най-оптималният вариант (въпреки че и аз бях така като дете). Баби, дядовци, лели, стринки, са nice to have, но не са на същия акъл. Всеки трябва да си знае средата.

# 52
 • София
 • Мнения: 29 413
Спокойно, в София няма достатъчно места в градините, така че имате "избор".
Иначе аз новина не виждам. Ще се правят някакви тестове и ще издават някакви сертификати, колкото да върви хартията.

# 53
 • Мнения: 4 850
Подкрепям. Нищо, че са ми вече големи децата. Целта според мен е да се обхванат именно онези деца, които не знаят добре български, да се социализират, да бъдат следени за редовни ваксинации, паразити и още нещо - евентуално домашно насилие. Освен това замислете се - това ще повиши степента на уседналост на родителите - е, поне на някои. Може пък някои татковци и майки да си намерят постоянна работа и да плащат данъци, кой знае...
Иначе самите ние ще ревем след няколко години, че в първи клас идват неговорещи български език деца, без никаква култура на общуване, евентуално с паразити и без ваксини. Ресурсът, който учителите ще трябва да отделят за обучението и възпитанието на такива деца ще изяде от ресурса, който иначе би бил отделен към вашите деца. За конфликтните ситуации да не говорим. Както и за това, че първолаците, които са били необгрижени както трябва, почти със сигурност ще изостават в обучението си до края и рискът от отпадане от училище е голям. Оттам нататък е ясно какво следва за отпадналите от училище - минаване в сивата икономика заради липса на диплома, евентуално престъпност/проституция, миграция към "белите страни" да славят името на България, дванадесетгодишни родилки и цял живот лежане "на социала".
Образователната ни система е с много пропуски и аз ги виждам добре, нищо, че отдавна не съм в нея. Но това конкретно ми се струва добър ход - при условие, че се мисли усърдно в посока разширяване на съществуващата материална база, откриване на нови градини и така нататък. В момента не ми се струва възможно да се получи.

# 54
 • Мнения: 27 701
Много хубави цели, но защо осъществяването им да е за сметка на нашите деца? Значи, понеже мангалите си мятат децата на улицата да ровят в контейнерите, дай нашите деца да са по институци, ако може от раждането им, за да спасим децата на циганите. Ми, не.

# 55
 • Мнения: 953
Институция за мен е дом за сираци, малко се хиперболизира темата. Не всички деца, които се гледат вкъщи, има перфектната семейна среда, още малко и се учат на нещо. Или пък всички са отдадени родители. Половината са пред телевизорите сигурно. Ще знаят всички анимации, но една приказка или стихче няма да могат да кажат.

# 56
 • Варна
 • Мнения: 22 106
Хайде стига с тези институции, а? Ще кажеш на нивата ще ги пращат. И училището е институция! Не откриваме топлата вода с "училището" за 4-годишни, както беше писано в много държави е въведено и никой не мрънка.

# 57
 • Мнения: 7 027
О, ама моля ви се, да сравним немските детски заведения с българските тогава. Разликата е  фрапантна.

И да, детската градина е институция по своята същност, както и училището, както и казармата. Държавата възпитава определена микровласт върху действията на индивидите (по М.Фуко),тази микровласт задава норми. Които норми държавата иска да вкара сред малцинствените групи от рано,разбираемо, наливат се много пари там от държавната хазна.
Аз от тия пари не съм видяла стотинка. Детето ми няма да просперира особено в среда, която я връща назад. Мога да й осигуря среда, отговаряща на развитието й, среда в по-малки групи, в която ще й обърнат индивидуално внимание. Но въпреки,че мога финансово да си го позволя, ще ме задължи държавата тя да избира за детето ми средата, а ако откажа това безумие, да плащам...това се нарича наглост.
Дали родителите ще си оставят детето на бабата, детегледачката, в кооператив,в частна занималня, в държавна детска градина или единият родител ще си остане вкъщи - е изконно техен избор. Със същия успех могат да ме задължат да раждам в държавна болница или да си оставя детето в задължителна ясла.

Да не говорим,че всяко дете има своя темперамент и тези решения се взимат на база най-доброто за детето.

Този опит за политика на интеграция няма да сработи, ами ще стане точно обратното. Но ще поживеем и ще видим.

# 58
 • София
 • Мнения: 50 986
Току-що прочетох тази новина и че депутатите са го приели с мнозинство на първо четене. Да, ще има гратисен период, но въпреки това! Не мислите, ли, че е прекалено рано? На 4 години някои деца още не говорят правилно дори. Кому е нужно?!? Едно време ние тръгвахме на 7 години на училище и нямахме предучилищни подготовки,  и какво - не станахме хора ли? Не можем да четем и пишем или сме глупави? Извинявам се за емоционалният изказ, но наистина съм много ядосана - какво точно се иска от нашите деца, защо непрекъснато се снишава възрастта, защо е цялото това бързане и стрес? Rage

Ще се радвам да чуя и други мнения, може би аз не разбирам нещата по правилния начин

Като принципно положение не си падам по детските заведения и хората, които ме познават от години тук го знаят. Обаче колкото повече влизам в нещата, колкото повече опознавам действителното положение, започвам все повече да съм за това децата да започват предучилищна още на 4. И то именно, защото има все повече деца, които по всякакви причини, са много, ама много зле с езика. Говоренето е само повърхността на проблема. Има ужасно неглижирани деца, никой не се занимава с тях вкъщи, отглеждат се като трева или на базовото ниво да е нахранено, облечено и обуто, липсват им елементарните знания за света, които трябва да имат на тази възраст. Във форума изведката ни е изкривена, защото тук повечето пишещи са образовани и с добри социални показатели, обаче не стоят така нещата извън форума. За много деца задължителното ходене на градина е само от полза, за тях е шанс да наваксат, да се научат да спазват някакви правила, ако щеше да ядат нормална храна. Ако повечето деца бяха като форумските деца, картинката щеше да е направо розова, ама в действителност има сериозни проблеми с децата в ранна възраст.

# 59
 • Варна
 • Мнения: 22 106
О, да, всички, дето сме си метнали децата в институцията държавна детска градина всъщност сме ги дръпнали назад в развитието. Или сме толкова некадърни родители, че по-добре в институцията, отколкото при баба, Мдам  Интересно защо около мен масово наблюдавам обратното. Сигурно защото не подхождам предубедено като кон с капаци - щом е държавно, значи е лошо.

Общи условия

Активация на акаунт