Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Предучилищната - задължителна за 4-годишните?!?!?

 • 9 165
 • 212
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 7 027
Страшен, глупости. Не могат нищо да ти направят освен глоба. Детето ти има покрив над главата си и живи родители. Ще дойдат, ще видят и ще си отидат. Не си вкарвай филми излишни. То вероятно цялото начинание хич няма да им се получи даже.

# 31
 • Мнения: 42 699
red_balloon, мисля, че от самото начало целта беше 4 г., 5 беше само временно, за да стане поетапно. Междувременно се направиха нови градини и продължават да се отварят такива. Предвид развитието на децата, 3-4 и според моите виждания е оптималната възраст.

Аз също имам лоши спомени от моята градина и също не исках да ходя, но никой не ме е питал. За малко да направя грешката да прехвърля собствените си прживявания върху детето. Сега нещата са различни и ако видя, че нещата не вървят, ще я спра, без значение, че вече е в училище, ще се явя на колкото трябва комисии и ще се занимавам с каквото трябва вкъщи с нея. Важното е, че има закон, който може да не е съвършен, но ми дава избор.

Ето възползвали се от избора. Оставам с впечатление, че не са имали проблеми и дори им съдействат самите директори на детски заведения.
Но и според мен никой няма да ви направи нищо, освен спирането на детските (който получава).

# 32
 • Мнения: X
Разбрах, че има закон. Но той ми дава избор само дали да е от вкъщи или не. Не ми дава право на избор дали въобще да обучавам детето си на тази възраст по някакви одобрени от МОН програми и да го явявам на комисии или не. Разбираш ли? За мен е рано на тази възраст за цялата тази галимация. Излишен стрес и за родителя и за детето. Не съм нито против образованието, нито против социализацията. Моето дете няма да го хване за щастие, защото чета, че се предвижда 3 годишен гратисен период. Да сме здрави!

# 33
 • Куциндрел
 • Мнения: 24 352
Спокойно може да си пускате детето до обяд само. Сутринта имат задължително обучение в ДГ. Обучението е около 1 час. Хич не са лишени децата в ДГ от игра и ученето не е чак толкова много и сложно.
Отделно децата свикват да бъдат в група, да общуват с много други като тях, разбират, че има и лоши, и добри деца, учат се да се справят с възникнали проблеми м/у тях.
Това, че някой е имал кофти преживявания в ДГ като малък не значи, че и детето му ще има. Няма нужда да се проектират собствените ни страхове и проблеми върху децата ни.
Пробвайте да запишете детето на ДГ и вижте как ще е. Може пък приятно да се изненадате.

# 34
 • Мнения: 7 027
Уаау! Лоши и добри деца има...аз не искам детето ми да формира подобна концепция...лоши деца няма. Има неглижиращи родители...

# 35
 • Варна
 • Мнения: 22 106
И между добрите деца възникват конфликти и не е задължително родителят да неглижира, за да има неприемливо държание. Точно в групата се отработват такива ситуации, а не под крилото на мама.

# 36
 • Мнения: 7 027
Всеки с мнението си. Аз възпитавам емоционална интелигентност у детето ми. Други разчитат някоя лелка в градината да го направи. Затова трябва да има право на избор дали и кога да си пуснеш детето на детска градина. А чисто човешки взаимотношения то води всеки ден с възрастни и връстници по площадките. Не е нужно да е  държавна институция, за да комуникира с деца.
За моралните измерения на добро и лошо дете и вменяването им на други деца - да,това е неглижиране за мен. Неприемливо поведение кое е? За едно дете? Да бъде наказано или да бъде говорено с него, да бъдат валидирани чувствата му и да му се обясни как безопасно да ги изрази. Това не го правят в детската градина...

# 37
 • Куциндрел
 • Мнения: 24 352
Уаау! Лоши и добри деца има...аз не искам детето ми да формира подобна концепция...лоши деца няма. Има неглижиращи родители...
В очите на децата е така - лош, добър. Въобще няма да вземат серионо, че Х има неглижиращи родители и за това ядат бой от него или ги дразни.
Така или иначе в училище детето ще се сблъска с разни проблеми с другите деца. Проблемът ще е, че повечето вече са били на ДГ и доста от ситуациите няма да са им нови.

LittleCactus, валидирай, валидирай. Joy

# 38
 • Варна
 • Мнения: 22 106
Има много видове неприемливо поведение - хапане, удряне, блъскане, послъгване, рев с цел емоционално изнудване и тн и тн. и категорично не става дума винаги за неглижиране. Хората, в тч децата имат различен характер и темперамент и да мислиш, че си всесилен да решиш и тушираш всяко лошо поведение още преди да се е проявило е доста самонадеяно. И определено има огромно значение дали детето е в домашна среда или в градина, просто не знам как някой може да си въобрази, че ситуациите, с които ще се сблъска са идентични. Най-малкото вкъщи и в градината децата се държат по коренно различен начин. То пак си възпитавай детето, ние, дето сме метнали нашите в институция още от яслата също го правим, не сме оставили на учителките! Говорим за придобиване на опит в различна среда.

# 39
 • Мнения: 7 027
В очите на децата не съществуват моралните измерения на възрастните. Но пък хубави травми може да им направите с внушаване на негативна идентичност "това е лошо", " не бъди лош", "това дете е лошо" "лош си".

Валидирам, валидирам, не ме мислете мен.

Ако детето яде бой в детската градина (страхотен пример) сериозно ли обсъждаме някаква полезност в цялата история? Или ако някое дете унижава друго? Ясно е, 20-30 деца на куп и две лелки не е сработваща схема. Ще тръгнат да обясняват и успокояват, абе Иванчо е лош, Марийка е добра, да си решават там проблемите четири годишните и да учат като идиоти малоумни стихчета. Да живее микрофизиката на властта и некомпетентността на работещите  тия институции. Да цитирам една възпитателка "ще му кажете, че така е, животът е тежък"

# 40
 • Варна
 • Мнения: 22 106
Къде сме писали, че е ок да се яде бой в градината? Случва се, както се случва и на площадката. Защо изкривяваш думите и за какви морални травми говориш? Да, има лошо поведение и това трябва да се знае. Има и хора, които е добре да се избягват. Аз предпочитам да уча детето си да си подбира средата, вместо да му обяснявам как всички са бели и добри. Ми не, не са!!! И ако едно дете с лъжите си става причина моето да бъде обвинено за нещо, което не е направило и ако това се случва и в отношенията му с други деца аз предпочитам да обясня на моето, че такова поведение не е ок и е добре да има едно наум. Нито щемее срам, нито ще се притесня да не го травмиран като му обясня, че има хора, за които собствения интерес е над всичко. Според теб какво би следвало да направя, да попълвам дефицити ли?

# 41
 • Мнения: 7 027
За "морални" травми не говоря. За емоционални говоря. И съм казала всичко, което мисля. Прочети ми поста пак  Ако едно дете удря друго, не е начинът да се каже "това дете е лошо, избягвай го".
Аз съм си изразила мнението за градината. Който както иска да си възпитава децата -лош, добър, бой, не бой. За мен тази институция не разполага и в момента с достатъчен капацитет, за да отговори на нуждите на децата, които нужди в тази възраст не са само физически, камо ли ако се увеличи бройката на групите. Вече казах, че с кеф ще си платя глобите. Това  е моят избор като родител.

# 42
 • Мнения: 2 012
Говоря от собствен опит. Някои деца са по-чувствителни. Аз например имах психически травми от детската градина, които успях да изчистя, чак след като нъврших 30г. с помощта на психолог. Мразех детската градина, до последно и да, аз се чуствах натирена! Детето ми за сега също не изявява желание да ходи на градина или забавачка. Защо това трябва да е проблем? Ми който се чуства добре - да си ходи, защо трябва да е задължително?

valian1, избор има, никой няма насила да заведе детето ви в градината.
и какъв е изборът, след като е "задължително" ?

# 43
 • Варна
 • Мнения: 22 106
Не казвам "това дете е лошо, избягвай го", поне не в началото. Обяснявам как да се опита да тушира подобно поведение, да каже ясно, че не му харесва. Освен това обяснявам, че не трябва да търпи лошо отношение към себе си. И ако лошото отношение продължава да, казвам да избягва човека. Така както аз избягвам дразнителите, а не се чувствам длъжна да ги превъзпитавам по мой стандарт.

# 44
 • Варна
 • Мнения: 28 845
Абе, хора, в какви градини и с какви учители сте били... Моето дете беше с чудесни учителки и една лелка (май помощник възпитател се нарича) и да, справяха се с близо 30 деца и едно проблемно. Не са ги оставили да си решават проблемите сами, нито да учат идиотски стихчета. Човек има избор в коя градина да си даде детето, никой не го заплашва с пистолет в челото да го даде при неглижираща или биеща госпожа.

Общи условия

Активация на акаунт