Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мариновани патладжани в хладилник - сега им е времето!

  • 5 802
  • 55
  •   1
Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 1 675
И аз се присъединявам към направилите рецептата.СТРАХОТНА е.
Ако се прави за зимата в буркани трябва ли да престояват 3 дни в марината?Заваряват ли се бурканите?

# 46
  • София
  • Мнения: 5 320
Натуся, за в буркани няма нужда да престоява в хладилника. Заваряват се между 10 и 20 мин. в зависимост  от големината на бурканите.

# 47
  • Бургас
  • Мнения: 1 005
Много съм благодарна за рецептата. Харесаха се още след един ден  и наистина ставаха все по-вкусни. Доволна съм от този експеримент. Благодаря, момичета.

# 48
  • Мнения: 1 144
Здравейте,правя ги в момента.Имам чуденка:в чинията,в която ги вадя се отцежда доста олио,да го излея ли в купата за мариновани и на един ред ли да са патладжаните?
Така,на втория въпрос си отговорих сама-нямс как да са на един ред🙂
Ама за олиото....много олио остана,може би трябваше да ги отцеждам по-прецизно?
И на първия въпрос получих отговор,от мама,ще го споделя,може да е полезен: патладжаните поемат много олио при пържене,затова тя ми каза да не изсипвам остатъчната мазнина.
След 3 дена ще докладвам,но и сега ухае чудно .

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 22:26 от renidimova

# 49
  • Мнения: 9 067
Аз се наканих този уикенд да ги направя.Оцета предполагам трябва да е винен?И още един въпрос,ако направя повече и реша да сложа в буркан,дали ще ми стигне маринатата.ThinkingВ буркан водата трябва ли да ги покрие до/преди капачката?

# 50
  • София
  • Мнения: 5 320
С винен оцет се приготвят. Ако затваряш в буркани, маринатата трябва да ги покрие.

# 51
  • Мнения: 9 067
Правих много неща същият ден,но бях купила патладжани и се юрнах,както си бях поставила за цел.Не успях да се снабдя/намеря карамфил.Оказа се,че имам само ябълков оцет и не ми се ходеше в разгара на готвене за винен.Пак си стана страхотно!Мм:Екстра,екстра!Отделих за консервиране в два буркана.Същата вечер опитахме направеното.Одобрихме,но на следващият ден,накиснали се в марината,патладжаните бяха още по-вкусни.Чесънът също не толкова лют и приятно овкусен.

# 52
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 1 128
С винен оцет се приготвят. Ако затваряш в буркани, маринатата трябва да ги покрие.
Сега разбирам за оцета Rolling EyesВкъщи винен не купуваме. Първия път за проба направих половин доза, беше одобрен от ММ и преди 2 дни пак правих, прибрах го в кутия от сладолед и изчаква в хладилника Wink

И в същност Thinking- оцета различен, карамфил - не се харесва в къщи, чесън - не пожелаха да слагам... не точна рецепта, но пък е много вкусно Hands Plus1

# 53
  • Мнения: 164
Здравейте. Не намерих тема за патладжани затова пиша тук.Снощи хапнах туршия от птладжани в бистро Шишко.Никога досега не съм яла такава вкуснотия.Патлджаните са по малки цели и заляти с марина.Редят се в буркан с чесън и тънки резани морков и се стерилизират за 5 мин. Колкото и да беше невъзпитано разпитах за рецептата но научих само това. Белени  са. Ако някой знае моля да сподели. Успях да науча че рацаптата е за 3 кг.патладжани.Не се пържат и не се режат на кубчта или колела.Досега търсих в мрежата но никакъв успех.Моля за помощ.

# 54
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
  • Мнения: 9 232
От повече от 30 години си затварям маринован патладжан, като през годините съм обогатявала рецептата във всякакви варианти. Но аз правя парен патладжан, като съм си добавила моркови и чушки /или камби/, освен магданоза и чесъна по оригинала. Основното е попарване на зеленчуците за кратко във вряща марината /сол, захар, оцет, вода/. Следва отцеждане и охлаждане. После нареждане плътно в буркани, с магданоз и чесънче /сурови, накълцани/ между зеленчука. Долива се с олио и се стерилизира 20 минути. Изпълнението на рецептата е голяма играчка, и ако няма кой да помага по-добре да не се подхваща.
По тази причина си бях намерила при рускините далеч по-бърза за изпълнение рецепта с цели патладжани в трилитрови буркани, която не знам къде съм забутала, а днес не я откривам. Принципът обаче е същият като на най-бързата рецепта за затваряне на патладжан, която ви пускам в клипче. Уточнявам, че според мен патладжаните трябва да се набодат тук-таме с вилица преди попарването в тенджерата. За не говорещите руски ускус е оцет, като ползват 9%, а бурканът им е 1 литър. Нашите оцети са 6 %, но не бих рискувала много с увеличаване на количеството.
Или за трилитров буркан:
3 ч.л. сол
6 ч.л. захар
60 мл винен оцет
Маринатата за попарването е само вода и сол по 1 ч.л. на литър.
Ако ще слагате морковчета, трябва и да тях да ги попарите в същата марината. Попарват се малко по-дълго от патладжаните, ако ги слагате цели. Бурканите се обръщат с капачката надолу, завиват се с дебела кърпа, така че да се охлаждат бавно.


Това обаче не е туршия. За туршия, т.е. с втасване, има други рецепти.

Последна редакция: сб, 21 ное 2020, 12:19 от profi_1

# 55
  • София
  • Мнения: 4 615
Преди няколко дни направих патладжанчетата. Разбира се, станаха великолепни.
Но като ги опитах установих, че маринатата много ми напомня на една купешка туршия с гъби, която купуваме насипно от кварталния плод-зеленчук. Приготвят си я там и я продават в кутии за еднократна употреба и аз все подпитвах за рецептата, но без особен успех.
И сега - бинго!  1,00-1,200 кг печурки, нарязани и запържени до златисто, залях с описаното количество марината. Единствено добавих освен чесън и нарязан копър (защото в купешката туршия го имаше). Стана 1:1 и великолепна. В плод-зеленчука понякога я правят само с печурки, понякога само с кладница, понякога и с двете.
Любителите на гъби могат да опитат, а аз сърдечно благодаря на Ваня!

Общи условия

Активация на акаунт