Мариновани патладжани в хладилник - сега им е времето!

  • 20 326
  • 129
  •   1
Отговори
# 105
  • София
  • Мнения: 1 170
Благодаря,че ми припомнихте тази вкусотия. Наистина сега им е времето. А и ще ходя на гости, за подарък ще е идеално.

# 106
  • Мнения: 5 347
Тази рецепта дали ще се получи с печен патладжан,че нещо май не ми се занимава да пържа.
Аз правих с грилован, получи се добре. С печен още по-лесно Simple Smile
Да и аз на грил тиган щях да ги "пържа",но не ми се занимава и така нещо и затова питах.

Vanja77,аз напоследък ги правя печени на фурна патладжаните и да ти кажа честно не са с много различен вкус. Аз и чесън няма да им слагам.
Ще видим кво ще измисля и какво ще стане като започна да ги правя,че от миналата година още им се каня и така и не ги правя.

# 107
  • here and now
  • Мнения: 5 435
Опитах ги днес, чудни са.
Този път чесъна го оставих на дъното, както е по рецептата и ми харесаха повече, поне тези отгоре. Ще видя като стигна дъното как ще е.
Само се чудя каква е ролята на олиото в маринатата, като от пърженето са си достатъчно мазни, но си го сложих и него де.

# 108
  • София
  • Мнения: 3 356
Добре,че ме подсетихте за чудните патладжани.
Аз ги  пържа на почти сух тиган.Само леко намазвам с четчица олио на дъното(колкото да не без хич) и при обръщането пак мажа.

# 109
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 433
Това нещо ще го правя и аз. Мисля, че няма да има проблем да ги изпека във фурната първо, вместо да се пържат.
Аз към суров патладжан съм алергична, та гледам да не ги пипам с ръце и да не пръска сок от тях.

# 110
  • Мнения: 8 581
Това нещо ще го правя и аз. Мисля, че няма да има проблем да ги изпека във фурната първо, вместо да се пържат.
Аз към суров патладжан съм алергична, та гледам да не ги пипам с ръце и да не пръска сок от тях.
В такива случаи ползвам от тънките ръкавици на ДМ. Много са удобни. Например за рязане на прясна коприва.

Последна редакция: чт, 18 авг 2022, 20:22 от Жар_птица

# 111
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 433
А, снабдих се с една кутия ръкавици. Ама на ММ мисля да възложа начинанието, аз няма да го пипам докато е в суров вид. За всеки случай.

# 112
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 433
Нямам опция за редакция вече, в момента ги правя. И печени стават, бързо и лесно е, само се дупчат с вилица и във фурната. Пекох ги на 230 градуса 45 мин., към маринатата добавям 100мл олио, като за зимнина, чесъна също слагам в нея. Карамфил не знам от къде да купя, няма никъде около нас, слагам 3-4 зрънца бахар. Сложих малко ябълков оцет и долях с бял винен 6%, това имах.
Още не са опитани, но като станат готови, ще пиша пак.

Последна редакция: ср, 24 авг 2022, 14:04 от The Iron Lady

# 113
  • Мнения: 2 912
Току-що направих. Уф, в жегата. 6 патладжана, една част във фурна, друга гриловани.

Непосилно беше да ги пържа. Ще направя пак половин доза пържени.
Остана ми малко марината, ще я сложа към пукани чушлета.
Но за патладжана съм сигурна, че ще "плача", обожавам Grinning
Винен оцет не купувам. Имах ябълков и бял, сложих бял 80 мл, защото е 8-процентов.
Ще докладвам като престои няколко дни.

# 114
  • София
  • Мнения: 12 645
Препоръчвам ви, докато има патладжани да ги направите, както са по рецептата, да престоят в купа. Така резултатът със сигурност е много по-добър, защото престояват в повече марината най-малкото. За пърженето вече писах, че е по-добре с малко олио, отколкото да се пече. То вече си става друга рецепта. Патладжанът обича мазнина! След това вече импровизирайте. Успех!

# 115
  • София
  • Мнения: 1 170
Потвърждавам. Правих в купа, и после ги прехвърлих в буркани. И такива, които директно ги сложих в буркани. Има разлика. Трябва да си постоят свободно в маринатата.

# 116
  • София
  • Мнения: 7 053
Почнахме ги и тази година.
Вярно е, че са най-вкусни пържени, но някои уви трябва да се пазим от много мазно, а патладжана дърпа олото като гъба. Досега алтернативата ми беше грил тигана, като омазнявах патладжаните от двете страни. Днес се плеснах по челото и си казах: "Аз защо се омирисвам и себе си и цялата къща на скара, като мога пак така леко омазнени да ги хвърля в еър фрайера?" Хем моят е голям и ще се съберат повече отколкото в един тиган.
Ако някой друг вече е пробвал този вариант, да каже как е?

# 117
  • Мнения: 8 581
Почнахме ги и тази година.
Вярно е, че са най-вкусни пържени, но някои уви трябва да се пазим от много мазно, а патладжана дърпа олото като гъба. Досега алтернативата ми беше грил тигана, като омазнявах патладжаните от двете страни. Днес се плеснах по челото и си казах: "Аз защо се омирисвам и себе си и цялата къща на скара, като мога пак така леко омазнени да ги хвърля в еър фрайера?" Хем моят е голям и ще се съберат повече отколкото в един тиган.
Ако някой друг вече е пробвал този вариант, да каже как е?
Идеални са във фраера! Обаче - осолявам, изцеждам в гевгир, попивам с памучна кърпа, омазнявам и тогава мятам във фраера Simple Smile да ви е вкусно!

# 118
  • Мнения: 4 883
И аз правя експерименти. Миналата година пекох на скарата, с предварително омазняване. Ям си ги, но не са като пържените. (Аз директно ги консервирам в бурканчета, защото у нас само аз обичам патладжан.) Във фраера сигурно ще станат добре, но ще е бавно. Консервирам около 8-10 кг. патладжан (лично за себе си Simple Smile. ) Нямам време за тази занимавка.

# 119
  • София
  • Мнения: 7 053
Жар_птица, а ти на каква темп. и за колко време ги пускаш. То ясно че си зависи от уреда, но за първоначална ориентация.

Общи условия

Активация на акаунт