Обсъждане на имотни обяви-16

• 35 434
  • 729
  •   1
Отговори
# 435
И според мен е минус да си в синя или зелена зона, освен ако нямаш лично паркомясто или гараж към апартамента. Grinning
Моят опит без и със зона, на едно и също място, категорично говори за обратното. Неслучайно хората се научиха и вече сами искат зона  - примери: Горен Лозенец, сега Иван Вазов. След Иван Вазов предричам, че и Стрелбище/Хиподрума/Гоце Делчев ще поискат.
Нико, знаем, че НДК е синя зона и около Витошка също.
Въпросът е жилище, около което не можеш да паркираш цял ден почти до 20 ч., дали му е плюс това или му е минус. Защото като чета повечето потенциални купувачи, на 2-3 място слагат като изискване - да може да се паркира, т.е. да има свободни места около търсения дом. Е, в синя зона, независимо дали е на Московска и пресечките на Московска, до Докторския или около Витошка и НДК, дори със зона паркирането е почти невъзможно. А гаражи и платени паркинги няма достатъчно, за цената им - да не говорим.
Със сигурност е много по-добре в сравнение със ситуацията преди да е зона. Те купувачите може да го слагат, ама в топ и дори в средните райони на София това е много трудно. Зоната регулира наплива и помага, но на някои места явно не е достатъчно. Но на други е, например на Йордан Миланов, Вишнева, Елин Пелин и наоколо има свободни места колкото искаш. А без зона - МанЛи, Младост, Гео Милев, Гоце Делчев, Бели Брези, и навсякъде хората се оплакват, особено където има много НС (за старите райони говоря).  Може би някъде накрая на Люлин 3 да има, или на Дружба 2, не знам.
Затова хората може всичко да слагат, ама е съвсем отделен въпрос какво има на пазара.
Ох, хубаво е някой да те нарече млада, пък било и непознат! Наистина благодаря Simple Smile
Но май не ме разбра правилно. Не казвам нищо за употребата на колата. Казвам, че ако човек така или иначе няма да се размине без автомобил, по-добре би било да не му плаща годишен паркинг абонамент. Явно все пак Нико е преценил, че му трябва кола, въпреки че живее в центъра. На мен това да се прави такъв разход за колата обаче не ми звучи като плюс на квартала. Пълно щастие няма, както знаем; ясно е, че локацията си има други позитиви.
Не е по-добре, защото точно това ограничение намалява наплива от желаещи да идват с кола. Винетката е 12 лева/месец, никаква цена (не говоря за платен паркинг). Защото за останалите почасовото паркиране е 2 лева/час с ограничение до 2 часа, за синя зона. Да, има и фирмени абонаменти, но аз лично не мога да си представя при тези ограничения как има толкова голям наплив около НДК и няма места за живеещите.  В момента много от работещите в зоната на НДК паркират в Иван Вазов, за да не плащат за зона.  След септември къде ще паркират, ми е интересно.
Тони, в момента няма централен квартал в София без зона. И има видима тенденция зоните да се разширяват към периферията. Като във всички големи европейски градове. А за колата - собствено паркомясто, гараж или винетка.
Скрит текст:
Нико, не е въпросът защо е синя зона, а дали това е плюс или минус за жилището.
Ето, в пресечки на Витошка покрай офиса ми места за паркиране за живеещите в района се освобождавали вечер след 19-20 ч., през деня, заради многото офиси и търговски обекти по Витошка, местен живущ трудно можел да си намери място за паркиране през деня, ако се наложи.
Колеги пък са споделяли, че ако искат да паркират наоколо в уличките, трябва да дойдат най-късно до 8,30 ч. А почваме работа от 9 ч.

Мандаринка, твоите колеги как паркират в синя зона за цял ден, фирмен абонамент ли ползват?

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 18:45 от Анонимен

# 436
Попея, има си начини, да не споделям публично.

За паркирането в синя зона, говоря за пресечките на Витошка около нея, примерно между Денкоглу и Паренсов, наистина е голям ужас за паркиране. Де щото кифли и кроасани са решили да седнат на Витошка, всички с кола са дошли. Отделно офисите, много апартаменти в района се ползват за такива. Отделно разни институции.

В зелените зони е различно, но има  и специфики - в зелена зона в "лошия" център под Дондуков Smirk, места през деня има, но след 18,30 ч., когато хората се прибират от работа, вече е фраш, трудно се намира място. Сутрин в 8 ч. вече има доста свободни, хората са тръгнали на работа.

Ето при теб в Лозенец пък е различно - там също има доста офиси и фирми, по-оживено е, и през деня зоната регулира паркирането на приходящите. Но вечер, като се изнесат, явно се освобождават места. Та явно и от зелена до зелена зона има разлики.

# 437
В зелените зони е различно, но има  и специфики - в зелена зона в "лошия" център под Дондуков Smirk, места през деня има, но след 18,30 ч., когато хората се прибират от работа, вече е фраш, трудно се намира място. Сутрин в 8 ч. вече има доста свободни, хората са тръгнали на работа.

О, съвсем не е толкова зле, несравнимо е с центъра. И вечер винаги мога да паркирам, но да кажем на съседната улица, а не баш пред входа. И се налага да ходя пеша 100 или даже 200 метра. Но през деня е съвсем рехаво. Определено със зоната е по-добре.

# 438
Аз съм казвала и преди - няколко минути пеша от колата на съседната пряка до къщи не е проблем за хора, които нямат някакъв физически проблем. Дори и с малко дете не е голяма драма. Е, неприятно е отчасти с торби и дете, но не е чак да е голямо препятствие.
И да, със зоната поне през деня е ОК. Преди беше ужас.

# 439
Мандаринка, браво, значи. "Има си начини..."  И зоните ни като футбола ни, като театъра ни, като всичкото ни. Хубава идея, кофти изпълнение.

# 440
Ама нали разбра, че аз не съм лоша Laughing, добро и послушно дете съм.

# 441
Да, дори годишен винетен стикер за 150 лева не гарантира свободно място пред входа. Паркирането в идеален център си проблем. Аз лично съм го решил с годишен абонамент в платен паркинг. Ще припомня обаче, че е сериозен плюс да се живее на място, където всичко ти е буквално на една ръка разстояние. Много пъти съм казвал, че ползвахме кола максимум веднъж седмично, а ГТ никога.
Значи плащаш годишен паркинг на автомобил, който ползваш веднъж седмично? За мен това е негатив.
Негатив е, но спестяването на ежедневно шофиране в час пик е огромен позитив. Както се казва всичко си има цена, а и който може да си позволи имот в топ център, ще може да си позволи и някой и друг лев месечно за паркинг. Да не говорим, че положението с паркирането не е чак толкова трагично. Да, рядко се намира място точно пред входа, но като се пообиколи все се намира къде да се паркира. Отделно когато колата се ползва рядко няма особено значение дали ще паркираш веднага или ще пообиколиш малко. Все пак говорим за загубени 4-5 минути седмично.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 21:11 от Анонимен

# 442
...който може да си позволи имот в топ център, ще може да си позволи и някой и друг лев месечно за паркинг.

Да, обаче според мен болшинството живеещи в топ център са там по наследство и не са си го позволили, а са родени и израснали там и си живеят още. Което значи, че съвсем не е сигурно дали имат добри финансови възможности. На мен някак си ми се струва, че баш около Витошка е бъкано с бедни пенсионери, които едва се издържат. И живеят заедно с децата си евентуално, които едва ли масово ги бие парата.

С това нищо не опонирам, просто добавям един аспект в спора.

# 443
Да,ние от мола тръгнахме да ги търсим,но не ми се видя в близост.Може и заради инфраструктурата.Като ходиш в пущинак и чакаш да го намериш,хич не ни се видя близо.Ако си имаше нормални улици със сгради,със сигурност не  се чувстваш като в нищото.
Silverstone, значи не сте запомнили правилно квартала Simple Smile Има тук някакво недоразбиране, защото "Гърдова глава" е до Бояна, но не и до мола на Парадайз. Отбелязвам само , не ми е важно Simple Smile Аз самата не знам как се казват тези пущинаци на Сребърна до мола. Не се ли водят част от Кръстова вада ?!

# 444
Баш в Кръстова Вада е ресторанта, но наистина е доста неприятен пущинак. Не е лъжа, че са вторите Манастирски.

# 445
...който може да си позволи имот в топ център, ще може да си позволи и някой и друг лев месечно за паркинг.

Да, обаче според мен болшинството живеещи в топ център са там по наследство и не са си го позволили, а са родени и израснали там и си живеят още. Което значи, че съвсем не е сигурно дали имат добри финансови възможности. На мен някак си ми се струва, че баш около Витошка е бъкано с бедни пенсионери, които едва се издържат. И живеят заедно с децата си евентуално, които едва ли масово ги бие парата.

С това нищо не опонирам, просто добавям един аспект в спора.
Точно около Витошка хич не е пълно с бедни пенсионери, а по-скоро с богати реститути. На доста хора им върнаха магазини и къщи. Отделно пенсионер, който сега е на 80 години след 90-та е бил на 50 и е имал достатъчно време да натрупа прилични пари. Около Витошка винаги са живели добре образовани хора с хубави професии и бедните са изключително малко, ако въобще има такива. П.П. Пенсионерите на 80 + рядко карат кола, а и не им се налага след като всичко им е под ръка. Но дори и да караха колите им щяха да бъдат паркирани на улицата. Както вече казах места има. Най-много да се наложи 4-5 минутна обиколка.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 01:30 от Анонимен

# 446
Оф бе Нико,
мечтай си да обикаляш 4-5 мин. за да намериш място за паркиране Wink
Виж ако кажеш 40-50мин. веднага се съгласявам с теб!
Аз 10год. живях на пл. Гарибалди, чудесно знам за какво говоря и колата я ползвам всеки ден.
Виж сега пак съм в зоната , на 3 мин. пеша от "3< ника на властта " мухахах , но имам 3 паркоместа към апартамента, познай какъв благодат е когато си искаш през деня да влизаш и излизаш с колата.

# 447
Абе не е нормално толкова да ги мислите тия коли. Толкоз енергия и емоции за едни ламарини... Аз като ви обяснявам, че без кола се живее по-добре вие не ми вярвате.

# 448
Нещата са силно субективни. Освен това колата е нещо, което може да не забелязваш, като я имаш и много добре да забележиш, ако ти потрябва и я нямаш. Ние преди вече 4 години купихме една малка количка за детето, да се учи да кара. Вече не е нужна, ама си я държим като втора кола - току потрябва, а ако решим да я продаваме ще и вземем 4000 лева. По-добре да стои.

# 449
Здравейте, опитвам се да продам апартамент без агенция и брокер. Предполагам, че не е необходимо да казвам, че съм всекидневно тормозена от брокери по телефона с всевъзможни скалъпени сценарии - имали клиент точно за моето жилище и т.н.
Прави ми впечатление, че всички започват с един и същи въпрос, а именно: в кой блок от квартал Х се намира апартамента. Аз отказвам да им отговарям и казвам, че няма значение на този етап при все, че дори не съм се съгласила да работя с тях, но те настояват.
Въпросът ми е, има ли някаква конкретна причина поради която задават този един и същ въпрос всички?

Общи условия

Активация на акаунт