Обсъждане на имотни обяви-16

• 35 381
  • 729
  •   1
Отговори
# 525
1990 г. означава, че не е и с Итонг, кооперацията е започната по соц-а, а Итонгът беше модерен в зората на демокрацията. Което пък означава, че "чуването" на съседите е по-малко, отколкото в много от сегашните НС.
И ми е интересно, какво точно остарява на елинсталацията, т.е. на медните кабели?
Скрит текст:
Козметичен ремонт е правен 2018 г., така пише в обявата. Като гледам, правили са банята, но плочките не са УАУ.
Вратите също ми изглеждат за смяна. "Уютът" на прасковния цвят по стените на мен ми пречи да добия представа за апартамента. Който мисля, че сме го коментирали преди няколко месеца поне. Имаше някакви съществени възражения от хората, познаващи квартала, но не си спомням подробностите. Дали пък не беше някъде на или около Цветна градина?

Така или иначе, в сравнение с проблемния и ненаселен много време апартамент в Гео Милев, този поне по документи има повече потенциал. И си иска оглед на живо, ако някой има реален интерес (и пари).
На прима виста се сещам, че примерно може да няма ДТЗ. Много точен коментар от Slashy.

# 526
С окабеляването има няколко проблеми:
- ако е наистина старо СС изолацията на кабелите е заминала.
- едно време са се слагали жици с по-малка квадратура - знае се кой контакт е силов и кой само за леки консуматори. Крайно неудобно за мен.
- разпределението не отговаря на новите нужди.
- окабеляването за кабелна телевизия с коаксиален кабел е морално остаряло.
- за ДТЗ се каза.
- кутиите се замазани и не могат да се инспектират, а е възможно да има спайки с евтин изолирбанд, който след няколко години става негоден.

# 527
Това, което аз се сещам на прима виста е, че в споменатата къща на баба ми по едно време почна да бие ток в банята по водата. Ама само понякога. И нямаше очевидна причина кога бие и кога не. Пробвахме на включен/изключен бойлер, включена/изключена лампа и т.н.

В крайна сметка се оказа, че проблемът е в осветлението на стълбището. На едно място изолацията на кабелите (вътре в стената!) е била заминала и опира в мазилката, а близо до това място минават тръбите за водата. Тъй като има общо 3 ключа на стълбището, цялото нещо се проявява само при определена комбинация на ключовете, т.е. не винаги когато свети на стълбите, има ток по водата, и обратно - може да е тъмно на стълбището, и пак да бие ток. Зависи дали конкретната жица е под напрежение или не.

Те ти пример за проблем, който докато го решиш може да си събориш половината къща.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2020, 10:10 от Slashy

# 528
Но може и да има ДТЗ, зависи как точно е строено и как е ремонтирано. Само годините не са определящи.
В стара сграда от 1925 г. оригиналната елинсталация е с една странна за сегашните времена изолация на кабелите, както и с едни странни "тръби"/кабелни канали. Но в някои апартаменти в нея е сменена инсталацията - с нови кабелни канали, нови кабели, подсилване на инсталацията, където е необходимо - кухня, баня (ако има бойлер), ново апартаментно табло, разделяне на кръгове), в други - не е. Има и кооперации, строени втората половина на 80-те години, които са си с ДТЗ изначално. Може да не е било масово, но не значи, че ги няма, само заради годината на строителство.
Та си е и според зависи, според мен. И като е сменено вече всичко, при един основен ремонт, значи ли, че след 30 години трябва пак да се сменя? Не говоря за частични промени по инсталацията, свързани с, примерно, контакти на различни места, осветление на различни места, според нуждите на новите собственици.

Слаботоковата инсталация не е трудно да се добави, ако е тухла. Дори и при панелите, има вариант с подови первази с кабелни канали в тях - хем не се виждат кабелите и не се слагат външни кабелни канали, хем не се кърти. Е, по-скъпи са, но пък красотата иска финансови жертви.

Слаш, в едно жилище, ЕПК, с акт 16 от 9 септември 1989 г. (т.е. на националния празник по онова време), ме удряше ток на една педя над метална кофа с вода, в която беше пъхнат нагревател от ония старомодните. И проблемът се оказа елементарен - войничетата от Строителни войски, които са строили блока, са разменили фазата с нулата в контакта или бяха вързали фазата към нулата, едно от двете обяснения, не си  спомням точно. Престъпно, според човека, който ми оправи контакта. А този контакт беше предназначен за включване на бойлер в него.
При всички положения дори в НС, въз основа на този мой опит, бих си извикала читав електротехник, да провери инсталацията, за всеки случай.

# 529
Винаги като сме купували, преди да дадем под наем, или ние да се нанесем, сме вокали техник да види тока, плюс да направи защитата. Не струва милиони, а си спокоен. Дори в имотите ни под наем, сме изградили и платили

# 530
Оказа се, че вече (не знам от колко години) има нов дизайн ДТЗ, които могат да работят и с двупроводна инсталация. Т.е. на всяко СС може да се направи.

# 531
Обаче как да намериш читав електротехник като не ги познаваш?
Последните препоръчани, които ремонтираха, освен, че не сложиха кабелните канали, които бяхме платили, защото били остаряла технология, а забиването на кабелите с пирони - не, са махнали всички кутии. Сега нямаме, ама нямаме и нерви Wink, та ако знаеш някой наистина свестен...

# 532
Имам запазени няколко обяви в сайт за имоти и последната седмица на два качват смело цената с около 10%.Нещо очаква ли се в пазара или се подсигуряват "за всеки случай"?

# 533
Имам запазени няколко обяви в сайт за имоти и последната седмица на два качват смело цената с около 10%.Нещо очаква ли се в пазара или се подсигуряват "за всеки случай"?

Mи нали купувачите очакват спад, как да им го организират иначе? Wink

# 534
Ясно какъв спад ще е 😶

# 535
  • София
Аз си помислих за процентите отстъпка.
Като са им дошли 2-3 купувача и са им поискали 20-30% отдолу, са решили да си повдигнат повечко цената, че да имат мегдан за сваляне.

# 536
Аз си помислих за процентите отстъпка.
Като са им дошли 2-3 купувача и са им поискали 20-30% отдолу, са решили да си повдигнат повечко цената, че да имат мегдан за сваляне.

Това имах предвид, подготвили са се за сваляне.

# 537
Понякога вдигат цената и ако предстои оценка от банка.

# 538
Някакво мнение за тази обява? Възнамерявам да го гледам до края на седмицата, скосенията също не ме притесняват. Виждам, че е на приемлива цена, а и има гараж, което е доста важен детайл за имотите в София.

# 539
Някакво мнение за тази обява? Възнамерявам да го гледам до края на седмицата, скосенията също не ме притесняват. Виждам, че е на приемлива цена, а и има гараж, което е доста важен детайл за имотите в София.

От снимките не ми изглежда като да е 110 квадрата. Освен, ако двете тераси не са половината от тази площ. Но това с гаража за две коли е хубаво.

Общи условия

Активация на акаунт