Обсъждане на имотни обяви-16

• 35 378
  • 729
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, какво мислите за този апартамент А 52. Намира се в новострояща се много голяма сграда в Банишора. Мен лично само това ме притеснява, живущите са колкото едно голямо село 😁
Чистата площ е 129 кв.м. Цената е 140 000 евро.

Купихме този на долния етаж 😁 Няколко познати също си взеха апартаменти. Ако искате някакво конкретно инфо, ми пишете.

Това е по-малко от 100 кв.м. светла площ.
Направих си труда да го сметна.
Липсата на обособяване на стаите чрез преход с коридор значително нямалява удобството.
Хабер няма от 129 кв.м.
Чистата е 129м2, а светлата е по-малко от 100м2, да. Ние също сме го смятали 😁👍

Нито чиста, нито светла, нито застроена е 129 кв.м. Няма да влизам в спорове, не е това целта.

Симпатизирам Ви и се радвам, че сте намерили , каквото сте търсили. Дано само прехода без коридор да не ви напряга.
Здраве, уют и късмет в новото жилище!

# 571
  • София
Около 105 кв го изкарвам, сума, стая по стая, тераса, мокро и бани. Коридорът, предполагам е към хола.
А стените около 5 кв ги изкарвам.

# 572
Много е малко само 5 квадрата за такъв апартамент. Към 15 трябва да са ( външни, вътрешни и половината към съседите).

# 573
  • София
Много е малко само 5 квадрата за такъв апартамент. Към 15 трябва да са ( външни, вътрешни и половината към съседите).
Ехее, 15кв м.
Вярно, че съм ги смятал на око.
Всички вътрешни стени са по 12.
Ако бяха по 25, то по твоята сметка трябва да станат 30 кв м.
Половината от външните със съседите, също е 12.5.

Съвсем груба и примерна сметка
9 линейни по 3 м по 12 см
7 линейни по 7 м по 12 см

1.08х 3 = 3.24
0.84х7 = 5.88
Общо 9кв.
Още 2-3 дребни ако не съм броил терасата или мокрото, да станат 10 кв м общо.

# 574
Външните стени (не тези граничещи с други апартаменти) са около 40 см - 25 тухла+10/12 изолация + фасада + мазилка ...

# 575
ЧС е права, за тухлено жилище стените са горе-долу 15 % от ЗП.

# 576
  • София
Някъде около 15% са стените по наши сметки. Това е от 129м2 застроена площ. Чистата остава 110м2. Ококо 20м2 са стените и около 20м2 са общи части. Който както иска да го гледа и смята на м2. Това е реалността. Новото строителство е по този начин

# 577
Ехее, 15кв м.
Вярно, че съм ги смятал на око.
Всички вътрешни стени са по 12.
Ако бяха по 25, то по твоята сметка трябва да станат 30 кв м.
Половината от външните със съседите, също е 12.5.

Съвсем груба и примерна сметка
9 линейни по 3 м по 12 см
7 линейни по 7 м по 12 см

1.08х 3 = 3.24
0.84х7 = 5.88
Общо 9кв.
Още 2-3 дребни ако не съм броил терасата или мокрото, да станат 10 кв м общо.
За да не се мъчиш, ще ти кажа, че тези чертежи винаги са точни и в НА ще пише точно 129.33 м2.

# 578
Казах го на око, не ми се смята, но съм смятала на моето жилище, което е 105 квадрата общо, и стените са около 10 квадрата. Тук трябва да са с 1/3 повече.

# 579
Някъде около 15% са стените по наши сметки. Това е от 129м2 застроена площ. Чистата остава 110м2. Ококо 20м2 са стените и около 20м2 са общи части. Който както иска да го гледа и смята на м2. Това е реалността. Новото строителство е по този начин
Ние сме в старо, което е 125кв по нот. акт. Подобно разпределение на вашето и подобни квадратури. Наши познати архитекти ни сметнаха, че по скица застроената площ със стените, без балконите, е точно колкото е по документ. Светлата площ, обаче е 96кв или 98кв. Разликата отива в стените и колкото повече помещения има един апартамент, толкова по-голям процент от площа са те.

# 580
  • София
Ние сме в старо, което е 125кв по нот. акт. Подобно разпределение на вашето и подобни квадратури. Наши познати архитекти ни сметнаха, че по скица застроената площ със стените, без балконите, е точно колкото е по документ. Светлата площ, обаче е 96кв или 98кв. Разликата отива в стените и колкото повече помещения има един апартамент, толкова по-голям процент от площа са те.
Нормално е като имаш повече помещения, да имаш повече стени и по-малко чиста застроена площ. Не ми трябва архитект, за да ми го каже 🙄

# 581
Здравейте,
Някой познава ли Обеля и НС там? Специално за една сграда се интересувам, но и попринцип:

https://m.imot.bg/details/1c142839701740567

# 582
  • София
Не, че познавам Обеля. Но често ходя там на гости - Скъпия има сестра/в панелките/ и племенник/в  ново стр-во/ там. Аз имам роднина в селската част с къщите. Имала съм и колежки от квартала. Общото мнение е, че квартала е спокоен. Виждали сме деца, играещи навън до късно. Хората от блоковете се познават, дружелбни са. Има магазини, удобен транспорт до центъра. Разходи се наоколо, разгледай района и си реши.
За сградата нищо не мога да кажа. Но те навсякъде са за довършване и ще има разправии с майстори.

# 583
А ще ставаш ли пак или затвори тази глава окончателно? Simple Smile

То знае ли вече, кой къде ще в тези динамични времена Satisfied Днес си тук, утре си там. Вече е лесна работа да си грабнеш багажчето и да заминеш.

# 584
Това е по-малко от 100 кв.м. светла площ.
Хабер няма от 129 кв.м.
Чистата е 129м2, а светлата е по-малко от 100м2, да. Ние също сме го смятали 😁👍
Нито чиста, нито светла, нито застроена е 129 кв.м. Няма да влизам в спорове, не е това целта.
Използвам повода, чисто от любопитство да попитам, какво значи израза "чиста площ" и защо толкова масово се използва? По мои наблюдения чиста площ не значи нищо, защото всеки го ползва както му дойде.

Има 2 дефинирани термина - застроена площ (ЗП) и общи части. Евентуално и двор/земя, ако става дума за къща, но това оставяме настрана.

Застроената площ е грубо казано външния ръб на границите на апартамента, по периметъра. Което ако си представим сградата на груб стоеж, при класическия случай с бетонна етажна плоча означава площта на "сивото" върху което е наредено "червеното". Терасите могат да са или да не са част от ЗП, зависи от случая.

Общите части в никой случай не са част от площта на самия имот, затова са общи. Ти пак ги плащаш, но няма понятие "обща площ", правилно е да се каже "100 кв.м. ЗП + 15 кв. м. общи части", а не "обща площ 115 кв.м.". Все едно в една торба да имаш 5 дини и 2 малини и да кажеш, че имаш 7 броя плод.

При това положение, какво е "чиста площ" не ми е ясно. ЗП изобщо не се вписва в представата ми за "чиста площ", а и за ЗП вече си има дума - ЗП. Под чиста площ може да се разбира и светлата площ, но за нея също си има дума вече. Разбира се светлата площ никъде не се обявява, освен евентуално по скиците, защото си зависи изцяло от собственика. Той може да махне една вътрешна тухлена стена и да я замени с гипсокартон, параван, завеса или каквото си поиска, и всичко това променя светлата площ при еднаква ЗП.

Сега като се замисля "чиста площ" може да е и това, което ти остава като пространство за движение, след като си наредиш мебелите... Тва е най-чистата от всички площи. Докато не влезе някой с кални обувки, тогава вече не е чиста Grinning

Общи условия

Активация на акаунт