СЕДМИ клас 2019/2020 - Първо класиране - (13.07. - 19.07)

• 107 202
  • 2 759
  •   1
Отговори
# 2 175
  • София
И аз ги имам и пазя учебниците от подготве. Но в последните години завършихме с Asvanced и Proficiency на Longman. Наистина бяха шаренки и различни от тези в подготве.
Сега наистина учебниците са направени да обхващат различни националности и вървят по друга схема.

# 2 176
  • Пловдив
В оранжевата тухла имаше и текст за Лиляна Димитрова и Йорданка Николова, освен този за Георги Димитров. Помня, че много набързо минахме по тези текстове - средата на 90-те години вече беше.

# 2 177
  • София
Ах, Sssani, май не става това дето си го мислиш. 😁
Преди 6 години моята първа приятелка от гимназията трепетно връчва на сина си, приет в нашата гимназия, собствените си речници. Като висша ценност, нали.
После след няколко години се изпокарват нещо с тийнейджъра и той ядосано казва "И каква беше тази глупост с тези архаични речници! Нито веднъж не съм ги отворил. Никой не ползва такива хартиени неща сега."
И тя милата зяпва и просто не може да повярва. И промълвява: "Добре де, защо просто не ми каза?"
А той: "Не исках да те обидя..."

# 2 178
Нашите 3 години не отвориха нищо по АЕ. Но купувахме някакви скъпи учебни тетрадки, мотиватори, та дори и книжка с тестове, специална доставка от Лонгман само за децата смг, иначе не можело да си ги купиш. Мъкнах като лудите от Врабча едни помагала и бол пари и накрая греда. Не ми се пише колко много може да се напредне в часовете 5-7 клас по език, ако се употребяват, но минало-заминало.

Една приятелка вчера ми пусна такава страхотна идея, че й надух главата как точно това искам и сега милата от плажа ми угажда. Ния е В2 (според нейната школа). Вижда ми се излишно да започва С1, но не искам да спира с АЕ. Та приятелката ми предложи да я запиша на курс за четене на литература, статии и подобни на АЕ после обсъждането им и писане на есета по тях. Ако някой знае за такова нещо, моля да свирка. И тя търси и ако има резултат и някой има интерес, ще споделя.

# 2 179
В нашата ЕГ (с квоти навремето) за 5 години е нямало никакви свалки или двойки в класа ни. Гаджетата се намираха извън училище. Имам съученички, които и досега са заедно с възлюбените от 10-ти клас още.
Да не говорим, че на момичетата не са им интересни връстници. Така че часът на момчетата от "девическите" паралелки ще настъпи по-скоро догодина, като дойдат набор '07 в гимназиите (евентуално).

# 2 180
  • София
И аз съм учила по същите две тухли в паралелка с разширено изучаване на английски в 119-то. Но предимно спяхме върху тях. Joy Езикът научих реално с едногодишен престой /и учене в колеж/ в САЩ след завършване на училище.

# 2 181
  • София
В оранжевата тухла имаше и текст за Лиляна Димитрова и Йорданка Николова, освен този за Георги Димитров. Помня, че много набързо минахме по тези текстове - средата на 90-те години вече беше.

Да, да, точно и аз се сетих, че имаше текст за Лиляна Димитрова. Ние си го учихме най-прилежно, защото годината беше 88-ма. А и Английската в София се казваше "Лиляна Димитрова".

# 2 182
SamoDiva, не е сигурно. Моето досега само от по- големи момичета се вълнува, а и те не изглеждат безразлични. Малкото ми каза, че постоянно го питали брат му кой набор е. А батко му му казал да казва 2005:)

# 2 183
  • София
Щерката няма такива скрупули.Казва си ми в очите без капка свян колко съм странна в нейните очи...Но пък аз държа да знае що е то тълковен, синонимен и всякакви други речници, както и да може да борави с тях.Ако ще да й трябва

# 2 184
Самодива ме подсети за един далечен спомен. Майка ми в командировка в Сирия, баща ми в Канада, а брат ми има суперважна РС в смг и който е без родител - лошо, че голям проблем имало с класа. И отивам аз (от ученичка ходя на рс в смг Simple Smile). И класната им влиза и казва: "Голям проблем, в класа има много двойки!". И една майка: "ама как двойки, децата се скъсват да учат...", а класната: "не такива двойки!"

# 2 185
  • Варна
Ние пък не учихме по тези тухли. МГ с усилено изучаване на АЕ. Нашата учителка, живяла и пътувала по света, ги отрече. По него време имаше малко алтернатива, и започнахме по едни за малки деца, точно такива шаренички. И много се кефихме. Ученето на език беше незабравимо преживяване. Тя беше с по-особен поглед на нещата, преподавала предимно на възрастни и нямаше обичайния учителски подход. Накрая всички говорехме супер, но не всички пишеха добре. Ех, какви спомени...
Сегашните учебници наистина са някак неподредени, не можеш да отделиш важното и да го научиш. И моите учат по учебници на Лонгман, много на брой, а накрая на годината тук-таме писано в тях. Ако не ходеха отделно на школа, не знам дали щяха да знаят нещо.
Самодива ме подсети за един далечен спомен. Майка ми в командировка в Сирия, баща ми в Канада, а брат ми има суперважна РС в смг и който е без родител - лошо, че голям проблем имало с класа. И отивам аз (от ученичка ходя на рс в смг Simple Smile). И класната им влиза и казва: "Голям проблем, в класа има много двойки!". И една майка: "ама как двойки, децата се скъсват да учат...", а класната: "не такива двойки!"
И ние имахме такива двойки. С някои от тях сега се вълнуваме за НВО и оценки.

# 2 186
  • София
Верно, че има за Лиляна Димитрова - A Life Worth Living.
Мене ме приеха през 89-та и явно като сме стигнали до този урок, вече е било станало по-революционно някак. 😁
Прерових целия учебник заради вас сега. Има култови неща като "Новият апартамент на семейство Милеви". 🤣🤣🤣

# 2 187
  • София
И аз си пазя оранжевата и зелената тухла.
А, най-бързото учене на език ми беше внезапното попадане в чужда езикова среда, където аз си въобразявах, че всички говорят английски. И английският се свеждаше до -"ю хев вери бютифъл аис". И добре, че не говореха.

# 2 188
  • София
JoyJoyJoy
Ей, това СМГ не е претърпяло никакво развитие за няколко десетилетия!

# 2 189
Вкъщи е един мой стар английско-български речник, джобното издание. Опърпан, изподраскан по първите и последни страници с откъси от песни. Много си го обичах, защото беше малък и можех да го нося навсякъде. Всяка нова дума отбелязвах с молив с точка пред нея. И ми беше едно хубаво като видех, че почти няма "свободни" думи.
Купих на набора речник, негов, собствен, да не ползва моя опърпания. Защо ли? Един път не го е отворил. И наистина какъв е смисълът да го отваря като си има речник на телефона. Ама ей на, купих го. Как ще оставя детито без речник 😂

Общи условия

Активация на акаунт