Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 62

  • 8 049
  • 375
  •   1
Отговори
# 15
  • където си пожелая...даааа...
  • Мнения: 556
Виждам,че сте подхванали темата с въглехидратите. Иска ми се да вляза във "В Зоната",тъй като този вид "диета" се счита за хормонално хранене,но от друга страна се страхувам да не отслабна,защото определено нямам нужда....
Някой има ли да каже нещо,дали този метод на хранене би помогнал при нас с Хашимото.....
Ами аз преди седмица точно същото нещо си мислех. След всичко, което успях да изчета, относно диетите и отслабването при тироид на Хашимото (бях се насочила към фастинг и ВМНВГХ хранене), май зоната е най-подходящият режим, понеже не изключва въглехидратите (вредно е за ЩЖ да се елиминират от менюто). Просто в момента си дочитам книгата на Изабела Уенц, за да си пригодя зоната към Хашимото (без глутен, кръстоцветните, морските и т.н.).
Ще се радвам и някой, който реално е започнал и отслабнал със зоната, сподели как се чувства, как се отразява на ЩЖ, отслабва ли се наистина (фиксирала съм се в този проблем и няма да мирясам, докато не си върна предишните килограми!😄).

# 16
  • Мнения: 128
Виждам,че сте подхванали темата с въглехидратите. Иска ми се да вляза във "В Зоната",тъй като този вид "диета" се счита за хормонално хранене,но от друга страна се страхувам да не отслабна,защото определено нямам нужда....
Някой има ли да каже нещо,дали този метод на хранене би помогнал при нас с Хашимото.....
Ами аз преди седмица точно същото нещо си мислех. След всичко, което успях да изчета, относно диетите и отслабването при тироид на Хашимото (бях се насочила към фастинг и ВМНВГХ хранене), май зоната е най-подходящият режим, понеже не изключва въглехидратите (вредно е за ЩЖ да се елиминират от менюто). Просто в момента си дочитам книгата на Изабела Уенц, за да си пригодя зоната към Хашимото (без глутен, кръстоцветните, морските и т.н.).
Ще се радвам и някой, който реално е започнал и отслабнал със зоната, сподели как се чувства, как се отразява на ЩЖ, отслабва ли се наистина (фиксирала съм се в този проблем и няма да мирясам, докато не си върна предишните килограми!😄).


Така....аз имам лични наблюдения върху Зоната. Моята колежка вече 2 години живее по този начин. Тя няма Хашимото,просто реши,че иска да отслабне трайно, здравословно и без йо-йо ефект. Получава ѝ се определено,твърди,че се чувства чудесно,а и аз я виждам,че е ок. Свали килограми плавно - на месец по 1 кг. Сега си се храни "зоново",понякога  нарушава 1 хранене,но всичко ѝ е наред. Свали, колкото искаше и вече се храни по такъв начин,че не мърда от теглото си. От нея знам,че това е точнон хормонално хранене. Не смята да се отказва,вече това е начинът ѝ на живот. Просто се иска постоянство... Но аз не съм проучила доколко би било полезно за нас този тип хранене,затова писах тук,ако някой знае нещо тясно свързано с нашата диагноза и Зоната,да сподели. Дори мнение пак би било полезно.

# 17
  • Мнения: 2 981
Морските защо се изключват при Хашимото? Като алергени ли? И под "морски" има ли се предвид и риба?

Аз относно въглехидратите и необходимостта им за ЩЖ си мисля напоследък следното - болшинството от хората със заболяване (вкл. и в темата) си ядат въглехидрати, но не виждам това да им е подобрило състоянието и функцията на жлезата. При това положение, за каква точно нужда става въпрос? Не ми е риторичен въпроса, наистина искам да си изясня този момент.

# 18
  • Мнения: 12 372
При мен и много ниските въгрехидрати, не се отразиха на функцията на жлезата.

# 19
  • където си пожелая...даааа...
  • Мнения: 556
Морските защо се изключват при Хашимото? Като алергени ли? И под "морски" има ли се предвид и риба?

Аз относно въглехидратите и необходимостта им за ЩЖ си мисля напоследък следното - болшинството от хората със заболяване (вкл. и в темата) си ядат въглехидрати, но не виждам това да им е подобрило състоянието и функцията на жлезата. При това положение, за каква точно нужда става въпрос? Не ми е риторичен въпроса, наистина искам да си изясня този момент.
За въглехидратите прочетох в книгата на И. Уенц, че не влияе добре спирането им + в предната тема бях поставила този въпрос, понеже искам да сваля кг. и ми отговориха момичетата същото - не е желателно режим БЕЗ въглехидрати.
А за морските - заради наличието на йод и замърсявания - най-вече водораслите.

# 20
  • Мнения: 630
За въглехидратите, щитовидната жлеза и зависимостта за здравето на организма от въглехидрати. Благодарим за превода, Шоки.🌺
http://foodforthoughtbg.blogspot.com/2019/03/blog-post_24.html?m=1

# 21
  • Мнения: 2 981
Благодаря за линка, вероятно проблема е в мен и моя умствен капацитет, но нищо конкретно не прочетох.
И в края на статията, разбира се, е вметнат изключително общ и неопределен извод
Цитат
Но на пръв поглед не виждам явни причини да променим извода от книгата ни, че умереният прием на въглехидрати, който е близък до нуждите на организма от глюкоза, е оптимален. Според мен „рязкото повишаване на Т3“ чрез високовъглехидратно хранене (ако този вид хранене наистина води до такъв резултат) вероятно е нежелателно. Вместо това е най-добре да се консумира умерено количество въглехидрати, което поддържа Т3 в здравословната физиологична норма. Както прекалено високи, така и прекалено ниски нива на Т3 – а може би и прекалено много, и прекалено малко въглехидрати - могат да бъдат опасни.

който поражда пореден въпрос - какво ще рече "умерено количество въглехидрати".

# 22
  • Мнения: 8
Здравейте, и аз в кюпа...Усетих, че имам понижена функция на ЩЖ, изследвах се и се оказах права. Резултатите са от вчера:
FT3 -4.80       (3.1 - 6.8 )
FT4 -14.92   (12.0-22.0)
TSH -8.55        (0.27 - 4.2)
TAT/anti-TG -250  (< 115)
MAT/anti -TPO -31 (< 34)

С интерес изчетох цялата предна тема, ще отида на преглед в близките дни, но тъй като виждам, че много от вас са наясно с нещата, бихте ли коментирали на пръв поглед как ви изглеждат резултатите? За мен става въпрос за Хашимото, но ще проверя и с ехограф. Интересуват ме следните неща:
1. До каква степен се е "скапала" жлезата на база резултатите? Явно, че все още произвежда хормони с цената на по-високо TSH. Има ли как да я подпомогна, например има ли храни, които на 100% не трябва да консумирам? Не питам за някакви спорни храни, като домати например, а само за неща, които на 100% трябва да изключа?
2. След каква стойност на TSH, приемането на хормон става задължително? Нямам намерение да забременявам, така че предпочитам първо да опитам със запълване на дефицити и правилно хранене и ако не помогне - минимална доза еутирокс. Има ли разфасовка 12,5 или най-малката е 25 и вие си я разделяте на две?
3. Какво мислите за ТИРОХЕЛП (ThyroHelp), което се рекламира доста последните два месеца, някой ползва ли го? Уж помага точно при понижена функция.

Извинявам се за дългият пост, тепърва ще тръгвам по този път и искам като отида на преглед поне да знам какво да питам. Благодаря на всеки, който ще се отзове и ще изкаже мнение по въпросите ми.

# 23
  • Мнения: 8 015
Колко точно се е "скапала" жлезата не може да се каже Simple Smile . Т3 и Т4 са ти малко ниски, но не ужасно зле така да го кажем, на фона на високото ТСХ. С хормон се започва не след определена стойност на ТСХ (защото той не е особено информативен сам по себе си, още повече, че е хормон на хипофизата), а след като се види цялостната картина на всичко, което си изследвала и дала по-горе като резултати. Има хора с твоите стойности на Т3 и Т4 а с ТСХ 4 например....до там с дозирането според ТСХ Wink
Винаги може да опиташ с други средства преди да стигнеш до хормон, и те са точно попълване на дефицити и  хранителен режим . Най-общо и основно е спиране на глутен, по възможност и млечни, но и глутен само е голяма крачка в правилната посока. Проверяваш как са ти - желязо, В12 и Д задължително
Потърси причината за високите антитела, защото те нападат жлезата и ако сега тя функционира долу горе добре, след време няма да така.

Най-малката доза Еутирокс е 25мг и да може да се дели на половина таблетката.

Тирохелп е поредната реклама за мен, отделно аз никога не пия комбинирана добавка от витамини и минерали без да знам имам ли дефицит т.е. нужда от тях. Ето състава й :
L-Тирозин (протеиногенна аминокиселина): 250 мг
Екстракт от куркума (Curcuma longa, 95% куркумин): 75 мг
Цинк (цинков сулфат – 41,66мг): 15 мг
Селен (натриев селенит): 100 мкг
Витамин D (холекалциферол): 10 мкг

Същественото така да го кажем в състава е аминокиселината Л-тирозин , която се смята, че влияе на щитовидните хормони. Но той се продава самостоятелно като добавка и ако аз бих го пила, бих си взела така да пия... второ ето тук ако прочетеш, ще видиш, че препоръчителните лечебни дози са минимум 100мг на килограм тегло, а тук в дозата за деня има 250мг Simple Smile  тоест незначително https://medpedia.framar.bg/%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8% … D0%B7%D0%B8%D0%BD
Цинк не е желателно да се пие ей така ако няма нужда, защото ако човек има добри нива на цинк и с прием може да стане висок . Като стане висок и  се  разбутва медта в организма , нивата им са в зависимост , медта ако падне и разбутва  желязото Simple Smile . Селена е антиоксидант и принципно намалява антителата, но също не се пие без изследване защото може да се предозира, а и тази форма на селена не е добрата, на първата страница при добавките пише коя е.

# 24
  • София
  • Мнения: 545
Точно Изабела съветва за спазване на нисковъглехидратен режим. Особено при наднормено тегло. На мен не ми се отрази добре - както на червата, така и на общия тонус. Нямах никаква енергия:(.  На теглото -да, макар че нямах нужда.

# 25
  • Мнения: 8 015
Аз при по-ниски въглехидрати се чувствах много добре и като наспиване и като енергия. Тогава имах подобрение и на щитовидните хормони, но това вече не съм сигурна на какво точно се дължи - по-ниските въглехидрати, отслабването ми или ограничението ми до минимум на глутена тъй като аз бях спряла почти изцяло всякакви теста.

Никога не съм гледали и следила някакви мерки в храната си, но мисля, че съм била точно на т.нар. умерени въглехидрати Simple Smile . В смисъл, не мисля, че са били много ниски тип кето, защото си хапвах от време на време бобови, ориз, картофите бях спряла за 3м но после ги включих по малко. Всъщност основното ми  ограничение беше - брашно/тесто и захар.
И преди съм казвала от ФБ групите съм чела, че се препоръчва да не се пада под 100-150гр въглехидрати дневно, като въобще нямам идея изразено в храна какво е това

# 26
  • Мнения: 12 372
Мибобо, зависи колко време си на ниски въглехидрати. В началото пращиш от енергия, после (индивидуално е кога) започваш да се разкапваш. Накрая и червата ми се разбунтуваха(доста време след това започнаха да излизат и публикациите за чревните проблеми).

# 27
  • Мнения: 8 015
Възможно е и така да е. Бях около 4м така по-строго, после ги вдигнах малко като включих картофите и понякога някоя филия хляб (в седмицата 1-2 пъти Simple Smile ) .  Иии после дойдоха Коледни празници в които си похапнах като по старому (баници, питки, сладки), което е грешка факт, но веднага усетих как станах като парцал и започна все да ми се спи. Та умереност си трябва във всичко ми е извода Simple Smile

# 28
  • Мнения: 13 190
Мибобо, зависи колко време си на ниски въглехидрати. В началото пращиш от енергия, после (индивидуално е кога) започваш да се разкапваш. Накрая и червата ми се разбунтуваха(доста време след това започнаха да излизат и публикациите за чревните проблеми).
Това е индивидуално явно. Аз съм на повече от година на изключително ниски ВХ и нямам проблеми с черва или стомах или пък с ниски нива на енергия.

# 29
  • Мнения: 12 372
Три години издържах аз, накрая спря да ми се яде, пиех по 5 кафета и исках още, нямах сили да стана от стола.
И аз стигнах до заключението за умереност и баланс, и че понякога заради пустото му отслабване плащаш висока цена.

Общи условия

Активация на акаунт