Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 62

• 27 111
  • 730
  •   1
Отговори
# 525
Аз попитах дали си потърсила причина за завишения МАТ...това, че лети го разбрах. При повишение се търси проблем в стомашно-чревния тракт, затова попитах изследвала ли се за нещо - Хеликобактер, Кандида и други...
Селен е хубаво да се пие след изследване, защото може да се предозира. Или ако се пие без, да не е повече от месец-два

# 526
Антителата са тъмна Индия. Аз не съм била на никакви диети, пък антителата ми спаднаха в реф граници. Да, понякога остава само чакането и това, че нищо не можем да направим. Истината е, че няма да оздравеем, каквото и да правим. Ремисия - да, ама, точна рецепта май няма.
Защо да се отказваш от сладолед? Малинов, много вкусен, по всяко време на годината. Замразени малини, по-ниска масленост кокосово мляко, подсладител (монк, стевия - с нисък ГИ, захар или каквото ти харесва), ако искаш кубчета лед допълнително. Всичко в блендера. И (детето) моето едното, много капризното моменталически го изяжда и иска още.
За шоколад. Взимаш лешников тахан, 250 гр фурми, предварително накиснати за 4 часа във вода и 2 лъжици какао. Чуден шоколад. Заради малкото хаши у дома търся лакоми вегански рецепти. Аз съм пълен провал, безволева като зърна шоколад.😐👀

Значи все пак бъркам за ТРАК.😏

Междудругото като споменахте за козметика. Аз за лице ползвам кремовете на Филорга. Та, от нощния sleep and peel съм забелязала, че като се намажа не се чувствам никак добре. В смисъл - супер сензитивност към светлина, превъзбуденост, някво странно замайване. Абе, много идиотско и странно е. Кремът е с високо съдържание на хиалуронова киселина. Кожата става супер, ефект 10 от 10, обаче физически нещо не ми е наред. Мислех си, че си въобразявам, но спирах и почвах няколко пъти, и всеки път един и същи резултат. Може и някаква непоносимост или алергия да е, но съм си мислила дали и жлезата не се бунтува нещо. Пила съм хк на таблетки. Тоя проблем го няма.

# 527
  • Варна
Аз попитах дали си потърсила причина за завишения МАТ...това, че лети го разбрах. При повишение се търси проблем в стомашно-чревния тракт, затова попитах изследвала ли се за нещо - Хеликобактер, Кандида и други...
Селен е хубаво да се пие след изследване, защото може да се предозира. Или ако се пие без, да не е повече от месец-два
Утре ще е, това го написах в първия си коментар от тази сутрин, че ще изследвам ТРАК и Кандида допълниелно. В пакета са включени някакви чревни, нямам представа дали е това, за което ме съветваш, но и повечето неща от там сами неизвестни. Пълна кръвна картина 22 показателя, пикочни инфекции, чернодробни инфекции, инсулин, холестерол, желязо и т.н общо 61 показателя.
Bbongobongo аз имам воля, пазила съм зверски диети, но сега не работят. Искам да спортувам, но не мога както преди. Лицето ми се промени, тялото също, а с козметиката използвах само азиатска и изчистена от лошите петроли, мин. масла и др. гадории, но с глутен. Хвърлих я, ревах като малко дете, но толкова от мен! Повече и да искам няма какво да направя, мога само това, да търся проблема в друга част от тялото си и ако не се побъркам преди това, може и да успея. Не ми лисва воля (инат), зодия Рак съм все пак!

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 11:31 от Bistra Kostadinova

# 528
Определено антителата (ТАТ и МАТ) при всеки се повлияват или не от различни неща. Но аз мисля, че в началото като се тръгне е нужно да се направи необходимото - т.е. да потърсиш причина и по възможност да я отстраниш и да промениш хранене. При някои се постига ремисия за кратко, при други за по-дълго, при някои въобще не се получава.  И да, идва момент в който нищо не може да се направи повече от - грижа за СТЧ включвайки правилно хранене, овладяване на стрес, следене и попълване на дефицити и прием на хормон евентуално.

# 529
Да ви се оплача... След записа на холтер с ми изписаха Корледин от 7,5 мг сутрин и вечер. Трябва да си купя рецептурна книжка. От къде се купува? Направо ми се реве... Почнаха се хапчуря та.. Сигурно до живот! Някой пил ли е такова?

# 530
Да ви се оплача... След записа на холтер с ми изписаха Корледин от 7,5 мг сутрин и вечер. Трябва да си купя рецептурна книжка. От къде се купува? Направо ми се реве... Почнаха се хапчуря та.. Сигурно до живот! Някой пил ли е такова?
Рецептурна книжка се купува от аптеката. След това тр да се завери при личен лекар....и слееед това да се завери в здравната каса. Виж предварително колко намаление ти дава за лекарството. Дали въобще има смисъл цялата разправия и висенето всеки месец при личния лекар да ти го изписва. То и за т4 може да се ползва книжка, но за 2,50 на месец си е направо лудост да си го причини човек.🤪

# 531
Ее, Демонче, споко де, и аз съм го пила, сега пия същото само че на чешка фирма, пила съм и оригинала Корлентор.
Пак добре, че си с рецептурна книжка, аз си ги плащам кеш. Я кажи тази книжка за каква диагноза ти я дадоха, и трябва ли да се диспансеризираш?

# 532
Диагнозата, която ми написаха е "други видове стенокардия". Каза ми че е заради факта да мине лекарството по каса. Иначе струва 50 лв, а по книжка ще е 15.Ти имала ли си някакви оплаквания от него? Пише че е добре да се почне с доза 5 мг, а моето е директно 2 пъти по 7,5...Неже ли много? Притеснявам се, че все правя разни реакции към лекарства. Има ли значение от коя аптека ще се купува? Имам предвид, че ЛЛ ми е в Габрово, а живея в Казанлък и тук ще ги купувам

# 533
О, цената определено си струва да извадиш книжка. Няма значение аптеката.

# 534
Ами за аптеки не зная, аз го купувам по принцип от една до нас, моето в момента е от 5 мг и е 30 лв.
Март месец го пих Корледина от 7.5 мг, защото сред като изкарах февруари нещо вирусно, пулса ми удари 130 и не спадаше, а от бетаблокера хем ми пада кръвното, хем не се повлиявах. Но не помня с каква доза го почнах, после ако си намеря амбулаторният лист ще видя.
Иначе, най-доволна съм от оригинала - Корлентор, него го пих преди години, когато ме диагностицираха, и много бързо ми подейства, а и карах с два пъти по половин таблетка от 7,5 мг. Докато сега с Корледина ми трябваше поне седмица, за да се поуспокоят нещата, после го пих още може би две-три седмици и минах на Биксебра от 5 милиграма, и пия два пъти по едно. Сега доста по-трудно овладяхме нещата, но може би и понеже обстоятелствата са различни, и за това така се е получило.

# 535
Ами, не знам кое го кара да ми изпише Корледин, а не Корлентор... Виж, моля те, как си го почнала...

# 536
Вероятно касата не го покрива.
Намерих, всеки път различно:
Скрит текст:
[mg]

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 16:04 от Lemy

# 537
  • софия
аз също пия корлентор - 7,5 мг 2 х 1/2 т. /триъгълни са, но ги гризвам и разделям/. поема се  от касата - аз плащам някъде 15-16 лв.

# 538
Книжката мисля, че може да се купи и от книжарница. Бях с майка ми да си завери нова книжка в Здравната каса и пратиха един човек да си я купи от книжарница...
В понеделник се обърках и вместо да изчакам поне 4 часа след вечерята, за да пия Л-тироксин, аз съм го пила 3 часа след вечерята. На другия ден подпухнали очи, полузапек... Confused Мислите ли, че е в такива случаи трябва по-късно да взема нова таблетка, за да компенсирам? Да речем, вместо 50 мкг (каквато ми е дозата) да взимам поне по още 25 мкг? Thinking То най-добре да не се разсейвам така, но понякога се получава, а аз реагирам доста скоростно на по-малка доза...Чак днес ми се възстанови нормалната перисталтика, като 2 дни поред пих леко разхлабващ чай (ефект от него нямаше особен)... Bowtie И чак днес очите ми си възвърнаха нормалната форма.

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 15:15 от dolce miele

# 539
  • Бургас
Демонче,пила съм го.
Днес се събудих с пулс 119,много ми беше зле и си пих бета блокера и ми беше супер тъпо,защото с този пулс не мога да дишам.И диария имах,вероятно от двете кифли с мармалад,които изядох вчера.
Корлентор го набедиха,че дава алергии при мен и ми казаха да не си правя експерименти с него.Не съм сигурна за алергиите,но даваше друг проблем и явно беше от него.През деня ок,но на изкуствена светлина сякаш избухваха искри пред мен при всяко преместване на погледа.Ходихме на последния Джурасик свят с детето и БД и го гледахме на 3Д.После искаха да се разхождаме,на мен ми се размазваше след киното всичко пред очите.
Спрях уж заради алергията Корлентор,това с искрите изчезна,след Зд кино нямаше вече проблеми,никакви.
Не е моето нещо.
Бета блокерът също не е,защото ми сваля кръвното и ми пречи на усвояването на Л Тироксин.Обаче друго няма какво да вземам.
Бонго,не се сърдя.Никога не съм крила,че имам паник атаки и че пия антидепресанти и други успокоителни.Не помагат,не пия вече всичко изписано.Флуанксол и Лексотан не пия вече,замотават ме много.Есобел също спрях да пия,не се чувства разлика с него или без него.Пия Амитриптилин и Хедонин вечер.И с тях и без тях,пак е все тая.
Далеч не пия всички лекарства,които личната ме кара да вземам.Статин вчера не купих,личната настоява да го пия заради високите холестерол и триглицериди.Не смея.Както и други лекарства.

Плаши ме кървенето от червата,да.Много.Болката е неописуема,червото се излющва в такива моменти.Жестоко боли.Има риск от усложнения,при това сериозни.Трябва да съм на поддържащо лечение,а не ми изписват.Кортикостероиди на своя глава няма да пия,но от началото на 2014 ме накараха да ги бия в по-големи дози,после да пия ниски дози като поддържащо лечение.Ами бях си много добре.Дълга,над три годишна ремисия.Исках да вярвам,че съм се излекувала напълно.Уви,не.
В ремисия паник атаки почти нямам.
Както казвате,че който не е имал заболяване на ЩЖ,не може да разбере,така аз ще кажа,че който не е имал такъв тип колит,не би могъл да разбере.На никого не пожелавам това мъчение.
Вчера ядох 2 кифли с мармалад,4 картофа с пуешко филе и пакет солети.Ставанах в 7.30 тази сутрин,стоях 1 час и 10 мин в тоалетната,до 8.40.Непрекъснато имах напъни и нечовешки болки,на интервали изригваше диария.Не мога да понасям това нещо,в 9 имах работа,хванах такси с ясното съзнание,че и по пътя мога да изригна.Успях да стигна навреме до другата тоалетна.Това не е обикновен колит с малко куркане,пръцкане и леки болки.В криза болката е денонощна.Много трудно се живее с хронична болка.
Не обичам да стоя гладна,но съветът е бил винаги да спазвам 8-10 часов интервал без храна,за да се успокоят червата.Резултат-не съм яла нищо все още,стърже ми стомахът и вече се чувствам без сили,едва се добрах до вкъщи и легнах.Боли без спиране,въпреки че взех Дуспаталин.Опитвала съм да ям в такива моменти.Храната се изхвърля несмляна,провокира диария до обезводняване.
Не е хубаво,не е лесно.Не мога да си върша работата.
Имам дефицити.На калий примерно,не ми се изброяват другите.Страда сърцето.
Искам да открия вариант да се вкарам в ремисия.
Кортикостероидите взеха да ми дават кофти странични ефекти,а и според ИСУЛските гастрота с този дълъг прием на КС са ме направили резистентна бургаските лекари.Казаха,че само в тежка криза трябва да го ползвам.Личната искаше да изпише след изкървяването за няколко дни,но само ако не спре кръвта.Доста ме плаши липсата на лечение.
Чета във фейсбук,че хората са добре със Салофалк.Ужасно ми е криво,че за мен няма вариант.
ИСУЛ предложиха Имуран,ако кървя,не е по каса,като предложение за лечение в края на епикризата е.
Мен навремето ме наплаши един гастроентеролог точно с Имуран и помисля ли си,че може да се наложи да го пия,съвсем се паникьосвам.

Общи условия

Активация на акаунт